La colțu' străzii

Contribuabil, față cu statul – ANAF-uuu

3 comentarii

slide_119024_31698Ano domini 2016, mă bucur să fiu invitată să îmi aduc contribuția la un raport care urma să analizeze niște politici publice, cum sunt ele (sau cum nu sunt) monitorizate. Sunt total de acord să am un contract de drepturi de autor, pentru că sunt femeie cinstită și respect legile țării în care trăiesc.

Nu era prima dată când, pe lângă munca prestată cu contract de muncă mai am și contracte de drepturi de autor, cu alte instituții decât angajatorul meu stabil (cât poate el să fie!).

Nepricepută în ale legislației muncii (precizez că sunt de meserie sociolog și că lucrez într-un ong, că nu am făcut niciodată pe specialistul în resurse umane) aflu întâmplător că, din acest an, 2016, ”beneficiarii” altor contracte trebuie să depună la ANAF ”Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru persoane fizice române și străine care dețin cod numeric personal (OPANAF 3698/2015 modificat prin OPANAF 371/2016)”. Habar nu am pentru ce, de ce (am aflat ulterior că s-a modificat Codul fiscal), de ce nu este de ajuns declarația angajatorului. Nu înțeleg, nu am timp să înțeleg, dar pornesc furtunos cu declarația completată și copia după contract – am termen 30 de zile de la începerea contractului, dacă nu… Nu e drăguț și vesel să cauți în clădirea ANAF de care aparții unde naiba trebuie să depui și tu hârtiile alea, dar până la urmă sunt îndrumată și reușesc să găsesc ghișeul. (Aflu cu ”mare plăcere” că nu e de ajuns un formular, că trebuie să am încă una, așa că fug frumușel la omniprezentul XEROX din colț, să dau niște banuți pe copii. Trebuie să trăiască și acest business cumva, că poate plătește și el taxe la stat, culese tot de pe spatele meu.)

Îmi este înregistrată declarația, iar pe copie primesc o ștampilă, o semnătură care poate fi a oricui și un număr de înregistrare. În plus, doamna grăbită de la ghișeu mă anunță că anul viitor, după ce primesc de la angajatorul temporat nu-știu-ce altă declarație mă înfățișez și eu, din nou, cu o nouă declarație – 200, Declarație privind veniturile realizate din România (OPANAF 3605/2015, OPANAF 950/2016). Mă uit strâmb, scriu pe foaie ca să nu uit și plec cu nostalgia anului 2015 când nu aveam de făcut drumuri la ANAF. În tot acest timp guvernul tehnocrat se laudă că are de gând să taie hărtii. Pe bune?!?!

Colegii de raport îmi aduc aminte la lansare că trebuie, la încheierea contractului, să mai fac un drum la ANAF și să depun aceeași declarație 020 pentru încheierea contractului. În ultima zi de grație pregătesc iar docomentul, fac două exemplare, le completez după cum mă duce capul (declarația are instrucțiuni, dar nu am timp și aplecare să le citesc pe toate) și pornesc spre ANAF. Pe drum, o colegă îmi spune că ANAF s-a modernizat, că are acel Spațiul Privat Virtual (văzusem eu un ghișeu pe geamul căruia scria de mână, cu litere de tipar, ” Spațiul Privat Virtual”) și că dacă tot fac acest drum să îmi fac un cont – te înscrii, adică faci cont, dar apoi te duci cu foicica și cu buletinul la ANAF ca să îți valideze contul. Bucuroasă, mă execut în speranța că pe viitor nu va mai trebui să fac drumuri aiurea (trebuia să îmi dau seama că nu merg lucrurile așa de simplu pentru că formularul Declarației 020 nu este unul ”deschis”, adică nu poți completa câmpurile, este doar poza unui .pdf în care apoi completezi cu pixul).

La ANAF aflu că nu mai trebuie să depun al doilea 020 și mă aleg cu un cont, adică o doamnă îmi validează contul și mă sfătuiește să îl activez. Mă întorc la muncă fericită și dornică să văd dacă pe viitor voi putea să îmi fac ”temele” online. Dezamagire mare, NU.

