La colțu' străzii

Vreau o societate puternică

7 comentarii

Suntem tentați să spunem că soluția pentru a evita accidentele cumplite este un stat mai puternic, unul care să verifice eficient și să pedepsească exemplar. Pe termen scurt funcționează. Îndrăznesc a atrage atenția că un stat puternic într-o societate slabă este o rețetă sigură pentru un dezastru pe termen lung.

Nu doar corupția ucide, ci și indiferența, neglijența, lăcomia, prostia și fuga de responsabilitate. Moartea apare atunci când se întâlnesc toate la un loc. Patron lacom. Materialele cele mai ieftine. Executant care face orice prostie vrea clientul. Funcționari publici care închid ochii. Clienți cărora nu le pasă sau peferă să creadă că totul e ok. Merge și așa, până moare cineva. Iar toți aceștia suntem noi, cetățenii. Nu Dumnezeu, nu președintele, nu ministrul. Știu că la durere e mai ușor să cauți vini metafizice sau politice. Dar să ne uitam mai atent la noi.

Într-o tragedie precum cea de la clubul Colectiv toți suntem vinovați. Sunt făptuitori cei ce au pus în scenă capcana mortală: patronii, producătorii și organizatorii spectacolului. Sunt complici funcționarii ce au închis ochii, acoperindu-se cu hârtii. Dar suntem complici și noi, pentru că lăsăm să se întâmple aceste lucruri. Ca un exemplu, prea puțini dintre noi suntem atenți la educația privind prevenirea unor astfel de catastrofe, prin care trecem obligatoriu la școală sau la locul de muncă. Ni se pare o corvoadă inutilă, la care ne supune Statul, același stat pe care îl întrebăm acum ce a făcut. Iată, a încercat să ne educe, să știm să recunoaștem potențialele pericole și să reacționăm când le vedem. Câți facem asta? Câți atragem atenția autorităților când trecem sau chiar intrăm într-un local public ce arată dubios?

Paradoxal, ne supărăm mai tare când statul încearcă să ia măsuri, în felul său stângaci. Cu zece zile în urmă, mulți comentatori s-au inflamat atunci când Parlamentul a trecut un proiect de lege care interzice activitățile comerciale în clădirile cu risc seismic. Au circulat liste cu cluburi celebre ce ar urma să își închidă porțile. „Hai, mă, ce mai vor și parlamentarii ăștia, chiar așa?”. Dacă se întâmplă un cutremur când câteva sute de oameni sunt într-o astfel de locantă, va fi desigur vina statului că nu a prevenit, în ciuda bulinei roșii de pe zid.

În vara asta, inspectorii ANAF au fost huiduiți când au controlat aceleași localuri evazioniste. Gândiți-vă puțin la profilul patronului dispus să facă evaziune. Nu cumva este același cu cel dispus să încalce și regulile de protecția a incendiilor? Și, desigur, va da vina pe stat, că nu îl ajută.

Vom fi tentați să spunem că soluția este să avem un stat mai puternic. „Întăriți-vă statul”, ne-a sfătuit și un celebru mare corupt, înainte să fie condamnat. Controale mai multe și mai eficiente, pedepse exemplare, ani grei de pușcărie pentru vinovați. Sunt cerințe legitime. Să zicem că vom angaja mai mulți inspectori și investigatori, le vom da puteri sporite și ei își vor face treaba, în timp ce noi vom fi mulțumiți că nu trebuie să ne asumăm nicio responsabilitate. Că doar avem funcționari plătiți să facă aceste lucruri.

Totul va merge bine până când statul cel puternic va începe să decidă în tot mai multe domenii pentru noi. E doar o chestiune de timp până când un dictator luminat va concluziona că știe mai bine ce trebuie făcut. Sau până când aparatul birocratic va începe să reglementeze în detaliu toată viața noastră. Nu e o distopie, ci o lecție pe care ar fi trebuit să o învățăm deja din istorie.

„Întăriți-vă statul”, ne-a spus mafiotul, și în clipirea lui șmecheră putem citi continuarea „că voi găsi eu o metodă să-l controlez”. Nu ne-a spus să ne întârim societatea, de asta i-ar fi fost frică. Iamginați-vă unul, doi, zece, douăzeci de clienți ai clubului Colectiv privind critic intrarea meschină a cutiei morții și reacționând către manager și chiar către autorități. Imaginați-vă angajații, membrii formației sau producătorii spectacolului înțelegând pericolul combinației foc dechis + burete izolator și refuzând să o pună în practică. Imaginați-vă patronul firmei și inginerul care a executat lucrarea refuzând să o facă și sesizând inspecția în construcții, perfect conștienți de pericolele la care expun clineții. Imaginați-vă patronul clubului luând toate măsurile potrivite pentru un loc sigur, pentru că așa se face, nu de frica funcționarilor; sau măcar pentru că așa îi cer clienții.

