La colțu' străzii

Nu înțeleg decizia CCR, dar mă tem de ea

2 comentarii

M-a surprins decizia de azi a CCR. Și nu îi înțeleg consecințele pe termen lung. Înțeleg însă că ne va împinge într-un mic dezastru economic.

Curtea a spus că „desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.”

Îi privesc cu invidie (profesională) pe cei care spun că decizia era previzibilă. Eu mă așteptam ca CCR să ne spună, la fel ca în 2009, că atât timp cât nu există un partid care are majoritatea, Președintele are puteri discreționare să nominalizeze un premier.

E ironic că dl. Iohannis a fost de partea pierzătoare și atunci, când era premier propus de o majoritate ostilă președintelui, dar și acum, când a încercat să aplice aceeași tactică. Ce să mai înțeleagă și el?

Dar ce înseamnă decizia asta? O interpretare ar fi că premierul desemnat trebuie să se comporte ca și când ar dori să fie investit. Adică să spună că vrea, chiar dacă își dorește anticipate. Ar însemna că pe dl. Orban l-a pierdut sinceritatea. Totuși, interpretarea asta e ridicolă, nu ar face decât să adauge la mascaradă.

Cealaltă interpretare e că Președintele trebuie să desemneze doar premieri care sunt în mod explicit susținuți de o majoritate, sau cel puțin nu sunt respinși explicit de o majoritate. În practică, asta face imposibile alegerile anticipate. Și atunci de ce mai avem această opțiune în Constituție?

Pe termen scurt, ne va lovi un mic dezastru economic. Vom avea un guvern oarecare, probabil PNL (dar nu Orban), care fie nu va avea majoritatea necesară, fie nu va avea curajul să oprească măsurile populiste adoptate deja, și în principal creșterea pensiilor. Cheltuielile publice vor exploda, pe fondul dificil al unei economii globale cel puțin speriate, dacă nu încetinite, de epidemia de Covid-19. Nu trebuie să fii economist ca să anticipezi rezultatul.

2 gânduri despre „Nu înțeleg decizia CCR, dar mă tem de ea

 1. Am incercat in baza Constitutiei sa dau o definitie a CCR. Ce este ea?
  Putere legislativa? Nu, ca nu e aleasa ca si camerele. Prezidentiala? Nu, ca nu a aleasa ca si presedintele. Sigur nu e judecatoreasca ca ar trebui sa fie discutata acolo in Constitutie. Este ceva intre Economie si finante si Integrarea Euroatlantica. Nu e nici macar autoritate, ca alea sunt la Titlul III din Constitutie.
  Ea nu e nimic, este Curtea Constitutionala, care are titlu separat si sase articole separate. este un instrument politic, fiindca judecatorii ei sunt TOTI numiti politic. Nu pe baza de experienta sau competenta, ci pe baza apartenentei la un partid.
  Mai mult, ea e mai reprezentata de legislativ decit de presedinte, fiindca legislativul numeste 6, iar presedintele 3.
  Pe linga faptul ca Romania n-a trecut inca testul alegerilor anticipate, exercitiu destul de utilizat la altii, Romania n-a avut inca nici sansa sa aiba o camera de o culoare politica si alta de alta.
  Definitia mea proprie este ca Curtea Constitutionala este acel ceva prevazut in Constitutie chipurile pentru a apara poporul de abuzul politicienilor, in realitate in slujba politicienilor, ajutindu-i mereu sa ramina o casta inchisa si mereu protejata.

  Atita vreme cit eu n-o pot sesiza si cita vreme articolul ce-i stabileste atributiile incalca principiul egalitatii spunind ca 1 = 25 = 50 nu avem ce discuta de democratie!

  Aici locul unde poate fi citita Constitutia.
  http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=339

 2. Din punctul meu de vedere, orice nominalizare ramane posibila atat timp cat presedintele incepe fraza cu „In scopul asigurarii coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern, desemnez pe ___”.

  La asa decizie CCR, asa raspuns.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.