La colțu' străzii

N-o să-ți vină să crezi ce-au făcut în Dubai niște liceeni din Bârlad și Piatra Neamț!

Scrie un comentariu

sau Cum i-au răsfățat șeicii pe niște liceeni români? sau Liceenii români au dat un fabulos tun de sute de mii de dolari în Dubai! 

… sau în fine, orice alt  titlu momeală care măcar ar atrage un pic de atenție și bunăvoință a presei românești asupra unor subiecte bune, de bine, în sensul ăla vechi și propriu al cuvântului. Înțeleg că nu e știre dacă nu-i cu sex, scandal, violență sau abuzuri dar lucrurile astea bune se întâmplă deja de doi ani la rând, se preiau pe fluxuri străine de tot felul dar nu și în românește, nu! în România jurnalismul înseamnă perfecționarea traducerilor din Daily Mail și alte tabloide. Închid paranteza editorializată și acest paragraf introductiv ca să vă redau știrea care n-a existat niciodată. Ca să încheiem frumos   un alt an școlar.

Liceeni români, câștigatorii premiului „Zayed Future Energy” pentru doi ani consecutivi 

Premiul „Zayed Future Energy” celebrează de șase ani excelența în energii regenerabile si sustenabilitate la nivel mondial. Premiile în valoare de patru milioane de dolari se acordă anual de către Emiratele Arabe Unite organizațiilor, școlilor și persoanelor din toată lumea care aduc contribuții importante în domeniul energiilor regenerabile și al dezvoltării durabile.

Un juriu de experți internaționali  evaluează proiectele depuse și anunță școlile câștigătoare, câte una reprezentând fiecare continent. Cine a ridicat premiul pentru continentul european în 2014? O școală din Bârlad. Cine a câștigat apoi premiul în 2015, dintre toate școlile europene participante? O școală din Piatra Neamț.

Premiul Zayed Future Energy - castigatori  2014Sursa foto

În 2014, dintre școlile europene participante, Colegiul Național Gheorghe Roșca Codreanu din Bârlad a primit premiul de 100,000$ acordat continentului european, câștigând într-o finală cu o școală britanică. Proiectul energetic al elevilor din Bârlad e rezumat în clipul de mai jos.

 

În 2015, printre câștigători precum fostul vicepreședinte SUA Al Gore, din nou la secțiunea proiecte școlare, premiul pentru Europa s-a acordat unei școli românești, Colegiul Național Petru Rareș din Piatra Neamț. Mai jos, o poză cu echipa energeticienilor verzi de pe siteul oficial al competiției.

Premiul Zayed Future Energy - Colegiul National Petru Rares castigatori  2015

Și o fotografie oficială de la festivitatea de decernare a premiilor din 2015:

Privind imaginea de mai sus cu premianții lui 2015 pe scenă, nu mă pot abține să nu chibițez: indiferent de merite, oare profesorul român care s-a prezentat la premierea din Dubai chiar n-a realizat ridicolul situației fiind singurul non-elev din poza câștigătorilor școlari, așa caraghios să te bagi în față pe spatele unor copii? Din păcate, și cu asta închei cârcoteala, pe youtube despre școala respectivă n-am găsit mai nimic decât un director adjunct făcând campanie siropoasă unui politician local.

Mai multe detalii despre isprăvile liceenilor români și nenumărate alte rezultate pe subiect puteți găsi doar în mass-media non-românească, fie americană,  fie cea arabă (a doua poză mai jos)  sau de exemplu cea emirățeană.

Despre presa românească și provincialismul său, numai de bine: dacă Ponta nu bea în Dubai, altceva nu mai contează deși poate ar merita mai mult. Fiindcă în timp ce premierul României spărgea câteva mii de euro pe o apă Vittel și-un Jägermeister în Dubai, liceenii români dădeau mâna cu șeicul și președintele UAE ridicând finanțări de 200,000$ pentru îmbunătățirea școlilor lor din Bârlad respectiv Piatra Neamț. Cam aici suntem.

2014 - Colegiul Național Gheorghe Roșca Codreanu

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.