La colțu' străzii

Moldova: beneficiile guvernării cu comuniștii

6 comentarii

chiril gaburiciRepublica Moldova și-a ales astăzi un nou guvern, evitând o criză politică ce ar fi putut duce la alegeri anticipate. Noul premier, Chiril Gaburici, are în Cabinet miniștri propuși de două partide, Liberal-Democrat (PLDM) și Democrat (PDM), considerate pro-Europene, și a fost susținut în Parlament de un al treilea, al Comuniștilor (PCRM), considerat pro-rus. Situația este încâlcită și guvernarea va fi dificilă, cu negocieri la fiecare pas. Pe de altă parte, atragerea PCRM într-o alianță în care nu sunt cel mai important partid poate avea beneficii pe termen mediu și lung.

În urma alegerilor, toată lumea se aștepta ca cele două partide, PLDM și PDM, să facă alianță cu al treilea pro-european, cel Liberal (PL). Nu s-au înțeles însă la negocieri și așa s-a ajuns la actuala formulă de compromis, care a inclus sacrificarea lipsită de eleganță a fostului premier Leancă (PLDM). Etichetele de pro-european și pro-rus au început însă să capate nuanțe. Până mai ieri, liderii PDM erau membri ai PCRM și țineau linia conservatoare a acestuia. PLDM este mai degrabă un partid oportunist, gata să negocieze orice; poziționarea sa pro-europeană e mai degrabă rezultatul unui calcul de beneficii decât al unui set de valori. PL este mai degrabă un partid unionist decât pro-european, iar în plan social este adesea la fel de conservator ca PCRM. Iar în plan politic a apărut recent un nou partid rusofon, cel Socialist (PSRM), și care s-a clasat pe primul loc în alegeri.

PCRM, care altă dată domina scena politică, este într-o mare criză. A pierdut în favoarea PSRM poziția de voce autorizată a lui Putin în Moldova, ceea ce i-a redus considerabil bazinul politic. Este al treilea ca număr de mandate, după alegeri, dar în scădere de popularitate. Se bazează în continuare pe un public conservator social și cu resurse puține, care e îmbătrânit și scade natural. Din comunism a rămas doar cu numele, făcând numeroase concesii doctrinare în plan economic. Dacă nu găsește în acest mandat o poziționare prin care să ofere ceva Moldovei, probabil se va stinge încet.

Doar că dispariția PCRM nu este o veste așa bună pentru Moldova. Niciunul dintre partidele considerate pro-europene nu oferă în mod real ceva publicului comuniștilor. PSRM va continua să rupă agresiv din bazinul PCRM, consolidându-și poziția și amenințând ca la următoarele alegeri să formeze guvernul, singur sau cu un satelit. De aici drumul Moldovei către Rusia este destul de clar.

Alternativa este transformarea PCRM într-un partid frecventabil, care să propună cu un amestec de socialism și conservatorism, cam așa cum face PSD în România. Și-ar păstra și consolida publicul, probabil ceva mai mic decât e acum. După retragerea – forțată sau naturală – actualilor lideri, poate deveni un partid social-democrat, pentru că Moldova nu are un astfel de partid. Participând la guvernare, deci la împărțirea resurselor, PCRM va avea și timpul și motivarea să parcurgă acest drum. Ba chiar va avea și oportunitatea să renunțe la discursul anit-european fără să piardă prea mult din orgoliu. Pe la jumătatea madantului PCRM poate intra cu oameni în Cabinet.

Cele două partide de guvernare, PLDM și PDM, alcătuite în principal din oameni pragmatici, care nu se încurcă prea tare cu ideologia, au șanse mari să atragă din publicul rusofon, dar ceva mai înstărit, contribuind la minimizarea rolului PSRM și la izolarea sa. Gestionarea pragmatică a unui traseu european relativ lung, dar însoțit de sprijin financiar din partea Uniunii, oferă resursele și oportunitățile pentru aceste schimbări. Costul vizibil este corupția, pentru că, până la urmă, ceea ce unește PLDM, PDM și PCRM este dorința comună de a controla în beneficiul clienților lor resursele publice din Moldova, atâtea câte mai sunt sau vor fi venite de la donatorii internaționali.

