La colțu' străzii

Note pe marginea Cabinetului Grindeanu

Scrie un comentariu

un leș la ministerul apărării

Dl. Dragnea și-a anunțat guvernul. La Ministerul Apărării, a fost numit dl. Leș. Un nume predestinat pentru acest guvern? Dl. Leș pare o emblemă potrivită pentru Cabinetul Grindeanu. Nu e însă singura figură tristă. Las aici câteva note pe marginea Cabinetului Grindeanu; chiar pe margine.

Nemuritorul domn Meleșcanu

Zice că în 2019 vom avea Președinția UE, pentru șase luni. În pregătirea acestui eveniment, zice că vom avea la conducerea MAE un moșulică de 75 de ani, fost șef al spionilor. E băiat bun, prieten cu dl. Tăriceanu. E și ascultător, n-a supărat niciun Serviciu, niciodată.

 

Dialog civic sau social?

Undeva într-un colț al Guvernului Grindeanu, a răsărit „Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Social”. Dacă dl. Dragnea nu a greșit cumva la lectura listei, rezultă că au contopit actualul MCPDC cu secretariatul de stat pentru dialog social de la Ministerul Muncii. Va fi condus de dl. Petrea, un om de partid.

Dialogul social, cel între patronate și sindicate, este o componentă esențială și legitimă în orice democrație. Dar este atât de mare și de contondent, încât va marginaliza orice urmă de altfel de consultare publică ar mai rămâne prin noul minister.

Ca primă evaluare, observ că Hotnews preia denumirea de „consultare publică”, iar Digi pe cea de „dialog social”. Poate, totuși, dl. Dragnea a citit eronat…

 

Dnul. Dragnea promovează femeile

Dna. Shhaideh, vice-premier și ministru la mamutul cu cei mai mulți bani, a fost colaboratoarea apropiată a dlui. Dragnea la Uniunea Națională a Consiliilor Județene, cunoscută și drept Clubul Baronilor Locali, apoi la același MDRAP, pe când dl. Dragnea însuși era șef la pușculiță.

Dna. Dan, ministru de interne, a lucrat 10 ani la CJ Teleorman, între 2002 și 2012, fix când președintele CJ a fost dl. Dragnea. Apoi a fost prefect de Teleorman, de unde a plecat doar pentru a deveni Senator de Teleorman.

Pe dna. Tudor, consilera sa personală, și dna. Cruceru, fostă angajată la CJ Teleorman, dl. Dragnea le-a lăsat doar deputate, nu le-a adus încă în guvern.

E destul de limpede că dl. Dragnea promovează femeile în funcții de răspundere.

 

Doctorate și plagiate

Trei miniștri din Cabinetul Grindeanu au fost acuzați de plagiat în trecut: dl. Năstase, ministrul educației; dl. Bodog, ministrul sănătății; și dna. Vasilescu, ministrul muncii. Niciunul dintre cazuri nu a fost rezolvat cu o decizie finală a unei comisii credibile.

Mă rog, pe ăștia trei i-am găsit la prima vedere. Mai sunt destui doctori și între ceilalți 23.

 

Rolul Cancelariei Prim-Ministrului

Dl. Adrian Năstase a introdus ideea de Cancelarie a Prim-Ministrului, ca centru de coordonare a activității guvernamentale, cu responsabilități sporite și capacitate de a gestiona politici trans-sectoriale. Nu a avut timp să se bucure de ea, că a pierdut alegerile.

Cancelariei i-a scăzut rolul sub conducerea dlui. Tăriceanu, care preferă în mod clar modelul descentralizat al puterii, cu miniștri puternici și cvasi-independenți, care ascultă mai degrabă de centrele de putere din partid(e). [nb. după alte opinii, dl. Tăriceanu a crescut totuși rolul Cancelariei]

Dl. Boc a desființat format Cancelaria, unind-o cu Secretariatul General al Guvernului, dar a crescut puterea acestuia din urmă, probabil la dorința dlui. Băsescu de a controla mai bine guvernul. Apoi dl. Ponta a investit puternic în Cancelarie, după modelul mentorului său politic. În fine, dl. Cioloș a mers mai departe pe această linie, refăcând printr-o serie de decizii structura și atribuțiile Cancelariei, care ar fi urmat să preia numeroase proiecte inter-ministeriale. Intențiile nu au fost puse niciodată pe deplin în practică.

Vine acum un nou guvern PSD, condus formal de dl. Grindeanu și din umbră de dl. Dragnea. Ce rol va avea Cancelaria? Pe de o parte, dl. Grindeanu este un premier fără puteri, înconjurat de „animale politice” mult mai bine sprijinite de rețelele din teritoriu. Pe de altă parte, dl. Dragnea va dori să controleze guvernul și mai devreme sau mai târziu se va confrunta cu ceilalți lideri din propriul partid. În acel moment, își va dori un instrument de coordonare guvernamentală.

Unul din lucrurile de urmărit în primele săptămâni ale noului guvern va fi cine vor fi secretarii de stat și consilierii personali din Cancelarie, și ce responsabilități vor avea ei. Va fi începutul hărții puterii în guvernul Grindeanu.

 

Se pricepe dl. Grindeanu la IT?

Experiența guvernamentală a dlui. Grindeanu este cea de ministru al comunicațiilor și societății informaționale. Investiții guvernamentale în IT sunt un bun exemplu pentru rolul Cancelariei, discutat mai sus.

Modul de operare actual este că fiecare instituție își gestionează propriile sisteme și face propriile investiții. MCSI ar trebui să coordoneze inter-operabilitatea, dar nu o face; nici măcar nu a reușit să genereze standarde de date, un proiect vechi de pe vremea guvernării Năstase. Anul trecut, dl. Cioloș a creat în Cancelaria funcția de „CIO” guvernamental, cu rolul de coordonare a proiectelor IT și accent pe inter-operabilitate. Poziția nu a fost implementată efectiv: coordonatorul a fost numit mult prea târziu ca să facă ceva. Pe un astfel subiect, dna. Shhaideh, deși informatician, aproape sigur nu va avea responsabilități. Întrebarea e cum va prefera dl. Dragnea să se întâmple lucrurile: rămâne coordonarea la Cancelarie, sau ajunge înapoi la MCSI?

 

Cultură și Identitate Națională

Cât despre Ministerul Culturii, care, iată, nu numai că nu a fost desființat, ci a devenit și al „Identității Naționale”, amintesc doar că pe 22 decembrie 2016, Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă pentru înființarea și mai ales finanțarea de la buget a Festivalului Internațional Pasărea Măiastră. Propunerea va intra pe agenda Camerei Deputaților, cameră decizională. Între inițiatori, patru la număr, găsim pe dna. Firea (acum știm unde) și dnul. Mutu (acum primar la S6). Mai jos, un fragment din expunerea de motive.

pasarea-maiastra

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.