La colțu' străzii

Protestele nu sunt despre trecut, ci despre viitor

Un comentariu

Nu despre revanșă, ci despre bună guvernare.

Sunt ordonanțe de urgență, la plural, nu una singură. Se adaugă legea bugetului. Majoritatea discută, cu îndreptățită indignarea, despre cea cu grațierea. Dar în planul mai larg al PSD, aceasta e secundară.

raul-invinge-cand-oamenii-buni-nu-fac-nimic

Miza principală este ordonanța care modifică Codul Penal, dezincriminând sau făcând imposibil de investigat abuzul și neglijența în serviciu. Aceasta trebuie urmărită în primul rând, pentru că este despre viitor.

O a treia ordonanță, deja adoptată, a alocat 30 miliarde de lei pentru Programul Național de Dezvoltare Locală, iar legea bugetului va consfinți acest lucru. Ca ordin de mărime, asta înseamnă 3,6% din PIB-ul estimat pentru 2017. Altfel formulat, reprezintă surplusul bugetar, ceea ce ne permitem să investim pentru viitor.

Acești bani vor fi distribuiți prin ordin de ministru și prin decizii ale primarilor și președinților de consilii județene. Dacă se va întâmpla să fie distribuiți „greșit”, cu dedicație, sau pentru terenuri de sport în pantă în loc de școli și spitale, cei responsabili ar putea fi trași la răspundere pentru abuz sau neglijență în serviciu. Dar stai!…

De aceea protestele și dezbaterea de acum nu este doar despre trecut, despre cei deja condamnați. Este în primul rând despre viitor, despre cum vor fi folosiți banii noștri în anii următori.

Sursa foto: Cristian Bisca si Mihnea Dumitru.

pe-mine-mama-m-a-invatat-sa-nu-fur

 

Un gând despre „Protestele nu sunt despre trecut, ci despre viitor

  1. Da şi nu! Când viitorul îţi arată un scenariu demn de anii ’48-’60, când puşcăriaşii deveniseră securişti şi îşi făceau de cap prin ţară, parcă te gândeşti de două ori înainte să crezi că graţierea e o miză secundară. Şi mai ales când parlamentarii se simt cu musca pe căciulă. Şi mai ales că, dacă ar aplica O.U.G. acum, ar prinde curaj şi ar mai aplica-o şi în viitor.

    Continuând, mai este un lucru de care lumea vorbeşte mult prea rar: boala cumulării ordonanţelor într-una mare. Este foarte uşor să cârpeşti o problemă (aşa-zisa supraaglomerare- v. aici mai multe detalii: http://www.contributors.ro/administratie/care-e-miza-la-referendum-ce-efecte-ar-avea-gratierea-si-ce-mai-vrea-si-cedo-care-sunt-solutiile-alternative/), clamând că ai rezolvat-o şi, în acelaşi timp, să faci mizerii de două ori mai mari. Numai că între timp, ori ne-am maturizat noi, ca societate, ori au devenit ei mai penibili în încercările lor. Sau ambele…

    Deci, ce fac ei atentează la siguranţa noastră fizică (graţierea), statală (slăbirea instituţiilor prin dezincriminarea abuzurilor şi neglijenţelor) şi economică (prin sabotarea procesului de dezvoltare a infrastructurii şi subfinanţarea statului prin tăieri masive de taxe, fără o gândire de perspectivă). Nu văd nimic secundar aici, pentru că totul a fost gândit în interesul lor… Dar ei vor avea mereu SPP-ul şi accesul la resurse economice, iar noi… speranţa şi gândul că la vest de Tisa e mai bine.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.