La colțu' străzii

Pașaportul românesc (pentru un cetățean ce locuiește în străinătate)

6 comentarii

PasaportGuest-post: Stelică

In Romania este o nebunie a legilor. O lege data acum este modificata in primul rind in momentul in care apar normele metodologice de aplicare a legii, care norme sunt adoptate prin hotarire de guvern, apoi este modificata si rasmodificata de cele mai multe ori prin Ordonanta de urgenta – inca una din multele hibe lasate intentionat de politicieni in Constitutie- pina cind i se schimba sensul si spiritul. Am sa va dau exemplu legea 248/2005, legea privind regimul liberei circulatii a cetatenilor.

Legea a fost votata in iulie 2005 si intrata in vigoare in ianuarie 2006. Iata mai jos lista modificarilor:

 • 2006: 29 Ianuarie 2006 17 Martie 2006 07 Aprilie 2006 25 Mai 2006
 • 2007: 01 Ianuarie 2007 09 Noiembrie 2007
 • 2008: 24 Mai 2008 10 Decembrie 2008
 • 2009: 2009
 • 2010: 20 Noiembrie 2010
 • 2012: 12 Decembrie 2012
 • 2013: 13 August 2013
 • 2014: 01 Februarie 2014

 Legea evident este dublata de o HG/94 privind normele de aplicare, care HG a fost si ea modificata  de HG 978/ 2 august 2006 si HG 922/12 august 2009.

Cautarile astea au inceput fiindca atunci cind am reinnoit pasaportul l-am facut la Consulat si ei mi-au impus sa cer Pasaport pe care e lipit un abtibild cu numar pe care scrie : « Acest cetatean are domiciliul in Canada ». Atunci n-am dat prea mare importanta, dar am avut ceva surprize oarecum neplacute. 

 1. In Romania cind ma legitimez cu pasaportul romanesc toti stiu sa se uite la pagina cu pricina si apoi incep micile magarii sau fraze cu dublu inteles de care eu nu mai vreau sa aud: (nu se poate asa repede, veniti peste 2 zile). Cu un alt pasaport e si mai interesant.
 2. La repatriere, desi pasaportul este valabil pe 10 ani si mai are destula vreme, tovarasii de la militie de la evidenta populatiei ti-l iau. (Da, da, cica au trecut de primarii. Eu nu cred in asa ceva. Ce naste din pisica soareci maninca.) Cind ii intrebi de ce, iti spun nonsalant ca trebuie anulat din cauza abtibildului. Pai am nevoie de el, spui. Pai cereti altul ? Cum adica altul ? Dati-mi dumneavoastra altul, fara abtibild, ca mai e valabil inca multi ani si aveti tot ce va trebuie ! Nu se poate, trebuie alta cerere si alte taxe!

De curind am vazut alta si mai gogonata din punctul meu de vedere. Te duci la consulat si aplici pentru un pasaport romanesc. Ei bine, ei iti cer dovada ca tu ai dreptul sa stai in statul respectiv. Ceri un act romanesc iar ei iti conditioneaza eliberarea actului romanesc de calatorie de prezentarea de acte din tara unde stai. Dar sa luam legea pe rind.

 In legea 248, atit la adoptare, cit si in forma de azi, exista niste inadvertente voit lasate asa :

Art. 8. – (1) Paşaportul diplomatic este documentul de călătorie care se eliberează de Ministerul Afacerilor Externe, în condiţiile prezentei legi, următoarelor categorii de persoane, în scopul facilitării reprezentării de către acestea a intereselor statului român în străinătate: […]

Art. 12. – Paşaportul de serviciu este documentul de călătorie care se eliberează de Ministerul Afacerilor Externe, în condiţiile prezentei legi, următoarelor categorii de persoane:[…]

Art. 15. – (1) Paşaportul simplu se eliberează, la cerere, cetăţenilor români care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege şi nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a dreptului de a călători în străinătate. […]

Pasapoartele pentru privilegiati sunt definite ca documente de calatorie, cele pentru ceilalti nu. Nu e grav, o sa-mi spuneti. Ba da, va raspund eu, pentru ca pe lipsa de definitie intentionat lasata deoparte spun eu, se bazeaza argumentele tuturor oficialilor cu care am purtat corespondenta electronica pentru pasaportul cu abtibild.