O societate în care măcar o parte dintre acești oameni și-ar fi făcut datoria și nu ar fi închis ochii nu ar fi permis să se întâmple o astfel de tragedie. O astfel de societate este una puternică, una care își va permite și un stat puternic, fără riscul de a fi confiscată de aceasta. O astfel de societate mi-aș dori și eu.

7 gânduri despre „Vreau o societate puternică

 1. Ovidiu: pentru cineva care vrea toate astea, nu e mai simplu sa emigreze, intr-o tara civilizata, unde toate astea exista deja? E o intrebare serioasa, nu retorica, nici ironica.

 2. Nu cred că există un răspuns valabil pentru toți oamenii. Acolo unde există toate aceste lucruri e foarte posibil să nu fie altele: o carieră în care ai investit, familia și prietenii, unele lucruri și locuri de care te-ai atașat emoțional. Uneori poate să fie mai simplu să pleci și să îți găsești locul într-o altă societate. Dar nu e mai simplu dacă trebuie să o iei de la zero, să renunți la toate lucrurile pentru care ai muncit și de care ești mândru. Nu e mai simplu dacă trebuie să te gândești tot timpul ce fac părinții tăi pe care i-au lăsat la mii de kilometri distanță. Nu e mai simplu dacă înseamnă că nu mai poți să te vezi săptămânal cu gașca aia mișto cu care te simți bine.

  Uneori e mai simplu să pleci. Alteori e mai simplu să stai și să lupți. Sau în unele cazuri e mai simplu să nu faci nimic. Important e să ai libertatea de a alege.

 3. Claudiu Minea, istoria ne-a aratat de multe ori ca solutia cea mai usoara, nu este si cea mai buna.
  Daca masa mai dezgetata a populatiei pleaca, ce va ramane din acest teritoriu frumos dintre Campia Panonica si Marea Neagra ?

  Poate ca solutia este sa incercam sa ne modelam viitorul cu mai multa forta, cu mai multa disponibilitate si cu mai mult suflet.

 4. Raspunsul tau mi se pare de bun simt. Dar, mai presus de asta, contine o caracteristica rara: TOLERANTA…

  Multumesc, Ovidiu!

 5. Andrei SM: ati pus o intrebare la care nu stiu raspunsul. Imi pare rau…

 6. De acord. Suntem cu totii vinovati, intr-un fel sau altul, ca ne complacem intr-o stare de merge si asa. Care naste delasare, si incompetenta, si coruptie. Care ne arde copiii de vii.

  O societate puternica incepe cu respectarea regulilor de care ne lovim in viata de zi cu zi. Sa nu arunci gunoi pe jos. Sa nu treci pe rosu. Sa nu depasesti pe interzis. Sa nu-ti trimiti copilul la scoala in haine / cu divaisuri neaprobate de regulamentul scolar. Sa te aduni cu alti parinti sa schimbi regulamentul daca nu ti se pare fair. Sa nu injuri pe facebook. Sa nu fumezi decat in locuri special amenajate. Sa faci plangere daca nu ti-au fost respectate drepturile de consumator. Sa votezi. Sa-i scrii primarului / deputatului tau despre problemele locale, si sa ai pretentia sa ti se raspunda. Daca nu, sa nu-i mai votezi, si sa spui public asta. Sa nu dai atentii. Sa-ti ceri restul la magazin, chiar daca (sau mai ales daca) e vorba de cativa bani (my pet hate in Romania). Sa nu te bagi in fata. Sa spui te rog si multumesc. Sa nu copiezi.

  Sunt multe forme fara fond in Romania. Legi care nu pot fi aplicate, institutii de mucava. Citizenshipul se invata greu, dar se invata. Incepand de la banalitatile de zi cu zi.

 7. @Ovidiu: Îmi place tare mult articolul. Subscriu!
  @Claudiu Minea: E o utopie să crezi că „țările civilizate” sunt perfecte! Există o perioadă de adaptare – întâi devenim conștienți că avem nevoie de o societate puternică, apoi ne construim societatea puternică, apoi ne complacem în faptul de a avea o societate puternică în ansamblu și începem să neglijăm răspunderea individuală. Statele Unite, Marea Britanie, Franța și chiar Germania au astfel de probleme, doar că amplitudinea ciclului e mai mică un pic… sau poate nu… Am avut la un moment dat o discuție similară cu cea de aici cu un elvețian care remarca tendința generației tinere de a lua totul drept garantat și a nu respecta reguli de bun simț – acolo în Elveția.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.