La colțu' străzii

Alegeri locale în Canada

2 comentarii

Guest-post: Stelică

Preambul: In 1992, 1996 si in 2000 am incercat acolo unde eram sa ma implic in calitate de observator sau membru in comisiile electorale. Totdeauna am fost primit cu amabilitate, mi s-au luat datele de contact, dar atit. De fiecare data am subliniat ca vreau sa o fac benevol, necerind nici un ban. Intre timp am schimbat tara. 

Si acum continuarea: alegeri locale in provincia Quebec in 2013.

Am aflat ca pe site-ul primariei a aparut anuntul ca pentru alegerile locale din 3 noiembrie-2013 se fac angajari: personal pentru alegerile locale.

Am intrat pe site-ul primariei la sectiunea alegeri si am facut o aplicatie pe net in 23 august. Un formular extrem de simplu, cu niste date generale si cu o intrebare daca am mai participat la alegeri locale si daca da in ce functie. De asemenea erau trecute functiile si tu bifai ce vroiai. (Eu am bifat atit pentru ziua de vot cit si pentru ziua de vot anticipat).

I-am spus unui amic de asta si ca astept. Ne-am amuzat zicind ca nu voi fi ales, ca sunt emigrant de prea putina vreme si nu stiu legea electorala… Imi vine mereu in cap Martin Eden a lui London si teoria expusa in carte cu angrenajul perfect setat sa te arunce si dintr-o data se rupe un dinte si nu mai te sare, si asa esti ales.

In 9 oct primesc un plic cum ca am fost angajat pentru a fi membru intr-o comisie de vot aici unde locuiesc si ca miercuri 16 oct trebuie sa merg la instruire ce va dura vreo ora si ceva. Nu ma mai asteptam. Din 23 august pina acum… Dar de, cind nu te astepti se intimpla. (Martin Eden, angrenajul si-a rupt un dinte si sunt ales).

Am fost la instructaj. Seara, anuntat pentru 19:45, inceput pe la 20:20, terminat dupa 22:00. Au cerut sa fim mai inainte cu jumatate de ora, dar fiind multi… A trebuit sa stam la coada sa dam formularul dat de ei in care am bifat daca vrem mincare normala sau vegetariana, sa ne primim documentatia: o cartulie de vreo 75 de pagini scrisa mare si cu ilustratii.

Un birou electoral are comisie electorala compusa din 2 persoane: un sef de comisie ce se cheama scrutateur ce decide tot si un secretar ce e cu scrisul si cu legitimatul. Mai pot fi prezenti cite un reprezentat acreditat al partidelor sau candidatilor independenti. Dar ei n-au nici un rol in procesul electoral. Nimic despre observatori. Din cite s-a vehiculat, un birou de vot va avea cam 400 de alegatori. Dar in fiecare sala vor fi amenajate mai multe birouri de vot, formind o sectie de votare. Iar peste o astfel de sala va „domni” un PRIMO – responsabil cu ordinea si disciplina si sef al sectiei de votare. De asemenea, vor mai fi persoane ce se ocupa cu primirea alegatorilor (ajutor la parcarea masinii, indrumare la intrare). In fiecare sala/ sectie de votare va fi amenajata si o masa de verificare a identitatii, pentru cazuri speciale.

Orasul este impartit in districte, fiecare district votind la o sectie. (Orasul unde stau are undeva pe la 40-50000 de locuitori si are un primar si un consiliu de 8. Evident, ca exista servicii ale primariei si angajatii lor (curatenie, incendiu, politie, urbanism, deszapezire…).

Trebuie precizat ca politica intre local si provincial este separata. In sensul ca nici un partid provincial sau federal nu vine sa prezinte candidati. Exista partide locale ce se cheama cumva (Miscarea pentru un nou …, Vision de…, etc.). Este interzis de a fi membru intr-un partid politic local si unul provincial sau federal. Dar exista ceva migratie intre partide, sau partidele curteaza pe X sau Y, dar si invers, cineva de la un partid, demisioneaza din partid si vine la nivel local. Cel mai des asta se intimpla prin mari localitati.

