La colțu' străzii

Incompetența statului omoară drepturi. Despre Ministerul Sănătății și vaccinuri

12 comentarii

vaccinStatul se arată incompetent în a veghea la binele copiilor. În cazul de faţă, vorbim de vaccinări. În loc să-și recunoască incompetența, apelează la vechea soluție cinică: aruncă problema în brațele cetățenilor. Cu această ocazie, vrea să limiteze dreptul la educație, fără să îi pese că afectează tocmai familiile cele mai sărace.

Ministerul Sănătății pregătește un proiect de lege prin care să impună vaccinarea obligatorie. În sine, nu e un lucru rău, dimpotrivă, e bine ca anumite vaccinuri să le facă toți copiii. Dar mă îngrozește pedeapsa propusă: interzicerea dreptului la educație. Copiii care nu au făcut toate cele 8 vaccinuri obligatorii nu vor mai fi primiți la grădiniță sau școală.

Las la o parte evidenta neconstituționalitate a proiectului, căci dreptul la educație e universal și nu poate fi îngrădit administrativ. Discut mai ales lipsa atroce de viziune. Dincolo de grupurile vizibile, dar minoritare, ale celor ce resping vaccinarea din motive… spirituale (m-am exprimat politicos), cei mai mulți copii nevaccinați vin din familii modeste. Au un deficit cronic de acces la servicii de sănătate, pentru că părinții nu au bani de dat pe drumuri și șpăgi la doctori, iar mulți dintre medicii de familie ignoră obligația de a merge ei la copii. Ministerul Sănătății nu suflă o vorbă despre faptul că nu are niciun sistem de monitorizare a felului în care angajații sau contractorii săi, medici de familie și pediatri, își îndeplinesc obligațiile legale cu privire la copii.

Tocmai acestor familii sărace li se va trânti ușa grădiniței în nas, pentru că nu au făcut vaccinurile. Un pretext excelent pentru un alt segment corupt al administrației de a scăpa de acești copii problematici, care „nu contribuie”. Ce credeți că vor face părinții, vor alerga la medic sau vor zice că asta e, trăiește copilul și fără grădiniță? Mai târziu, când vor ajunge la școală, vor avea aceeași problemă. Câți dintre ei vor renunța și la școală?

Soluția la problemă este un sistem adecvat pentru monitorizarea binelui copiilor. Avem instituții publice responsabile cu acest lucru și suntem în secolul tehnologiei. Unde e baza de date cu toți copiii din țara asta, în care să avem monitorizarea situației de risc, inclusiv lipsa vaccinărilor? Aceeași bază de date care să îmi arate clar medicul pediatru sau de familie responsabil pentru fiecare copil în parte, conform legii. Da, știu, întrebări retorice, multe întrebări retorice.

(sursa foto)

12 gânduri despre „Incompetența statului omoară drepturi. Despre Ministerul Sănătății și vaccinuri

 1. Mai sa fie, e constitutional in Franta (e adevarat, cu limitarea la vaccinul trivalent DTP si cu acceptarea unor scutiri pe motive medicale) si nu ar fi in Romania? De ce?
  Principiul e acelasi. Nu vrei sau nu esti capabil sa iti vaccinezi copilul, nu ar trebui sa-i expui pe restul copiilor la riscul de imbolnavire pana nu reusesti sa-l vaccinezi pe al tau.

  Da, am citit si eu articolele care spun ca, in Romania, majoritatea celor care nu vaccineaza sunt de fapt cei saraci – cu acces limitat la ingrijire medicala. Mai exista si problema reala (si grava) a lipsei vaccinurilor (din lista „obligatorie” a statului) din multe maternitati – combinata cu lipsa urmaririi ulterioare (probabil nu prea exista „hai sa ii vaccinam ulterior, atunci cand e disponibil vaccinul”).

  Dar nu e o solutie sa zici „hai sa-i primim la nesfarsit pe toti la scoala, dreptul fundamental la educatie primeaza dreptului general la sanatate”. Adica atata timp cat legea prevede (asa cum se intelege) o perioada de 1 an de recuperare a vaccinarilor si se presupune ca statul nu-si va bate joc in continuare de stocurile de vaccinuri, nu e nici o drama, asa cum se intelege din postare. Judecand dupa datele disponibile, problema e la ROR si DTP – 2 vaccinuri. 1-2 drumuri in plus la medicul de familie nu sunt un capat de tara, daca iei in calcul beneficiile.

