La colțu' străzii

Cum m-am hotărât să devin observator

13 comentarii

10631256_10152865864326789_1527505498405350716_oNu contează câți și cum votăm sau la ce campanii pe rețelele de socializare participăm, contează cine și cum numără voturile.

În primul tur al alegerilor prezidențiale, în București, un deputat  intră într-o secție de vot din buricul târgului și dă indicații precise ca la ora 21 ușile secției să fie închise, chiar dacă afară sute de studenți așteptau să voteze și chiar dacă observatorii internaționali recomandaseră, potrivit legii, ca toți cei care intraseră în clădire să fie lăsați să voteze. Rugat de unul dintre observatori să se legitimeze, acesta îi spune că este deputat de colegiu, iar când i se explică, tot potrivit legii, că prezența și indicațiile lui sunt ilegale, deputatul nostru amenință observatorul internațional că-l scoate din secția de vot cu poliția. Dă, însă, un telefon “la centru” de unde i se spune probabil să părăsească secția și pleacă roșu de furie. La câteva ore distanță, după ora 21, în urnă se descoperă un teanc cu vreo 50 de buletine de vot, încă lipite între ele, dar ștampilate în căsuța Victor Ponta. Datorită vigilenței observatorilor, acele voturi sunt anulate. După aceasta încercare eșuată, președintele secției de vot încearcă de două ori să numere voturile lui Klaus Iohannis ca fiind ale lui Victor Ponta. Unul dintre observatori îl vede, îi atrage atenția și pune buletinele de vot acolo unde le era locul.

Sunt 18 553 de secții de votare în țară și 294 peste hotare. 50 de voturi în fiecare secție sau chiar 10  puse acolo unde trebuie reprezintă procentele care vor face diferența. În majoritatea secțiilor de votare nu sunt acreditați observatori independenți, adică cei de care se tem cel mai tare sforarii din partide.

Între timp, Biroul Electoral Central, același care a ignorat solicitările de prelungire a programului de vot în diaspora, încă ezită să dea un răspuns solicitărilor de acreditare a noilor observatori pentru turul II, deși legea nu interzice, dimpotrivă în anii trecuți s-a permis acest lucru. Iar  fiecare zi de ezitare este o zi pierdută până la termenul limită de depunere a dosarelor. Asta și pentru că sunt două lucruri de care politicienii neaoși se tem ca necuratul de tămâie: prezența masivă la vot și alegerile corecte. Prezența și opțiunea de vot nu le pot influența, dar în contextul actual cred că observarea alegerilor nu este doar un drept al nostru, al tuturor, ci și cea mai importantă formă de implicare și de responsabilitate civică.

Postările pe facebook nu-s suficiente.  Eu merg să-mi apăr votul.

M-am înscris deja pe site-ul Centrului pentru Resurse Civice, cei care au monitorizat primul tur de scrutin și, după încercările de fraudare înregistrate pe 2 noiembrie, încearcă să acrediteze observatori noi pentru 16 noiembrie atât pentru secțiile din țară cât și pentru cele din străinătate. Data limită până la care ne putem înscrie este duminică, 9 noiembrie.  Formularul este aici. Încă avem timp să fim mai mulți și mai inteligenți decât se așteaptă ei.

Foto: Dan Perjovschi 

Reclame

13 gânduri despre „Cum m-am hotărât să devin observator

 1. Bravo din toata inima!
  Este ceea ce trebuie sa faca cit mai multi!

 2. HOȚI

  Nu m-am putut abtine 😀

 3. @Luke : da, era de acolo. 🙂

  @Stelian: Dacă BEC ne lasă.

