La colțu' străzii

În căutarea purității sau cine naiba poate decide ce se poate expune sau nu la MȚR

3 comentarii

Adi Minunepunct
De câteva zile tot văd reacții pe facebook referitoare la decizia directorului Muzeul Țăranului Român de a găzdui o expoziție a pictorului George Vasilescu. S-a ajuns până a cere demisia directorului MȚR, oamenii s-au indignat și-au arătat dezgustul față de subiectul expoziției – ”Lumea maneliștilor”. Adică cum? Puritatea neamului românesc, respectiv, țăranul român au fost jogniți!!! (citat din indignați)

M-am tot gândit zilele astea care e reacția cea mai bună la astfel de poziții: să le explici că arta e artă; că manelele, fie că vor ei sau nu, fac parte din cultură (există în peisaj de mai bine de 10 ani); că țăranul român nu e și nu a fost unul inocent, ci chiar, în momentul de față, un mare consumator de manele; să le readucem aminte de ”Vara la țară” a lui Topârceanu etc.

Apoi m-am gândit la o listă în care să se treacă ce consideră poporul că ar avea voie să fie expus la MȚR. Știu, ar fi un coșmar, dar sociologii ar avea material de analizat.

Acum câteva minute văd reacția cuiva la postarea lui Ciprian Necula care a fost la deschidere. Aceleași cuvinte: manelele nu au nimic de a face cu țăranul român, e o jignire ca Salam și Minune să fie expuși într-un astfel de muzeu, mai ales că mai avem țărani în țara asta.

Imediat imaginația m-a dus către pictura abstractă: puncte, linii, culori etc. De fapt ce este pictura, ce urmărește pictorul prin ceea ce pictează? Eu știu că omul încearcă să transmită ceva pe care eu, ca un consumator de artă, îl caut. Contează ce pictează/desenează? Contează mai puțin subiectul, dar mult mai mult cum este acesta pictat/desenat. Contează și la ce eu reacționez: mie personal nu îmi place Monet, dar mă bucur la vederea unui Degas.

Deci de unde până unde am început să discutăm ce se poate și ce nu se poate picta și expune? De ce punctul, linia, curba, pata de culoare nu ar stârni indignarea dacă ar fi subiectele unei expoziții la MȚR, iar Guță, Minune, Salam stârnesc atâta venin? Reacțiile acestea mă fac să mă gândesc la reacțiile publicului pudibond în momentul expunerii unor nuduri în cadrul galeriilor de artă franceze acum mai bine de 200 de ani (asta după ce renascentiștii au pictat la nuduri în draci).

Autor: Daniela

mămica Moacei / Moaca's mom Am o minune de fetiță și trei pisici

3 gânduri despre „În căutarea purității sau cine naiba poate decide ce se poate expune sau nu la MȚR

  1. articolul ăsta-i o glumă, nu?

  2. Din păcate nu cred – combinația dintre „corectitudinea politică”, nevoia de a fi teribilist și ultra-liber-schimbist 😉 cu aproape orice preț și lipsa de orizont naște monștrii și în România. 😦

    Și firește – nu e de fapt nimic nou doar … „voi progresul și numai progresul” ! 😀

  3. care este lagatura poeziei „vara la tara” cu manelele?

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.