La colțu' străzii

Votul meu: Nicușor Dan, USB și Marean Vanghelie

11 comentarii

Duminica asta, pe 5 iunie, sunt alegeri locale. Eu votez în București. Am patru voturi și le folosesc pe toate. Trei sunt voturi pozitive: Nicușor Dan pentru Primar General și listele USB pentru Consiliul General și Consiliul Local Sector 5. Al patrulea este unul negativ și nervos: Marean Vanghelie pentru Primar Sector 5.

Înainte de a vă povesti pe scurt cum am ajuns la alegerile acestea, am trei informații utile:

 • Dacă vreți să aflați la ce secție de votare sunteți arondat (în orice localitate), folosiți site-ul oficial al Registrului Electoral. Introduceți CNP și numele (nu sunt probleme, e un site al statului, ei deja au aceste date) și aflați secția de votare.
 • Dacă aveți reședința în altă localitate și este declarată (spre exemplu: student cu viză de flotant), aveți dreptul să votați în localitatea de reședință, indiferent dacă v-ați înregistrat sau nu în Registrul Electoral. În acest caz, veți apărea cu adresa de domiciliu în Registru și trebuie să căutați singuri secția cea mai apropiată de adresa de reședință. Pentru București, puteți folosi harta de la Hotnews.ro.
 • Pe site-ul Biroului Electoral Central, la secțiunile Candidați și Statistici puteți afla minime informații despre candidații din localitatea unde votați. Măcar aflați numele și îi căutați apoi pe net. Pentru candidații la primar în București, inclusiv primăriile de sector, vă recomand pagina votez.info.

 

Primăria și Consiliul General București

Pentru Primăria Capitalei și-au depus candidatura 12 cetățeni. Sunt alegeri într-un singur tur, adică va câștiga cel cu cele mai multe voturi, indiferent dacă vor fi peste 50% sau nu. Pentru Consiliul General, au depus liste 14 formațiuni. Pragul electoral pentru a intra în Consiliu este de 5%.

Dintre candidații la primăr, sunt doi care, luați individual, m-ar putea face să dau un vot pozitiv: Nicușor Dan (USB) și Cătălin Predoiu (PNL). Niciunul nu e strălucit, dar amândoi sunt decenți, ca persoane, și probabil ar fi buni primari. Amândoi au șanse. La Predoiu mi-e cam neclar dacă chiar vrea să fie primar. A intrat în cursă forțat de împrejurări și el a declarat în mai multe rânduri că vrea să fie premier. Dar dincolo de asta, îl trage în jos anturajul. Mai întâi, că este a patra opțiune a PNL, după Bușoi, Orban și Munteanu, iar toți ăștia trei sunt nefrecventabili. Votându-l pe Predoiu, ar însemna să girez și atitudinea partidului.

Mai mult, dacă ne uităm pe lista PNL, găsim cei mai mulți dintre actualii consilieri generali, cei care au girat măcar pasiv, dacă nu au participat activ, dezastrul coordonat de Oprescu. PNL este partidul care îi „premiază” cu locuri eligibile pe listă, ba a mai recuperat și vreo trei traseiști de la PPDD (!), dintre care unul e al patrulea pe listă. Pe la sectoare, candidații PNL nu se sfiiesc să intre în campanie la braț cu candidații penali, Piedone și Chiliman. Iar partidul e investigat de DNA pentru potențiala falsificare a listelor de semnături. Prin contrast, lista USB conține oameni noi și formațiune în sine reprezintă o alternativă reală la anchilozatele PSD și PNL(+PDL), care alternează la putere de 25 de ani. Candidații propuși de USB sunt, cel puțin până la proba contrarie, oameni decenți.

Opțiunea mea merge către Nicușor Dan ca Primar General și lista USB la Consiliul General.

 

Primăria și Consiliul Local Sector 5

La sectorul care este, oferta electorală e mult mai proastă. La primar, n-am niciun candidat pe care să îl votez pozitiv. După retragerea forțată a lui Vanghelie, investigat în mai multe dosare penale, m-aș fi așteptat ca partidele să propună candidați integri prin care să schimbe imaginea sectorului. Nu este cazul.

În PSD a avut loc o luptă internă, având ca protagoniști facțiunile Vanghelie și Negoiță, pe lângă care mai sunt și alți trepăduși. Inițial a părut a câștiga prima, dar potențialul candidat la primărie, deputatul Rizea, a fost arestat de DNA și forțat să renunțe. Așa că a intrat în cursă un alt deputat Florea. Dacă Rizea era după chipul lui Vanghelie, mafiotul de tip vechi, Florea este băiatul deștept de tip nou. A făcut bani ca avocat de succes, principalii săi clienți fiind firme de asigurări. Este desigur doar o coincidență că soția sa are o funcție de management în structura ASF, instituția care supraveghează piața de asigurări. Și s-a mai făcut Florea cunoscut ca președinte al Curții de Arbitraj a FRF, unde făcea jocurile lui Becali. Pe scurt, nu.