  Altfel da, sunt de-acord, trebuie sa se implementeze un sistem de monitorizare a sanatatii copiilor si a muncii facute de angajatii statului pentru a o pastra – pentru a se asigura ca nu se pierd copiii in hatisul scuzelor „eu am incercat, dar nu s-a putut cand am avut timp”.

 2. Regula cu vaccinarea pentru scoala poate fi in favoarea copiilor cu parinti saraci dispusi sa ii vaccineze daca scoala faciliteaza recuperarea vaccinarii. Si in Statele Unite poti sa mergi la scoala doar conditionat de vaccinari, insa poti sa recuperezi gratuit vaccine lipsa la orice varsta (ex. cazul migrantilor din Romania unde lista de vaccine obligatorii este mai scurta decat in SUA).

 3. @Cristian: În Franța se judecă după Constituția lor, la noi după a noastră. Admit că pot să greșesc, că nu sunt jurist, cu atât mai puțin constituționalist.

  Mai la miezul problemei, obligația legală de a vaccina copilul este a părinților sau tutorilor, respetiv medicilor. Dacă aceștia nu pot, nu știu sau refuză, atunci măsurile – ajutor, educare sau sancțiune, de la caz la caz – se aplică lor. E absurd să sancționezi copilul, interzicându-i educația. Fiind un subiect delicat, în care trebuie să analizezi atent care e interesul minorului, măsurile generalizatoare sunt slabe, trebuie analizat fiecare caz în parte.

  Proiectul de lege propus de MS are ca hibă majoră că pornește de la premiza că toate vaccinările sunt determinate de refuz (eventual combinat cu corupție) și atunci introduce sancțiuni dure. Dar în cele mai multe cazuri este vorba de proastă prevenție – care e în ograda MS, să își dea amendă singur! – combinată cu situație socio-economică precară. În aceste cazuri, sancțiunea nici nu funcționează, măsurile potrivite sunt ajutor și educație.

  @Gabi: Trebuie să recunosc că și proiectul MS include unele măsuri remediale. Există alternativa mersului la Comisia Județeană de Vaccinare, care face un calendar al recupărării vaccinurilor și îți eliberează un document și așa se amână excluderea cu un an. Pentru un amărât dintr-un sat la niște zeci de kilometri de reședința de județ, Comisia aia e mult prea departe, cu procedurile ei cu tot.

  Pot să îmi imaginez cu ușurință pe doamna directoare de grădiniță care anunță cu satisfacție colectivul de părinți responsabili că a dat afară sărăntocul sau țiganul că nu era vaccinat.

 4. „cei mai mulți copii nevaccinați vin din familii modeste. Au un deficit cronic de acces la servicii de sănătate, pentru că părinții nu au bani de dat pe drumuri și șpăgi la doctori”

  Un link, ceva statistici, niste date ceva? Unde se da in Romania spaga ca sa faci vaccinurile obligatorii?

 5. Legat de vaccinarea obligatorie: trebuie să ne gândim bine câtă libertate vrem să sacrificăm pe altarul unui „greater good”: http://meaningofstuff.blogspot.com/2015/09/on-vaccination.html

 6. Am cautat eu si am pus un link:
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19701622-cifre-ingrijoratoare-privind-vaccinarea-bucuresti-rata-vaccinarii-ror-scazut-anul-trecut-pana-78-3-fata-97-4-2013.htm

  Pe scurt: De pilda, in municipiul Bucuresti, rata vaccinarii a fost in 2014 de 78,3% fata de 97,4% in 2013. In ceea ce priveste vaccinarea cu DTP (difterie, tetanos, pertusis), rata in Capitala a fost de 75%, in timp ce in 2013 era de 95,9%, potrivit datelor Institutului National de Sanatate Publica (INSP),

  Avem caderi dramatice la procentul de vaccinare in Bucuresti in doar un an, mult sub limita de siguranta. 20% pierdute intr-un an. Asta chiar nu are legatura cu „deficit cronic de acces la servicii de sănătate”.

  In plus se vede ca afirmatia „Dincolo de grupurile vizibile, dar minoritare, ale celor ce resping vaccinarea din motive… spirituale” nu e chiar exacta. Deja nu mai poti vorbi de grupuri minoritare, cand ai caderi de 20% in Bucuresti in rata de vaccinare cu DTP intr-un singur an.

  Cat despre neconstitutionalitatea masurii, ramane de vazut. In Franta a fost declarata constitutionala o masura similara.

