La colțu' străzii

Legea votului prin corespondență – o corespondență din Canada

2 comentarii

keep-calm-and-vote-by-mail-1Parlamentul discută în procedură de maximă urgență Legea votului prin corespondență. Aceasta se va aplica doar românilor cu domiciliul sau reședința în străinătate. Corespondentul nostru din Canada, Stelian, ne spune mai jos cum vede noua lege un potențial beneficiar al ei. În rezumat: „Aceasta lege este neconstitutionala, pretinde sa-mi exercit un drept constituional romanesc pretinzindu-mi acte pentru care nu are nici un drept si este adresata unei minoritati, excluzind milioanele de romani ce sunt prin Europa si care si-au pastrat domiciliul in Romania.


Recent Senatul a aprobat legea votului prin corespondenta. La foc automat, fara nici o dezbatere publica sau in comisii, dupa un draft venit de la AEP. Fiindca am vazut si draftul de la AEP si propunerea domnului Tomac, am citit-o si pe asta (textul ei este luat de aici).

Prezenta lege este inca de la inceput neconstitutionala, creind o categorie cu un privilegiu in plus. Fiind unul din posibilii ei beneficiari o refuz, fiindca nu doresc sa am un privilegiu in plus fata de ceilalti romani. Ea incalca inca de la art. 2 art. 16 din Constitutie, dar si articolul 36.

 ARTICOLUL 16
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

(2) Nimeni nu este mai presus de lege.

ARTICOLUL 36
(1) Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.

(Constituția României)

De asemenea, potrivit legii 248/2005 modificata si rasmodificata prin OUG, ca si potrivit normelor de aplicare a acestei legi si ele modificate prin OUG, prin cetateni cu domiciliul in strainatate se intelege numai acea categorie care are faimosul abtibild in pasaport. Adica undeva pe la 5-600.000, dupa mine.

Adica incepind cu articolul 2 aceasta lege este una care creeaza niste avantaje unei infime minoritati. Si nu este destinata populatiei Romaniei.

Statul roman ramane fidel sistemului comunist, prin care pentru ceva trebuia facuta o cerere catre cineva, care cerere poate fi aprobata sau nu. Dreptul de vot nu are nevoie de cerere. (Cind vad acest cuvint, imaginea asociata imediat in mintea mea este acea foaie de hirtie tinuta cu grija, spinarea incovoiata spre acel gemulet taiat ca un semicerc spre un cerber cu ochelari ce te priveste cu un aer dispretuitor.)

Eu instiintez autoritatea electorala ca in temeiul constitutiei am dreptul la vot si de data asta neputind fi prezent la urne doresc sa-mi exercit acest drept prin corespondenta. Eu nu cer nimic. E un drept si pentru el nu fac cerere.

Nici inscrierea in Registrul electoral nu are nevoie de Cerere.

Prin insiruirile de la art 4 lit.a) se incalca drepturile fundamentale ale omului privind viata mea personala.

Nu are nici o legatura dreptul de vot pentru Romania cu domiciliul personal. Nu am nici o obligatie sa furnizez copie dupa vreun inscris care sa ateste domiciliul. Este o timpenie uriasa. Daca vreau sa votez prin corespondenta am tot interesul sa furnizez adresa exacta unde vreau sa primesc buletinul de vot. Dar in nici un caz nu e nevoie de a trimite copii dupa ceva ce pe la unii nu exista. (Act de identitate.)

Acest alineat mai incalca ceva, prezumtia de nevinovatie, considerindu-ma prin definitie mincinos. Nu ma crede ca eu vreau sa-mi trimita documentele in vederea exercitarii unui drept la adresa mentionata, ci vrea dovada, copii dupa orice inscris oficial al statului unde locuiesc.

Ei bine, aceasta dovada n-o voi oferi.

AEP doreste sa mai infiinteze un alt registru electoral strict pentru romanii din strainatate. AEP nu are inca terminat registrul electoral si mai vrea unul.

