La colțu' străzii

Ambasadorul SUA în Republica Moldova și momentul de moderație ratat

3 comentarii

ambasadar SUA la ChisinauDupă îndelungi căutări, s-a găsit, în sfârșit, inamicul nr. 1 al Republicii Moldova: nimeni altul decât ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit. E adevărat că un ambasador trebuie să aleagă cu foarte mare grijă cuvintele și anumite reacții sunt firești, dar de aici până la a-l compara cu Hitler și Stalin, a spune că reprezintă interese rusești şi a-i cere demisia, expulzarea sau retragerea de la post e o cale extrem de lungă pe care unii au ales, din păcate, să o străbată într-un singur pas.

Formularea este regretabilă pentru că îi loveşte pe cei pentru care identitatea română a fost singura formă de rezistență în fața tăvălugului sovietic, dar Republica Moldova nu e România. O spun toate tratatele internaționale. 

După proclamarea Independenței și după ce Iliescu & co i-au ignorat pe cei veniți atunci de la Chișinău, în Moldova istoria a curs altfel și a creat realități şi probleme sociale a căror soluție nu e nici limba română, nici istoria românilor. E tot atât de eronat să negi un spațiu cultural pe cât e să îl transformi în panaceu. A lua unionismul în brațe pentru că nu ești capabil sau nu vrei să vezi soluții reale pentru probleme reale și a-i acuza pe toți cei care nu sunt de acord cu tine de vrute și nevrute e, poate, la fel de dăunător ca niște cuvinte neinspirat alese.

Dacă toată energia aceasta de a-l demoniza pe ambasadorul SUA la Chișinău ar fi (fost) investită în sprijinirea unor proiecte viabile sau măcar într-o informare corectă și constantă despre Republica Moldova, poate tuturor ne-ar fi (fost) un pic mai bine. Nu la Washington trebuie căutat inamicul României sau al Republicii Moldova, ci în aceste energii risipite zi de zi în ultimii 25 de ani.

sursa foto: realitatea.md

Reclame

3 gânduri despre „Ambasadorul SUA în Republica Moldova și momentul de moderație ratat

  1. Ai dreptate. Pentru ce face Rusia in R Moldova ar trebui proteste zilnice cu zeci si zeci de mii de oameni in strada. Insa stim bine ca degeaba protestam impotriva Rusiei, Rusia nu este nici stat prieten si nici democratic. Cam asta este diferenta.

  2. Raluca dragă, panaceul e universal prin definiție.
    În rest, articolul mi s-a părut o încercare lamentabilă de a apăra un diplomat care nu știe ce-i diplomația.

  3. @Cezar: mulțumesc de atenționare! Aveam în minte „leac” atunci când am scris și am păstrat formularea, deși am schimbat cuvântul. Ambasadorul Pettit nu are nevoie să fie apărat de mine și mi se pare că știe mai multă diplomație decât mulți dintre cei care s-au grăbit să-i scrie lui Kerry sau să-i ceară demisia. Mai mult decât atât, e mai puțin orb decât cei ce se încăpățânează să nu vadă Republica Moldova de azi. Sugerez să vezi și sondajul IMAS către care este un link în text.

    @Emil Stoica : orice problemă ar avea Moldova nu se rezolva prin proteste împotriva Rusiei și cu atât mai puțin împotriva SUA.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s