La colțu' străzii

Capitalul românesc, șpaga și cardul de sănătate

9 comentarii

cezar golumbeanu - ceo novensys

Sistemul electronic al cardului de sănătate a picat, din nou, astăzi, a doua oară în mai puțin de 7 zile. Oficialii dau vina pe o pană de curent, un argument infantil într-o lume în care serverele au sisteme care protejează pentru așa ceva.

Cu această ocazie am aflat că sistemul nu mai are mentenanță, pentru că firma însărcinată cu acest lucru este în insolvență. Firma se numea la începutul contractului Novensys. Abonată la mari contracte cu statul, Novensys a crescut ca voinicul din poveste, ajungând la sfârșitul lui 2013 la peste 250 de angajați și o cifră de afaceri pe măsură.

Doar că în 2014, fostul secretar de stat de la Transporturi, Valentin Preda (a.k.a. „am eu un băiat bun” al lui Mazăre) a fost trimis în judecată pentru o șpagă de 200.000 euro la semnarea contractului de atribuire a sistemului pentru rovinieta electronică. Șpăgarii au fost UTI (Umbrărescu) și Novensys. Unul din acționarii Novensys este implicat direct, fiind acuzat că este mituitorul.

Astăzi, Novensys și-a schimbat numele în Vertivi Management, mai are doar 16 angajați și este în insolvență, cu datorii la stat, la angajați, la bănci și la furnizori. Acționarul principal, Cezar Golumbeanu, a creat între timp o nouă firmă, Tangible Corporation, care participă de zor la licitații publice în parteneriat cu Siveco.

Novensys a mai avut contracte precum „Sistem Național Integrat pentru Înregistrarea Cetățenilor: Sistem integrat si sistem pentru administrarea evenimentelor pentru urmărirea datelor personale în timp real”, „Stocarea Datelor Pentru Pașaportul Electronic: Dezvoltarea și implementarea arhivelor electronice integrate, administrarea documentelor și imbunătățire”, sau „Sistem de e-management in cadrul Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA”. Aștept cu interes să aflu cum funcționează aceste sisteme.

(foto sus: ministrul sănătății arătând cardul de sănătate la semnarea contractului, sursa Gandul.info)

9 gânduri despre „Capitalul românesc, șpaga și cardul de sănătate

 1. o singura observatie – cel din poza este fostul ministru al Sanatatii Cseke Attila

 2. Si uite asa un sistem ce merge foarte bine in vest in Romania va fi repede aruncat la gunoi.
  Doar in Romania exista „democratia originala”.
  Sper ca nu s-a uitat asta.

 3. Nu cred c exista un umbrareanu la UTI 🙂

 4. @un cetațean, Miky Urda: Mulțumesc, voi corecta „erorile materiale”. Domnul din imagine este fostul ministru, iar pe mafiot îl cheamă Umbrărescu.

 5. Daca e UTI, e Urdareanu.

 6. Umbrarescu e ala cu UMB, constructorul de drumuri. Urdareanu e la UTI.

 7. Așa cum ziceți domniile voastre. M-am încurcat în mafioți.

 8. Nimic bun din Romania nu rezista in timp, se pare. Si asta ca sa ne invatam putin ca nu doar cei mai vizibili oameni sunt intotdeauna responsabili. Nu cred ca acel actionar se expunea atat de mult, dar dupa cum vedem, astfel de invarteli nu aduc decat rau, lucru pe care nu-l realizeaza. Ei nu-si dau seama ca daca a lor companie functioneaza legal, aceasta se dezvolta mai mult si astfel ei vor obtine profit mai mare daca si numai daca se tin de ea. Nu, ei vor totul pe moment, vor sa puna mana pe o suma mare de bani in mod ilegal si apoi, ce se intampla cu compania, nu prea-i intereseaza.

 9. Pingback: Capitalul romanesc, spaga si cardul de sanatate | Asociatia Medicilor de Familie Mures

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.