 Continuam. Iata articolul 34 din lege asa cum a fost votat initial :

 Art. 34. – (1) Cetăţeanului român care şi-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat i se aplică în paşaportul simplu de către autorităţile competente, la cererea acestuia, menţiunea privind stabilirea domiciliului în acel stat, dacă se află în una dintre următoarele situaţii:

 1. a) a dobândit un drept de şedere pentru o perioadă de cel puţin un an sau, după caz, i s-a prelungit succesiv dreptul de şedere, în decurs de un an, pe teritoriul statului respectiv;
 2. b) a dobândit un drept de şedere pe teritoriul statului respectiv, în scopul reunificării familiale cu o persoană care domiciliază pe teritoriul acelui stat;
 3. c) a dobândit un drept de lungă şedere sau, după caz, un drept de şedere permanentă pe teritoriul statului respectiv;
 4. d) a dobândit cetăţenia statului respectiv.

[…]

 (3) Actele necesare, procedura şi termenele de soluţionare a cererii privind aplicarea în paşaportul simplu a menţiunii privind stabilirea domiciliului în străinătate se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

Si iata cum arata articolul 34 astazi :

ART. 34

(1) Cetăţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în străinătate poate solicita eliberarea unui paşaport simplu electronic ori a unui paşaport simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu, când se află în una dintre următoarele situaţii:

 a) a dobândit un drept de şedere pentru o perioadă de cel puţin un an sau, după caz, i s-a prelungit succesiv dreptul de şedere, în decurs de un an, pe teritoriul statului respectiv;

 1. b) a dobândit un drept de şedere pe teritoriul statului respectiv, în scopul reunificării familiale cu o persoană care domiciliază pe teritoriul acelui stat;
 2. c) a dobândit un drept de lungăşedere sau, după caz, un drept de şedere permanentă pe teritoriul statului respectiv;
 3. d) a dobândit cetăţenia statului respectiv;
 4. e) a dobândit un drept de muncăori este înscris într-o instituţie privată sau publică cu scopul principal de a urma studii, inclusiv de formare profesională.

(2) Cetăţeanul român posesor al unui certificat de înregistrare ori al unui document care atestăre zidenţa într-un stat membru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European sau în Confederaţia Elveţiană, eliberat de autorităţile competente dintr-un stat membru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European sau din Confederaţia Elveţiană, poate solicita eliberarea unui paşaport simplu electronic ori a unui paşaport simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu în acel stat.

[…]

 (7) Actele necesare, procedura, condiţiile şi termenele de soluţionare a cererilor privind eliberarea paşapoartelor cu menţionarea ţării de domiciliu se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

 Modificarea partii introductive este adusa de legea 175/2013.

Deosebirile sunt esentiale. Daca initial cel ce locuia in strainatate putea sa ceara sau nu mentiunea domiciliului in strainatate, prin noua formulare aceasta mentiune este obilgatorie. In felul asta se justifica si lipsa definitiei pasaportului pentru noi muritorii. El nu e numai un act de calatorie, ci un act de calatorie si domiciliu. (Asa ca in baza asta este si legea electorala ce imi pretinde mie, celui ce locuiesc in strainatate, ca in faimosul formular cum ca ma declar nevinovat in scris, imi pretind sa scriu domiciliul in tara unde locuiesc).

 Va ilustrez aceasta prin raspunsul oficial primit de curind de la chiar seful serviciului pasapoarte. El este un al doilea raspuns la o revenire a solicitarii mele legate de faimosul abtibild si in care le citasem articolul 34 al legii asa cum a fost votat. (Prostul de mine, am uitat ca legile se schimba des, iar modificarile de lege sunt si mai dese!!!)

Urmare revenirii la solicitarea anterioară, vă precizăm următoarele:

Referitor la punctul 1, menționăm că în conformitate cu prevederile art. 34 alin. (1) din Legea nr. 248/2005 cu modificările și completările ulterioare, ”cetăţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în străinătate poate solicita eliberarea unui paşaport simplu electronic ori a unui paşaport simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu…”

Prin urmare, în sensul respectării dreptului la libera circulație, textul de lege invocat stabilește, fără a lăsa loc de interpretări,  faptul că cetățeanul român care nu domiciliază/nu mai domiciliază în țară ci într-un stat străin, are posibilitatea, în cazul în care dorește, să solicite un pașaport românesc în care este menționat, obligatoriu, statul de domiciliu.

