La colțu' străzii

Va aduce ura voturi în campania pentru alegerile parlamentare din 2016?

Un comentariu

tricolor-pumn-1

În martie 2014 scriam un post/mic articol intitulat ”Cauzele toleranței la români” după o dezbatere avută cu profesorul universitar, domnul Gabriel Bădescu, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai”. Căutam să aflu de ce, la nivel de manifestare și discurs public, românii păreau mai toleranți, în special în comparație cu vecinii. Concluzia la care am ajuns a fost una simplă: românii erau atunci mai toleranți, în comparație cu alții, din cauza neimplicării și a lipsei de interes pentru binele ”cetății”. Intoleranța nu ieșise încă vizibil ”în stradă”.

Evenimentele recente mă fac să mă întreb care va fi tema multor discursuri politice ale viitoarei campanii electorale.

Privind retrospectiv se poate observa că în 2012, discursurile campaniilor electorale pentru parlamentare s-au axat foarte mult pe candidat. Piața sloganurilor politice a explodat: cele centrate pe persoană și calitățile acesteia („Dârz ca Leonida la Termopile”; „Inimă de moroşan!”; „Un moţ pentru voi toţi”; „Vrei să scapi de clan? Votează Pelican”); cele care promiteau ceva (”USL te scapă de stress! Votează cu cap!”; O pâine mai bună pentru fiecare”; „Ţine cu poporul ca să nu te rătăceşti”; „Facem Revoluţie”; „Eşti dezamăgit? Luptă cu sistemul!”). Imaginația a explodat. Nu a existat o prea mare unitate pentru că regulile jocului electoral dictau centrarea pe persoană.

Anul 2014 și campania electorală pentru alegerile europarlamentare nu a adus nimic nou în discursul politic. Doar campania pentru alegerile prezidențiale aduce o schimbare: cel mai mare partid alege pentru candidatul său la președinție, un slogan naționalist (”Mândri că suntem români!”) și aduce în spațiul public discursul teme ca românism și ortodoxie.

Din 2014 încoace se succed destule evenimente importante: se rupe o coaliție politică care își propunea lucruri mari; se schimbă legea partidelor (doar cu trei membri, față de 25.000); cade guvernul ca urmare a unui tragic accident; Direcția Națională Anti-Corupție începe să facă arestări în rândul mai marilor zilei. Să adăugăm aici știrile despre valurile de refugiați care vin spre Europa. Nu am menționat alegerile locale pentru că acestea au ”beneficiat” de campanii electorale foarte liniștite și limitate.

Acum se apropie alegerile parlamentare și ne vom întoarce să votăm pe liste și nu uninominal, personajul. Scena politică se schimbă datorită apariției partidelor noi. De la schimbarea legii partidelor și până în prezent au fost înregistrate 61 de partide noi, doar că multe dintre ele au tendințe extremist-naționaliste. Către unele dintre acestea încep să migreze politicieni. În acest context întrebarea este: ce ar putea ”vinde” viitoarele sloganuri pentru o creștere în vizibilitate, sau, în cazul partidelor mici și noi, pentru a-și spori vizibilitatea și șansa de a intra în Parlament? Ce se mai poate promite? Ce mai poate fi credibil?

Sondajele arată că suntem intoleranți, de ce nu s-ar exploata asta în campanie? Este coarda pe care se poate cânta cu mult succes la sfârșit de 2016. Se pare că suntem în întârziere, voturi. Suflul american, discursul rasist și intolerant care a prins destul în SUA, Brexit-ul și încercările expansioniste ale Rusiei constituie o bază bună de pornire. Ieșirea din neimplicare a societății românești se va face oare sub semnul discursului instigator la ură? Noile mișcări care încearcă să activeze societatea românească sunt alimentate de frustrări, nu de dorința de deschidere, civism și altruism.

Reclame

Autor: Daniela

mămica Moacei / Moaca's mom Am o minune de fetiță și trei pisici

Un gând despre „Va aduce ura voturi în campania pentru alegerile parlamentare din 2016?

  1. Da, e un trend global, românii sunt tot oameni de ce-ar fi diferiți să nu se contagieze? Uite ce simte și amicul blogger Emil din Londra în același timp cu tine: http://www.emilstoica.ro/cand-brexitul-ucide.html?

    Dar nu numai el. Coperta actuală a revistei TIME e asta: http://i.imgur.com/MrXbQfD.jpg Am sesizat-o deunăzi într-un raft fiindcă, ce să vezi? îmi pun aceleași întrebări ca și tine.

    Deocamdată mă simt cumva mândru că am un președinte al României care provine din altă etnie și din altă religie decât cea majoritar-ortodoxă. Și a fost votat zdrobitor acum doi ani, împotriva celui mai mizerabil discurs xenofob. România pare chic din această perspectivă.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s