La colțu' străzii

Discursul urii

6 comentarii

…a câștigat aceste alegeri parlamentare. România s-a aliniat în sfârșit cu trendurile globale si valorile occidentale, nu-i așa? Putem pipăi axa București-Londra-Washington care pentru prima dată s-a desenat limpede după aceeași rețetă tabloidă din lumea post-adevăr a știrilor false. „Huă experții” se strigă în Marea Britanie, „Jos tehnocrații!” se înjură la Giurgiu-Teleorman. Farage, Trump, PeSeDe, aceeași mizerie! ce privilegiu să recompui un slogan cântat în Piața Universității încă de-acum deja 5 ani. Democrația românească ține pasul cu actualitatea euro-atlantică.

„Ziariștii sunt noii securiști” după cum excelent a zis-o infractorul Voiculescu, mogulul nostru vizionar, cu mult înaintea vremurilor. Declarație epică de pe vremea când Putin își calibra noile instrumente mass (și social) media dedicate coacerii balamucului din prezent.  Trump este trollul suprem, simbolul 2016, vedeta de televiziune post-adevăr.

Cuvântul „trol” a intrat în dicționarul limbii române încă din 1986, ca neologism. S-a reinventat total 30 de ani mai târziu. Ar trebui să i se atașeze poza lui Mircea Badea lângă noul sens căpătat pe internet.

Mircea Badea ne-a răpit bătrânii blocați în fața ecranului, unchii, vecinii, verii și chiar părinții. Zi de zi, an de an de peste o decadă, în sufrageriile a milioane de români se revarsă ura fabricată profesionist de armata de troli anteniști sau cei clonați de Ghiță și înaintea lui, de Vântu. În frizerii, în cârciumi, la recepțiile pensiunilor, discursul urii se printează în creiere mai repede ca bonul fiscal. Iar Mihai Gâdea îl predică maselor exact după tehnica pastorală practicată în meseria și secta sa anterioară.

Ce se întâmplă pe pagina de facebook al lui Mircea Badea (chiar el!) debordează dezordini obsesiv-compulsive. Recomand o plimbare prin postările sale recente de început de an. Las aici doar un exemplu de ură de Anul Nou. Veți găsi mii de aprecieri și comentarii aprobatoare dintr-o Românie suburbană în care peste 300,000 de oameni susțin pagina. Trebuie să vă reamintesc să nu vă provocați, să nu hrăniți trolii. Luați-o ca pe o plimbare printr-o grădină zoo-sociologică a unei periferii românești pe care, din păcate, am abandonat-o sătui de noroaie, gunoaie și maidanezi.

Cine rămâne să vorbească cu bătrânii noștri? Cu vecinii noștri de la țară?

Cuvântul meu nu valorează nimic în fața propriilor rude ostatice ale antenelor si clonelor sale. Nu vreau să mă transform în trolul lor, provocându-le convingeri cu care nu te poți lupta. Nu suport să aduc la masă argumente elitiste inevitabil nesimțite. Mă refugiez în glume și haz de necaz. Nu știu cum să ajung la gândurile lor. Am încercat, am eșuat.

Am șapte ani de când am renunțat la teve. Complet. Acum 8 ani, pe vremea când aveam cablu și prostul obicei să las televizorul pornit, pe acest blog  s-a propagat pentru prima dată pe internet lista companiilor care își făceau reclamă din mizerii tabloide. În prezent e mult mai grav, se fac bani din discursul urii. Recent, am văzut că ideea și opoziția împotriva acestui gen de publicitate au prins contur mai solid, mi-ar plăcea să cred că am pus umărul măcar subliminal.

Zi de zi se revarsă în case ura fie pe ton violent, fie pe ton chipurile echidistant de fapt pasiv-agresiv.

Asta cu siguranță are urmări sociale. Eugen Ionescu din Oltenia noastră profundă a povestit în faimoasa piesă de teatru absurd „Rinocerii” tot acest mecanism al rinocerizării prin teamă și ură. Atunci cu urmări mult mai grave în epocă.

