La colțu' străzii

Șefă de promoție pierdută între „să nu pârăști” și „să nu furi”

11 comentarii

decalogul-taceriiAm o prietenă care e nemulțumită de învățătoarea de la clasa copilului pentru că „îi cam învață să fie pârâcioși”, adică îi îndeamnă să spună atunci când colegii lor încalcă regulile. Cazul șefei de promoție eliminată de la Bac pentru că i-a lăsat pe colegi să copieze ar trebui să o facă să se gândească de două ori despre ce valori învață copiii la școală.

La Colegiul Tehnic Unirea din Ștei, județul Bihor, 108 elevi au fost eliminați de la Bac pentru că au copiat, cu ajutorul profesorilor supraveghetori. Proba a fost înregistrarea video, analizată de o comisie instituită în acest sens. Între cei eliminați se găsește și șefa de promoție a liceului, o elevă care a terminat cu media 10 și care a fost una din „sursele” de la care s-a copiat. Cazul are un evident potențial melodramatic și a fost rapid preluat și amplificat de presă. Însuși ministrul educației a reacționat și a cerut corpului de control al ministerului să verifice acest caz punctual. Revăzând înregistrările, inspectorii au ajuns la aceeași concluzie: da, este vinovată de încălcarea regulilor examenului.

Apărarea elevei și a familiei ei pune în centru comportamentul aparent pasiv al fetei, care nu are nicio vină pentru că nu avea ce să facă. Profesorii ar fi așezat-o strategic în mijlocul clasei (ulterior a rezultat că a fost de fapt în primul rând) și au închis ochii la colegii din toate părțile care s-au inspirat din foile ei de examene și ciornele ei. Eleva a scris 11 pagini de examen și a umplut multe ciorne, cum să le păzească pe toate, întreabă supărați părinții.

Strict la întrebarea cum, răspunsul e simplu și oricine a trecut printr-un examen în România știe povestea cu țineți-vă foile în fața voastră, sub cea pe care scrieți, nu lăsați ciornele răspândite pe masă etc. Este operaționalizarea regulii care spune că nu ai voie să ajuți pe altcineva în examen și că ai o responsabilitate pentru corectitudinea examinării. Dar această regulă vine în contradicție cu morala comună a lui „să nu pârăști”.

Pâra sau delațiunea sunt păcate capitale la noi. Norma comună spune că trebuie să fii de gașcă și să nu îi torni pe-ai tăi, indiferent ce s-ar întâmpla. Autoritatea este inamicul comun împotriva căruia strângem rândurile. Până la un punct, psihologia ne arată că e un comportament normal la adolescenți, pentru care nevoia de integrare în grup este una primară, iar comportamentul de frondă este specific vârstei. Doar că la noi este extins la întreaga societate, prin mecanisme psiho-sociale pe care mi-e greu să le intuiesc. Nici măcar nu mai putem da vina pe comunism, cu al său dublu standard, pentru că noile generații de părinți sunt educate după căderea regimului.

Uneori „să nu pârăști” pare o poruncă mai puternică decât „să nu furi”, căci furt este ceea ce face cel ce copiază. Paradoxal, mulți dintre apărătorii înverșunați ai lui „să nu pârăști” se plâng la fel de vehement pentru lipsa de prințipuri a societății, mai ales pentru modul cum se face selecția elitelor, cum ajung în față nu cei merituoși, ci cei cu pile. Se plâng de clasa politică de mediocri și au auzit chiar și de plagiatul lui Ponta.

Le-aș spune că da, așa este, ierarhiile sociale nu se construiesc pe merit, ci pe alte căi. Dar avem noi toți o răspundere uriașă pentru că închidem ochii atunci când mediocrii din jurul nostru își continuă drumul pe lândă reguli. Mai mult, îi învățăm pe copiii noștri să nu pârască, pentru că e un lucru rău. Dar să fie ei corecți și să nu facă la fel ca alții, pentru că, până la urmă… meritele le vor fi recunoscute. Poate în altă țară.

Șefa de promoție de la Ștei a greșit și plătește pentru asta. Dar plătește și pentru greșelile părinților și profesorilor săi, care nu au învățat-o că trebuie să ia atitudine atunci când altcineva încalcă regulile. A pâră nu e un lucru greșit, nu e un păcat. E reacția normală a oricăruia dintre noi ce își dorește să trăiască într-o lume cinstită. E un lucru pe care trebuie să-l învățăm.

(sursa foto)

11 gânduri despre „Șefă de promoție pierdută între „să nu pârăști” și „să nu furi”

 1. Nu sunt de acord cu punctul tau de vedere, chiar deloc. Daca si-a pus lucrarea la dispozitia colegilor si le-a permis sa copieze este vinovata si trebuie penalizata pt. incalcarea regulilor. Daca nu a participat la frauda, nu poate fi pedepsita pentru ca nu ‘a parat’… Pur si simplu incurajarea paratului este o strategie groaznic de gresita. In Romania s-a incurajat turnatoria in ultimii zeci de ani si rezultatele se vad din plin.