Finantarea partidelor (federale si provinciale, nu stiu daca cele locale) se face atit de la buget, fiecare vot luat dind partidului 1 dolar pe an la provincial si 2 la nivel federal, dar si prin actiuni de stringere de fonduri – seri de partid unde locul e de la 100 de dolari in sus, meniul costind in realitate numai 35-40, restul raminind la partid, sau prin donatii. Donatiile se fac numai de persoane private, iar suma maxima a fost 3000$ de persoana si an, a scazut la vreo 1000, iar acum mai jos, parca 300. Dar fiindca este un retur important de impozit din chestia asta (parca 75%), s-a gasit o modalitate cum ca oficial tu dadeai banii, dar compania unde lucrai si voia sa finanteze un partid iti returna banii. Si mai ramineai si cu o parte din returul de impozit. (De unde se poate vedea ca si pe la altii e coruptie)

Revenim la votare si instructaj. Procesul de votare are loc intre orele 10 si 20. Eu trebuie sa fiu la sectie la 9:00. Alegatorul vine, se legitimeaza, (cu unul din actele urmatoare: permis de conducere, carte de asigurare medicala, pasaport si inca vreo 2 sau 3 specifice pentru armata, etc…) primeste din partea sefului biroului buletinele de vot (unul pentru primar, altul pentru consilier) si un creion. Pe fiecare vot pe spate, seful biroului isi trece initialele. Trebuie spus ca un act expirat cu care te legitimezi nu anuleaza dreptul de vot. Este scris in lege clar si la instructaj s-a specificat asta.

(Cetateanul primeste acasa o carte de alegator pentru aceste alegeri. Aici pentru alegerile locale a fost galben pai. Pe ea e scris numele si adresa, apoi sectia unde poti vota (normal si prin anticipatie), numarul din lista de vot si candidatii la primarie si la consilieri pentru districtul unde locuiesti. Este indicat sa mergi cu ea, dar nu obligatoriu. Este mai usor sa fii identificat in lista.) Cu buletinul de vot te duci la cabina si cu creionul innegresti un cerculet sau pui un x in dreptul candidatului dorit (tot in cerculetul respectiv. Orice X pus aiurea, dar nu in cerculetul respectiv duce la anularea votului.)  Te intorci, dai creionul, tii buletinul de vot in asa fel incit seful sa verifice ca sunt initialele sale unde le-a pus, rupi un cotor de control si dai drumul la vot in urna. Daca nu ai actele cu tine te duci la o comisie alaturata si cu alte hirtii (factura de curent, telefon, etc) probezi ca tu esti tu, depui un juramint si-l semnezi si ti se da o hirtie cum ca esti cine esti si ai voie sa votezi. In acest caz secretarul este obligat sa consemneze in Jurnalul de vot acest eveniment. De asemenea, o persoana poate fi ajutata sa voteze de altcineva. Depune un juramint si poate asista persoana. Secretarul consemneaza.

Trebuie subliniat ca si noi, cei angajati in acest proces am depus un juramint cum ca vom fi impartiali si ca pina la alegeri si in ziua alegerilor nu ne vom implica in campania electorala pentru nici un partid sau candidat independent. Am fost atentionati ca nu avem dreptul sa punem vreun panou electoral in curte, la geam… Adica daca vine cineva si ne solicita sa refuzam. Altfel suntem revocati.

La ora 20, cind se inchid oficial sectiile de votare, mai sunt admisi sa voteze cei ce sunt prezenti acolo. Exista de la organizare cei ce se vor ocupa sa spuna asta. La despuierea urnei SINGURUL care pune mina pe voturi este seful biroului. El are puterea sa decida daca un vot e bun sau nul, etc. El le pune pe categorii (eu voi avea numai 6; 2 pentru primar ,2 pentru consilier, 2 nule. La sfirsit se face procesul verbal, se inmineaza candidatilor sau reprezentantilor daca sunt acolo, iar voturile folosite se pun in niste plicuri, pe principiul plic mic in plic mare si toate in urna si se sigileaza urna.

Exista citeva situatii ce pot apare la numaratoare despre care am fost instruiti in mod special. Daca votul nu are rupta marginea de control pe care se afla un numar. Se verifica daca numarul e din seriile ce sunt date biroului. Daca da, se rupe marginea si apoi se pune in urna. Se consemneaza in Jurnalul biroului. Daca nu, se anuleaza si se consemneaza in Jurnal. Daca votul nu are pe spate initialele sefului biroului. Se ia decizia la sfirsit, dupa numaratoarea voturilor. Daca numarul voturilor exprimate plus votul fara initiale este egal cu cel al numarului de alegatori prezentati la vot, atunci seful biroului isi pune initialele si se consemneaza in Jurnal, procedind apoi la verificare si numarare. Daca totalul este mai mare, votul se anuleaza si se consemneaza in Jurnal.

