La colțu' străzii

“Profesionalism” de #BCR sau cum să te înveți să nu mai faci economii

10 comentarii

Screen shot 2015-07-24 at 13.14.34

Asta ca să mă învăț minte să mai fac econnomii!!!!!!!

Cum am ajus eu să nu mai vreau să fac economii

Am ajuns și eu să mă înscriu în rândurile celor care caută să își cumpere o casă. Așa că am pornit în identificarea economiilor. Cu ceva timp în urmă am făcut un contract de economisire cu BCR locuințe cu gândul la acest moment. Am pornit deci să văd ce trebuie să fac ca să îmi recuperez banii.

Nimic mai dificil se pare. Am primit doar răspunsuri contradictorii, ridicări din umeri și sictir.

1. Deci parcursul meu începe acum aproape o lună, când, prin intermediul paginii web am trimis un email prin care solicitam asistență pentru a vedea în ce mod pot intra în posesia banilor depuși. Nu am primit niciun răspuns.

2. Acum 2 săptămâni am fost la sucursala BCR de pe Ștefan cel Mare intersecție cu Lizeanu ca să întreb un angajat despre modalitatea prin care pot intra în posesia economiilor mele. Angajata a recunoscut că nu țtie nimic despre BCR locuințe si a promis că revine cu un telefon. A revenit și mi-a precizat că: pot intra în posesia întregii sume economisite de mine (aici intând și primele de la stat), fără costuri suplimentare, cu dovada achiziționării unei locuințe; trebuie doar să depun o cerere de modificare de contract înainte de sfârșitul lunii (iulie) pentru ca să fie procesată, astfel că la sfârșitul lunii august voi putea beneficia de bani.

3. Peste câteva zile, nefiindu-mi clare anumite aspecte, am fost iar la aceeași filială, alta angajată. Am aflat următoarele: că modificarea de contract mă costă 325 lei, că pot primi sumele economisite de mine fără primele de stat, că primele de stat le voi primi după ce voi face dovada ca am achiziționat o locuință, că dovada trebuie să o fac în termen de 6 luni. Respectiva persoană nu a fost în stare să îmi explice clar (și fără a folosi un limbaj extrem de tehnic) care sunt pașii logici pe care trebuie să iă urmez.

4. Peste 2 zile am încercat să aflu un al treilea răspuns (primele doua se cam bat cap în cap) și am intrat la filiala de la Unirii. Aici am primit răspunsul „nu știu, este un produs vechi care nu îl mai avem. Sunați în centrală”.

5. Azi am sunat în centrală. Raspunsul a fost: da, pot avea acces la bani, cu modificare de contract, plătind 1% din suma cu care se diminuează contractul. Dar pentru că nu poate accesa datele mele să merg la sucursala sector 2, cea de la Popa Lazăr ca să aflu mai multe.

6. Am fost la sucursala. Acolo, după ce am pierdut 45 minute ca să îmi fie actualizate datele din bulletin, am aflat că: da, se face reducere de contract, că primesc toți banii, dar îi primesc în decurs de 3 luni. Mi s-a cerut numărul de telefon ca să fiu contactată după ce află mai multe.

Culmea, în spatele angajatei rula reclama chiar la produsul BCR pentru locuințe.

Asta ca să mă învăț minte să mai fac econnomii!

Autor: Daniela

mămica Moacei / Moaca's mom Am o minune de fetiță și trei pisici

10 gânduri despre „“Profesionalism” de #BCR sau cum să te înveți să nu mai faci economii

 1. Asta e BCR, cu toti fratii, copii si nepotii…

 2. Io zic sa te burui maxim daca mai primest inapoi cca. 80% din cat ai depus. Ma indoiesc sincer ca o sa vezi ceva din primele de stat.

