La colțu' străzii

Tu la ce școală privată ți-ai da copilul?

92 comentariiVă mai amintiți cum a început anul 2014, cu scandalul învățătoarei șpăgare din „școala de fițe”? Vești bune: anul școlar 2014 se încheie cu un protocol  încheiat de Ministerul Educației și Biserica Ortodoxă Română. Protocol secret, că Educația e domeniu strategic infiltrat de spioni sau mai pământește, secret, că e an electoral.

Între timp, veți fi mai citit obișnuitele știri despre olimpicii români la matematică și medaliile lor câștigate pe la diverse concursuri internaționale. Dincolo de romantismul școlii românești care obține astfel de rezultate cu resurse minime, știați că tot mai frecvent acești olimpici sunt de fapt elevi ai unor școli private din București? Dap.

Învățământul privat românesc e o glumă cu proastă reputație la nivel universitar, cu scuzele de rigoare absolvenților cu  astfel de diplome, cărora măcar le admir ambiția de a-și urmări dezvoltarea profesională. Nu același lucru se întâmplă în învățământul privat preuniversitar din România. Privatul la nivel de școală gimnazială și liceeală capată reputație solidă de la an la an, cu fiecare copil despre care se povestește printre rude, vecini, colegi. Ba mai mult, aș putea spune că educația privată la nivel de grădiniță excelează în comparație cu alternativa de stat. Ce facem cu piticii încântați de educația colorată, veselă și diversificată de la „grădi” privată, care se lovesc implacabil de cenușiul școlii românești de stat?

scoala privata sau publica

Nu mă pricep la Educație, mai ales preuniversitară, dar cât de curând va trebui să mă pricep cât să iau o decizie. Astfel devin tot mai atent la discuțiile pe temă ale amicilor, colegilor sau rudelor. Remarc în ultimul timp o categorie aparte de cunoștințe, deloc insignifiantă, părinții care au sau aproape au finanțele necesare alegerii unei școli private și pe care îi macină teribil această decizie. Vorbesc de școlile private din București, cele unde costurile anului școlar variază între 3,000 și aproape 20,000 Euro anual. Dintre noile provocări ale firavei clase medii românești.

M-am gândit să vă fac cunoștință cu dilemele lor preuniversitare. Șapte exemple, la alegere.

Copilul A. Să-i zicem Adrian

Adrian a început grădinița în limba engleză în Olanda și la patru ani vorbește binișor engleza ca a doua limbă. Mama lui își încheie o bursă doctorală obținută după ce tatăl lui Adrian semnase un contract pe perioadă determinată ca funcționar „officer” în ceva instituție europeană. Cum lui nu i se va prelungi contractul, părinții se văd nevoiți să se întoarcă înapoi în București însă doresc să-i continue educația din seria K1, K2 etc. pe sistem britanic în România. Aici au de ales între câteva școli private care oferă acest pachet. Mă întreabă dacă am ceva recomandări dar eu sunt în altă etapă și n-am nici cea mai vagă idee, drept urmare această postare, poate știți voi.

Copilul B. S-o numim Bianca

Bianca e fata unui antreprenor din provincie, om cu griji și afaceri în mai multe domenii, construcții, transporturi, turism. Genul de patron care aleargă toată ziua după încasarea facturilor și mânăncă grăbit pe la popasurile de pe drumurile naționale. Om cu etate, ajuns la un nivel respectabil, își tot recalculează bugetele pe următorii ani fiindcă e decis să facă cea mai importantă investiție: fata lui va studia la Școala Americană.

Nu Jean Monnet, nu Caragiale, fără comuniste d-astea de fițe deși aș fi avut intrările necesare, alea’s mă scuzi, școli de iarbă și de curve, ai văzut cu profesorul ăla” spune în timp ce taie centura de nord a capitalei dinspre Tunari spre Pipera uitându-se în stânga spre hectarele Școlii Americane ca și cum are un plan bine întocmit. Probabil că va trebui să-și vândă două-trei cap-tractoare ca să-și treacă fata prin liceu acolo. „Oricum nu mai merge treaba cu transporturile până nu fac ăștia autostrăzi, mai mult pierzi bani pe întreținerea lor„.

Copilul C. Je m’appelle Cristian

Mama lui Cristian e medic în Franța. După căutări dificile, tatăl și-a găsit și el un post de consultant pe un soft ERP, că avea experiență din România. S-au instalat bine în Franța, mama fiind aproape de a obține nuștiuce statut de medic permanent în sistemul de stat francez. A durat ceva ani să ajungă la acest echilibru profesional însă sunt pe cale de a renunța ori poate de a se muta din nou, în Parisul mult mai cosmopolit și deci mai tolerant. Nu au energia să se lupte cu morile de vânt ale discriminării iar Cristian devine afectat de stigmatul de român deși e singurul din familie care vorbește franceza fără niciun fel de accent. Dar rămâne condamnat să se joace numai cu bunii lui prieteni maghebrieni sau turci.

Mai sunt și bunicii lăsați acasă de care Cristian nici nu știe prea bine și care devin tot mai neputincioși. Banii trimiși nu rezolvă chiar tot și propria conștiință nu iartă niciodată. Mai sunt și apartamentele rămase încuiate, livezile pline de buruieni de la țară, copilul nu e deci singurul motiv, dar cântărește cel mai greu. Mai mult, parcă s-au aliniat planetele fiindcă tatăl a primit o ofertă foarte bună din București, unde domeniul ERP nu știe ce-i aia criză. Dacă ea obține postul la spitalul privat Monza, vor fi înapoi acasă. Însă ambii părinți refuză din start învățământul de stat românesc și uite-așa încep căutările pentru alternativa unei școli private în franceză. Ca să nu piardă ce a acumulat și fiindcă se vor reîntoarce cu toții în Franța, cândva. Deși strâmtorați cu banii de școlarizare, recent în drum spre sau de la aeroportul Otopeni au tot privit insistent spre luxoasa clădire a Liceului Francez de pe DN1.

scoala privata

Copilul D. Diana. Daiana, cum îi zic colegii

Diana e primul copil și studiază deja la un liceu privat din București. Însă părinții au altă problemă care le chinuie conștiința. Diana are un frate mai mic și deși școala respectivă oferă un discount pentru al doilea copil, costul total pentru amândoi rămâne însă greu de suportat. Inițial au crezut că îi pot ține pe amândoi în sistemul privat dar criza le-a afectat serios bugetul familiei în ultimii ani. Practic trebuie să aleagă căruia dintre cei doi îi oferă această educație sau pentru a nu face diferențieri între frați, s-o scoată pe Diana de la școala privată. Asta i-ar afecta anturajul și bruma ei de viață socială adolescentină dar în același timp nu vor să fie judecați peste ani de copilul mai mic. Grea alegere.

Copilul E. Eduard, olimpic.

Eduard e olimpic la matematică într-o școală gimnazială de stat. Urmează să-și aleagă liceul, în mod normal Tudor Vianu. Aici intră în poveste un liceu privat din Dristor cu o foarte bună reputație pe informatică și matematică. Această școală privată „fură” olimpici și profesori de olimpici din sistemul de stat, cărora le oferă burse respectiv salarii de luat în seamă. Vă spuneam la început de olimpicii noștri internaționali la matematică, de la acest liceu privat vin tot mai mulți cu premii internaționale la chimie, la  fizică, la matematică sau din partea NASA. Părinții lui Eduard se văd acum puși în poziția să studieze alternativa Liceu Bun de Stat vs Liceu Bun Privat. Nu sunt siguri de alegere însă nu pot ignora curicula liceului privat proiectată fix pe accesul la universități bune de afară. În final, acest argument a și învins.*

Asterix: Trebuie povestit mai des dascălilor români despre succesul dascălilor turci din capitala României. Acest liceu internațional și vecinii săi de la „șaorma de Dristor” sunt cele mai bune produse naționale ale cartierului bucureștean cu pricina.  Cât de curând, turcii vor deține cel mai reputat liceu din România, luându-ne după rezultatele obținute recent. Iar în afacerea educației, reputația e totul.