In plus, tipic pentru Romania termenele sunt foarte mari, anormal pentru un proces electoral corect si e imposibil sa nu te gindesti la altceva. O alta modalitate de a ne pune sub urmarire. Nu e suficient ca pe pasaportul cu abtibild avem 3 numere de capastru (seria lui, CNP si numarul abtibildului). Acum statul securist roman cere sa furnizam noi adresele si numerele de telefon, ba si copii dupa ceva ce atesta asta.

Articolul 4 alin. 6) Pretinde numai votul cu acte valabile, daca un act nu mai este valabil nici persoana nu mai are dreptul de vot, incalcind inca o data litera si spiritul art. 36 din Constitutie. In plus, cu termenele asa de mari, exista posibilitatea ca de la data inscrierii si pina la vot pasaportul sa-si piarda valabilitatea.

Va reamintesc ca pentru un pasaport exista prevederi ca el sa fie valabil inca 6 luni de la data intoarcerii. AEP cere si mai mult – alin 5 lit a), b), c).

Apoi urmeaza art 5, care transforma ambasadele si consulatele in birouri de evidenta populatiei sau in sectii de militie, pentru a verifica datele. Adica voi primi acasa somatie de la ambasada cum ca sa fac sute sau mii de km ca sa mi se vada actele emise de statul unde stau? Cu ce drept incalca jurisdictia acelei tari? Sa ma verifice ambasada daca stau acolo?

O lege care vrea sa ajute evitarea cozilor si a deplasarilor ma pune sa ma deplasez ca sa fiu verificat. Apoi ma mai verifica si AEP??!!

Oare traim o noua paranoia? Vreau sa-mi exercit un drept, nimic mai mult.

Mai mult, AEP isi aroga dreptul si puterea de a nu ma inscrie in NOUL REGISTRU ELECTORAL, daca datele sunt incomplete sau eronate. Sau daca, spun eu vreunul din cei de acolo confunda un 8 cu un B sau un 1 cu l…

Art. 6. Desi pretinde sa ma inscriu cu nu stiu cit timp inainte (intre 6 si 9 luni), AEP intocmeste listele dupa inceperea perioadei electorale, adica cu maxim 80 de zile inainte de alegeri. Dar nu le face publice pe site.

In mod normal, daca introduc CNP ar trebui imediat sa stiu ca sunt pe lista electorala pentru vot prin corespondenta.

Aceasta lege este neconstitutionala, pretinde sa-mi exercit un drept constituional romanesc pretinzindu-mi acte pentru care nu are nici un drept si este adresata unei minoritati, excluzind milioanele de romani ce sunt prin Europa si care si-au pastrat domiciliul in Romania.

In primavara SAR a organizat o audienta publica si a facut si o sinteza. Nimic din acea sinteza nu se regaseste in prezenta lege.

Parearea mea este ca aceasta lege este facuta doar spre a inchide gura celor care tot vorbesc de ea.

Subliniez ca traiesc intr-o tara unde se voteaza prin anticipatie (1,2 sau chiar 4 zile), se voteaza prin corespondenta, dar pentru care nu e nevoie de durate asa de lungi. Cartea electorala iti vine acasa cu maxim 1 luna inainte, timp suficient daca vrei sa votezi prin corespondenta. De asemenea se voteaza cu creionul si poti vota chiar si cu acte expirate. Iar legitimarea o poti face cu mai multe acte.

Pentru siguranta votului: voturile sunt numerotate, iar seriile se inscriu in procesul verbal, iar seful biroului electoral in momentul cind inmineaza buletinul de vot alegatorului isi pune initialele intr-o casuta bine definita pe verso ce se poate verifica usor vizual inainte de a fi introdus in urna.

(sursa foto)

2 gânduri despre „Legea votului prin corespondență – o corespondență din Canada

 1. Mentionez din start ca cel mai probabil optiunile mele de vot se suprapun peste cele ale majoritatii romanilor care traiesc in strainatate (deci probabil si peste ale lui Stelian). Apoi, probabil ca proiectul de lege este departe de a nu putea fi imbunatatit. Eu sunt de acord ca si cei din tara sa isi poata exercita dreptul de vot prin corespondenta. Totusi, asta nu schimba cu nimic modul in care ii identifici pe cei din tara si pe cei din strainatate (si in functie de asta organizezi treaba cu listele electorale).

