La colțu' străzii

PNL eficient sau „fură, dar fac și treabă”

Un comentariu

Primarul Iașiului, dl. Chirică, ales pe listele PSD în 2016, este pe cale să candideze din partea PNL în acest an. Probabil este doar primul dintre primarii pesediști ce vor fi recuperați de peneliști. PNL a decis nu doar să câștige, ci și să ia cât mai multă putere, fără scrupule.

Dacă asculți cu atenție mesajele liderilor PNL, găsești lesne unul recurent: „suntem un partid eficient, noi facem lucruri”. Este în același timp o laudă și o scuză. Sloganul penelist ar putea fi la fel de bine „scopul scuză mijloacele”.

S=au jurat că nu vor abuza de ordonanțe de urgență; dar au dat 25 într-o noapte, pentru că „interesul public o cere”. Au promis că vor respecta procesele democratice, mai ales în justiție; le ignoră fără jenă, pentru că „avem nevoie de parchete funcționale”. Au declarat ferm că nu vor colabora cu PSD; dar îl iau la bucată, mai întâi parlamentari și acum primari.

Și, mai ales, au învățat peneliștii de la pesediști că puterea se ia, nu se câștigă. Și se folosește în interes propriu. În aproape toate ordonanțele de urgență găsești șopârle, interese mai mici sau mai mari ale unor clienți politici. Miniștrii peneliști își reduc tot mai des discursul la idei simple, luate de-a gata, apelează la emoțiile electoratului. Fără jenă și fără excepții, funcțiile publice sunt ocupate de oamenii partidului, năpustiți ca un rol de lăcuste la împărțirea prăzii. Poate că sloganul ar trebui să fie „mai fură și ei, dar fac și treabă”.

E evident că au renunțat complet la acea nișă de public informat și critic. E prea complicat să o satisfacă, sunt oameni pretențioși care vorbesc despre integritate, dreptate, lucruri de genul ăsta. Să se descurce USR-PLUS cu ei. PNL a păstrat pe la București câțiva foști oengiști și pe la Bruxelles niște birocrați care explică corect comitologia, exact cum avea și PSD un grup de scos în Europa, inclusiv vreo doi romi. Sunt de pus în vitrină, atunci când cineva îi critică. Și poate mai păcălesc câțiva votanți cu ei.

Eu sper că rezultatul alegerilor va tempera din entuziasmul și aroganța peneliștilor. Că nu vor câștiga așa cum își doresc, adică cu un scor precum cel al PSD în 2016. Nici măcar n-ar mai fi un președinte să îi tempereze, am asista la oligarhizarea rapidă a țării.

Pentru această clasă politică românească, complet lipsită de repere morale elementare, cel mai bun control este fragmentarea puterii. Majorități cu 3-4 partide, care să se controleze reciproc. Uneori, instabilitatea poate fi arma secretă a democrației.

Un gând despre „PNL eficient sau „fură, dar fac și treabă”

  1. Pingback: Îl sugerez pe dl. Chirică drept canidadat unic al #dreptei la Iași | La colțu' străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.