La colțu' străzii

Diavolul e în detalii. Undeva pe la Trezorerie.

5 comentarii

directia-de-trezorerie-si-contabilitate-publica-a-sectorului-6-1Mare vâlvă a făcut și s-a făcut când domnul Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene, a anunțat introducerea mecanismului cererilor de plată în iunie 2013. Care ca să zică, mare ușurare ne-a adus ăstora de implementăm proiecte finanțate din fonduri structurale (știu, niște nenorociți!). Ba mai mult, ne-a mai și tras de mânecă prin iunie 2014 să ne grăbim cu cererile de plată. Pentru că, nu-i așa, șeful domniei sale, Primul Ministru, trebuie să se poată lăuda că e campion la absorbție. Și repede, că vin alegerile.

Că să le explic celor ce nu se ocupă cu fonduri europene, mecanismul cererilor de plată, introduse prin modificarea Ordonanței de urgență 64/2009, acordă beneficiarilor privați de fonduri europene (S.C., O.N.G., etc.) posibilitatea ca în 3 zile de la emiterea documentului justificativ (factură, stat de plată, etc.) să solicite Autorității de Management (AM) / Organismului Intermediar (OI) transferul sumelor necesare achitării respectivelor obligații. Conform prevederilor legale sumele trebuie virate beneficiarului în 15 zile de la depunerea cererii de plată, musai într-un cont deschis la Trezoreria Statului. În 5 zile de la primirea sumelor beneficiarul și, dacă e cazul, partenerii săi trebuie să facă plățile. În zece zile, pentru sumele respective beneficiarul trebuie, cel puțin pe POSDRU, să depună o ”cerere de rambursare aferentă cererii de plată”. Desigur, noi, beneficiarii, trebuie să respectăm termenele cu religiozitate. Pentru ei termenele sunt, ca de obicei, pur orientative.

Bineînțeles că modificarea cadrului legal nu a fost urmată, cum ar fi fost normal, și de modificarea Normelor metodologice. În fond, ce mai contează, acolo sunt doar detalii tehnice, nu interesează prea multă lume. În orice caz, doar nu s-ar aștepta cineva să aduci voturi cu Norme metodologice. A dres Direcția Generală Trezorerie și Contabilitate Publică (DGTCP) din MFP un pic busuiocul cu o circulală, dar, evident, nu a conceput că există și proiecte derulate în parteneriat.

Cuminți, noi, un ONG beneficiar de POSDRU (niște nesimțiți, știu) ne-am apucat să ne facem treaba și să depunem lunar cereri de plată pentru ce cheltuieli se putea (salarii, impozit și contribuții, facturi – acolo unde furnizorii au fost de acord să aștepte). În iunie 2014, la momentul la care domnul Teodorovici ne cerea să mergem degrabă cu cereri de plată, aveam deja două depuse (dintre care la una deja trecuse deja termenul de virare a banilor cu vreo lună).

Nu-i vorbă, nu ne-am așteptat în niciun moment ca banii să intre în termen. Avem totuși ceva ani de lucru pe fonduri structurale și știm că oamenii din sistem sunt supraîncărcați și că sistemul însuși e incapabil să-și respecte termenele.

Zilele trecute l-am întâlnit pe Diavol. Întâlnirea a început vesel, adică au intrat în Trezorerie (să-i spunem Trezoreria Sectorului 6) banii pentru o cerere de plată, la mai bine de 3 (trei) luni de la depunere. Ce-i drept, să încasezi salariul cu 3 luni întârziere pare aproape la zi după ce am avut 1 sau chiar 2 ani întârziere. Fiscul nu e la fel de fericit, dar ne-om descurca noi cu el (poate vom forța vreo interpretare legată de scutirea de dobânzi și penalități datorată neonorării cererilor de plată la termen sau poate le vom plăti).

Apoi ne-am dus negreșit la Trezoreria Sectorului 6 să virăm banii la trezoreria unuia dintre parteneri (să-i spunem Trezoreria Municipiului Oradea). Zis și făcut. Dar Diavolul n-a mai fost așa amabil de data asta, n-a mai lăsat loc la veselie, ci la o teribilă întristare. Caci Trezoreria Oradea, care mai mârâise că nu-i convine ceva din ce face Trezoreria Sectorului 6, ne-a fluturat victorioasă o scrisoare de la DGTCP din MFP și ne-a anunțat că trimite banii înapoi la Trezoreria Sectorului 6 pentru că n-au fost virați în contul corect. Ceilalți, Trezoreria Sectorului 6, la rândul lor, ne-au comunicat că ei au dreptate și nici vorbă să facă cum spune Oradea. Și n-ai ce să le zici, căci, cum spuneam, normele n-au fost modificate. Drept pentru care mâine se întorc la Trezoreria Sectorului 6 banii partenerului din Oradea. Luni s-ar putea ca toți banii să se întoarcă la Autoritatea de Management.

În tot timpul ăsta, Diavolul zâmbește undeva între  50.98.02 și 50.98.15.

Pare un banc de la casa de nebuni? Ei bine, în curând ar putea fi!

(sursa foto)

5 gânduri despre „Diavolul e în detalii. Undeva pe la Trezorerie.

  1. Not badly written – but who has time to laugh nowadays

  2. Ar trebui adunate într-o colecție toate perlele birocrației românești.

  3. am si eu o intrebare: nu se sesizeaza nimeni ca partenerii transnationali nu pot deschide conturi la trezoreria statutului roman, din moment ce nu au personalitate juridica in Romania, prin urmare, sunt exclusi de la prevederile mecanismului cererilor de plata? nu incalca in niciun fel caracterul transnational, atat de incurajat, in cadrul proiectelor POSDRU?

  4. Exact acelasi lucru am pati si noi, un ONG, partener intr-un proiect strategic, au intrat banii in cont de la liderul de parteneriat, trezoreria a procedat la fel, si astazi am trimis banii inapoi la liderul de parteneriat. Cum s-a rezolvat situatia pana la urma la dvs? Cum va recupera banii partenerul de la Oradea? Suntem si noi in aceeasi situatie si nu stiu cum vom proceda mai departe.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.