  Cometnarii:

  1) ” excluzind milioanele de romani ce sunt prin Europa si care si-au pastrat domiciliul in Romania.”
  Prin lege, “domiciliul persoanei fizice este la adresa la care aceasta declara că are locuinţa principală” (Art.26(1) OUG 97/2005).
  Deci persoana declara si Statul o crede pe cuvant. Nu te obliga Statul sa iti „muti” domiciliul (ca altfel ai avea domiciliu fortat!) sau sa il ai intr-o parte sau alta. Dar odata ce i-ai comunicat ca respectiva locuinta este din punctul tau de vedere principala, Statul ia la cunostinta si actioneaza in consecinta (iti trimite instiintari, somatii, cereri de chemare in judecata, etc.)

  Acum, tu pe de o parte declari ca locuinta ta principala e intr-un oras din Romania si in acelasi timp declari ca tu traiesti in alta tara. Lucru fizic irealizabil. Deci esti contradictoriu, fara sa te forteze nimeni. Ca urmare, nemultumirea exprimata de tine nu poate fi luata in seama (la fel de bine ai fi putut sustine ca Mos Craciun exista. Dintr-o contradictie decurge in mod logic orice!)

  Nu pot accepta justificari de genul „imi convine sa am de Romania din motive birocratice”. Lupta cu birocratia sa o schimbi, nu face tot felu’ de romaneli ca sa eviti neplacerile ….

  2) „Eu instiintez autoritatea electorala ca in temeiul constitutiei am dreptul la vot si de data asta neputind fi prezent la urne doresc sa-mi exercit acest drept prin corespondenta. Eu nu cer nimic. E un drept si pentru el nu fac cerere.”

  Faci o confuzie!Cererea o sa o faci nu pentru a-ti exercita acest drept, ci pentru a alege o anumita modalitate de a-ti exercita dreptul. Nu-i tot un drac! E o distinctie importanta.

  3) „Nu are nici o legatura dreptul de vot pentru Romania cu domiciliul personal. Nu am nici o obligatie sa furnizez copie dupa vreun inscris care sa ateste domiciliul. Este o timpenie uriasa. ”

  [Aici nu vorbesc de forma actuala a proiectuliu de lege, ci de principiu1] Pare ca nu e nicio tampenie! In primul rand, domiciliul nu poate fi decat personal (mai exista prin folclor o expresie de genul asta, nefericita si pleonastica, „domiciliul stabil” :o)) ). In al doilea rand, ca sa votezi trebuie sa fii cetatean roman. Daca esti cetatean roman care traieste in strainatate, trebuie sa ai un act romanesc care sa ateste acest fapt – respectiv pasaportul cu mentiunea „Cetatean roman cu domicilul in strainatate”. Odata ce ai aceasta mentiune pe pasaport, e clar ca cel mai probabil vei vrea sa iti exerciti dreptul de vot (pentru care nu faci nicio cerere!!) prin modalitatea numita „prin corespondenta” (pentru care faci cererea).

  4) „Daca vreau sa votez prin corespondenta am tot interesul sa furnizez adresa exacta unde vreau sa primesc buletinul de vot. Dar in nici un caz nu e nevoie de a trimite copii dupa ceva ce pe la unii nu exista. (Act de identitate.)”

  Abia aici ai dreptate. Votul tau este o „afacere” intre tine si Statul roman. Nu e cazul de acte ale altor state. E nevoie doar de pasaportul cu mentiunea „cetatean roman cu domiciliul in strainatate”. N-ai mentiune, nu votezi din strainatate, pentru ca tu te dai plin de spirit civic (vrei sa votezi, te preocupa comunitatea) dar de fapt faci tot felu’ de romaneli (vrei tu sa mai ai si „buletinu’ de identitate”, ca iti trebuie la niste examene auto, la niste treburi birocratice de pe langa casa parintilor, etc.)

