La colțu' străzii

USR e pentru PNL precum…

4 comentarii

… prietena nesuferită a tipei mișto, pe care o inviți totuși în oraș la pachet, ca să ai ceva șanse mai departe.

Azi USR a strâns numărul de semnături necesare pentru a participa la alegerile parlamentare. Încrederea populației în Parlament s-a prăbușit an de an dincolo de cotele democratice de avarie iar USR răspunde acestei nevoi critice de încredere. Oferta politică a USR promite un singur lucru: transparență. Atât de simplu fiindcă atât de mult lipsește integritatea din valorile dovedite ale celorlalte partide.

Spre deosebire de mecanismul alegerilor locale cu vot majoritar într-un singur tur, la parlamentare PNL trebuie să apere fiecare vot câștigat de USR. Acolo se adună voturi de la foști simpatizanți (vezi București) sau alegători indeciși, scârbiți, pretențioși care altfel ar fi absentat de la vot. Fiecare zecime de procent obținută de USR îndepărtează PSD de formarea guvernului următor. Fiecare vot USR devine astfel o cărămidă la construirea unui guvern PNL condus de Dacian Cioloș, fiindcă USR nu vor intra la guvernare dincolo de votul declarat de sprijin pentru un potențial premier Cioloș.

Această strânsură sufletistă de naivi cu mânecile suflecate a schimbat deja jocul politic, dar încă nu se observă. Se va vedea mai bine când vom privi dinspre 2020 spre 2016. Până atunci, în decembrie, în toate secțiile de vot din Sector 1 până la capătul ulițelor din Botoșani, PNL va veghea la numărătoarea corectă a voturilor USR, deci anti-PSD. O situație win-win având în vedere logistica precară inexistentă a USR la nivel național.

D-aia zic că pentru PNL, USR e ca tocilarul pe care tu golan bully îl accepți respectuos în grup fiindcă te ajută la matematică ca să poți să treci clasa.

E ca artistul aerian de care tu impresar fițos ții interesat aproape deși nu pricepi nimic din publicul său cu fantezii abracadabrante.

E calculatoristul de care tu bizniz man ajungi să depinzi cu sufletul la gură că poate poate îți recuperează contactele pierdute din telefonul stricat.

E hipsterul excentric cu rame negre pe nas alături de care te înrolezi la un război politic doar ca să te lase baltă fix la numărarea voturilor. Fiindcă are concert. Asta ultima s-a întâmplat pe bune.

guvern-ciolos

Sursa foto

4 gânduri despre „USR e pentru PNL precum…

 1. Romania in ultimii 30 de ani:
  Iliescu privit ca salvator inlocuindu-l pe Ceausescu,
  Constantinescu, un alt salvator, din mainile lui Iliescu,
  Iliescu din nou, ca daca venea Vadim…
  Basescu si mai de curind Iohannis.
  In realitate dezamagiri dupa dezamagiri fiindca lucrurile nu au evoluat in mod normal.
  Acum o noua stea pe firmamentul sperantelor! Ciolos.
  Da poate ca a fost mai OK decit altii inaintea lui. Dar a-l privi ca pe un salvator… In fond a guvernat si el tot prin ordonante de urgenta, ceea ce este profund nedemocratic.
  USR??? veti vedea, va fi un mare balon de sapun sau umplut cu heliu, care va face repede poc…
  Cu prezente la vot sub 50%, cu liste electorale in care sunt peste 18 milioane, desi recensamintul da 20 de milioane de romani (in tara, afara, dar cu domiciliul inca in tara), cu un INS care da la 1 ianurie 2015 vreo 22 de milioane de romani ce locuiesc in Romania nici nu stii ce sa mai crezi…
  „Noroc” cu noul sistem de vot revenit la liste, ce nu va mai permite Parlament de 600, dar permite reaparitia cumpararii locurilor sau a absurditatilor Made in Ro (Olguta si primar si deputat, mama unui arestat devenit primar deschide lista, si mai putem continua inca mult.)
  Nu cred ca Ciolos e solutia. Nu cred ca este corect cum se procedeaza. Un premier trebuie sa fie om politic. Dar ar fi de tot risul Dragnea premier, sau madam Gorghiu premier care e inca in concediu de maternitate, asa ca hai cu Ciolos inainte, care vine de pe margine…
  Ca Romania sa inainteze, e nevoie de altul. In fond mandatul lui si al guvernului sau a fost de 1 an. Si vedeti ca a avut si el ceva remanieri, cam multe intr-un an.
  Sa intre si USR si PMP in Parlament. Mai multe voci acolo vor face bine societatii romanesti (teoretic, ca practic vom vedea care pe unde se va ascunde si unde va migra.)
  Personal stept cu interes un proces in care se ridica exceptia de neconstitutionalitate pentru cele 200000 de semnaturi cerute nu ca sa fii partid, ci ca sa participi la alegeri. (Apropos, acum nu s-a mai sesizat nimeni ca se schimbara regulile jocului cu mai putin de 1 an inainte de alegeri conform nu stiu carei recomandari de la Venezia…)
  Oricum, daca nici un competitor nu va avea 50% presedintele poate numi pe cine doreste ca premier, iar Parlamentului i se arata repede pisica anticipatelor, deci d-abia alesi, cu bani dati, vor vota pe oricine ca premier. Ca doar asa a ajuns si Ciolos premier!!!

 2. E interesant exemplul de la Timișoara. Selecția ar putea să fie un punct slab al USR. În ultimii ani au fost mai multe proiecte succesive care și-au propus să creeze o alternativă la partidele politice tradiționale: Forța Civică, Noua Republică, Mișcarea Populară, M10, acum USR. Toate au în comun un nucleu de persoane ce se consideră „de dreapta” și își doresc să intre în politică. Nu sunt puțini cei ce au sărit de la unul la altul, tot căutând un succes rapid și facil.

  La București, Nicușor a construit în patru ani, având grijă cine intră și tot au mai apărut niște ciudați, unii din ei chiar aleși consilieri. Extinderea la nivel național s-a făcut pe grabă, în doar câteva luni. E foarte posibil să găsim în multe filiale oameni care au trecut prin celelalte proiecte.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.