La colțu' străzii

Solidaritate sau securitate?

2 comentarii

saracie-604-remus-suciu

Ieri am participat la lansarea de către Guvernul României a “Pachetului integrat pentru combaterea sărăciei“: invitați toți unul și unul, discursuri (mult peste răbdarea mea, dar se pare că și a cameramanilor), moderare timidă, afirmații care te pun serios pe gânduri emise de către unii dintre reprezentanții guvernului ”în comunitățile defavorizate este o apetență scăzută pentru muncă”.

Se vorbește despre sărăcie, despre România, despre ce s-a făcut cu succes și ar putea fi continuat, despre ce se poate face. Idei bune, visuri, dorințe nobile.

Ca persoană care am fost implicată în implementarea a destule proiecte destinate incluziunii sociale a grupurilor vulnerabile mă întreb: cine va implementa aceste idei bune?

Da, scrie în fișele de măsuri, sunt desemnate instituții ale statului: ministere, agenții, autorități naționale, dar și primării. Aici însă mă împiedic. Oare chiar vor primăriile să facă ceva pentru săracii lor? Așa cum am văzut în realitate sunt primari care au înțeles că e în interesul comunității să facă, dar aceștia nu sunt într-un număr atât de mare. I-am tot căutat prin țară (și am avut de unde, vorbim de peste 3.000 de aleși locali) și greu am găsit.

Țin minte o discuție cu un manager public al unui oraș destul de mare: ”doamnă, le-am făcut drum (defavorizaților), dar sunt și alți cetățeni care ne cer. Sunt unii care și-au făcut vile și nu au drum și spun că investim prea mult în săraci, că și ei au nevoie. Deci înțelegeți, nu prea mai putem să mai găsim fonduri (pentru săraci)”. Am avut nevoie de câteva secunde de tăcere ca să văd ce pot replica. Am realizat că trebuie să îmi înțeleg interlocutorul, ce îl mișcă, ce îl face să reacționeze. ”Da, înțeleg, dar să știți că le puteți motiva celor cu vile că nu le faceți drum, că dați banii la săraci tocmai ca ei, cei cu vile, să nu își facă garduri mai mari. Că sigur au ceva bani să pună de un pietruit.” Cu acest argument am câștigat interesul interlocutorului.

Aș propune ca să nu mai fluturăm stindardul solidarității că se pare că nu avem înțelegere (nici măcar la unii dintre guvernanți), ci pe cel al securității personale. Poate așa înțeleg de ce este important să investești în persoanele sărace, marginalizate, defavorizate. Măcar așa și-ar vedea interesul personal și ar accepta cheltuiala.

Autor: Daniela

mămica Moacei / Moaca's mom Am o minune de fetiță și trei pisici

2 gânduri despre „Solidaritate sau securitate?

  1. Mi-e teama ca daca fluturam steagul securitatii personale ne vom trezi cu ziduri de ghetou ca-n Baia Mare, sau poate cu dreptul de a purta arme …

  2. Poți să vii oricând la noi în Ferentari, nu jefuim turiștii prosperi. Cam nepotrivit un argument care atribuie celor săraci o înclinație spre criminalitate. De la ce ONG ești?

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.