Ziua de vot

M-am prezentat la ora prevazuta. Tot districtul a votat la o scoala, in sala de sport amenajata. Au fost amenajate 12 birouri de vot, fiecare avind o singura cabina de vot, votarea facindu-se unul cite unul. Fiecare birou de vot a avut o lista electorala adusa la zi de maxim 350 de alegatori. Am primit 300 de voturi pentru primar si 300 pentru consilier. Mai putine decit cei inscrisi, dar cum ultima oara rata de participare a fost de 39%, erau deja prea multe.

Aici nu ai drept de vot daca ai mai putin de 6 luni de cind locuiesti acolo, chiard aca esti cetatean canadian.

Aici sistemul de vot este uninominal pur. Cine ia cele mai multe voturi cistiga. Simplu. Iar un district da un  singur consilier local.Pe care il poti trage de mineca. Iar sedintele consiliului local sunt publice.

Cind am ajuns m-am prezentat la « PRIMO », seful intregii sectii de votare, m-a bifat pe o lista si mi-a dat o urna de carton de cca 30x20x60 cm. Am deschis-o abia cind a venit si colega mea, noi doi fiind responsabili pentru ce era in ea si pentru procesul electoral din biroul nostru de votare. Tot ce era necesar pentru vot era in urna : voturile, plicuri pe care era scris ce se pune in ele, eu urmind a le personaliza (numele candidatilor, biroul de vot, data, anul, municipalitatea), lista electorala, o rigla sa urmaresti pe lista ca sa marchezi bine pe cel ce voteaza, creioane pentru votare, ascutitoare, hirtie autocolanta pentru sigilare dimineata si seara dupa numarare, 2 ecusoane pe care ne-am scris numele.

Buletinele de vot (2 tipuri, unul pentru primar si unul pentru consilier)  destul de mici, cam cit jumatate de pagina de caiet normal. Fondul buletinului era negru (descurajant sa nu folosesti votul pentru altceva), numele candidatilor cu alb si in dreapta candidatului  o bulina de cam 5 mm in diametru. Ca sa votezi trebuia sa faci un x sau sa innegresti bulina din dreptul candidatului ales. Spatele buletinului avea o casuta unde seful biroului de vot isi punea initialele. Buletinele se aflau prinse in teancuri de 100 si numerotate ca niste bilete. Cind dadeai buletinul alegatorului il rupeai din carton, raminind un cotor. La intoarcerea de la urna alegatorul rupe o margine de control ce are si ea numar. Apoi il pune in urna. Rupind marginea aia cu numar votul devine anonim. Marginea cu numar se colecteaza si se distruge. Seful trebuie sa aiba grija sa-si puna initialele in locul indicat si de asemenea sa verifice ca sunt la locul lor initialele la intoarcerea de la urna.

Intre  ora 9 si 10 am numarat voturile primite, am pregatit un pic sfirsitul zilei (identificarea plicurilor, scris pe ele ce si cum, am resigilat urna, ca in ea au fost toate materialele, am verificat cabina-aceasta am mai verificat-o pe parcursul zilei de vreo 2 -3 ori). Sigilarea urnei s-a facut simplu cu niste hirtie autocolanta tiparita cu alegeri locale 2013, pe care am scris noi numarul districtului, al biroului de vot si ne-am pus initialele.

Tot acum au trecut pe la noi si candidatii, ne-au strins mina multumindu-ne pentru treaba ce o vom face. Mai tirziu, in timpul zilei a trecut si presedintele alegerilor sa se intereseze daca avem probleme, daca totul ne e clar. Candidatii n-au fost in sala pe parcursul procesului de votare.

Un birou de vot avea 2 persoane : seful biroului si secretarul. Eu am fost secretar.

Urna a stat toata ziua pe masa in fata noastra.

Legea este clara. Daca nu ai marcat X in casuta votul este nul. De asemenea votul este nul daca in locul creionului dat folosesti propriul pix sau stilou.