Nu știu cum va afecta sistemul public tipul ăsta de atras profesorii buni de liceu prin oferirea unor salarii adecvate. „Furtul” elevilor olimpici prin vouchere se practică și în alte țări (unde finanțarea urmează elevul, altă discuție)  sau există sub altă formă, de sponsorizare privată precum mai jos.

bursa scoala privata

Copilul F. Meet Francesca

Francesca studiază la o școală privată din București ca beneficiu primit de tatăl ei manager de corporație. Românul s-a revoltat pe adjectivul și statutul de salariat „local” și a obținut un beneficiu acordat colegilor expați, respectiv școala privată în engleză plătită de companie. Cumva, printre evitări inteligente de taxe pe salariile mari, departamentul HR a descoperit că poate sponsoriza școala privată care la rândul ei poate oferi burse copiilor celor angajați. Iar acest bonus sudează mult mai bine angajatul de companie deoarece niciun părinte angajat nu va strica vreodată anturajul copilului fiindcă nu-i mai convine compania. Un șantaj discret cu mănuși foarte fine. Și chiar dacă salariul nu e cel mai fericit pentru o astfel de poziție executivă, bursa copilului salvează o grămadă de bani oferindu-i cu totul alte oportunități. Nu-ți prea vine să renunți și să plătești de la tine costurile anului școlar, alternativa fiind mutarea și ruperea copilului de anturajul său. Alții la fel.

Copilul G. My name  is  George

George a început o grădiniță privată pe sistem britanic, mai accesibilă financiar. Este acum K3 în București și până face  cinci ani părinții speră să rezolve mutarea în Londra. Momentan, tatăl lucrează ca IT-ist în Londra iar mama a rămas în București. Cât de curând speră că se vor reuni cu toții, odată cu începerea anului școlar din toamnă. Deocamdată tatăl caută activ o chirie în zona 3 care îi va da acces la anumite școli vizate. Practic vor plăti chirie mai scumpă ca bilet de acces gratuit la o școală mai bună. De stat, britanic. „Noi suntem dintre românii prădători ai sistemului social britanic” glumește tatăl care îmi explică faptul că școala britanică de stat bate multe școli private din Europa.

Și tot așa…

… aș putea continua cosmopolit cu australienii încântați de serviciile grozave oferite de grădinițele private din București cu excursii, serbări și cursuri sportive pentru care ar fi plătit de cinci ori mai mult în Sidney. Sau povestind de cuplul plimbăreț ea italiancă el american, ambii convinși că „School în the States for our children!? Never!„. Sau de turcii care vor educație occidentală pentru copii lor, nu cursuri în limba română deci sunt primii clienți ai școlilor private bucureștene. Sau din contră, de copiii filipinezi sau chinezi din Colentina care refuză limba natală în public și răspund numai în română ca frondă adresată părinților buticari în Dragonul Roșu. Cu ochi oblici sau cârlionți africani, sunt români get-beget născuți-crescuți românește, să cuteze cineva să le zică altfel micuților. Sau de românii din Scandinavia unde nordicii impun engleza în sistemul educației de stat mai ceva ca limba natală, spre deosebire de spaniolii care nu știu și nu vor să învețe o boabă engleză, producând generații întregi de șomeri globali, spre disperarea părinților români „căpșunari” care vor neapărat engleza pentru copiii lor.

Aș putea continua cu nebunia înscrierii la Cervantes, Goethe sau cu calculele bugetare „gimnaziu la stat, liceu la privat” ale părinților care-și pregătesc copiii strict pentru universitățile de afară. Universitățile românești nici măcar nu acced top 500 iar o facultate respectabilă în Rotterdam ajunge chiar accesibilă, despre chiriile studențești de-acolo am mai povestit.

Sau aș putea încheia cu convingerea sănătoasă, mai de voie de nevoie „ce dragă atâtea mofturi, noi n-am făcut tot prăfuita asta școală de stat românească?” O fi, dar mai marii guvernanți români nu-și dau copiii în sistemul de stat administrat de ei înșiși. Cum nu se tratează nici în spitalele românești. Discuția e însă mult mai largă, o școală privată nu e implicit mai bună însă trebuie privit și stadiul și perspectivele școlii românești din prezent, de la calitatea educației la dotări și siguranța copilului.

Am ales doar șapte cazuri dar în România există deja câteva zeci de mii copii și părinți prinși în dilema asta a educației preuniversitare private sau de stat.

Chiar, tu la ce școală privată ți-ai da copilul? Și de ce? Sau de ce nu?

92 de gânduri despre „Tu la ce școală privată ți-ai da copilul?

 1. La Scoala Americana, fara discutii. Daca Nastase si Videanu si-au dat copiii acolo pe bani buni, nu vad de ce as face eu nazuri la o bursa.

 2. O scoala particulara, ce putin in Bucuresti, nu este fita. La stat au ramas cadre varstinice sau nepregatie pentru alt nivel. Educatia este cel mai de pret dar pe care il putem face copiilor nostri. In plus la stat mai este anturajul colegial care nu poate fi controlat !

 3. vorba unui amic profesor la o un liceu privat in bucuresti: „cum sa ii spun plodului ‘n-ai carte n-ai parte’ cind coboara dintr-un benthley cu sofer?”. asa ca e si varianta inversa, de fapt o fabrica de diplome, de fite. mai e si varianta unui internat in afara tarii, sunt citeva ce ofera si burse ce acopera costul scolarizarii.

 4. Articolul e excelent. Daca ai un salariu sau un venit ok ar fi o idiotenie sa nu iti dai copilul la o scoala privata serioasa. In Bucuresti, unde salariul mediu e cu 40% mai mare ca in tara, devine posibil. In primul rand ii invata sa iubeasca sa invete, procesul devine o mare bucurie. Predarea are componenta practica simultana, le dezvolta gandirea critica, negocierea, creativitatea. Nu au inhibitii in a-si spune punctul
  de vedere, dezbat exercitii de matematica cu pasiunea microbistilor o faza de fotbal. Daca numai 25 la suta din metode ar fi adoptate de stat, Romania ar arata altfel in 20 de ani.

 5. Ati uiat sa mentionati Scoala Lauder, care este probabil cea mai buna si cea mai scumpa scoala unde se preda pe sistem romanesc (plus 3-4 ore in plus pe zi pentru engleza, informatica etc).

  Noi avem doi copii si desi suntem niste corporatisti respectabili, nu ne permitam sa-i dam pe amandoi la o scoala foarte scumpa, ne-am asumat riscurile unei scoli de stat, dar macar am ales una „buna”. Pot spune ca sunt lucruri care m-au impresionat in mod placut la scoala de stat, dar din pacate sunt si lucruri care m-au impresionat in mod neplacut, n-as fi crezut ca am ajuns asa de rau.

  Cu bune sau cu rele, eu am terminat scoala de stat si copii mei vor face la fel, chiar daca asta insemna ca nu vor ajunge niciodata printre elitele societatii romanesti.

 6. Florin, nu stiu daca datul la scoala privata tine de ambitia de a-l vedea o elita. Asta tine de fiecare copil in parte etc. Poate scoala de stat produce mai degraba elite. Eu cred insa mai mult in gandirea libera, de a-l ajuta pe el sa judece si sa aleaga. Speranta ca va iubi cartea fara sa mai fie nevoie de meditatii, specializarea din ultimii ani. E de vazut. Mult succes copiilor!

 7. Mediere divort, poate ne spuneti cum poate fi controlat „anturajul colegial” la o soala privata?
  In eventualitatea ca am inteles eu gresit, adica anturajul nu poate fi controlat nici la privat (dar acolo e alta calitate, superioara), nu credeti ca scolile private ar trebui sa introduca criterii de selectie care sa nu permita accesul copiilor provenind din familii fara un statut social corespunzator? Deci ma refer SI LA statutul social, nu DOAR LA puterea de cumparare a familiei.

  (Florin, exista si corporatisti nerespectabili!?)

 8. Eu, ca tată-de-fată, un singur copil, familie cu un venit decent, nu întrevăd posibilitatea de a plăti costurile unei școli private. Așa că opțiunile pe care le am la îndemână sunt școală publică sau emigrație.