 4. foarte tare, cum se poate ameninta cu DNA in cazurile astea? cu BEC ne-am lamurit.
  insa jurnalistii? macar pt audienta.
  in naivitatea mea credeam ca e suficient un excell, hai baza de date (cloud?) sa o acceseze toti observatorii vorbiti pe facebook, si sa-i dea in gat pe toti care au mai votat si in alta parte.
  treseul se cam stie (se va repata frauda in aceleasi localitati depistate statistic ca in primul tur, nu inteleg de ce nu au fost depistati inca cei ce au votat multiplu, comparand Id-urile din listele suspecte).
  trebuie sa fim cat mai multi observatori, sa le impunem respect, altfel chiar votam degeaba.
  atunci ar ajunge si un calculator de jucarie, pe care sa scrie Transparency International, DNA, Interpol sau UE, si cei care au fost opriti prin Austria pt amenzi stiu ca nu e de joaca cu interpolul si DNA, si le va trece cheful de alegeri.

 5. Sunt deja trei ONG-uri care au solicitat Autorității Electorale Permanente să verifice listele speciale: Centrul pentru Resurse Civice, Expert Forum și Funcky Citizens. Poate mai sunt și altele, dar nu le știu eu. Din păcate, presa și politicienii nu au preluat așa cum ar fi trebuit tema aceasta, iar instituțiile abilitate încă nu reacționează, deși ar fi fot important să o facă înainte de al doilea tur tocmai pentru a descuraja alte fraude. Alegerile nu se fură doar cu listele suplimentare, se fură inclusiv prin introducerea de buletine deja semnate în urnă, prin contabilizarea voturilor unuia dintre candidați (sau a voturilor anulate) la celălalt, iar toate astea sunt posibilie și din cauza absenței obervatorilor.

  M-am tot gândit la exemplul Elenei Băsescu pentru care, în 2009, 10 membri PDL din fiecare secție au fost obligați să o voteze pe ea pt a reuși să intre in Parlamentul European. Voturile acelea au însemnat 5%. 10 voturi numărate greșit sau introduse ilegal în urnă în fiecare secție vor face diferența între Klaus Iohannis și Victor Ponta. S-a furat în turul I, se va fura și în turul II n-am nicio îndoială.

  De-asta cred că ar trebui să fim cât mai mulți. Nu știu dacă BEC ne va permite, ar fi ilegal să nu, dar cu cât suntem mai mulți cu atât presiunea va fi mai mare. Dacă vor decide să nu permită acreditarea de noi observatori între tururi e posibilă inclusiv acționarea în justiție, cu atât mai mult cu cât există precedent.

 6. Sincer să fiu, mă îndoiesc de veridicitatea istorioarei care deschide postul, care pare o simplă intoxicație de campanie. În București toate partidele au avut reprezentanți proprii în secții. Eu am reprezentat PAS-ul într-o astfel de secție, întâmplător tocmai într-una de-asta cu sute de studenți. Noi am avut câteva sute de reprezentanți la nivelul Capitalei și pot spune că 80% dintre ei sigur erau de-ai noștri, cunoscuți, verificați. Că or mai fi fost și 20% infiltrați, e posibil. Poate partidul ăla de care n-a auzit nici dracu’, ProDemo, să fi avut exclusiv infiltrați. Însă măcar ACL-ul și PMP-ul au avut cu siguranță oamenii lor. Chiar presupunând că restul oamenilor din secție erau mai mult sau mai puțin pe față ai PSD, nu văd cum ar fi fost posibil să se strecoare atâtea buletine false în urnă. Ceilalți ce-au făcut, au dormit? Și pe lângă asta, conform statisticilor publicate ieri de BEC pur și simplu nu a existat în București nici o secție cu atât de multe buletine de vot anulate. Cel mai mult s-au anulat la Secția 1206, Școala 168, Sector 6, undeva în Crângași. Unde au votat 1307 cetățeni și s-au anulat 49 de voturi. Păi dacă se anulau 50 de voturi, și mai erau pe bune încă vreo 20-30 anulate, s-avem pardon, ar fi trebuit să găsim o secție undeva cu minim 70-80 de voturi anulate. Sau poate ar trebui ca observatorul, dacă știa că s-au anulat acele buletine, să spună clar la ce secție s-a întâmplat asta și să vedem ce s-a întâmplat.