Cei mai multi au venit cu cartea de vot (acel carton galben de care spuneam). Pe el era trecut si un cod de bare format din numarul biroului de vot si numarul din lista electorala. Prezentat la intrare era scanat. In felul asta se elimina o posibila frauda si era inregistrat ca votant, astfel ca din 2 in 2 ore se putea transmite direct la presedintele electoral numarul de votanti, putind comunica apoi mass-media si chiar candidatilor.

Eu am facut propriile mele statistici. La ora 12 aveam 57 votati din 336, cam 17%, la 17:30 – 111, adica 33%. Pina seara au fost 132 de alegatori, adica 39%. Cu cei 20 ce votasera cu o saptamina inainte, prezenta la vot a fost in cazul biroului unde am functionat de 45,23%.(Cei ce votasera anticipat erau subliniati-bifati in lista electorala). Lista electorlala avea semnatura presedintelui alegerilor.

Din ce am vazut eu si analizat in lista electorala majoritatea celor ce au votat au fost cei in virsta (peste 50 de ani).

La inchidere am numarat voturile ramase, am verificat cu ce marcasem pe lista, le-am pus in plicul special. Abia apoi am deschis urna. S-a inceput cu verificarea voturilor asa pliate cum erau (daca marginea de control e rupta si daca toate au initialele sefului biroului). Apoi au fost separate pe cele 2 categorii- primar si consilier.

Numararea voturilor a fost rapida nefiind multi care votasera si numai 2 buletine(in Montreal au fost 5 buletine primar general, primar de arondisment, consilier general, consilier de arondisment si nu mai stiu al cincilea) . Seful lua vot cu vot, il examina si spunea pentru cine e si eu marcam pe o hirtie alaturi.(Si asta primita, ca sa usureze numararea voturilor. Un format A4 cu vreo 4 coloane. Fiecare coloana pentru un candidat. Pe fiecare coloana mai multe rinduri de cite 10 casute. Un vot= un X intr-o casuta. Un rind complet = 10 voturi.)  Am facut totalul si seful le-a mai numarat o data. N-am avut decit 2 voturi nule pentru primar si vreo 8 la consilier. Dupa numarare am completat un proces verbal standardizat, am pus voturile in plicuri (1 plic pentru fiecare candidat) cele nule in plicuri separate – 1 pentru post). Apoi toate le-am pus in urna si am resigilat-o. Originalul Procesului Verbal l-am inminat sefului sectiei de votare – PRIMO. El a comunicat presedintelui rezultatele prin telefon, a luat urnele noastre sigilate si a asteptat masina speciala sa vina sa le ia. La 21 :30 districtul 2 terminase. Seful sectiei de votare n-a avut absolut nici un rol sau implicare in procesul numararii voturilor la final. A fost o experinta frumoasa si interesanta. Nu deosebit de stresanta. N-a fost nici un incident. O atmosfera colegiala intre noi cei din birourile de vot, de ajutor, de sprijin. Eram citiva « debutanti » si care am pus mai multe intrebari legate de formulare. Asta in intervalul de inceput.

Intr-un moment de pauza am votat si eu. La un alt birou decit unde am lucrat, fiindca acolo eram arondat. Era interesant daca trebuia sa votez la biroul unde am lucrat!!

N-am auzit de acuzatii de furt sau fals. Au existat citeva locuri in Montreal unde diferenta a fost mica si s-a facut o numaratoare juridica (o numaratoare in fata unui judecator).

In sala, la un birou a fost un delegat toata ziua, iar seara a venit si candidatul independent pentru consilier la numaratoare, care a fost atasat unui birou de vot fara a se putea deplasa la alt birou. N-au nici un drept in a se pronunta. Cel care decide este seful biroului. El poate chiar cere sa plece reprezentantul daca incearca sa infuenteze pe cineva sau nu are celularul inchis.

Delegatul sau candidatul pot contesta ulterior daca au vreun dubiu.

Am avut 2 mese (ceva rece, dar consistent, cafea, sucuri, apa).

Cartile de vot le-am adunat separat urmind a fi distruse – trecute prin masina de taiat, fiindca aveau scrise date personale.

Aici nu se voteaza pe liste speciale…

2 gânduri despre „Alegeri locale în Canada

  1. E normal să nu se voteze pe liste speciale atîta timp cît există votul cu anticipaţie.

  2. Reblogged this on Fără buletin and commented:
    Cum se face în Canada:

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.