 3. daca vrei sa-ti recuperezi banii inainte de cei minim 5 ani de contract pasii sunt urmatorii:
  – cauta pe net sediul BCR Banca pentru locuinte. Trebuie sa fie undeva pe langa piata Alba Iulia. Un domn Sorin Briceag este managerul sucursalei.
  – se completeaza cerere de scadere a valorii asigurate a contractului. Si aici se aplica suma de 300 ron cu aproximatie. Aceasta suma va fi scazuta atunci cand ti se va vira suma economisita.
  – cererea de repartizare anticipata (parca asa se numeste). Se face impreuna cu cererea de mai sus.
  – cele doua cereri se trimit in centrala de un reprezentant BCR. Aici iti sugerez sa faci cererile de la mijlocul lunii si sa ii subliniezi angajatului BCR ca vrei confirmare de primire ca au ajuns in centrala lor. Daca nu ajung pana la sfarsitul lunii, ultima zi lucratoare din luna, vei mai sta o luna sa astepti scrisoara de repartizare.
  – cand vine scrisoarea de repartizare, de obicei vine in prima saptamana a lunii daca au ajuns cum trebuie actele in centrala lor, trebuie sa o completezi si sa te duci din nou la sediul BCR sa o depui si mai departe sa fie trimisa in centrala.
  – ulterior ti se vor livra banii intr-o luna aproximativ. Banii ti se livreaza cat ai economisit, plus dobanda, mai putin taxele pe care le-ai platit la deschiderea contului, care cred ca au fost de aprox 600 RON/cont. Primele de la stat le primesti daca duci dovezile ca ai folosit banii pentru achizionarea unei case sau pentru renovare (aici este o intreaga procedura pe care trebuie sa o respecti legata de facturi). Poti sa duci dovada timp de 6 luni dupa ce ti se livreaza banii econimisiti. Cand duci dovada ti se face copie dupa ea, se trimite in centrala pentru analiza si in aprox 2 saptamani primesti si acei bani.
  Bafta!
  Si da, ai dreptate, sunt cei mai incapabili, fara nici un fel de respect fata de clientii lor, toti angajatii BCR! Inclusiv intre ei, vanzator si lucrator in centrala BCR, este o relatie cel putin jenanta, la care am fost nevoita sa fiu spectatoare.

 4. Produsele de tip „Banci pentru Locuinte” au anumite avantaje dar si anumite dezavantaje. Ele functioneaza in stilul CAR-urilor (depui bani care sunt remunerati cu dobanzi mici si poti lua un credit cu dobanda la fel, mica, _cand_iti_vine_randul_!) Lucrul asta trebuia sa ti se fi explicat inainte de semnarea contractului.

  Ele nu functioneaza ca depozitele clasice (care sunt lichide, ceri lichidarea si primesti banii pe loc), dar daca te poti planifica financiar pentru minim un an jumate, sunt unul dintre cele mai bune cai de a „baga bani in casa”.

  Toate raspunsurile la intrebarile tale se gasesc in conditiile generale ale contractelor de economisire-creditare (un document de vreo 20 de pagini, care ti-a fost inmanat la semnarea contractului (chiar si mai devreme, daca stii sa-l ceri, ca mine). Faptul ca cucoanele de la BCR habar n-au pe ce lume traiesc e o problema, adevarat, dar nu e vina produsului BpL.

  @hm: va primi cam tot ce a economisit, Raiffeisen BpL are comisioane mai mari, BCR BpL e acceptabila. Comisioanele se vor compensa cu dobanzile la economii, iar primele de la stat vor veni cand le va vira statul (cam cu vreo 2 ani intarziere fata de momentul raportarii catre stat, adica prin 2018 pentru sumele economisite in 2015).

  Nu sunt angajat in sectorul financiar, si nici n-am fost vreodata, dar viata m-a invatat sa cunosc produsele financiare mai bine decat vanzatorii lor.

 5. @norbertescu: in nici un caz 600 ron/cont. Sume de genul asta sunt la Raiffeisen. La BCR e sub 100. N-am contractul sub nas acum.