”Prin Spațiul Privat Virtual pot fi depuse online Declarația 200 de venit, Declarația 220 privind venitul estimat/norma de venit și Declarația 230 privind redirecționarea a 2% din impozitul pe venit. Toate detaliile le găsiţi la secţiunea „Declaraţii”, meniul „Instrucţiuni””.

De ce? De ce? De ce? Întrebări de persoană ocupată, care are și alte contracte în afară de cel de bază, care plătește taxe multe. Uffff, de ce???

Autor: Daniela

mămica Moacei / Moaca's mom Am o minune de fetiță și trei pisici

3 gânduri despre „Contribuabil, față cu statul – ANAF-uuu

 1. Pentru că, într-o țara cu unii dintre cei mai buni programatori din lume, statul dă contractele programelor informatice unor nepoți care nu sînt în stare sa facă un program de gestiune și centralizare a datelor.

 2. Cum e pe la altii.

  Pai cind te angajezi ii dai angajatorului echivalentul CNP. Tu incepi sa lucrezi, angajatorul incepe sa te plateasca si sa opreasca ce e de oprit la sursa. (Impozit, nicidecum ipoteca, rata la masina sau pensie alimentara). Pina la 31 ianuarie urmator angajatorul iti inmineaza un formular cu ce ai cistigat la el si cu ce taxe a oprit. Tu, pina la 1 mai iti faci declaratia singur sau apelezi la un contabil si o trimiti la guvern, fie prin posta, fie o poti face prin internet.
  Daca schimbi angajatorul intre timp? Pai la fel, iar vechiul angajator iti trimite acasa formularul cu pricina.
  Daca ai fost somer? Sigur ca da, statul iti trimite si el formularul respectiv cu perioada cit ai fost somer, cit ai primit, cit ti-a oprit.
  Daca ai o a doua slujba? Ambii angajatori iti dau formularele respective. Aici un pic de atentie. Daca lucrezi la angajatorul numarul 1 si faci X mii dolari pe an, el iti va opri impozitul aferent celor X mii. Daca lucrezi si la angajatorul 2 si faci Y mii pe an, el iti impozitul aferent celor Y mii. Dar in general impozitul aferent pentru X+Y e mai mare decit suma celor 2, mai ales daca de la unul cistigi putin, asa ca acolo intri in grila unde impozitul e minim sau deloc. Asa ca fie ii spui celui de-al doilea ca tu mai lucrezi in alta parte, fie pui niste bani de-oparte, ca la impozit, daca ai de dat sa ai de unde…
  In asa fel incit tu faci o singura declaratie de impozit in fiecare an, insumind toate cistigurile din anul trecut, scazind anumite sume la care ai dreptul (de fapt inscriindu-le in rubricile respective – medicamente prescrise, dentist, bilete sau abonamente transport in comun, bani pusi de-o parte pentru pensie, lucrari facute acasa ce au drept la un retur de impozit… Nu va ambalati, lista e lunga, returul de impozit nu e la fel, merge pina la maxim 25% din sumele cheltuite, dar nu mai mult de …)
  Stiu mai putin pentru cei ce lucreaza individual, dar nu e cu mult diferit. Insa ei trebuie sa-si puna de la inceput banii deoparte pentru impozit, adica nu cheltuie tot ce incaseaza…
  Nu esti atita purtat pe drumuri.

 3. Hm, eu îmi amintesc că și în alți ani se depunea separat pentru drepturi de autor, dar e posibil ca legislația să fi variat în ultimul deceniu.
  În orice caz, nu uita că, pe lângă cei 9.6% plătiți ca impozit pe venit, din 2016 se mai plătesc și 10.5% pentru pensii: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_42585/Ghid-complet-pentru-plata-drepturilor-de-autor-in-2016-Ce-impozite-plătesc-și-ce-declarații-depun-persoanele-fizice-și-companiile.html
  Iar din 2017 și 5.5% pentru sănătate.
  Aplicarea acestor două contribuții va reduce într-o oarecare măsură posibilitățile masive de arbitraj fiscal disponibile până acum în domeniu. Atenție și la criteriile de reclasificare utilizate de ANAF 🙂

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.