  Nu știu prea multe despre școlile private. Aparent, au rezultate mai bune. În ce măsură aceste rezultate se datorează selecției inițiale – vin aici din start copii din familii cu mai multe resurse – sau calității actului educațional, nu pot să spun. În ceea ce privește rezultatele mai bune, lucrurile sunt clare în ceea ce privește cunoștințele și abilitățile oferite. Am o îndoială cu privire la valorile pe care le cultivă. Mă tem că școala privată îi învață că oamenii sunt fundamental diferiți în funcție de statusul lor socio-economic. Mă rog, poate că asta îi va ajuta „să se realizeze în viață”, dar nu cred că e tipul de om care aș vrea să devină fiica mea.

  Mai cred că este mult exagerat costul educației în școlile private, relativ la beneficiul educațional pe care îl aduc. S-ar putea să obții pentru copilul tău aceeași valoare adăugată alegând o școală publică și adăugând un plus semnificativ de implicare parentală. Pentru asta trebuie să plătești cu timp, nu cu bani. Dar costul educației în școlile private este dat de cerere și ofertă. La acest moment mi se pare evident că țintesc strict categoria celor cu venituri mari și foarte mari și disponibilitate de timp scăzută, chiar și pentru copiii lor. Un sistem matur de educație privată are toate tipurile de școli, nu doar cele foarte scumpe. Mai avem până acolo.

  Altfel, cred că și anatema asupra sistemului public de educație este exagerată, efect mediatic. Dacă vezi din educație doar scandalurile din presă, de la învățătoarea șpăgară la influența în creștere a BOR, perspectiva e destul de limitată.

 9. Și încă două idei importante, că m-am luat cu vorba:

  1. Marea cădere de calitate în educația publică din România este la gimnaziu. S-a tot scris pe tema asta, ce-i drept între cei ce studiază domeniul. E un adevăr acceptat inclusiv de cei responsabili cu educație, dar soluția nu a fost găsită. În același timp, căderea e inegală, deci sunt școli și școli.

  2. În articol e vorba mai ales de licee. Ehe, până la liceu ai opt ani de studiu, inclusiv gimnaziul. Bazele sunt puse în altă parte.

 10. Mi-as da copilul la o scoala de stat, cum l-am si dat anul trecut. Daca-mi ajuta Dumnezeu, o sa-l dau si la o facultate de stat.

 11. Raspuns: nu.

  E scump, iar scolile de stat (gimnaziu/liceu) sunt ok, daca faci o minima selectie. Ma refer la Bucuresti, ca asta cunosc.

  Si inca ceva: ii incurajez pe copiii mei sa invete bine, dar nu am de gand sa le bag in cap idea ca scoala multa (si scumpa, in cazul asta) te rezolva complet in viata.

 12. Am povestit cu multi parinti, si de la scoli private, si de la scoli publice. Senzatia mea este ca multi parinti aleg sa-si duca copiii la scoli private pentru ca acolo primesc echivalentul lui „all inclusive” in materie de invatamint. Adica, cineva e platit sa aiba grija de copilul lui 8-10 ore pe zi, scutindu-l sa mai investeasca emotional in educatia lui.
  Eu sunt din Cluj si, desi exista si aici scoli private bune, mi-am dat copiii la scoala publica. De cartier, mai exact. Motive:
  1. sunt doi (copiii). Taxele pentru o scoala gen ELF sau Spectrum inmultite cu doi depasesc lejer salariul meu plus jumatate al sotului. Pe linga scoala, mai trebuie sa si traim.
  2. am mers pe varianta „scoala de cartier” fiindca stam la 2 minute de o astfel de scoala. inca nimeni din clasa nu are i-phone sau tableta adusa la scoala (cum aud ca se intimpla la alte scoli, mai centrale).
  3. invatatoarele sunt foarte faine. jos palaria. colegii sunt copii foarte simpatici, care se imbraca cu haine normale, nu de extra fite.
  4. la concursurile la care merg, copiii iau punctaje similare (sau mai mari) decit copiii de la scolile „de elita” (private sau centrale).
  5. pe linga scoala, avem timp de activitati extra – limbi straine, sport, desen.
  6. profesorii (citi i-am vazut eu si de citi am auzit) sunt foarte bine pregatiti.

 13. Multumiri pentru post, foarte relevant. Din pacate, nu am timp sa citesc totul acum, insa mi-ar placea sa intervin mai substantial la un moment dat, in special pe zona „școala britanică de stat bate multe școli private din Europa” (citat dintr-unul dintre subiectii dvs). In calitate de mama de copil inscris in sistemul de stat britanic in ultimii 9 ani (Oxford), permiteti-mi sa rid mult. Si amar. Poate ca e timpul ca romanii sa se desparta de mitologia Marii Britanii. Eu, una, fac asta constant de 14 ani incoace. Promit sa revin cu explicatii.

 14. Mulțumesc (întârziat) tuturor pentru răspunsuri. Adina, chiar aș fi curios să dezvolți.

  Într-adevăr există multe bube legate și de școala privată. Depinde ce școli compari și eu cred că am concentrat postarea pe cele mai bune școli private fiindcă părinții respectivi se gândeau desigur la ce e mai bun pentru copiilor. Altfel, habar n-aveam că există așa de multe școli private. Și cu rezultate foarte slabe, după cum aflu din acest link despre Bacalaureații privați.

  Știrea linkuită de mai sus mi-a parvenit via reddit dintr-un comentariu al unui liceean ce a bifat și stat și privat în România. Citez:

  I’ll pop my comment cherry for you.
  Important e sa te interesezi cum e liceul la care-ti trimiti copilul. A te interesa nu inseamna sa te duci la liceul cu pricina, sa vorbesti cu directoru’, sa te lasi tarat prin salile de curs unde vreun profesor o sa-ti povesteasca despre, citez, „standardele inalte” ale liceului. Sunt putine licee particulare (ICHB, Traian Lalescu) la care se face carte ceva. Le cele mai multe din ele copilul se duce la scoala (in cel mai bun caz) unde face doua sau trei ore. Absente nu se pun, note mici nu se dau, pt. ca daca s-ar face asta, tu, parintele, ai vedea ca platesti atatia bani pt. nimic si ti-ai muta copilul de la liceul lor.
  Eu am fost 2 ani intr-un liceu de stat (liceu bun, cu media ~8.50) si termin acum primul an intr-un liceu privat. Diferenta dintre un liceu de stat si unul privat este ca la liceul de stat esti motivat sa inveti, sau, cel putin, sa te duci la scoala. Motivatia poate sa fie sa iei o bursa sau sa nu stai toata vara cu cartea-n fata. Niciuna din motivatiile astea nu exista intr-un liceu privat. Nu exista sentimentul de jena ca esti singuru’ care a ramas corijent la fizica si chimie si poate deschizi si tu cartea si citesti care-s legile lu’ Kirchhoff.
  Sorry for the wall of text.
  TL;DR: Nu-ti trimite copilul la liceu privat decat daca nu-ti pasa de banii pe care-i dai, de educatia pe care o primeste (sau n-o primeste), si tot ce vrei e sa-l vezi cu diploma de 12 clase.

 15. Eu sunt mama de 3 copii, toti in sistem privat. Decizia a fost una grea dpdv financiar, dar am inceput acest drum cand aveam doar 2 copii si ulterior am gasit intelegere si loc de negociere pentru un pachet personalizat in cadrul aceleiasi intitutii. A fost si o decizie indelung cantarita, in care „recomandarile” nu au avut prea mare importanta pt ca oamenii sunt subiectivi in general si nu orice e bine pt unul trebuie sa fie si pt mine. In plus nemultumiti sunt oriunde, mai ales la romani. Am luat-o insa matematic si am evaluat 3 scoli de stat si 3 private. La stat am mers bineinteles mai intai la pomul laudat, scolile 11 si 17. Nu ma voi lega de elementele fizice, desi acum stiu ca conteaza in ochii si dezvoltarea copiilor, ci doar voi mentiona ca intr-una dintre ele aproape am fost data afara in urlete pt ca eram banuita ca venisem sa imi pun pile (desi aveam in buzunar doar cheile de la masina in care era geanta si mobilul) si mi s-au refuzat raspunsuri la intrebari simple de genul program, nr de clase per nivel, nr elevi in clase, etc. La cealalta, am fost refuzata un pic mai elegant, fiind rugata sa imi astept randul pana la inscrierile din aprilie si au ramas indiferenti la rugamintile mele de a imi furniza un minim de informatii avand in vedere faptul ca eram in decembrie si inscrierile la privat se faceau in ianuarie, iar decizia nu putea astepta atat.