Așadar, ”posibilitatea” are în vedere oportunitatea consfințită legal de a solicita sau nu un astfel de document și nu posibilitatea de a cere sau nu aplicarea unei mențiuni în pașaport. De altfel, în mod firesc, legislația în vigoare stabilește faptul că cetățeanul român domiciliat într-un stat străin i se poate elibera, la cerere, un pașaportul simplu electronic/temporar cu menționarea țării de domiciliu deoarece persoana în cauză  nu are/nu mai are domiciliul în România și prin urmare nu deține/nu mai deține carte/buletin de identitate.

Aceasta afirmatie imi aduce aminte de un vechi dialog student-profesor acum muuulti ani, cind a venit vorba despre prezenta la scoala si cuvintul facultate. Profesorul respectiv, unul din cei care tineau mortis la prezenta, a spus ca facultate nu inseamna ca e facultativ daca venim sau nu la curs, ci ca e facultativ daca vom termina sau nu. Vedeti dar ce usor s-a schimbat sensul si spiritul articolului 34.

Sa continuam acum cu HG94/2006, modificata de alte 2, 978/2006 si 922/2009. Remarcati va rog ca pe linga nebunia modificarii legii apare si nebunia modificarilor hotaririlor de guvern. Si ea va produce surprize. Va las in compania art 28. cel ce vorbeste de domiciliul in strainatate, articol modificat de HG 922/2009. Acesta e articolul initial

 SECTIUNEA a 2-a

Stabilirea domiciliului in strainatate

ART. 28

(1) Cetateanul roman care si-a stabilit domiciliul in strainatate poate depune cerere pentru aplicarea in pasaportul simplu a mentiunii privind stabilirea domiciliului intr-un anumit stat sau pentru eliberarea unui pasaport simplu, cu mentionarea statului de domiciliu.

(2) Cererile prevazute la alin. (1) se depun personal, in strainatate, la misiunile diplomatice sau

la oficiile consulare ale Romaniei, iar in tara, la serviciile publice comunitare pentru evidenta persoanelor ori la serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, pe a caror raza a avut ultimul domiciliu sau, dupa caz, resedinta, sau la sediul Directiei Generale de Pasapoarte, insotite de urmatoarele documente :

 Deja apare o prima alterare a sensului art 34 din lege, pentru ca articolul 34 nu zice nimic de reinnoire sau de pasaport nou, guvernul acoperind imediat gaura, la reinnoirea pasaportului deja in conformitate cu interpretarea ce o veti gasi mai jos mentiunea devine obligatorie. Sensul legii este deturnat prin normele de aplicare. Asta imi aminteste de o sceneta de la tv de demult cu inventarul de la magazinul de muzica, prin care, in timp un oboi devine o pereche de boi. Cam asa si legea asta. Asa arata acum (dupa HG 922/2009) articolul 28

SECŢIUNEA a 2-a

Stabilirea domiciliului în strãinãtate

ART. 28

(1) Cetãţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în strãinãtate poate depune cerere pentru eliberarea unui paşaport simplu, a unui paşaport simplu electronic sau a unui paşaport simplu temporar, cu menţionarea statului de domiciliu.[…]

(5) Cererile prevãzute la alin. (1) trebuie însoţite de urmãtoarele documente:

 1. a) paşaportul anterior, dacã acesta existã;
 2. b) dovada achitãrii taxelor şi tarifelor de emitere a paşaportului prevãzute de lege, completatã pe numele titularului;
 3. c) certificate de stare civilã, în original şi fotocopie;
 4. d) documente eliberate de autoritãţile statului de domiciliu, în original şifotocopie, împreunã cu traducerea în limba românã, dupã caz, din care sã rezulte una dintre urmãtoarele situaţii:
 5. a dobândit un drept de şedere pentru o perioadã de cel puţin un an sau, dupã caz, i s-a prelungit succesiv dreptul de şedere, în decurs de un an, pe teritoriul statului respectiv;
 6. a dobândit un drept de şedere pe teritoriul statului respectiv, în scopul reunificãrii familiale cu o persoanã care domiciliazã pe teritoriul acelui stat;
 7. a dobândit un drept de lungã şedere sau, dupã caz, un drept de şedere permanentã pe teritoriul statului respectiv;
 8. a dobândit şi cetãţenia statului respectiv;
 9. a dobândit un drept de muncã ori este înscris într-o instituţie privatã sau publicã cu scopul principal de a urma studii, inclusiv de formare profesionalã;
 10. a dobândit un certificat de înregistrare sau document care atestã rezidenţa într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European.
 11. e) douã fotografii color identice ale titularului, având dimensiunile 3,5 x 4,5 cm, care respectã condiţiile prevãzute la art. 9.

(6) În cazul în care existã diferenţe între numele şi prenumele înscrise în documentele prezentate potrivit alin. (5) şi cele solicitate a fi înscrise în paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic sau paşaportul simplu temporar, cu menţionarea statului de domiciliu, ca urmare a schimbãrii numelui sau prenumelui intervenite în strãinãtate, cererea poate fi acceptatã numai dupã înscrierea menţiunii privitoare la aceastã schimbare pe actul de stare civilã, potrivit prevederilor Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilã cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

 Primul lucru ce sare in ochi este formularea alineatului 1, care formulare, apare ulterior ca parte introductiva a art 34 din legea 248/2005, in legea 175/2013. Asa ca acum nu se mai poate vorbi de diferente crase intre lege si norme de aplicare. Iar eu daca mai vreau pasaport ori il iau asa cum au zis ei, cu abtibild, ori ma priveste…

Si daca aceasta lege a fost modificata de atitea ori va puteti inchipui cum e cu altele. Iar ceea ce am scris este inca o ilustrare (cu materialul clientului) despre cit de iubiti sunt cei ce au ales sa traisca in alta parte.

6 gânduri despre „Pașaportul românesc (pentru un cetățean ce locuiește în străinătate)

 1. Domiciliul stabil in strainatate din 1990 .
  Culmea , cu introducerea noilor pasapoarte digitale (cu amprenta , fotografie digitala , etc) , durata de valabilitate a pasapoartelor a scazut la 5 ani .
  Deci , in 2016 (si dupa 10 ani de valabilitate) cind va scadea ultimul meu pasaport normal , model vechi ,de roman cu domiciliul in strainatate , voi obtine un altul valabil doar pe 5 ani .
  Intrebare :
  – E prostie crasa institutionalizata ? ( la italieni pasaportul nou , digital are durata de 10 ani )
  – E doar foamea de valuta care a dus la reducerea valabilitatii acestor documente deoarece e evident ca 200 euro platiti tot la 5 ani e mai rentabil (pentru ei) decit aceiasi cifra achitata doar la 10 ani ?

 2. Pai stati putin, noi astia care muncim in strainatate avem parinti batrani in Romania. Cand moare unul, cum si cand te legitimezi tu biet stingher pentru: locul de veci, acte de inmormantare, acces la banca si asa mai departe ??? pai daca-mi retine buletinul cum dracu’ mai scot eu bani de la banca unde imi depun ca orice om prevazator o suma lunar ca sa am ce folosi la venirea in Romania (temporara in prezent, depinzand de concediul de odihna). Pai ca sa-mi scot alt pasaport inseamna sa-mi iau concediu special pentru asta ?
  Am patit ca am lasat buletinul la re-facut la Politie si m-am dus sa platesc taxa pt buletin (ca uneori se intampla sa ti se dea o chitanta pt alt tip de lege (de unde sa stii ce lege e aia pt buletin? accepti ce ti se da la ghiseu 🙂 ) si mi s-a cerut buletinul. Le-am dat o xerocopie si pasaportul inca valabil (urma sa-mi fac altul dupa aceea) si nu mi-au acceptat pasaportul – mi s-a spus ca in Romania omul se legitimeaza cu buletinul…. pas de sa mai spui ceva …