În prezent, trăim eșecul evident al breslei jurnaliștilor. Serviciul lor public vinde produse otrăvite, fără niciun fel de reglementare în ajutorul consumatorilor naivi. Nicio altă industrie fie auto, alimentație publică, construcții, magazine online  nu scapă așa ușor cum scapă presa împachetând și distribuind minciuni. Îmi pun speranța în proverbe că minciuna are picioare scurte și democrațiile își vor crește anticorpii necesari unor astfel de viruși sociali.

Nu știu cum va fi privită această epocă de către profesioniștii comunicării publice.

Fie ei în presă, în publicitate, în PR, cred că în timp se vor separa Compromișii de Corecți. Cred că se va reevalua perioada  asta tabloidă de ură înverșunată așa cum privim azi decada optzecistă: ai colaborat, ai dosar de colaborator? Dosarul fiecăruia va fi pe Facebook și Google Cache.

Chiar că veni vorba, ce fac ceilalți profesioniști ai informației? Ăia bugetari, cu epoleți și bugete pe măsură. Cum tratează uniformele lor toată această propagandă tabloidă a urii?

Poate nu axa tabloidă București-Londra-Washington ne reprezintă, poate ne regăsim la fix între doi vecini aliați NATO îmbâcsiți electoral de discursul urii: Ungaria naționalistă și autoritară și Turcia și mai naționalistă și mai autoritară. Ambele cu simpatii și bezele trimise spre Moscova, precum Ponta (alt trol!) la Soci. România se rinocerizează ușor-ușor parcă după aceeași rețetă ungaro-turcească. Iubim palinca și sarmalele!

Am totuși încredere că democrația liberală va găsi soluții. Nu susțin ideea închiderii domnului Mircea Badea sau altor personaje similare, scopul nu scuză mijloacele, prefer oricând să apăr libertatea de exprimare a oricui oricât de mizerabil, infect, nenorocit, ticălos ar fi. Poftim final de frază, încep să mă provoc împrumutând același ton fiindcă îmi dau seama că n-am soluții, nu văd cum se poate ieși din acest discurs zăpăcitor al urii fără noimă. Feriți-vă de rinoceri(zare)!

gadea-antena-3

6 gânduri despre „Discursul urii

 1. Doar o observatie am, vizavi de intrebarea ta referitoare la profesionistii cu epoleti. Am aflat de la Dollo ca „guvernul ceh pune bazele unui soi de minister al adevărului, o unitate (în cadrul Ministerului de Interne) care să depisteze și să sancționeze știrile false care ar putea influența rezultatele alegerilor din octombrie 2017 și la ei, cum s-a întâmplat și la alții anul ăsta.”

  Si ii impartasesc ingrijorarea: cine va garanta că el nu va lupta și cu știrile corecte, dar care contravin liniei oficiale guvernamentale?

  https://www.dollo.ro/2016/12/bilant-2016-top-carti/

 2. La multi ani!

  Uite, seful Facebook a fost si el luat prin suprindere de discursul urii si a decis sa viziteze toate cele 50 de state din SUA sa vada ce ii zic oamenii Face to Face.

  Ca liberali nu avem solutii pentru ca nu exista solutii (cu exceptia cazurilor trolilor platiti de vreo putere straina cu scopul de destabiliza tara si aici SRI / SIE nu imi e clar ce fac).

  Poate ca solutia este sa continuam sa facem ce am facut si pana acum in speranta ca lucrurile se vor indrepta incet-incet, caramida cu caramida – fie la scoala, fie la serviciu, fie prin voluntariat.

 3. Latrinele nu fac parte din grila mea de programe.
  PSD+ALDE au fost votati de aproximativ 20% din populatia cu drept de vot.
  Oamenii sunt scarbiti de clasa politica si nu vor sa iroseasca timpul de pomana cu tampiti.Asa se explica absenteismul masiv de la vot.

 4. Să căutăm cauza întâi și întâi în ivățământul nostru minunat!

 5. Am uitat, îmi cer scuze, la mulți ani fericiți!

 6. Buna ziua,
  Daca A3 a ajuns cel mai urmarit post de televiziune din Romania, chiar ca am ajuns rau.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.