  Am plecat de la ambele cu un gust amar si acum ma felicit pt ca nu am insistat, deoarece prietenele ce si-au dus copii in aceste scoli sunt traumatizate in egala masura cu progeniturile de volumul infernal de teme ce pot fi suplinite doar cu „meditatii cu doamna”. Urmatoarea a fost scoala de cartier de care teoretic apartinem, unde am gasit deschidere, intelegere, umanitate in esenta. Am fost lasata sa vizitez scoala, sa cunosc educatoarele ce urmau sa preia clasa intai etc., dar in egala masura si impresionata de aproape zero schimbari fata de cum arata scoala copilariei mele. Totusi a ramas singura optiune valida din sistemul de stat, familia noastra nefiind axata pe productia de olimpici, ci de copii cu o dezvoltare armonioasa si fericiti. Ulterior am vazut 3 scoli private. La una a dat copilul teste de evaluare, am avut interviu noi parintii, pe scurt un proces de vreo luna si ceva sa ne zica ei daca ne vor, dar pana la urma nu am vrut noi. De ce: educational nu ne-au convins, adica pe marketing le mergea gura, dar cand intrebam cate ceva din planul educational, elemente concrete… pauza. in plus educatoarea copilului urma sa fie angajata undeva prin vara inainte de inceperea cursurilor. A doua mi s-a parut o combinatie intre stat si privat la acel moment, dar nu am intrat prea mult in amanunte pt ca era prea departe de casa. Dumnezeu a tinut si aici cu noi. Intre timp scoala s-a dezvoltat f mult, au facut un campus mare, dar au crescut taxele si si de aici am feed back de la o alta mamica nemultumita. In final am mers la scoala de care apartinea gradinita la care copilul deja mergea. Cu ce ne-au convins pe noi: raspunsuri promte si avizate la orice intrebare legata de partea educationala (ca la dotari toti ii dau inainte) si ne-au prezentat educatoarea inca din luna ianuarie si asta a contat cel mai mult. Pt ca in final, omul sfinteste locul si noi am optat pt aceasta scoala pentru a ajunge la acest om. Acum consider ca face toti banii.

  Ca si concluzie, intre privat si stat nu se pot face comparatii la nivel de dotari si mediu in care se dezvolta copiii. In stat iti vine sa plangi in mai toate cazurile, la privat e toata lumea cu zambetul pe buze. Numarul mai mic de elevi permite ocuparea mai indeaproape de fiecare copil in parte la privat. Nivelul de securitate este foarte ridicat. Copii se predau si se ridica pe semnatura doar personelor avizate in acest sens anterior. Copiii se dezvolta intr-un mediu armonios, cu confliste aproape zero si cel mai important pt mine ca mama cu o incredere in sine foarte mare. Toti sunt dezinvolti si fac fata in mai toate situatiile pt ca sunt crescuti sa creada ca daca incearca si muncesc orice se poate. Da, sunt si copii de vedete si de bani gata adusi la scoala cu ferrari sau altele asemenea, dar odata ajunsi in scoala poarta toti aceeasi uniforma, si nici vorba de telefoane, tablete sau altceva de genul fiind interzise. Pana in prezent nu am auzit nicio discutie legata de firme de haine sau masini sau altele de genul. In plus, cred ca relatiile legate chiar si la varsta asta cu un mediu superior financiar ii vor profita cand va accede domeniul profesional, targeturile acestor copii pornind de la mediu in sus.

  Ca si dezavantaje sunt costurile. Pe langa taxa deloc de neglijat sunt o multime de alte costuri legate de serbari, uniforma, tabere, excursii, etc, chiar si cele de simpla participare sau organizare de o petrecere unde nu te poti prezenta cu o simpla carte cadou. Si in final, singura povara cu care ne tot batem capul este faptul ca ei in prezent traiesc intr-o lume frumoasa, vesela, pozitiva, si cat se poate de departe de lumea „reala” daca ii pot spune asa, intr-un fel poate handicapandu-i pentru momentul in care vor fi nevoiti sa dea piept cu viata. Totusi ma consolez cu ideea ca poate asta ii va motiva sa se zbata sa faca parte din aceasta lume si mai departe. In plus cred sincer ca pornind de la acest nivel vor avea un start-up mult mai pozitiv decat daca ar veni de la scoala de cartier.

  In final, si deloc de neglijat, noi am optat pt o scoala cu programa romaneasca pt a putea merge oricand in sistemul de stat daca cumva nu ne vom mai permite privatul. In plus programa britanica, asa cum e ea structurata, permite intrarea in scolile de stat romanesti cu cel putin un an in urma ca si nivel de cunostinte, adica odata intrat pe sistem britanit nu prea mai ai loc de intors. Iar ca si nivel educational al copilului, pt ca pana la urma nici noi nu prea eram increzatori in FB-urile pe linie in toata clasa (cel putin in primii ani), testam copilul prin concursurile scolare ce se tin la nivel national si pana in prezent este in primii 10% ceea ce este mai mult decat multumitor.

  Poate ca am scris prea mult, dar macar e o opinie avizata prin prisma experientei.

 16. Multumim Gerorgiana pentru experientele impartasite.
  Fetita noastra are acum 5 anisori dar ne preocupa din ce in ce mai mult acesta situatie si optinea scoala de stat versus scoala privata.
  Avem si noi destui membri ai familiei si prieteni ai caror copii sunt in invatamantul de stat. Si din pacate confirm situatii in care copii clasele 1-4 – atentie – trebuie sa „completeze” materia cu un after school tot cu „doamna” sau situatii in care parintii isi petrec timpul cu copii doar completand programa si facand interminabile teme. De multe ori cand dorim sa facem diverse iesiri raspunsul este :” daca ne mai ramane timp dupa teme poate iesim si noi”. In astfel de situatii nu pot sa nu ma intreb : oare ce se sedimenteaza la scoala? De ce se alege doar exersarea memoriei – server date – in detrimentul dezvoltarii individului? care este beneficiul-achizitia reala a copilului unde si la ce mod sunt relatiile copilului cu familia si societatea?
  In ceea ce priveste invatamantul intr-un sistem privat consider ca sunt avantaje mai ales in ceea ce priveste dezvoltarea ca individuala a copilului. Societatea si implicit noi cei care o constituim este intr-o continua schimbare si poate ca ar trebui sa avem in vedere acest stadiu de formare si pregatire pentru copii nostri inntr-un orizont de timp +T12 ani. Dar tot acesta durata este si cea care ne solicita pe noi parintii pentru a aveam siguranta de a putea sustine financiar acest proces. Ori siguranta financiara in timpurile noastre este destul de firava. Pentru aceste considerente te rog sa ne expui cateva informatii referitoare la scoala aleasa pentru copii tai. Locatia, tarife, cum se numeste , daca au si invatamant 1-4, repecti 5-8 si liceu si orice alte informatii utile. Multumesc anticipat si numai bine.

  • Buna Amalia,

   Intentia mea nu a fost de a face reclama institutiei pe care o frecventeaza copiii mei si am stat mult sa ma gandesc daca sa scriu care este, dar cum articolul in sine contine referinte la anumite scoli…

   Inainte de orice, daca imi permiti un sfat, ar fi bine sa identifici scolile din arealul vostru zonal pt ca oricat de buna e o scoala, nu se justifica blocarea 2 h / zi a copilului in masina… Iar apoi sa le vizitezi pe toate si sa verifici empatia voastra, sau chiar a copilului cu ele, asta fiind cel mai important. Si in final, va sfatuiesc sa alegeti o scoala ce urmeaza programa romaneasca, pentru ca asa cum spuneai si tu, securitatea financiara nu mai e un dat, iar in acest mod sa puteti merge oricand la stat. Si in masura in care este posibil, incercati sa cunoasteti viitoarea invatatoare.

   Scoala noastra este in nord, au pana in prezent clasele 1-8 si exista intentia infiintarii unui liceu. Nu este o scoala ieftina, dar nici una dintre cele scumpe, tarifele le au pe site-ul lor. Cauta Olga Gudynn.

