La colțu' străzii

Pilule amare cu Parlamentul, Guvernul și Primarul (interimar) al Capitalei

4 comentarii

1. Primarul Capitalei: spune-mi modelul tău de consum, ca să-ți spun cine ești

Bucureștiul are un nou primar general interimar, un tânăr venit din clubul select al liberalilor de la sectorul 6. Chiar ce mai face familia Mănescu? Dar să revenim.

Primarul Răzvan Sava a declarat în ultimii trei ani ca singur venit legal indemnizația de consilier. Este administratorul propriei firme de instalații, dar nu declară niciun venit impozabil, nici ca angajat, nici din dividende. Da, știm cum se scot „legal” banii din firmă…  În schimb, cândva în 2010, a avut garanții să obțină un credit măricel, de 150.000 de euro, pentru a cumpăra un apartament de 140mp în Kiselleff. Iar alegerea lui pentru autoturism personal este un Jaguar.

în declarațiile de avere mai vechi apărea și bijuterii și obiecte de artă în valoare totală de 40.000 de euro, dar și un depozit bancar de vreo 100.000 de euro. În cea de anul ăsta, a uitat de ele. Nu-i nimic, n-a uitat soția, care lucrează tot la stat. Iar mai acum câțiva ani, sunt și indicii despre afacerile firmei domnului primar interimar cu instituții publice din, ați ghicit, sectorul 6.

 

2. Guvernul tehnocrat are viziune, dar mai greu cu practica

Guvernul-tehnocrat-de-un-an vrea să propună un proiect cadru de dezvoltare economică pe termen mediu și lung, o viziune de corelare a României cu economia europeană, un plan de investiții de 10 ani și altele asemenea. Încă nu știm ce vrea să facă la anul. Dar pariem că va avea minim două rectificări bugetare și nici atunci nu se va potrivi planificarea cu realitatea?

Azi a avut loc ședința de guvern a Cabinetului-cel-mai-transparent-care-se-consultă-cu-publicul. Pentru prima dată după mulți ani, cred că de pe vremea guvernului Adrian Năstase (!), guvernul nu a publicat pe site-ul propriu agenda ședinței nici înainte, nici după. Probabil că Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic încă mai discută procedura și n-a avut timp chiar să pună în practică transparența.

 

3. Valoarea de parlamentar merită pensie specială, cu suspendare

Deputatul PSD Anghel Stanciu a fost condamnat definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese.

Stanciu, aflat la al patrulea mandat, este inițiatorul și unul dintre cei mai vehemenți susținători ai legii privind pensiile speciale pentru parlamentari. Unul din motivele invocate de el este valoarea serviciului public prestat de parlamentari.

4 gânduri despre „Pilule amare cu Parlamentul, Guvernul și Primarul (interimar) al Capitalei

 1. Îmi place acest articol. Pur informativ. Efectul de „conștientizare” a absurdului obținut prin alăturarea de fapte – descrise sec, obiectiv. Mi-ar plăcea să citesc astfel de articole și în presă (presa română, desigur). Apreciez autorii care se abțin de la orice comentarii subiective (și nenecesare) ce nu au alt efect decât de a îngreuna procesul de informare și a ușura procesul de polarizare.
  Mulțumesc Ovidiu.

 2. Dacă nu mă înșel chiar și autorul acestui articol avea/are o societate comercială care „niciodată nu a fost mai mult decât un vehicul fiscal”. Acum ne spune că „Da, știm cum se scot „legal” banii din firmă…” Una din metodele lui Ovidiu a fost angajarea la propria firmă pentru a beneficia de asigurarea de sănătate la un cost sub jumătate din cel plătit de ceilalți. În plus, foarte recent Ovidiu a intenționat să achiziționeze un apartament și se întâmplă că acesta a „economisit mai bine de două treimi din valoarea apartamentului”. La îndemâna oricărui om cinstit, corect?
  Despre noul primar al capitalei Ovidiu uită să spună că veniturile soției acesteia, Claudia Cătălina Sava – consilier/sef departament la CNVM/ASF de prin anul 2000, sunt în valoare de 5-15 mii euro/lună (funcție de surse sau anul dobândirii), astfel că un credit de 150.000 euro nu cred că este o problemă.
  Am regăsit și declarații de avere în care Răzvan Sava declară venituri salariale de 14.582 lei pănă la data de 16.07.2012 (peste 2.000 lei/lună) la momentul contractării creditului.
  A nu se înțelege că m-ar deranja comentariile/dezvăluirile despre „aleșii” care ne conduc. Dacă s-ar putea ca acestea să fie făcute de oameni integrii și cinstiți ar fi un pas înainte. Așa cum „aleșii” au obligația de a completa declarații de avere/interese așa ar trebui ca și acești comentatori politici profund dezinteresați să facă o dovadă a bunei lor credințe publicând declarații de avere/interese.
  P.S. nu am găsit declarația de avere a noului primar în care acesta ar fi „uitat” de bijuterii/obiecte de artă și depozitul bancar de 40 mii/100 mii euro. Un update al articolului cu link-ul la această declarație ar fi necesar. Am găsit pe site-ul PMB o declarație de avere din care lipsește o pagină (probabil la scanare): http://doc.pmb.ro/declaratii_cgmb/decl15/avere/d_avere_sava_ioan_razvan.pdf (se observă că pagina 1 se termină la capitolul II BUNURI MOBILE iar pagina 2 începe cu capitolul V: DATORII, lipsind parțial capitolul IV. ACTIVE FINANCIARE – capitol în care era declarat depozitul bancar de 360 mii lei). Am solicitat PMB remedierea situației.

 3. @George: Dacă te referi la faptul că ziarele/posturile radio/tv ar trebui să își publice sursele de venit, altele decît cele din vînzarea specifică, aș fi la nivel de principiu de acord. Sînt tare curios de independența cîinelui de pază al democrației.

  Totuși, îmi poți spune dacă un adevăr spus poate și de un lup moralist, este mai puțin adevăr? Nu mă refer la un adevăr parțial sau o pseudoinformație ascunsă într-o aluzie.

 4. Un adevăr rămâne un adevăr indiferent de cine este spus. Dar când „adevărul” este trunchiat și se transformă în minciună pentru a servi unor alte scopuri înseamnă că nu mai suntem apărați de „câinele de pază al democrației” și că am devenit victime ale acestuia.
  Senzația mea este că mica cruciadă a autorului împotriva liberalilor a debutat la momentul introducerii unor măsuri anticorupție, respectiv introducerea/mărirea impozitelor pentru cei care foloseau „vehicule fiscale” pentru a plăti impozite mai mici decât ar fi normal și beneficiau de aceleași servicii ca și ceilalți, evident în detrimentul celor din urmă.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.