 7. Nu ma bag in disputa despre vaccinuri, dar o baza de date nationala cu toti copiii (nume/prenume/situatia vaccinarilor) mi se pare periculoasa. Mai pune si religia, situatie familiala, veniturile parintilor si ne intoarcem la comunism.

 8. Si dreptul la ocrotirea sanatatii (care include asigurarea sanatatii publice) este inclus in Constitutie – Art. 34. Nu vad de ce ar fi acceptabil sa expui alte persoane (copii si adulti, incepand cu propriul copil) la riscul imbolnavirii numai pentru ca tu refuzi sa faci minimul efort sa iti duci copilul la vaccinare.

  De ce ar fi vaccinarea mai putin importanta decat hranirea copilului? Tot de mentinerea sanatatii vorbim. Cum am reactiona daca am auzi de parinti care nu isi hranesc copiii?

 9. Bun, ca orice proiect de lege romanesc, are multe bube…. Dar daca cei care nu au vaccinurile la zi primesc aisistenta gratuita de la gradinita/scoala pentru a si le face in citeva luni, atunci legea devine OK?
  Sa zicem ca la gradinita vine un doctor/asistenta medicala/etc si face gratuit vaccinurile, dupa un program standard, la toti cei care nu le au.

  Na, la cita inteligenta zace in alesii nostri, e clar ca nu s-au gindit decit la cei care refuza vaccinarea. Dar legea asta, cu mici modificari, poate deveni utila.

 10. eu sunt o mama ce am refuzat o parte din vaccinari ( la mine si la copil), pe motiv ca sunt ineficiente: anti gripal, anti tbc, anti pneumococ, anti hpv, anti bolile copilariei. Am discutat cu pediatrul si decis de comun acord, pediatrul fiind de moda veche cu accent pe preventie si nu chimizare ( igiena vietii, sport, miscare zilnic!!!, mancare, echilibru psihic in familie, fara zahar, 18 gr in dormitor, fara caciula si fular etc).
  Problema obligativitatii are mai multe componente:
  1. cea legala: niciun tratament u poate fi administrat impotriva vointei omului, nici macar pedofililor sau violatorilor cu mai multe condamnari; nu exista niciun program de sustinere si compensare si analizare efecte secundare ( vezi cei 60 de copii ce au ajuns in prima parte a lui 2011 la BUdimex cu tuberculoza glandular, copii cu vaccin si boli facute etc. ), nu se fac teste de anticorpi inainte de vaccinare pt a confirma lipsa anticorpilor si necesitatea unui vaccin ( desi costurile sunt mai mici pt asa investigatii), lipsa testelor dupa vaccin sa se vada ca s-au activat anticorpii si ca nu e nevoie de o revaccinare etc.
  2. Deseori vaccinarea se face orb, la scoala nu vine medic sa evalueze starea de sanatate a copiilor, etc. Am ales sa discutam si sa ramanem cu astea la pediatrul nostru pt ca de fiecare data inainte de vaccin a stat 30 min sa analizeze copilul si sa ne ceara pareri si sa ne dea sfaturi.
  3. loveste in paturile defavorizate, acolo unde e natalitatea mare si rata de abandon scolar mare si analfabetismul in floare. Si daca eu am aceasta sansa, la un doctor echilibrat; 90% din copiii romani nu au – iar amenintarea cu taierea la accesul la scoala este …. inca un sut in viata copiilor dezavantajati.

 11. Înainte de a ne da cu părerea despre vaccinare să ne-ntrebăm:
  1. Pe ce se bazează „eficiența vaccinurilor”, „reducerea/eliminarea bolilor” șamd. Bine ar fi date clare (cine, unde, cum, pe cîți oameni) nu „incidența boli X a scăzut odată cu introducerea vaccinului Y”. România, prin ministerul sănătății, nu are așa ceva.
  2. Dacă săpați un pic veți afla că nici un virus nu a fost dovedit. Numiți măcar un studiu (nume, titlu, autori, an, șamd) ce dovedește măcar un virus. Eu încă nu am aflat.
  3. Cînd, cum ,cine a dovedit că boala se ia de la unul la altul.
  4. Cînd, cum , cine a dovedit că un fel de microorganism (bacterie sau ciupercă) dă, dacă dă, vezi 3, aceeași boală la oameni diferiți.

 12. Tudor: da-mi te rog un studiu (nume, titlu, autori, an, samd) care dovedeste ca toti oamenii au creier. Pentru ca nu sunt sigur ca se aplica in cazul tau.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.