   Si multa bafta!

 17. Georgiana, și eu îți mulțumesc pentru paragrafele împărțite cu noi.

 18. Hai că am trăit-o şi pe-asta! Unul dintre comentatori se autointitula „corporatist respectabil”.
  Să revenim la subiect.
  Colegiul National I.L.Caragiale are de trei ani şi învățământ gimnazial – unde se intră în urma unui examen mate-română şi nu în urma unei probe iarbă-fițe cum nefericit comenta un personaj care probabil îşi extrage bruma de informații de la emisiunile de la ora cinci. Copii sunt foarte buni deşi sunt tratați la nivel de liceu – adică cu o duritate suplimentară.
  Şi nivelul este ridicat. Trebuie să înțelegem că, din toate timpurule şi în toate tipurile de organizare socială, numărul şcolilor bune este mic PE MĂSURA NUMĂRULUI MIC DE COPII PERFORMANȚI. Fiecare părinte visează că al său copil este excepțional şi merită totul. Adevărul este altul. Scoala poate face ceva din tine doar dacă şi tu ai o zestre genetică bună. Altfel, avem nevoie şi de ospatari, frizerițe, zidari şi bineînțeles corporatişti respectabili.

 19. Georgiana, revin si eu cu o rugaminte, referitor la celelalte scoli private pe care le-ai mentionat, respectiv la cea cu campusul nou..banuiesc ca e cea din straulesti, nu ? poti sa impartasesti feedback-ul negativ primit de la mamica respectiva? m-ar ajuta ceva informatii din interior, trebuie sa iau o decizie urgent.. sper sa mai vezi mesajul..

  • Buna Mihaela, vad mesajele pt ca ma anunta pe mail 🙂

   Nu, nu e vorba de cea din Straulesti, asa ca nu te baza pe ce zic eu. Mai degraba pe feeling-ul vostru. Bafta multa, stiu cat de stresanta e decizia…

 20. Multumesc pentru raspunsul prompt. Da, cam greu cu feeling-ul cand nu ai informatii din interior, ci doar poleiala pe care ti-o prezinta ei..Avand de-a face cu mediul privat de atatia ani, nu s-a intamplat sa-ti parvina si ceva informatii legate de cea din S..?

  • Buna Mihaela, Nu am nicio informatie despre acea scoala, m-am limitat la zona mea :). Poleiala aia pana la urma e un lucru bun pt copil, vei vedea. Daca scoala este noua, adica nu are nicio generatie de a 8-a finalizata pt a verifica media si procentajul de admitere la liceu (gasesti statistici pe site-ul ministerului educatiei), e greu sa evaluezi nivelul educational. Am 2 sfaturi: unul deja spus si mai sus, cere sa cunosti invatatoarea si decide daca e pe placul vostru in functie de cerintele voastre. Si doi, fa-ti un pic de timp, intra pe site-urile concursurilor scolare uzuale (sau intreaba-i pe ei la care merg in general copiii lor) si verifica dupa denumirea scolii ce rezultate au copiii. Din experienta, pe la pregatitoare – cls 1, ar trebui sa gasesti 100 puncte pe linie, diferetierea apare timid cu cls a 2-a. Spor!

 21. Foarte interesant subiectul si am urmarit cu mare atentie toate argumentele voastre pro si contra. Eu deocamdata sunt pro invatamant privat …pana la proba contrarie.Deocamdata noi suntem la starteri;: terminam gradinita si ne pregatim de clasa I. La gradinita, scorul a fstclar in favoarea celei private.Dupa ce am mers un an la stat, am mutat printul mostenitor (din fericire – financiar vorbind, doar atat 😦 este unul singur si, desi nu suntem bogati, suntem destul de relaxati financiar ca se ne permitem sa il ducem in invatamantul privat) la gradinita Puiutul Pufos: diferenta ca de la cer la pamant- educational vorbind, caci despre conditii – care pentru mine nu sunt cele mai importante totusi – nu are rost sa comparam. Copiii beneficiaza de toata atentia si entuziasmul personalului, plus de diverse optiuni, incluse in pret, care la gradinitele de stat nici macar nu exista.
  Si pentru ca stam in zona Dristor si ne este la fel de aproape ca si gradinita l-am inscris deja pe Tudor pe la scoala ICHB – este celebrul liceu de informatica, dar care are si clase primare.
  Am auzit numai lucruri bune, dar o parere in plus este importanta.. Cineva, ceva?

 22. Recomand ICHB si Scoala Spectrum ! Cunosc o parte din Profesori si Directori, si fratele meu a terminat acolo ! Atmosfera este ca intr-o a doua familie si rezultatele copiilor sunt foarte bune.

 23. Buna seara
  Ma regasesc intr-un exemplu dat. Intoarsa de 2 luni din Italia dupa 9 ani. Intoarsa pt scoala copilului, nu am vrut niciodata sa-i intrerup scoala pt un eventual transfer. Lunile mai si iunie a frecventat o gradinita de stat (cartier) la noi in Bucuresti. Diferentele dintre gradinita italiana si cea romaneasca sunt multe si enorme. Locuiesc la o distanta de 2 ‘ de scoala de cartier dar nu am ales-o ca si scoala pt copilul meu. M-am interesat si ne-am incris copilul la Scoala Vasile Alecsandri contrar tuturor cunostintelor care au copii la scoala de cartier. Nu-mi permit o scoala privat in schimb una de stat bine cotata da. Sper sa fie o alegere buna, desi imi este f frica de aceasta experienta deoarece tot cunostintele cu copii la scoala de cartie isi exprima parerea ca alegerea noastra este o alegere de fitze…..si o sa suportam consecintele. Voi ce parere aveti ? Mii de multumiri pt articol.

 24. Si eu m-am gandit sa-mi dau copilul la o scoala privata, dar mi se pare cam scump… Merita?

 25. Scolile private din Romania, doar sa iti ia banii, chiar daca au oferta educationala buna. Eu stau in Dubai, si am prieteni care au copii de 5-6 ani, sunt la GEMS international school si platesc 10000 de dirhami pe an, asta inseamna cam 2500 de euro per copil, fata de 6500 cat e in Bucuresti plus ca ai transport gratuit de acasa la scoala si invers, activitati extra incluse, etc.Iar in Dubai daca ambii parinti lucreaza undeva decent, poti sa aduni un salariu de 50000 dirhami, adica 12000 de euro pe luna. In Romania ca sa platesti o scoala privata, trebuie sa fii un corporatist ITist si nici atunci nu reusesti.

 26. Am ajuns aici cautand opinii despre o anumita scoala privata 🙂 Fetita mea e in grupa mijlocie la o gradinita privata si incerc sa adun informatii de pe acum, ca sa nu am surprize la anul. Din aceleasi motive ca si Georgiana, doresc o scoala inclusa in evaluarile calitative de pe edu.ro, momentan oscilez intre Anastasia Popescu si Scoala Mea (luand in considerare si aproprierea de casa, nu as vrea sa expun copilul traficului bucurestean la ore de varf). Despre Spectrum auzisem intr-o vreme lucruri nu prea bune, dar sunt dispusa sa imi revizuiesc opiniile – poate Elena poate da un feedback dupa un an 🙂 Din pacate scoala de stat de care apartinem are rezultate destul de slabe, iar pe de alta parte nu as vrea sa o transfer dintr-un mediu cu engleza intensiv si 3 ore de sport pe saptamana in „ciorba” clasei pregatitoare cu 30 de copii…la gimnaziu ma gandesc ca exista mai multe optiuni, dar la clasele primare – unde se pun bazele – alegerile sunt destul de limitate.

  Daca are cineva opinii „din interior” despre Scoala Mea sau Spectrum, le multumesc anticipat.

 27. Si eu sunt mamica unui baietel acum in grupa mijlocie si as vrea sa-l inscriu la anul in grupa pregatitoare la Scoala Primara Spectrum. Acum este la o gradinita de stat pentru ca am avut mare noroc de o educatoare nota 20. Insa am mari emotii cu inceperea scolii pentru ca stiu cat e de importanta e invatatoarea si atitudinea ei de zi cu zi pentru a creea un mediu placut celor mici. Rog mult parinti de copii inscrisi acum la Spectrum sa ma ajutati cu pareri „din interior”: cum sunt invatatoarele, cat e taxa scolara pe an, cum se simt copilasii la scoala, se duc cu drag , ce rezultate au? Multumesc mult!