 3. Inca ceva: mentionez ca EU NU MI-AM STABILIT DOMICILIUL IN STRAINATATE – doar lucrez pana la pensie, acasa am apartamentul meu, plus cel al parintilor … deci astia care sustin ca gata te-ai dus, gresesc amarnic. Pe de alta parte, ei nu-mi pot cere mie sa declar falsuri in acte publice, deci ce scrie mai sus e minciuna, din punctul meu de vedere. Sa vedem cand imi expira pasaportul asta, sper sa pot sa imi fac unul asemanator…

  A-ti stabili domiciliul in strainatate, inseamna a te muta definitiv. Ceea ce nu este cazul meu. Da, cunosc multi romani care au venit sa munceasca, si-au adus familia, si intentioneaza sa ramana acolo definitiv. Eu mi-am dorit dintotdeauna sa traiesc in tara mea. Dar uite ca nu s-a putut. Uneori imi imaginez cum ar fi fost …

  Dar nici nu pot sa stau ca o beshnita sa muncesc pe trei firfirici cum ti se da in Romania. Asa ca am preferat sa muncesc acolo unde trag de ma spetesc, dar am un salariu de om. Demn. 🙂

 4. Eu dupa casatoria cu un cetatean strain am cerut pasaport in 1990. Când mi s-a eliberat pasaportul mi-au retinut cartea de identitate si la rubrica domiciliu m-au trecut automat pe domiciliul sotului, fara sa fi facut nici un demers si nici nu am iesit din tara. dupa mai multi ani de zile am aflat ca trebuie revenit si cerut la politia de care apartinem barte de identitate si depusa atestare de domiciliu. asta am facut recent la Politia din Teius , jud. alba de care apartinem si când am intrebat de ce dureaza atâta mi s-a raspuns ca dosarul este la bucuresti la MAE si ca trebuie sa primeasca un raspuns afirmativ inainte de a-mi delivra acest act. Mi s-a mai spus ca noi cei care am obtinut acest pasaport suntem declarati la rubrica români care au renuntat la cetatenia româna. când am auzit asta am spus celei care se ocupa cu asta ca ei nu stiu cum a fost si cum s-a procedat atunci. a raspuns ca da eu stiu. Pai cum se poate si este inadmisibil ca ei sa stie cum a fost si acum sa umbli si sa astepti pentru ati pune domiciliul normal pe care esti aici si ai document de domiciliul in cazul meu fiind mostenitoare dupa moarte parintilor. De saptamâni de zile nu pot face nimic, nu pot merge nicaieri , am lasat jobul si nu mai stiu cum sa fac ca saptamâna viitoare trebuie sa calatoresc ca am o parte a familiei in franta si alta in Italia si avem niste probleme de sanatate. Sunt blocata. As dori sa stiu daca cineva poate sa imi spuna daca pot sa imi fac un pasaport temporar rapid de 1 an cu pasaportul vachi expirat si sa imi rezolv problemele si dupa sa revi sa continui ce am inceput. Multumesc pentru raspuns

 5. buna ziua, as dori sa stiu si eu, daca tatal meu e roman, si mama basarabeanca, eu sunt nascut in basarabia, am sanese sa-mi primesc mai repede cetatenia romana???

 6. Buna ziua.Toti romanii care au domiciliul în strainatate au dreptul la un pasaport,daca îl doresc,cu mentiunea de domiciliu(ex. Franta,Belgia samd).Mai trebuie sa stiti ca puteti avea o carte de identitate romaneasca provizorie,în general în functie de valabilitatea pasaportului,asta pentru cei care mai au nevoie la banca,au apartamente,mostenire.Functioneaza ca un buleti,decît ca este provizorie.La obtinere aveti nevoie de o adeverinta cu domiciliul de resedinta din Romania care se plateste la Primarie de comuna,oras,sector etc.Sînt unii functionari la politie,în afara de sefii lor, care nici nu stiu ca aveti acest drept.Dupa obtinere sînteti cetatean roman cu domiciliul în strainatate si resedinta în Romania,care nu va afecteaza cu nimic drepturile din strainatate,în afara de tarile care impun renuntarea la cetatenia romana,la dobîndirea cetateniei de domiciliu.Sper ca explicatiile mele va pot ajuta.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.