 2. Nici macar nu era nevoie sa parasca pe cineva, era suficient sa nu-i lase sa copieze si sa-si vada de treaba ei…

 3. E foarte usor sa judeci in calitate de adult!!!!!!!!
  Realitatea e insa alta. Chiar ancheta o spune: 108 elevi. Pai o clasa are 30-40 de pupitre de 1 loc. Mergind pe principiul ca lasi cite un loc liber intre elevi, nu intra decit 15, maxin 20 intr-o clasa. Dar nu, frauda a fost in mai multe clase.
  In ciuda faptului ca sunt majoritatea majori (au 18 ani impliniti), autoritatea cadrelor didactice este uriasa. Si sa fi vrut, fata nu s-ar fi opus, mai ales ca argumentul era zdrobitor, ca in toata scoala se face… Cum sa refuzi profesorul care iti cere ciorna pentru colegii tai? In fond nu concureaza pentru nimic. Nu e ceva ca daca iti dau si tie eu risc, daca tu faci o lucrare mai buna sa am nota mai mica si deci sa nu intru… Unde? Bacalaureatul este un ceva fara miza… O bataie de cap pentru elevi, zile in plus pentru supraveghetori, zile nebune pentru corectori (aceleasi lucari, in pachete de 25 sau 50, in conditii de caldura, cu niste bareme mai mult sau mai putin clare…)
  Cel putin pina acum se stie ca de platit (cu blam public si pierderea examenului) vor plati elevii, nicidecum organizatorii fraudei…
  Daca intr- o clasa cu 15-20 de elevi cu 2 supraveghetori se copiaza masiv sunt elevii aceia asa de buni in materie de copiat???
  Si din nou atentia e deturnata in mod diabolic in alta parte…
  Sa fiu bineinteles, fiecare are o vina, dar hai sa vedem ce si cum… Daca acest examen n-ar mai conta si facultatile s-ar organiza si ar avea propriul examen de admitere…

 4. @Mihai: În cazul discutat, eleva respectivă a fost penalizată pentru că i-a lăsat pe ceilalți să copieze, fără să îți protejeze lucrarea, nu pentru că nu a pârât. În imaginile înregistrate se vede cum le dă foi și discută cu elevii din apropierea ei.

  Pentru discuția generală, poți te rog să detalieze ce vrei să spui cu „rezultatele se văd din plin”? Nu înțeleg despre ce rezultate vorbești.

  Și ce înseamnă „în România s-a încurajat turnătoria în ultimii zeci de ani”? Cu referire la ultimii 25 de ani, în ce fel s-a încurajat, concret, turnătoria?

 5. Relevant

  http://thelastpsychiatrist.com/2012/09/the_harvard_cheating_scandal_i.html

  Problema aici nu este intre moralitatea partii pe care o alegi : „să pârăști” sau „să nu pârăști” ,It’s way deeper.

  Also mi se pare foarte shady treaba cu „pare sa comunice bla bla”,cine stabileste lucrul asta,am I supposed to just trust whomever it may be?

 6. si cui ar fi trebuit sa reclame cand membrii comisiei de supraveghere erau cei care ii luau foile de pe banca?
  fiul meu a facut memoriu privind copierea la licenta (Universitate Bucuresti) de la decanat pana la minister; si a primit raspuns numai de la minister (e treaba universitatii); decanul i-a spus verbal ca vine cu povesti sf;
  e foarte usor sa ne dam cu parerea;
  adevarul este ca elevii sunt mici furnici prinse in sistem: ei au cuvant numai sa spuna lectia si ce ii place „doamnei” (in mod generic).

 7. Din cate inteleg candidata este fiica unui fost director al scolii. Deci povestea este mai complexa si presa nu a acoperit acest aspect, desi ar merita.

  In ce priveste intreg evenimentul de la Stei, povestea este si ea mai complexa: locatia fusese fieful unui fost inspector scolar care a decedat in toamna trecuta. Ca o fi ramas fara „protectie” de atunci, ori altcineva o fi vrut ca zona sa se alature „mosiilor” sale, nu detin suficiente informatii „pe surse” ca sa pot decide.

 8. Și ăsta e tot un fel de egalitarism nenorocit: să luăm de la cel care are și să dăm la cei care n-au.

 9. Mie mi se pare viciu de procedura in cazul mentionat. Supraveghetorilor care nu si-au facut treaba in examen trebuie sa li se desfaca contractul de munca pentru neindeplinirea atributiilor de serviciu, iar copiii sa reia examenul la sesiunea de toamna.

  Ma tem insa ca doar copiii platesc.

 10. @Mihai: „În imaginile înregistrate se vede cum le dă foi și discută cu elevii din apropierea ei.” Au aparut pe net imagini din timpul probei? Unde pot fi vizionate?

 11. stau si ma gandesc la cate obiecte de studiu inutile (sau pe care eu le consideram inutile) am copiat …. si in generala, si in liceu, si in facultate. cum probabil am facut 90% dintre noi.

  dar la bac, admiterea in liceu si examenele de licenta n-am copiat (nu mai vb de olimpiade, unde e de la sine inteles : era o materie care-mi placea) ; amestec de frica, imposibilitatea practica de a avea suficiente „copiutze” care sa acopere toata materia, hazardul de a sta sau nu langa cineva care stie mai mult ca mine si care sa vrea „sa-mi dea si mie”, supraveghetorii. pur si simplu mi-am facut socoteala ca raportul risc vs beneficii e MULT prea mare.
  am simtit o oarecare frustrare cand am vazut intamplator colegi care copiau la acele examene (la cel de admitere la facultate in special, unde era totusi un concurs, imi scadeau sansele cand altii copiau) … totusi nu puteam concepe „sa-i dau in gat” !

  oare ce as fi facut daca aveam tehnologia de acum + probabilitatea mare de a nu fi prins ? greu de zis.

  Chestii de genul asta se pot indrepta DOAR cu biciul, cu frica, cu legi aspre care sa fie aplicate. doar asa se vor schimba mentalitati care sunt adanc inradacinate in fiecare dintre noi. regulamente drastice chiar si cand e vorba de copiat la lucrarile de control din timpul anului scolar (dublate, poate, de o relaxare a cerintelor la anumite materii … inclusiv o stopare a invatarii „pe-de-rost” a anumitor texte, poate chiar si formule matematice ) . cred ca cea mai importanta e frica…. sa intre frica de copiat in toti : elevi si profesori.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.