La colțu' străzii

Ministerul Educației este incapabil să planifice

Scrie un comentariu

„Nu ne mai putem întoarce la săli de clasă cu treizecișiceva de copii în clasă”, zici ministrul educației într-un interviu. Și apoi tăcere. Nu urmează continuarea firească: „și în acest sens ne-am gândit să…”.

(lasă că nici jurnalistul nu pune vreo întrebare incomodă, să nu cumva să supere demnitarul, dar asta e altă poveste)

Nu trebuie să fii un expert în logistică pentru a vedea pe loc două-trei probleme. Prima e spațiul. O sursă importantă a actualei aglomerări este lipsa sălilor de clasă, în orașele mari. Dacă vrei să faci dintr-o clasă, două, trebuie și două săli. Iar dacă multiplici cu numărul de clase supra-aglomerate, trebuie niște școli noi. Câte? Revin imediat la asta.

O variantă care se discută este lucrul online. O grupă e la școala, alta acasă. Să zicem că profesorii vor învăța să facă și asta, ca să nu fie haosul de acum. Se ridică a doua problemă: oamenii. Este nerealist să crezi că același profesor va reuși să facă orele fizic, apoi și pe cele online. Va ajunge urgent la burn-out. Ai două grupe, trebuie doi profesori. Câți profesori trebuie în total? De unde îi iei?

Și, desigur, lucrurile astea costă. Spațiu mai mari, costuri adminstrative mai mari, și nici nu am discutat de costul igienizării. Profesorii trebuie plătiți. De unde bani, că în buget nu-s?

Nici nu mai vorbesc de criterii – cine stă acasă? cine se mută în altă parte? – că deja e filosofie. Rămân la lucrurile obiective, măsurabile, adică sălile, oamenii și bugetul.

Zice ministrul, în același interviu, că așteptăm, că vom vedea. Lucrurile astea nu se pot rezolva în august. Planurile trebuiau să înceapă acum o lună, iar azi deja să știm de câți oameni și câți bani avem nevoie.

Din nefericire, pot să pariez că dacă, printr-o minune, Președintele întreabă mâine câte clase sunt în această situație și unde sunt localizate, ăștia de la ministerul educației se vor uita speriați unul la altul, apoi vor purcede să trimită un fax cu ștampilă la inspectorate, care vor trimite câte un fax cu ștampilă la școli, să spună fiecare școală câte clase supra-aglomerate are. Apoi se vor certa că n-a fost procedura bună și totul se va bloca.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.