La colțu' străzii

Educația: „prioritate națională” mărunțiș la negocieri

2 comentarii

education priority„Educația este prioritate națională” a devenit un clișeu al politicii românești, găsit într-o formă sau alta în toate programele și în toate discursurile de investire ale cabinetelor, indiferent de culoarea politică. La fel de ușor precum este spusă, propoziția este ignorată de acțiunile tuturor guvernelor. Educația e un portofoliu greu, cu multe probleme de rezolvat și puține resurse, care poate distruge cariere politice atât prin rezultate, cât și prin lupta permanentă cu propriile filiale de partid, care doresc să controleze funcțiile administrative (inspectori, directori) în județele lor. Nu e de mirare că nimeni nu mai dorește cu adevărat portofoliul. Ce se întâmplă la negocierea cabinetului Ponta IV este elocvent.

Vorbeam acum mai bine de doi ani, la instalarea primului cabinet Ponta, de profilul ministrului educației și spuneam că una din calitățile cele mai importante este influența politică în propriul partid și în coaliția de guvernare. Încercările cu tehnocrați apolitici sau politicieni minori nu au funcționat. Astfel de miniștri nu au puterea să își convingă colegii să promoveze proiecte necesare și să le finanțeze și nici nu pot să se lupte cu nenumăratele interese din interiorul sistemului. Exemplul Pricopie este elocvent.

Nimic bun nu se anunță de la noua formulă a cabinetului condus de Victor Ponta. În doar câteva zile de negocieri, portofoliul Educației a trecut „pe surse” pe la trei dintre cele patru partide din Coaliție, de fiecare dată pe post de mărunțiș la negocieri. Cu săptămâni bune înainte de începerea negocierilor, Pricopie era dat ca sigur remaniat. Nu e ceva nou, e pe lista de remanieri de la numire (oare cum se simte când se vorbește despre el permanent ca înlocuibil, că nu face față?). Când în sfârșit au ajuns la discuții concrete, la prima strigare, Educația rămânea la PSD, comasată cu Cercetarea și condusă chiar de veșnicul remaniat Pricopie. E cel mai bun semn că nimeni nu vrea să se lege la cap.

Ieri s-a zvonit că PLR ar dori portofoliul educației, pe principiul unul important (Economie sau Finanțe) și unul de umplutură, adică Educație. De fapt, Tăriceanu dorea să îi ofere o recompensă pentru serviciile sale lui Daniel Barbu, cel care s-a făcut de râs și la Cultură. Spre seară, s-a aflat că PLR ar fi obținut Mediul, vacant după plecarea UDMR, și deci Educația s-a întors la PSD și, inevitabil, la Pricopie.

Astăzi, partidele s-au pus de acord să renunțe la pozițiile de vicepremieri, cu excepția celei a lui Oprea (nb. nici Dragnea nu va mai fi vice-premier, ceea ce spune ceva de relațiile de putere din PSD). În aceste condiții, PC a simțit momentul să mai ceară un bonus la negociere, în locul titlului onorific deținut acum de Constantin. PSD s-a scotocit prin buzunare de mărunt și a găsit acolo Educația, pe care conservatorii au luat-o, nu pentru că ar fi avut ceva pregătit, ci pentru că nu au obținut altceva. Pe grabă, au sunat niște prieteni de-ai lui dom’ profesor Felix și au găsit viitorul ministru: rectorul Universității de Agronomie și totodată președintele Consiliului Național al Rectorilor, probabil cea mai retrogradă grupare din tot sistemul de educație, opusă permanent oricărei încercări de impunere a unor standarde de calitate.

Negocierile nu s-au încheiat. Până mâine putem să mai aflăm de vreo două reveniri ale lui Pricopie. Sau, cine știe, să fie readus sinistrul Liviu Pop, despre care aflăm că ar putea fi să vină iar în guvern, pe postul de la dialog social, ce fusese anunțat ieri ca desființat. Această răzgândeală îmi aduce aminte că în precedentul mandat Pop venise în dinți cu ordonanța de urgență ce ar fi dat sindicatelor undă verde la prăduit bani publici.

Indiferent de alegerea finală, este limpede că vom avea un ministru al educației de umplutură, fără capacitate de negociere politică și fără viziune. După cum spuneam, „prioritatea națională” rămâne o vorbă goală.

UPDATE. Cel puțin pentru moment, a fost nominalizat Sorin Cîmpean, rectorul de la Agronomie. În timpul campaniei electorale, ca reprezentant al Consiliului Rectorilor, Cîmpean a semnat un protocol cu PSD, prin care acesta din urmă se angaja să promoveze o nouă lege a educației. Știm deci la ce să ne așteptăm.

2 gânduri despre „Educația: „prioritate națională” mărunțiș la negocieri

  1. Daca la educatie ar fi fost cineva capabil am fi avut oare premier plagiator?
    Lista persoanelor din fruntea tarii cu scoli si diplome inchipuite este mare, incit nu ma mai mira nimic.
    Dar nu numai diploma e importanta ci si caracterul omului, deci pe linga scoli inchipuite mai este si lipsa de caracter, asa ca tabloul etse complet.

  2. Un popor prost este un popor usor de manipulat. Deci nu cred ca o sa ajunga educatia o prioritate in afara declaratiilor

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.