  5) „Articolul 4 alin. 6) Pretinde numai votul cu acte valabile, daca un act nu mai este valabil nici persoana nu mai are dreptul de vot, incalcind inca o data litera si spiritul art. 36 din Constitutie.”

  Daca actul nu mai este valabil, e ca si cand te duci sa votezi fara niciun act! Nu exista acte care „nu prea” mai sunt valabile. Daca fara niciun act nu poti vota (pentru ca nu poti face dovada pretentiei tale ca esti referinta acelui CNP), nici cu acte care nu sunt valabile nu poti (fiind exact aceeasi situatie – acela nu mai este un act de identitate).

  6) In rest, alte critici ale tale par a fi intemeiate. Cel mai probabil ai dreptate in a sustine ca vor doar sa inchida gura cu proiectul de lege, facandu-l fie inutilizabil, fie atacabil la nesfarsit pe motive de constitutionalitate (dar nu cred ca pe motivele pe care ti le-am criticat mai sus, ci pentru altele).

 2. Eu am vorbit despre realitati. Realitati ale romanilor.
  1) Eu cunosc vreo 3 care sunt prin vest si muncesc acolo, dar au pastrat buletinul (cartea de identitate) si au grija sa-si refaca pasaportul cind mai vin in Romania. Acestia nu pot vota prin corespondenta. (Am invatat sa citesc printre rinduri. Si am mai invatat sa ma mut din OUG in OUG sa vad cum se schimba litera si spiritul unei legi.) Mai stiu vreo 2 ce sunt cu contracte in vest pe citiva ani.
  2) Notiunea de CERERE trebuie sa dispara. Si, mai ales, acea formularistica umilitoare. Eu nu cer, ci in temeiul unor legi si a unei Constitutii, pot alege a-mi exercita un drept intr-o modalitate sau alta. In plus, in Romania o CERERE poate fi aprobata sau nu. (Cu alte cuvinte, ca tot fusera aici alegeri. Am primit cartea de alegator cu numele meu si apoi pe ea: pentru siua de vot, puteti vota la… Pentru votul prin anticipatie zilele… la adresa….. Daca doriti sa votati prin corespondenta sunati la…. Cam asta e diferenta intra posibilitati si CERERE)
  3) Peste tot in lume pasaportul este definit drept act de calatorie. Mai putin in Romania. El este definit act de calatorie pentru pasaportul diplomatic si cel de serviciu. Pentru omul obisnuit nu, asa ca a fost usor pentru statul securist roman sa mai infiinteze categoria cu abtibild (eu ii spun a IV-a). (Despre asta vei gasi un articol scris tot de mine pe aici acum citeva luni.) SI da, eu vorbesc in calitate de inca cetatean roman.
  5) Un CNP este valabil toata viata. Traiesc intr-o tara unde se poate vota cu act expirat. Si mai traiesc intr-o tara in care cei ce emit un act se ocupa sa te anunte cu ceva vreme inainte daca acel act iti expira. Iar modalitatea de reinnoire e simpla. Ceea ce in Romania nu e cazul. Ar trebui sa-ti incepi dimineata cu lectura datelor de expirare din CI sau Carnetul de conducere.
  4) Nu am nici o cadere de a-i judeca pe cei ce au decis sa-si pastreze CI. Poate sunt in vest pentru 1-2-5 ani sa cistige ceva si sa se intoarca in Romania. Poate in vest au ales solutii tranzitorii de locuit in ideea de a economisi cit mai mult.

  Mai spun o data ca sa fie clar. Nu vreau aceasta lege pentru o minoritate. Pentru asta am scris. Vreau ca ea sa fie pentru toti romanii.
  A crea legi pentru o minoritate este exact ca si cu legile sau OUG cu dedicatie. Toata lumea s-a revoltat de OUG cu marirea salariilor demnitarilor.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.