 28. Dar pareri despre scoala Avenor are cineva?

 29. Buna Raluca,

  eu am cerut o oferta celor de la Spectrum, iar taxa pt anul scolar 2016/2017 este de 3.500 eur + 806 eur masa+ 220 eur uniforma, intre 80-120 eur manualele, si taxa de after pt pregatitoare este de 400 eur.
  Vineri merg sa vizitez si sper sa aflu mai multe detalii.
  Intre timp rog si eu parintii care au copiii insciri la Spectrum in clasele a IV – a sa ne ajute cu un feed back.

  Mutlumesc!

 30. Buna Monica,

  Multumesc pt raspuns. Intre timp am aflat si eu informatiile referitoare la taxa/masa/etc ( am cerut si eu o oferta celor de la Spectrum 🙂 ). Insa m-ar interesa tare niste sfaturi de la mamici sau tatici care au copilasii acolo…cum sunt invatatoarele..cum se simt copiii ..daca sunt multumiti de cum sunt tratati/invatati cei mici. Imi doresc tare mult sa fac alegerea corecta pt cel mic mai ales ca e destul de costisitor cel putin pentru mine si vreau sa stiu ca merita din toate punctele de vedere sa urmeze cursurile acestei scoli.

  Multumesc anticipat! O zi frumoasa!

 31. Multumim Georgiana pt.experienta impartasita.Inteleg ca ai copiii la „Olga Gudynn”?Si pe mine ma intereseaza o scoala private.Acum stam in Corbeanca,dar ne vom muta in Mogosoaia si trebuie sa mut copilul la o alta scoala…Cum este traficul in zona?Ai unde sa parchezi ?
  Multumesc

 32. Revin cu o intrebare,Vinerea isi fac temele la scoala pt luni,sau e nevoie sa mai lucrezi cu copilul in weekend?

 33. Scuze,inca un lucru important.S-a intamplat sa vina copilul cu lucruri neintelese de la scoala?Sa aiba nevoie de ajutor suplimentar?
  Multumesc anticipat

  • Buna,

   Traficul e ok cu conditia sa ajungi la scoala inainte de 8, cel putin eu asa fac. Dupa, e aglomerat tare pt ca sunt multe scoli in zona si multe masini care parcheaza, ies, intorc etc. La sfarsitul programului lung e mai aglomerat. Scoala are parcare in fata, dar din pacate insuficienta. Copiii mei sunt la program scurt si nu avem astfel de probleme. La capitolul teme, facem zi de zi (ceea ce colegii de la program lung fac la scoala) si mai avem si in wknd. Personal cred ca volumul temelor, a cunostintelor predate si materiilor ete in general mare, dar asta e programa si fara teme, e destul de greu de fixat. Nu imi amintesc sa fi venit vreodata vreun copil cu notiuni neintelese in clasa. Mai repede omisiuni datorate neatentiei. Copiii sunt incurajato sa intrebe in clasa ce nu inteleg si o fac in mod dezinvolt.

 34. Mulțumesc încă o dată Georgiana! De asemenea, mulțumesc Monicăi pentru feedback.

 35. Eu am 2 fetite. Pt cea mare am ales Fridolin- o scoala cu predare in limba germana iar pt cea mica gradinita japoneza, care este tot privata. Ma gandesc ca invatand aceste doua limbi grele, le va prinde bine pe viitor.
  In concluzie…merg pe mana scolilor private unde rezultatele se vad, unde serviciile sunt net superioare.

 36. Pingback: Unde a plecat blogul nostru? | La colțu' străzii

 37. Buna ziua!

  Noi suntem un cuplu ce ne mutam de la Chisinau in Bucuresti si asa cum oficiul e in zona de nord, cele mai potrivite variante ne http://www.scoalaparticularahcapipera.ro/inscriere-scoala-particulara-pipera.html si http://www.scoalaluca.ro.

  La moment, fetita o dam in clasa pregatitoare.

  Cineva are experienta cu aceste scoli?

  Mersi!

 38. Buna,

  Dupa nenumarate vizite, mi-au placut multe scoli, dar unul din cele mai importante criterii a fost si distanta fata de scoala. Asa ca, daca si tatal ei va fi de acord, alegerea mea este Luca. A fost singurul loc unde am fost invitata sa asist la o ora la clasa pregatitoare si mi-a placut ceea ce am vazut. Si Scoala mea e OK, am fost si la Just 4 Kids si mi-a placut, dar luand in considerare timpul petrecut pe drum…

  Numai bine !

  • Luca este o Scoală?! O ora demonstrativa la clasa pregatitoare nu spune nimic , pentru ca atitudinea personalului este făcută sa vândă. Noi am avut o experienta de câteva luni cu ei și am fost profund dezamăgiți! Practic, se chinuiesc sa devina comparabili cu o școală de stat : sunt la început, nu sunt acreditati , nu au viziune, iar personalul didactic aplica masuri foarte dure de disciplina care nu mai sunt folosite nici măcar în școlile de stat. Insa , în amintirile lor , ” asa e la școală ” si procedează astfel probabil pentru a se convinge pe ei înșiși ca sunt la o Școală. Cursurile de altfel, se desfășoară în clădirea grădiniței lor, iar copii sunt în mod continuu trecuți pe „silențios ” pentru a nu-i deranja pe cei mici , după cum și celor mici probabil ca li se impune aceeași ” liniște ” pentru a nu-i deranja pe școlari. Într-un final toți sunt împiedicați sa-si desfășoare activitatea de zi cu zi și sunt aspru pedepsiți pentru răbufnirile lor. Trista amintire!

  • @ Raluca : multumesc pentru feedback, recunosc ca e primul negativ, pana acum am dat doar de parinti multumiti, desi sap de ceva vreme si am pus aceeasi intrebare de mai multe ori in mediul online.. Primele doua argumente sunt un fapt (sunt doar autorizati, nu si acreditati, fiindca nu au parcurs tot ciclul scolar). Stiam si de faptul ca orele se fac la comun (nu au ascuns acest lucru), din vara viitoare vor avea insa o alta cladire in apropiere, rezervata doar scolii.

   In privinta masurilor dure de disciplina, am indoieli – am vazut cum reactionau copiii fata de personal si aceia clar nu erau copii terorizati . Este posibil sa ma insel totusi. Pot sa intreb la ce scoala v-ati mutat ulterior ? Multumesc.

  • Bună, Dana , noi am regretat intens decizia de a urma Scoala Luca .E posibil ca tu sa nu fi găsit alte comentarii negative, nici eu nu am stat sa le caut. Dar nici review-uri pozitive nu am găsit, decât cele lăsate pe diverse forumuri de către personalul angajat sau de către patroni, review-uri pe care nu le-a confirmat nimeni. Altfel , mai sunt diverse articole scrise de asa ziși ” părinți „, articole al căror scop este evident comercial.
   Noi am optat către „Scoala Luca ” din motive legate de proximitate ( este relativ aproape de serviciu) si din motive legate de preț, substanțial mai mic decât la alte scoli private. Ulterior insa am înțeles de ce este mai mic pretul la Luca 😆 . De seamenea, și noi ne-am lăsat înșelați de ” atmosfera ” creata la prima vizita și acesta a fost un argument puternic pt a alege Luca.
   După începerea scolii insa, am văzut realitatea: evoluția copilului era jalnica, iar personalul, de la patroni pana la îngrijitoare, era de cea mai slaba calitate . Am realizat atunci ca ei nu au nici un fel de repere după care sa se ghideze, nici o pedagogie. De altfel, pe site -ul de prezentare a asa zisei scoli Luca sunt fraze luate copy paste de pe site-uri de prezentare a altor instituții de învățământ , copy paste!
   La ei, se poate schimba orice, oricând, dacă asa o cere business-ul. Totul este la „mica înțelegere ” . Or, copilul meu are nevoie de niște repere clare și constante în viata !
   Suntem acum la Școală Mea, începutul ese promițător, iar Deschiderea occidentala.
   Nu ne grăbim sa tragem concluzii, însă am vrut sa trag un semnal de alarma pentru unele instituții private care nu ar trebui sa existe în viata noastră. Nu oricine se trezește peste noapte cu bani în buzunar, poate deschide o instituție în care sa se formeze generațiile noastre viitoare. Practic, aceasta e lumea în care vor trai copiii noștri și vreau sa ma îngrijesc de ea.
   Inteieg ca voi nu ați luat o decizie încă? Îți doresc mult succes pentru ca să faci o alegere buna !