 6. Am lucrat o vreme in BCR, chiar daca pe alte domenii, dar cam stiu despre ce e vorba.
  1) BCR Bpl este o subsidiara a bancii. Cu conducere separata si retea separata. Angajatii BCR sunt insa obligati sa vanda produsul, desi nu e un produs al bancii. De asta s-ar putea sa ai surpriza sa vezi ca nu stiu cu exactitate despre ce e vorba. Profesionalismul ar trebui sa ii faca sa invete, daca totusi il vand, dar profesionalismul a cam murit in majoritatea bancilor romanesti. Ca si in restul societatii romanesti, de altfel. Doar motivele difera. In BCR momentul 2008 a adus disperarea scaderii costurilor cu orice pret – cum 60% din cheltuielile unei banci sunt cele de personal, s-a umblat cu prioritate aici. S-a centralizat totul, s-au creat sabloane si programe in care sa introduci aceste sabloane, s-au disponibilizat vechii oameni care cunosteau meserie, pentru ca cereau salarii mari si s-au angajat tineri care nu mai aveau de la cine sa invete. Ca sa operezi ce cer ei acum ca angajator, ajunge sa ai 12 clase si gura mare – cu un training minim de o luna oricine poate lucra acolo, indiferent daca ai lucrat intr-o florarie inainte. Important e sa nu ceri salariu mare. Asa ca profesionisti nu prea ai sa vezi in reteaua lor. Intr-un fel, austriecii si-au atins scopul: inainte de achizitie, banca avea peste 11.000 de angajati si era cum nu se poate mai profitabila, acum are putin sub 6.000 iar plafonul salarial total a scazut undeva la 20% din ce era ante-2007;
  2) produsele tip Bpl sunt o idiotenie. Iti iei banii inapoi cu greutate, dobanda e mai mica per total decat la depozite iar prima de la stat ridicol de mica. Iesi mult mai bine daca pui tu bani luna de luna in cont – ar trebui sa invatam chestia asta cat mai repede. Plus ca poti sa-i scoti cand vrei tu, nu cand vor ei.

 7. @amby: corect ca e subsidiara cu conducere separata, dar nu mi-e clar la ce te referi prin „retea separata”. N-am vazut agentii BCR BpL. In ceea ce priveste idiotenia despre care vorbest, ia fa calculele pentru un contract cu suma de 9100 lei, in care depui 4500 la deschidere, inca 4500 dupa 12 luni, si in luna 19 iti vine repartizarea, plus doua prime de la stat. Mai suna asa rau?

 8. Mai bine ajungi cu rabdarea si iti faci economiile acasa sau iti depozitezi tu banii in banca, decat sa apelezi la un astfel de imprumut bancar.

  • @mihai: retea separata in sensul ca au agenti proprii in principalele orase. Nu ma refeream la sucursale sau agentii, nu au nevoie de astea.
   Mi se pare destul de ciudat sa-mi planific schimbarea gresiei in baie peste un an si jumatate. E ceva imposibil pentru majoritatea oamenilor – daca vreau sa schimb ceva in amenajarea interioara a locuintei, vreau s-o fac acum.
   Dar cel mai important lucru e ca nu pot dispune de banii mei asa cum am chef. De ce sa dispuna altii de ei?

 9. @amby: nu mi se pare ciudat planificarea peste un an si jumatate. Daca n-o faci asa, atunci mai exista doar doua variante: banii din mostenire (daca ai o matusa Tamara) sau un credit. Si de ce sa platesti dobanzi la credit, in loc sa incasezi dobanzi la economii? Argumentatia „daca vreau sa schimb ceva, vreau s-o fac acum” este de nivel 2 ani si 8 luni (asa gandeste fiu-meu). Adultii stiu proverbul „omul gospodar isi face iarna car si vara sanie” 😉

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.