  Ceea ce nu înseamnă că nu e bine să existe observatori, dar aceștia ar trebuie să încerce să participe la secțiile care se află la cel puțin 30 km distanță de marile centre urbane. Acolo de fapt e cheia câștigării sau pierderii alegerilor.

 7. Eu voi fi observator. Iniţial doream să asist doar la turul 1, dar m-am răzgândit (în prima parte voi fi plecat din localitate, dar dacă asist doar la numărarea voturilor, tot e ok).

 8. Frumos fel de a face voluntariat. Ca să vă cunoașteți drepturile și obligațiile: Manualul Observatorului, pagina 28.

 9. @Indy : sigur că e ok, dar poate reușești să prinzi mai mult din procesul de vot, nu doar numărarea.

  @Lucian Sârbu: observatorii care mi-au relatat povestea făceau parte dintr-o echipă internațională care s-a plimbat pe la mai multe secții de vot. Într-una dintre ele au găsit și deputatul, s-au anulat și voturile, au identificat și încercări de a număra voturile unui candidat ca fiind ale altuia. Exact 50 n-am zis nici eu că au fost, am spus „vreo 50”. Cât despre povestea cu deputatul PSD este deja în presă – nu pot spune unde pentru că eu nu am citit-o / văzut-o, dar am prieteni care mi-au spus că o știau de la tv. Pentru mai multă precizie, era acolo și o jurnalistă de la Gîndul. Dar acestea sunt deja detalii – nu știu cât de semnificative. Ideea ese alta. În majoritatea secțiilor de votare nu sunt observatori independenți, iar presa e deja plină de suspiciuni de fraudă, fie prin turism electoral, fie prin alte modalități, cu tot cu observatorii (nu toți foarte fideli) de la partidele adversare.

  Cu cât suntem mai mulți observatori independenți cu atât posibilitatea fraudării alegerilor scade. Și tocmai am citit că BEC permite acreditarea de noi observatori pentru turul II. Reiau invitația de a ne înscrie cât mai mulți.

 10. Open Vote, aplicație mobilă care face orice posesor de telefon mobil un observator la alegeri. Fără acreditare.

  http://www.rfi.ro/stiri-social-53455-openvote-aplicatie-mobila-corectitudinea-alegerilor-romania

 11. În zona unde am fost eu observator, am observat următoarele nereguli:
  1. Afișele cu unul dintre candidați erau peste tot în ziua votului, inclusiv la 10 m de secția de votare 🙂
  2. Oamenii erau aduși la vot cu mașina, li se dădeau pentru completare declarațiile, apoi aceeași mașină pleca cu ei. Erau oameni săraci, oricine își putea da seama că votau la comandă.

  În rest, cifrele pe care le-am notat eu pentru tot satul au ajuns întocmai la BEC, pe site.

  Ah, o hibă mare la organizare, pe la 12 au rămas fără declarații, la 18 au rămas fără buletine de vot 😀 (cei drept au fost suplimentate în timp util).

 12. Lucian Sârbu: (7 noiembrie 2014 la 11:00 am):
  „… pur și simplu nu a existat în București nici o secție cu atât de multe buletine de vot anulate.”
  O posibila (logic) modalitate de a explica inexistenta unui mai mare numar de voturi anulate: daca dintre ele suficient de multe ar fi fost pana in final contabilizate nu ca anulate, ci in dreptul vreunuia dintre candidati.

 13. m-am luat dupa acest blog si am trimis, in timp util, cerere de participare ca observator pentru turul 2 celor de la Centrul pentru Resurse Civice. am trimis si documentatia aferenta (declaratie si copie dupa CI). nu am obtinut nici o reactie din partea lor, desi la cateva zile am revenit cu un mesaj in care ceream confirmare si amanunte despre organizare. asadar seriozitate „maxima”. din ciclul „noi suntem romani”.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.