  • Of…am ratat evaluarea la Scoala mea acum in toamna, ferm convinsa ca Luca e the one…o sa vedem pana la toamna viitoare. Multumesc pentru feedback !

 39. Salut,

  Noi suntem in situatia parintilor care isi doresc o „educatie buna” pentru copil (avem un baietel de 11 ani, anul viitor va trece in clasa a V-a). Am fost in doua scoli private. Prima, in care am stat 3 ani, bine dotata din punct de vedere material si cu o infrastructura foarte frumoasa ce ne-a placut foarte mult. A doua, suntem acolo de 1 an, dotata decent. Ce a facut diferenta? Nivelul educational al fiecaruia. In prima se promite foarte mult si se face foarte putin, in a doua diferenta intre promisiuni si realitate este mult mai mica.
  Ce conteaza in realitate, pentru alegerea scolii, este sa fie foarte clar pentru parinti ce asteapta de la copil si apoi, firesc, de la scoala.
  Vestea buna este ca exista foarte multe scoli private in Bucuresti. Vestea proasta este ca, nici una dintre scoli nu este perfecta. Deci, trebuie sa analizezi indelung si sa iei decizia corecta.
  Daca esti un parinte care isi doreste niste facilitati de top, securitate sporita si glamour, atunci ai cateva scoli bune din care poti alege. Sa nu te mire apoi daca copilul devine agresiv, daca devine introvertit, daca refuza teme sau alte „chemari din partea scolii”.
  Daca esti un parinte care isi doreste sa aiba un copil ce merge cu placere la scoala, face teme singur si zambeste cand vorbeste despre scoala, atunci educatia este mai importanta pentru tine.
  Ce face diferenta intre o scoala frumoasa si una buna? Raspunsul la intrebarea: cum este abordata, diferentiat pe copil, predarea? Din peste 10 scoli private vizitate, doar 1 singura mi-a raspuns si m-a convins (si altii au raspuns, dar erau pe dinafara).

  Este dificil, stiu, dar nu te lasa pana nu gasesti ce are nevoie copilul tau. Succes!

  • Interesant comentariul dvs. Ati putea spune care au fost cele 2 scoli la care ati fost pana in clasa a 4-a si la care v-ati decis acum?
   Si noi suntem in aceeasi situatie. Am experimentat 2 scoli particulare si din pacate suntem nevoiti sa schimbam din nou

   Multumesc

 40. Ar fi frumos sa spuenti si numele scolii „castigatoare” la capitolul educatie. Multumim !

 41. As evita sa dau nume pentru ca, in ambele experiente am intalnit deopotriva parinti multumiti si parinti nemultumiti. In ambele cazuri, este si in sarcina parintelui care trebuie sa stie clar ce vrea si sa actioneze ca atare. Sa dau si un exemplu: parinti care sunt foarte incantati ca li se dau teme copiilor si in timpul saptamanii dar care se plang ca nu mai stiu ce sa faca cu copii, care au din ce in ce mai putin timp.
  Si inca o rugaminte, va rog sa vorbiti si cu copiii vostri, mergeti cu ei unde intentionati sa ii duceti mai departe. Un copil nu stie (inca) sa disimuleze sau sa minta.

 42. Oameni buni,scriu aici sa va avertizez in privinta scolilor particulare cu predare in sistem britanic,scoli care sunt o mare tzeapa.ISB,de exemplu.
  Au 90% profesori turci si romani.Ori,sa ma ierte Dumnezeu,nu stiu cum se poate educa un copil in sistem britanic cu profesori turci si romani,care nu au stiinta despre acest sistem.
  Pana in clasa a 7a a fost binisor,mai ales in primii 4 ani,ani in care oricum copiii evolueaza spectaculos,apoi au aparut probleme cu profesoarele de limba romana care sunt isterice la propriu-Diana Recean si Andreea Roman.Acestea zbiara la copii si nu stiu sa se poarte la nivelul asteptat de la o scoala particulara.
  Din anul 7 din ciclul secundar s-a schimbat stuatia in mai rau caci unii profesori turci nici macar nu puteau preda nestiind lb.engleza.
  La cantina scolii se serveste doar mancare pentru turci.
  Scoala este denumita de ceva vreme ISLAMIC SCHOOL of BUCHAREST.Si asa este.
  Am fost pacaliti si m-as bucura sa nu o mai pateasca nimeni,desi e greu de crezut caci majoritatea copiilor nu spun ce se petrece la scoala si multi dintre parinti nu intreaba.Iar cand se trezesc e prea tarziu.

 43. O sa fac o comparatie intre o scoala de stat (unde avem rude) si cele private (noi am fost in doua). Asa cum am gandit noi cand am cautat o scoala primara pentru copilul nostru si tot asa cum ne-am gandit sa ne mutam la o alta scoala.

  Aveti putina rabdare…

 44. Avantaje si dezavantaje

  In urma cu 5 ani si respectiv 2 ani am facut analiza comparativa intre scoala privata si respectiv de stat. Analiza se mentine si estimez eu ca, cel putin in urmatorii 4-5 ani, scoala privata va avea multe de spus, inclusiv pe partea de liceu.

  Ce am apreciat la scolile de stat: numar mare de copii in scoala si respectiv clase (ajuta la dezvoltarea sociala a copilului si te poti muta de la o clasa la alta); profesori (unii cu siguranta) cu multa experienta in lucru cu copiii mici (in cazul nostru); apropierea fata de casa; reputatie (avem in apropiere 2 scoli cu buna reputatie nationala).

  Ce nu am apreciat la stat: numarul mare de copii in clasa (imposibil de lucrat cu fiecare in fiecare ora); dotari slabe; securitate scazuta (acces relativ facil a oricui); „loteria” invatatorului (daca ai noroc de invatator bun, excelent, altfel…); costurile adiacente (after school, meditatii, cluburi, sport, etc plus bataia de cap cu mersul dintr-o parte in alta (noi chiar nu ne puteam permite asa ceva avand joburi cu programe lungi si bunice cu disponibilitate limitata). Nu vorbim de costurile suportate de parinti si respectiv de comunicarea cu scoala sau cu ceilalti parinti.

  In final, am apreciat programa (cu multe extra curriculare si cluburi), pregatirea dubla (training local si international pentru profesori) dotarile, masurile de securitate si siguranta, modul de comunicare si evident numarul mic de copii in clasa (sub 20). In plus, se lucreaza si la abilitatile sociale si emotionale ale copilului.

  Ce este mai putin placut la privat: invatatorii si profesorii provin tot din sistemul public si au nevoie de training si resetare uneori; reputatia este inca la un nivel scazut; fluctuatia de personal (care scade increderea in sistemul privat); nu stii care sunt taxele si evolutia lor pe tot parcursul scolii (cl. 1-12); sunt concentrate in zona de nord a orasului (greu de ajuns).

  In final, am ales privatul si suntem multumiti si impacati cu aceasta decizie. Speram sa putem acoperi si financiar pana la final.

