La colțu' străzii

Din păcate Dacian Cioloș și-a amintit de viața satului mult prea târziu

Scrie un comentariu

Cunoașteți povestea acestei duminici. Premierului Dacian Cioloș i s-a refuzat difuzarea unui interviu realizat pentru emisiunea “Viața satului” de la TVR pe motiv de asociere cu campania electorală a PNL. O decizie lăudabilă a televiziunii naționale și în același timp incriminatorie, deoarece deontologia sa recent descoperită nu se aplica însă fostului premier acum doi ani candidat la președinție și difuzat în campanie electorală de către aceeași emisiune a aceleeași televiziuni. Dar să zicem că niciodată nu e prea târziu să începi urcușul etic-electoral.

Paradoxal amânarea discuției despre viața satului până în campania electorală reprezintă cea mai mare vină a agro-profesionistului Dacian Cioloș. Cel mai mare reproș adresat agricultorului Dacian Cioloș. Cea mai mare dezamăgire provocată de țăranul autentic Dacian Cioloș. Mai jos, la țară alături de bunicul său.

ciolos-alaturi-de-bunicul-sau

Reluând 2016 se poate accepta că nu agricultorul Dacian Cioloș a guvernat ci pompierul Dacian Cioloș. Iar în ciuda valurilor media de jeg, popularitatea și încrederea în premierul României au rezistat remarcabil în această nouă lume post-adevăr. Se mai poate accepta că Dacian Cioloș avea nevoie să-și consolideze anvergura de om politic la nivel național și să nu rămână în carcasa unui excelent profesionist din domeniul agriculturii.

Fiindcă despre agricultorul Dacian Cioloș se poate spune că profesional vorbind și-a câștigat statutul de campion mondial la categoria grea agro. Crescut în satul transilvănean Pericei, cunoscător profund al ruralului românesc a urmat o educație aproape exclusiv agricolă, încă de la liceul agroindustrial din micul orășel Șimleu Silvaniei trecând prin Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, urmând masterul la Ecole Nationale Superieure Agronomique si Universite Montpellier, pentru ca apoi să obțină și un doctorat a Institutul Național de Cercetări Agronomice din cadrul Ecole Nationale Superieure Agronomique Montpellier.

Totul culminând cu nominalizarea și mandatul de succes de Comisar European pe Agricultură, un portofoliu foarte important și complex al Uniunii Europene. După care a fost cooptat drept consilier al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker pe probleme de securitate alimentară europeană.

Dar stilul omului Cioloș a păstrat mereu buna cuviință a satului transilvănean. Se observă limpede în naturalețea gesturilor și a replicii sale cu accent ardelenesc: „Pentru mine, om care sunt crescut la ţară, patriotismul înseamnă în primul rând bun simţ, înseamnă a nu minţi. N-am nevoie de lecţii legat de patriotism. Nici eu nu dau lecţii altora legat de acest lucru. Pentru mine, patriotismul şi ţara sunt lucruri mult prea profunde pentru a veni cu ele să le expun în piaţa publică pentru a câştiga nişte voturi”

Declarația de mai sus (de orator neantrenat să lase pauze respiratorii ca prilej de aplauze) a răspuns la cald în Parlamentul României la învinuirile naționaliste strigate cu pumni patriotici în piept ai baronului local condamnat penal Liviu Dragnea, președintele PSD. Cum profesional nu poate fi defel combătut, singurul unghi de atac al PSD asupra lui Dacian Cioloș rămâne unul de tip brexit-trump respectiv asocierea premierului cu Uniunea Europeană, deci străinii birocrați cotropitori! unde mai pui că prim-ministrul ăsta are și o nevastă străină, cine a mai pomenit cetățean român căsătorit cu un cetățean străin. E clar suspect și vândut străinătății.

Nu contează că s-a cununat cu actuala soție străineză chiar la biserica din satul copilăriei, astfel de imagini de nuntă de uliță tipic românească nu ajung dincolo de răspândacii anteniști, pesediști sau patrihoții din patrula lui Vlad Țepeș.

cununie-valerie-dacian-ciolos-biserica-pericei

PSD intuiește corect și pune piedică oportună când prin diverși interpuși îi interzice lui Dacian Cioloș apariția la Viața Satului pe televiziunea națională. Politica și politicienii au abandonat total satul românesc. Inclusiv PSD. Ruralul românesc nu ține de PSD decât printr-o bizară inerție electorală neatacată de nimeni. PSD însuși realizează că baza electorală s-a schimbat radical și că partidul ține ostatic ruralul românesc doar printr-un norocos bonus istoric provenit de la începutul iliescian al anilor ’90. Tocmai de aceea a recurs fără jene constituționale la celebra ordonanță a primarilor. Primarul satului e mai important decât culoarea sa politică fie ea pesedistă. Iar restul partidelor ignoră ruralul din ignoranță și lene electorală falimentară.

Axioma cum că satul românesc aparține în totalitate PSD e foarte chestionabilă. Dincolo de pensionari, PSD și-a mutat baza electorală spre milionul și jumătate de bugetari plus familiile lor sau mica burghezie de afaceri cu statul. Pe blogul Sociollogica se explică mai bine de ce „electoratul social-democrat nu mai este acum constituit din unchieși cu cămeșuță albă, care se sprijină pe toiag în timp ce oile pasc molcom pe glie”.

Dacian Cioloș putea penetra fulgerător acest uriaș rezervor rural, rămas de ani de zile neexploatat din punct de vedere politic. Cunoaște dedesubturile vocii, tonul, când să vorbești cu bre sau cu nea, când să dai săru’mâna, când să taci și să asculți omul de pe băncuța lui din fața porții. Un Dacian Cioloș scăpat prin satele României ar fi reprezentat un pericol real pentru PSD. Adrian Năstase și Victor Ponta au arătat întotdeauna extrem de caraghios în cizme de cauciuc pe coclauri mocirloase alături de mămăițe pupăcioase și moși hâtri. Poate sârgul la coasă al lui Emil Boc să se mai fi apropiat de ruralul românesc. Însă actualul premier-pompier prins cu treburi la București a lipsit de pe ulițele României. În absența sa, acolo la poartă, la slujbă, la cârciumă orice mesaj al său s-a rostogolit zi de zi deformat de portavoci veninoase.

E adevărat că Dacian Cioloș și-a câștigat elitiștii de Brâncuși sau calculatoriștii din București, Cluj sau Iași care lucrează într-un domeniu IT ce produce mai multe venituri în PIB decât toată agricultura românească. Dar voturile multe și necâștigate se găsesc ironic chiar de unde a plecat, în satul românesc. Dacian Cioloș ar fi trebuit să fie lăsat mai mult să fie țăran ardelean. El e de acolo. Știe limba. Știe cutumele. Din păcate și-a amintit de ele și de viața satului mult mult prea târziu.

Foto: Adevărul.ro

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.