La colțu' străzii

Nihil sine procedură. Atunci când procedura ne face să răspundem ca un robot și nu ca un om.

2 comentarii

cncdMai rău decât articolul Mihaelei Rădulescu cu „Adam și Eva (Toleranța pe la spatele normalității)” mă enervează răspunsul pe care l-am primit de la CNCD, în urma sesizării pe care am trimis-o.

Aseară văd articolul și îmi spun, inițial, că n-are sens să mă enervez tare din cauza asta. Dar imediat îmi dau seama că are sens, pentru că în felul acesta unii dau în stanga și în dreapta cu opiniile (pentru care primesc multe felicitări pe pagina de Facebook) și alții aleg să tacă mâlc (cum chiar doamna spune, la un moment dat, în articol). Zis și facut. Mă gândesc că e caz de expus la CNCD (pentru cine încă nu știe, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării). Articolul era proaspăt, poate nu apucase nimeni de la Consiliu să îl vadă și trebuie sesizat.

N-am căutat, recunosc, să văd care sunt cerințele standard pentru o astfel de sesizare/plîngere. Lista e la ei pe site, e adevărat.

Am ales să scriu direct un mesaj la Contact. Am expus situația, dând cîteva citate din articol și comentând scurt pe marginea acestora (am reușit să mă abțin să nu scriu despre fiecare frază), am dat link către articol, am numit persoana, am spus ca este exemplu de discurs instigator la ură. Am încheiat prin a spune că aștept răspunsul CNCD.

Și răspunsul a venit de dimineață. Mi-a plăcut initial, când am văzut că mi-au răspuns repede. Dar mi-a trecut repede. Primesc un mesaj cât de standard se poate. Petiția mea e încadrată la anonime, pentru că nu are semnatură olografă, pentru că nu are datele mele de identificare (CNP?) și mi se dă lista cu ce trebuie să conțină (aceeași care este pe pagina CNCD): nume și prenume (checked that), adresa unde doresc să primesc răspuns (să fie cea pe care am dat-o deja și pe care am primit răspunsul sau alta?); număr de telefon (not checked, dar ok); conținutul plângerii (checked that); împrejurările în care s-a produs fapta de discriminare (articolul de pe pagina ei? checked that), martorii (tot Facebook-ul, ca sa zic așa?); “datele de identificare ale persoanei pe care o acuzați de discriminare (adresa, eventual telefon etc), necesare pentru contactarea acestuia de către colegii noștri, în vederea audierii acesteia de către Colegiul director al CNCD sau pentru investigații suplimentare.”. La ultimul punct am zis că trebuie să închid mailul și să iau o mică pauză.

În timp ce eu voi căuta să respect procedura (mea culpa, data viitoare voi fi mai atentă), Mihaela Rădulescu (și alții asemenea ei) va rămâne la opinia ei, alegând să nu tacă mâlc în numele politcal correctness-ului și adunând Like-uri și aprecieri pe Facebook.

Am vrut să revăd anumite pasaje din articol, dar acesta nu mai poate fi accesat. 

2 gânduri despre „Nihil sine procedură. Atunci când procedura ne face să răspundem ca un robot și nu ca un om.

  1. Nu vad rostul CNCD si sesizarilor catre acesta. Daca cineva posteaza o tampenie [precum a facut Raduleasca, care apropo, ar trebui sa fie ignorata] iti spun sigur ca e mai constructiv sa critici [cu argumente, desigur] decat sa incerci sa amendezi, cenzurezi si mai stiu eu ce. Mentalitatile se schimba cel mai greu intr-o societate, dar nu-ti faci treaba mai usor daca dai munitie unora precum ea pentru a se auto-martiriza. Si iti garantez ca daca va fi amendata va striga cum este ea oprimata de institutia mare si rea, iar fanii ei [da, stiu, ma trec fiorii cand ma gandesc ca asta ar putea avea fani] se vor baga si mai tare in transeele mentalitatilor lor limitate in loc sa fie dispusi sa asculte argumente.

    Plus ca Facebook nu stiu daca intra tocmai in atributiile CNCD.

  2. Huh? Adica te-au pus aia sa dai adresa ei si tu ai renuntat? Doamne fereste, esti vai de capul tau.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.