La colțu' străzii

Guvern vs Parlament: cu populismul pe populism călcând

8 comentarii

Parlamentul a adoptat creșteri de măriri și salarii în debutul campaniei electorale. Este și imoral și ilegal. Chiar dacă sunt argumente serioase pentru susținerea măsurilor luate, nu vom ști niciodată dacă decizia e una bine gândită în contextul actual sau pur și simplu una populistă. Acesta este motivul pentru care legea spune că nu pot fi luate astfel de măsuri cu 180 de zile înainte de alegeri. O lege pe care Parlamentul, iată, o ignoră.

Problema este în egală măsură a Guvernului. Acesta nu a reușit să ofere un argument credibil împotriva măsurii. Ne-a spus costul aproximativ, care ar urca la 1% din PIB, și ar duce astfel la depășirea limitei de deficit agreată cu partenerii europeni. Nu trebuie să fii mare economist ca să vezi că e un adevăr parțial.

Chiar și în condițiile unei colectări reduse la buget, sumele necesare ar fi vreo 3% din buget. Acești bani există, dar trebuie luați de undeva. Finanțarea din deficit este doar una din opțiuni. Alte variante ar fi fost să se renunțe la unul sau mai multe dintre proiectele actuale. Dar care proiecte?

Ca exemplu, nu știm cât costă militarizarea DIPI, deciză prin ordonanță de urgență de Guvern. Nu era mai bine să desființăm acest serviciu, ținând cont că mai avem vreo cinci? Probabil nu ne-ar fi ajuns banii pentru salarii, dar era un început.

În dezbaterea din Parlament, reprezentantul Guvernului a fost ministrul muncii, dl. Pîslaru. Acesta ne-a vorbit doar despre asistați și trântori. Populismului de stânga i-a răspuns cu populism de dreapta. Din acest punct de vedere, nu s-a deosebit cu nimic de politicieni. Dna. Dragu, ministrul finanțelor, este ca și inexistentă.

La început de noiembrie și început de campanie nu avem nicio proiecție bugetară pentru anul viitor. În contrapondere la promisiunile partidelor, Guvernul tehnocrat ar fi putut să ne propună o schiță de buget, din care să vedem costurile fixe, ce nu se pot tăia, și marja ce rămâne în discuție pentru diverse proiecte: investiții, creșteri de salarii, proiecte sociale sau alte idei.

Dacă fac un pas în spate, aș avea de ales între o idee rezonabilă – creșterea veniturilor în două sectoare sub-finanțate, educație și sănătate – și nicio idee, un fel de lasă că știm noi mai bine. Ambele sunt ambalate în populisme ieftine. În această situație, nu văd de ce nu aș susține inițiativa Parlamentului.

8 gânduri despre „Guvern vs Parlament: cu populismul pe populism călcând

 1. Cum bre, nicio idee? Dar legea salarizării unitare, pe care ăștia o nenorocesc, ce e?

  https://ro.wikipedia.org/wiki/Legea_salariz%C4%83rii_unitare_a_bugetarilor

  • La ce te referi? La legea asumată de Boc în 2010 și niciodată implementată sau la ordonanța de anul ăsta? Problema e că nici una, nici cealaltă nu rezolvă problemele structurale, de aceea sunt așa controversate.

   Dar revenind la articol, eu spun că nu văd nicio idee pentru acel 1% din PIB suplimentar față de ordonanța de anul ăsta. Acolo e discuția. PSD zice că sunt bani, Guvernul zice că doar dacă mărim deficitul. Dar Guvernul nu oferă niciun fel de viziune despre ce se întâmplă la anul cu banii colectați.

  • Eu cred că trebuie să depășim faza „avem niște bani, hai să-i dăm cui zbiară cel mai tare în momentul ăsta”. Pîslaru a vorbit despre planificare multianuală până in 2021. Dragnea nu s-a complicat cu astfel de mărunțișuri. Despre ce vorbim aici?

 2. a explicat premierul in conferinta de azi ca problema principala e crearea unor dezechilibre in legea unitara. sunt surpins sa vad acest articol nedocumentat DUPA conferinta premierului

 3. nu era mai simplu sa ne spui, direct, ca votezi psd?

  sintem barbati, ce naiba!

  • Dacă era un troll oarecare, aș fi ignorat comentariul ăsta. Fiind vorba de un troll cunoștințe vechi, țin să spun că sunt dezamăgit de astfel de intervenții.

  • domne, ca troll o zic, daca tot a cistigat trump, eu cred ca si psd devine o varianta interesanta, la care o sa ma gindesc si eu tot mai intens, in viitorul apropiat, sau, mai curind, in cel apropriat.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.