La colțu' străzii

O țară veselă: sfânta primă zi de școală

4 comentarii

PontaIeri a început noul an școlar. Preafericită coincidență, 15 septembrie a picat în prima zi din săptămână și în ajunul campaniei electorale. Politicienii de toate culorile nu au ratat ocazia de a se afișa prin circumscripție, la concurență cu preoți de o singură culoare, dar bine aleasă. Evident că nu au ratat nici ocazia să se facă de râs, că doar de-aia sunt politicieni. Rețelele sociale au fost ieri animate de imagini și citate din gândirea marilor oameni de stat și biserică (cele două se confundă adesea). Nici pagina noastră de Facebook (lăsați și un like, dacă tot treceți pe acolo) nu a făcut excepție. Am selectat câteva astfel de instantanee pentru posteritate.

Să începem chiar cu întâi stătătorul prim-ministru, cel care s-a deplasat în propriul colegiu electoral, la o școală din Tg. Jiu, de unde ne-a blagoslovit astfel: „Nu știu dacă mai e vreun copil, chiar și de clasa întâi, care să nu știe să umble pe computer, să nu aibă telefon cu Internet”. Spre informarea premierului, în anul 2012 organizația Salvați Copiii estima că jumătate dintre copiii de vârstă școlară din România se află în risc de sărăcie. În traducere pentru Ponta, asta înseamnă că au probleme în a-și asigura mâncarea de zi cu zi, ce să mai vorbim de telefonul cu Internet. România rămâne țara din UE cu cel mai ridicat nivel al abandonului școlar din motive de sărăcie, în ciuda (sau și din cauza?) celor doi ani de glorioasă guvernare Ponta.

Continuăm cu subalternul pe linie guvernamentală (și nu numai), ministrul educației, Remus Pricopie. Acesta și-a început glorios intervenția la DigiTV, unde a căzut într-o capcană întinsă fără să vrea de jurnalista care îl intervieva. Aceasta l-a întrebat în ce oraș s-au născut Romulus și Remus, cu scopul de a sublinia o eroare dintr-un manual. Ei bine, ministrul a dat acest fabulos răspuns: „Nu stiu daca s-au nascut intr-un oras anume, pentru ca ei au fost gasiti de cineva in padure, intr-un cuib, cred ca vulpea nu era cetatean”. A doua zi, în timpul ceremoniei de deschidere la o școală din București, ministrul a mai comis o bâlbă gramaticală: „aveţi una dintre cea mai frumoasă şcoală din Bucureşti…”. Remus Vulpopie, cel mai nătăfleț ministru, i-a spus cu umor Vlad Petreanu, întrebându-se, ca toată lumea, cum de mai e încă în scaunul de ministru după toate „reușitele” de la începutul mandatului până în prezent.

Și ministrul justiției, Robert Cazanciuc, a mers la o școală, să-l vadă electoratul. A fost la Ploiești, la liceul pe care l-a absolvit, și s-a abținut de la vorbe multe și greu de înțeles. A vorbit chiar destul de coerent la microfonul unui ziar local. Însă, așa cum ne arată același cotidian, fără ca jurnalista să sesizeze ironia situației, ministrul justiției a fost însoțit de președintele consiliului județean Prahova și de deputatul de Prahova, Mircea și Vlad Cosma, sau baronul și baronașul local, cei care sunt în postura de inculpați într-un proces de corpție. Sigur că-s nevinovați până la proba contrarie, dar fraternizarea asta a ministrului cu inculpații nu sună bine pentru justiție.

Cazanciuc

Dar să lăsăm puțin politica și să mergem către celelalte sfinte. Nu există început de an școlar fără binecuvântare, nu? Lasă că nu sunt manuale pentru clasa întâi, am și spus că nu-s obligatorii. Profesorii pot să lucreze de pe fișe. Sau, de la caz la caz, cu ajutorul icoanelor, căci pentru acestea s-au găsit bani, cel puțin la Perșinari, jud. Dâmbovița, unde respectivele obiecte de cult i-au așteptat pe școlari pe bancă. Instantaneul de mai jos a fost surprins și publicat cu nespusă mândrie pe Facebook de domnul Leonardo Badea, profesor universitar doctor la Universitatea Valahia din Târgoviște, dar și senator în Senatul României, reprezentând, desigur, social-democrația, cunoscută ca mare amatoare de cele sfinte. Nu ratați profilul profesorului universitar doctor senator Badea, campion la vizitat școli viteză: are poze de la vreo zece, și peste tot se zărește măcar o cruce.

leonardobadea

Gata, acum chiar că lăsăm politicienii, să ne uităm doar la comunitate. Este frumos ca la deschiderea școlii să vină toate personalitățile comunității: profesorii, polițistul, preotul-șef, preotul-adjunct și Winnie the Pooh. Sau cine o fi ăla din poză, că seamănă la culori, dar a cam slăbit. O fi dascălul, plătit din fonduri publice conform ordonanței recente a guvernului? Nu știu unde s-a întâmplat această scenă (poza e de aici), dar cu siguranță în sfânta primă zi de școală s-a întâmplat un miracol: polițistul citește!

Popa the Pooh

Un preot a fost prezent și la deschiderea anului școlar de la Școala Smaranda Gheorghiu din Târgoviște. Lângă el ascultau cu evlavie domnul director, doamna director-adjunct, domnii profesori, doamnele profesoare, iar în fața lor, invizibili în poză dar prezenți în spirit, elevii. Totul sub înâlțătorul slogan „Școala, e sufletul națiunii”. Adevărul e că în fața celor sfinte, ce mai contează o amărâtă de virgulă între subiect și predicat? Că doar nu trebuie să avem toți școală.

Scoala și virgula

Voi pe unde v-ați rugat în prima zi de școală?

4 gânduri despre „O țară veselă: sfânta primă zi de școală

 1. Pingback: O poză pentru eternitate « Dictatura justitiei

 2. După ce domnul ministru Pricopie ne-a dezvăluit uluitoarea poveste cu vulpoiul care I-a găsit într-un cuib pe Romulus și Remus am priceput în sfârșit de ce își dorește tablete, în loc de cărți, pentru elevi. Nici dânsul nu a beneficiat de acestea în copilăria sa.

 3. „Hai nu fi-ți carcota-și.” Virgula aia din ultima poză e pusă acolo de un copil poznaș. De fapt, e virgulă, dar e cea de sub ț din cuvântul „națiunii”. Ea a fost luată de la locul ei și pusă între subiect și predicat.

 4. Organizatia aceasta, „Salvati Copii”, este cumva Premier? Este patronul INS-ului?! Este secretarul general al Partidului? Este cumva Galaxia?
  Ete viitorul Presedinte al tarii?!
  Evident, raspunsul este NU!
  Atunci cum sa nu il cred pe Dl. Ponta cand spune ca ORICE copil din tara asta are accesa la calculator sau dispune de telefon cu Interent?!
  Cum sa nu il cred si in ceea ce NU afirma explicit, ca ecranul unui „telefon cu internet” este mult mai bun pentru ochii copiilor de clasa inatia decat arhaiaca pagina de Abecedar!
  Sa ne traiasca si sa infloreasca intru Marea Unire!
  Si in fond, CE nevoie mai este de abecedare,de manual in gneral, din moment ce poti termina o Facultate si fara a avea BAC-ul?!

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.