Vanghelie nu s-a dat bătut. A preluat un partid adormit, Partidul Dreptății Sociale, și candidează la primăria sector 5. A găsit și un candidat pentru Primăria Capitalei, pe Adrian Severin, și el în situație de condamnat în primă instanță. În fine, din lupta internă în PSD, au mai răsărit doi „independenți” care candidează: unul e chiar finul lui Vanghelie, iar celălat un angajat din Primărie. Asta înseamnă că bazinul masiv de vot al PSD se împarte între patru candidați, ceea ce ar face loc pentru un candidat din altă formațiune politică.

Doar că trei partide nu au reușit să își înregistreze candidații, după ce au făcut erori procedurale la strângerea semnăturilor: USB, PMP și M10. A reușit în schimb PNL, dar ce candidat! Peneliștii defilează cu deputatul Ovidiu Raețchi, bun prieten cu co-președinta Alina Gorghiu. Doar că Raețchi a fost ales deputat de Diaspora pe listele PC, fiind unul dintre oamenii de încredere ai lui Dan Voiculescu, căruia ia condus ultimele două campanii electorale. În anturajul lui Voiculescu a ajuns având „meritul” de a fi fiul lui Geo Raețchi, cunoscut ca „zi-le domnul Geo!”, de la Teleeurobingo de la Antena3. Probabil că dacă mogulul nu sfârșea la închisoare, Raețchi jr. ar mai fi fost și astăzi omul lui. Pe scurt, nu și la ăsta.

În aceste condiții, opțiunea logică ar fi fost să îi votez, nediscrminatoriu, pe toți – adică să anulez votul. Dar aici a intrat în scenă PNL, care de o săptămână are un singur mesaj cu care mă bombardează pe toate căile: „pentru că USB, PMP și M10 nu au candidați, singura opțiune ca să nu iasă Vanghelie e să votezi Raețchi.” Mesajul nu e chiar adevărat. Vanghelie conduce în sondaje, dar Raețchi și Florea sunt la egalitate, deci am două opțiuni. Dincolo de inadvertență, m-a enervat foarte tare atitudinea partidului. După ce mi-au propus drept candidat un traseist mizerabil, omul lui Voiculescu, sunt atât de cinici încât aproape îmi râd în nas, așteptându-se să votez orice, doar pentru că nu e Vanghelie.

Ei bine, nu. În aceste condiții, îl voi vota chiar pe Vanghelie. Nu e doar enervare, e și un calcul la fel de cinic ca al PNL. Vanghelie are deja trei dosare penale, unul avansat. E rezonabil să sper că va fi condamnat relativ repede, deci va fi revocat din funcție și vom avea alegeri anticipate. Cu această ocazie, sunt speranțe că alte partide vor propune oameni decenți.

La Consiliul Local Sector 5 alegerea îmi e ușurată pentru că USB a reușit să depună lista de candidați. Folosind raționamentul de mai sus, de la Primăria Generală, voi vota cu această listă.

 

Recapitulare

Duminică, 5 iunie, votez:

 • Cu Nicușor Dan la Primăria Generală
 • Cu USB la Consiliul General
 • Cu Marean Vanghelie la Primăria Sector 5
 • Cu USB la Consiliul Local Sector 5

 

11 gânduri despre „Votul meu: Nicușor Dan, USB și Marean Vanghelie

 1. Cu toata enervarea si cinismul: sper totusi ca glumesti :/

 2. este cineva.. Ovidiu Raetchi.. de ce nu l-ai vota pe el ? https://www.facebook.com/AlexandruOvidiuRaetchi

 3. Ilie, stii, aici pe blog se comenteaza doar DUPA citirea intregului articol, nu cum ai facut tu, doar titlul. Stai jos, patru.

 4. Votat Vanghelie? E alt primar acuzat de sume mai mari furate de DNA? Ca sa nu mai spun ca mereu a folosit clanurile de tigani ca sa ramana la primarie

 5. @Sorin: Serios, voi vota cu Vanghelie. Tu ce ai face în locul meu?

  @Barengott: Cred că Chiliman are recordul, dar nu sunt convins. Mă încurc în atâtea cifre.

 6. @Ovidiu; hmmmmmm stiu si eu? cred ca totusi mi-as anula votul 😉

 7. P.S. parca totusi Vanghelie > Chiliman ( 90M EUR daca nu ma insel? il bate si pe Poteras 😉 )

 8. Felicitari pentru imaginea clara asupra candidatilor. Eu n-am avut nici timp nici chef de informare, asa ca voi vota cam la ghici 😦

 9. PS: Imi aduce aminte de bancul cu tipul care se duce la orgie, si dupa vreo 30 de minute aprinde lumina si cere un pic de organizare, ca pana acum n-a marcat nimic, doar a incasat! 🙂

 10. Mda, Ovidiu a votat împotriva anti-sistem pe toată linia :))
  Mototolul de la USB S5 nereușind să strângă semnături, a rămas celălalt candidat anti-sistem, Vanghelie.
  La campania lui Raețchi mi-au displăcut subtextul rasist și faptul că sugera suspendarea asistenței sociale, ceea ce cred că ar fi ilegal, fiind vorba de programe naționale la care primăriile sunt un simplu administrator. Pe Raețchi cică-l cheamă Ovidiu fiindcă e și finul lui Ioanițoaia.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.