Chiar și cu acest cost asumat, cooptarea comuniștilor la guvernare este răul cel mai mic. Pe modelul neaoș „furăm cât furăm, dar mai și lăsăm ceva în urmă” (că tot români sunt și ei), țara va progresa. Iar la un moment dat în viitor, vor avea șansa unei campanii anti-corupție care să mai curețe clasa politică. Pe parcurs, se va diminua clivajul actual Rusia/Europa, lăsând locul unor altfel de diferențieri politice mai sănătoase. Alternativa este adâncirea acestui clivaj, cu riscul de a avea la putere în următorul mandat o forță rusofonă decisă să alăture Moldova la Rusia Mare.

Și dacă nu sunteți convinși, aruncați o privire la imaginea noului premier, preluată dintr-o revistă modenă, pe vremea – nu de mult trecută – când tânărul Chiril Gaburici (oh, ce nume! Caragiale, unde ești?) era doar un ambițios manager de succes. Acum a primit în administrare în loc de corporație, o țară. Să-i urăm succes.

6 gânduri despre „Moldova: beneficiile guvernării cu comuniștii

 1. O mentiune: din cate inteleg eu, atributul de „pro-rus” pentru PCRM este unul depasit de realitate. Voronin promoveaza un nationalism „mandru” ce ar presupune negocieri demne atat cu Rusia cat si cu EU, fara a considera a priori pe vreunii mai buni decat ceilalti. Trimisul lui Putin pe pamant moldovenesc este acum Dodon.

 2. @joness: Si tu crezi asta? Ca PCRM e independent si nu e pro-rus? Eu o sa cred doar cand o sa vad ca se fac privatizari si nu castiga rusii pe banda rulanta…. 🙂 ps: ce iti spune conceptul de maskirovka.

 3. Diferenta notabila dintre situatia PCRM de azi si a PSD din 2000 (de exemplu, pentru ca asta e similaritatea ce poate fi invocata in principiu) este publicul tinta al celor doua partide. In Romania, la sfarsitul anilor 1990 nu exista un public anti-UE, dimpotriva. Partidul lui Iliescu si Nastase nu putea sa-si asume o cauza anti-UE (pro-Rusia nici atat!), pentru ca ar fi fost sanctionati electoral sever. Toata lumea voia cat mai repede in UE, asa ca partidele nu faceau decat sa se bata care e mai pro-UE decat celalalt (cam cum sunt azi pe subiectul RM).

  Din contra, in Basarabia de azi exista din pacate un public numeros anti-UE si pro-Rusia. Nu majoritar, dar numeros (45% daca ne uitam la alegeri). Acest public a votat PSRM si PCRM. PCRM nu are niciun „incentive” sa schimbe macazul, decat daca are incredere ca va reusi sa-si traga publicul dupa el. De obicei insa, partidele nu trag publicul dupa ele, ci publicul canalizeaza traseele partidelor. Iar in Moldova de azi e suficient public care sa ceara optiuni pro-ruse (sau macar ambigue, nu vadit pro-UE), deci si oferta se va alinia corespunzator, PCRM ramanand in interiorul acestei oferte.

  Sper sincer ca PLDM-ul lui Filat sa plateasca puternic acest gest politic sinucigas.

 4. Între timp, am aflat că e cu potențial de telenovelă diplomatică:

  „Pe numele candidatului desemnat la funcţia de prim-ministru, Chiril Gaburici, există un dosar penal în Rusia. Acesta este cercetat pentru trecerea ilegală a frontierei şi folosirea actelor false. Mai mult, Gaburici este anunţat în căutare în Rusia, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare.”

  Sursa: http://jurnal.md/ro/politic/2015/2/18/candidatul-la-functia-de-premier-chiril-gaburici-cercetat-penal-in-rusia-si-anuntat-in-cautare/

 5. http://www.vice.com/ro/read/desi-moldovenii-au-ales-democratia-comunistii-au-ajuns-iar-la-putere-150
  Există zvonuri legate de implicarea lui Gaburici în protestele din aprilie 2009, dar în tabăra comunistă. În fine, articolul cu trimiterea aferentă arată destul de elocvent ceea ce şi presa străină (DW, mai ales) tot îndrugă de o vreme încoace. Moldova a devenit un fief al unor mafii, nu o ţară.

 6. @In Romania, la sfarsitul anilor 1990 nu exista un public anti-UE, dimpotriva. Partidul lui Iliescu si Nastase nu putea sa-si asume o cauza anti-UE (pro-Rusia nici atat!), pentru ca ar fi fost sanctionati electoral sever.

  Cel mai probabil că nici nu voiau să o facă pentru că finalmente partidul e suma membrilor/activiștilor săi – și care și ei aveau tot aceleași aspirații și dorințe ca electoratul. 😀

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.