La colțu' străzii

Restituirea proprietăților: răspunderea guvernului Ponta e o vorbă goală

5 comentarii

ponta-angajarea-raspunderii-guvernuluiUn nou scandal izbucnește la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP): președintele și cei doi vice-președinți și-au prezentat demisia după instanțele au început să amendeze ANRP pentru neîndeplinirea la termen a obligațiilor legale. Doar în luna februarie, se plâng demisionarii, amenzile însumate au depășit de trei ori salariile lor. Premierul Ponta a reacționat cu înțelegere: „situația e deosebit de gravă, trebuie să facem ceva”, și a dat sarcină miniștrilor de finanțe și justiție să găsească o soluție până miercuri. Dar, domnul prim-ministru, soluția deja există: este o lege pentru care în urmă cu aproape doi ani, în mai 2013, ați angajat răspunderea guvernului, dar pe care nu ați implementat-o niciodată.

Procesul de restituire a proprietăților este în atenția multor instanțe, naționale și internaționale. În țară, procurorii anchetează un mega-dosar care include magistrați și procurori la vârf. Pe măsură ce aflăm detalii din dosar, vedem că prejudiciul prezumtiv crește la peste un miliard de euro și că rețeaua de corupție este trans-partinică. În străinătate, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, inundată de cererile cetățenilor afectați de incompetența și corupția autorităților, a obligat statul român să găsească o soluție legală și corectă prin care să pună capăt acestui proces. La limita termenului dat de CEDO, în mai 2013, Guvernul Ponta și-a angajat răspunderea pe legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.

Legea prevedea un sistem de Comisii locale pentru inventarierea terenurilor, care să scoată la lumină situația reală și să faciliteze astfel procesul de restituire. Aceste Comisii ar fi trebuit să își încheie activitatea în șase luni și erau conduse de un reprezentant la prefectului. Se pare că această organizare nu a convenit deloc baronetului USL, care pierdea controlul asupra minei de aur. Așa se face că în mai puțin de patru luni, în septembrie 2013, tot guvernul a inițiat un proces de lege de modificare a celei pe care și-a angajat răspunderea. Principala schimbare: comisiile de inventariere erau conduse de primari. Au mai fost corectate și alte „mici” scăpări cu privire la ce poate fi restituit și în baza căror probe.

Nu a fost suficient. În decembrie 2013, premierul Ponta constată, neputincios, că legea pe care și-a angajat răspunderea nu a produs efecte, deși termenele promise aproape au expirat. Desigur că nu și-a prezentat demisia, că doar răspunderea guvernamentală e doar o vorbă goală, e nulă cum s-ar zice. Pe 23 decembrie, când lumea se pregătea de Crăciun, guvernul a emis o ordonanță care este expresia sinceră a neputinței. Constatând că nu s-a făcut treaba, guvernul prelungește termenul cu alte șase luni.

Între februarie și mai 2014, trei decizii ale Curții Constituționale au demolat legea retrocedărilor, declarând neconstituționale mai multe articole. Întreaga procedură a devenit nefuncțională, așa încât noul termen de șase luni a trecut și el. Parlamentul, controlat tot de partidul premierului Ponta, nu a catadicsit să remedieze legea. Rămasă fără instrumentul care ar fi trebuit să îi faciliteze activitatea, ANRP se vede astăzi în situația de a fi amendată în serie pentru că nu răspunde la timp solicitărilor petenților. Lasă că și corupția e mare la ANRP, dar dacă ar fi avut la dispoziție prevederile legii 135/2013, măcar nu s-ar mai fi putut ascunde după proceduri.

Astăzi, în plină criză, premierul Ponta găsește doi miniștri cărora să le ceară o soluție. Cine știe, poate că soluția va veni sub forma unei noi legi, pe care să își angajeze răspunderea. Poate să o angajeze de câte ori vrea, oricum e nulă.

(sursa foto)

5 gânduri despre „Restituirea proprietăților: răspunderea guvernului Ponta e o vorbă goală

  1. Singura soluție rațională – mai ales pentru un guvern de stânga – e stoparea retrocedărilor/reversarea legilor aferente. 🙂

    Deja prea multă hoție și haos au cauzat tâmpeniile de lozinci pornite pe „restitutio in integrum” … 😦

  2. Restituiri? Doar pentru ei, cei cu puterea in mana. In rest, cetateanul de rand are parte doar de bataie de joc. http://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/1588814283-si-copacii-plang-ajutor-directia-silvica-imi-taie-ilegal-padurea.html

  3. Am o sentinta care dispune masuri compensatorii pentru un teren din Bucuresti pe care s-a construit un bloc. Mama, Dumnezeu s-o ierte, a murit inainte de a vedea macar sentinta, dara-mi-te punerea ei in practica. Ma intreb daca pot utiliza sentinta pe post de hartie igienica….

  4. Buna ziua,
    Se mai asteapta cineva ca mitomanul national sa faca ceva din ce a promis? Se astepta cineva in mod real ca Ponta sa faca ceva bun? Omul asta in afara de minciuna si de o nesimtire crasa, e gol. Toata cariera lui (politica sau nu) a fost construita pe minciuni, cu ajutorul unui tupeu fantastic si a capacitatii de a minti fara sa clipesca.

  5. Pingback: Viciu de sistem: iresponsabilitatea propriei răspunderi | La colțu' străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.