 45. Un sfat pt cei care au întrebat de școala Spectrum..Dacă aveți copii cuminți de pus in vitrina puteți liniștiti sa-i dați la școala Spectrum .Daca aveți copii mai gălăgiosi,mai năzdrăvani nu va recomand pt ca veți fi chemați mereu la director,copilul va fi dus mereu la acesta,va fi privit de profesori ca oaia neagră,implicit copiii il vor marginaliza si după ce veți fi făcuți praf cu nervii va vor face sa va mutați singur copilul de la aceasta școala.Este multă milităriei la aceasta școala.Sunt f.stricti.Au camere de supraveghere dar de 4 ori am cerut o înregistrare si nici pana in ziua de azi nu am primit-o,m-au amânat mereu.Copilul meu a fost făcut praf la aceasta școala,le -am dus referat de la pshihologul la care m-a trimis pshihologul școlii si nu au respectat absolut nimic ,au aruncat referatul pe cine știe unde,directorul habar nu avea.Singura profesoara f. buna este cea de religie.Se vede bunătatea pe ea.Am dat 6000 de euro degeaba,doar ca a stat in lux.Iar la școala noua dacă va uitați in sala de sport nici nu au un geam.Aerisirea se face prin ventilație mi-a spus secretara.Deci toată toamna,iarna,primăvara se aerisește prin ventilație iar viruși eliminați de copii de la viroze stau in filtre ca doar nu spală filtrele si le dezinfecteaza in fiecare zi.Asta e părerea mea si nu ma mai duc niciodată la pomul laudat.Afara e vopsit gardul si înăuntru leopardul cum spunea un fost cadru didactic despre școala.Se tipa mult la copii la ora de sport si engleză.Le reproșez faptul ca nu au făcut nici cel mai mic efort cu copilul meu .Prima care a dus copilul la director a fost psiholoaga școlii,fosta nu actuala.Si-a recunoscut incompetenta cerând ajutor directorului care acolo e pe post de bau bau pt ca cadrele didactice ii amenință pe copii ca ii duce la director dacă nu sunt cuminți.

 46. Precizez ca cei 6000 EUR i-am plătit pt 2 ani,acum taxa s-a mărit cu toate ca de la 14 copii cum au fost intr-o clasa vor fi 20 de acum.Si sunt multe,multe de povestit.

 47. Am citit cu interes comentariile voastre… Sunt interesata in special de ISB Pantelimon, stam relativ in zona.
  Daca are cineva copilul la gradinita acolo, as fi recunoscatoare pt un feedback. Noi vrem sa o inscriem pentru grupa mijlocie, si daca ne place, sa ramana acolo pentru scoala si eventual liceu.
  Multumesc!

 48. @Marian
  As aprecia mult daca ne-ai spune care a fost alegerea voastra. Stiu ca avem puncte de vedere diferite si pot fi pareri si pro si contra dar cred ca experientele tuturor sunt de ajutor

  • Buna Alaina, iti recomand sa mergi la Little London in Pipera (scoala de pe Iancu Nicolae 65). Am vazut ca intre timp a aparut si Aletheea (undeva pe Jandarmeriei) dar noi deja luasem decizia si suntem multumiti cu ea. Acum suntem clasa a V -a. Probabil ca o sa facem inca o data research prin clasa a VII – a (pentru liceu).

 49. Buna ziua, tuturor! Poate cineva sa impartaseasca vreo opinie despre scoala Anastasia Popescu? Multumesc!

  • Am o prietena care si-a mutat fetita anul acesta in grupa mare la ei, ca sa prinda la anul clasa zero. Este foarte multumita. Personal, eu nu as fi asa entuziasmata ca fiica mea stie deja dupa cateva luni sa recite in germana „Tatal Nostru”, dar asta sunt eu :). Am renuntat sa studiez cateva scoli (intre care si AP) din cauza backgroundului si a accentului pus pe religie.

  • Buna Dana. Multumesc mult pentru raspuns. Tocmai asta incerc sa inteleg si eu cat mai bine, cat de mare este accentul pus pe partea de religie si in ce forma „li se impacheteaza” copiilor aceste notiuni.

  • Pai fetita a intrebat-o pe mama ei despre rastignire…mis e pare cam devreme pentru un copil de 5 ani….

  • Știu că e târziu pentru un răspuns, dar poate nu atât de târziu.
   Școala poată numele unei individe, camuflată, la bătrânețe, în mare binefăcătoare, dar care, în tinerețe, participa la marșul legionare prin centrul Bucureștiului.
   Există fotografii de arhivă cu ea defilând și efectuând salutul nazist.
   De altfel, nu veți găsi pe site-ul lor prea multe informații despre individa, trecută, între timp, la cele veșnice.
   Eu am avut băiețelul la grădinița lor, nu pot spune că educațional nu s-ar fi ocupat de el, însă trei limbi străine la grădiniță sunt o iluzie, un aspect de marketing și cam atât, copilul nu învață mare lucru din cele trei limbi străine, deși profesoarele păreau dedicate.
   Încă din grădiniță erau îndoctrinați religios, la modul în care, la patru ani, copilul meu, atrăgându-i eu atenția că pot fi consecințe foarte grave dacă traversează strada fără să se asigure, mi-a răspuns, lăsându-mă fără cuvinte, următoarele: ” Mami, dar nu se întâmplă nimic rău, dacă mor, mă duc printre îngeri, la Doamne-Doamne”.
   Inutil să spun că nu îi ținusem acasă teoria …îngerească.
   Apoi, începuse să se teamă să facă anumite lucruri, spunându-mi că, dacă le face, îl pedepsește Dzeu.
   Am observat și mi-am explicat mult mai târziu de ce, faptul că sărbătoreau ziua mamei de Buna Vestire, iar nu pe 8 martie, și asta, apropo de numele Anastasia Popescu, nu era deloc întâmplător: legionarii sărbătoreau astfel mama de Buna Vestire.
   Chiar îmi amintesc că am primit un mesaj de invitație în care se spunea că urmează a fi sărbătorită mama creștină, ceea ce , recunosc, mi s-a părut deplasat și am răspuns, la acea vreme, că mi se pare la fel de necesar a fi sărbătorită și mama agnostică sau mama de altă confesiune decât cea creștină.
   NU mi-au răspuns la acel email.
   Când, finalmente, am întrebat de ce nu m-au informat că școala poartă_în mod inadmisibil, după standardele mele morale_ numele unei susținătoare a nazismului, doamna director, o doamnă tânără, corpolentă, cu părul lung, iertați-mă, dar îmi scapă numele ”cucoanei”, dar știu că era fiica directoarei celei mai în vârstă care, între timp, s-a pensionat, amabilă la prima vedere, profesoară de lb. română chiar la școala despre care e vorba, a devenit extrem de agresivă, a început să țipe la mine și să îmi spună că poate nu am realizat că mi-am dat copilul la o școală cu…… profil religios ortodox, ceea ce evident nu scria, în oferta școlii, nicăieri întrucât, cu siguranță, nu m-ar fi interesat școala, opțiunea mea nu e să învețe religie în școală, pentru asta e suficientă educația de acasă.
   Dacă apreciez necesar, îl duc eu la biserică, pentru meditație și rugăciune, la școală aș vrea să se pună accentul pe disciplinele laice, ca să zic așa.
   Doamna în cauză este o bomboană dulce și consistentă, la o prima vedere, dar……fiți rezervați, lucrurile nu sunt deloc așa cum par.
   Oricum, la deschiderea anului școlar 2013 , cei de la Anastasia Popescu au găsit de cuviință să țină în picioare, peste două ore, copii de toate vârstele, părinți și bunici pentru o interminabilă liturghie sau binecuvântare religioasă ortodoxă.
   Inutil să vă spun că al meu copil_boboc de pregătitoare_ s-a așezat pe bordură, învins de oboseala și plictiseala de a sta locului timp de peste 2 ore.
   De la alți părinți știu că e cam ca la stat, adică foarte, foarte teme( cel puțin în gimnaziu), dar asta ține de opțiunea părinților.
   Noi am nimerit, la clasa pregătitoare, până să îl iau de acolo, la doamna învățătoare (profesor școală primară) Pisică.
   Părea să fie un om dedicat profesiei.
   Nu am dorit, însă, să risc și să îl las să se contamineze de o mentalitate care, mai târziu, îi va face mai mult rău decât bine
   Și l-am luat de acolo, în urletele doamnei despre care am menționat mai sus.Doamnă care, după ce i-am spus politicos, dar ferm, că vreau și taxa plătită înapoi, s-a calmat, mi-a restituit banii, dar, ca orice individ lipsit de curtoazie, m-a lăsat să aștept, pe hol, vreo jumătate de ora, deși nu avea nicio treabă atât de urgentă, spre jena coordonatoarei de la grădiniță care își dădea seama de cât de deplasat se comporta …….cucoana.
   Îmi amintesc_pentru că m-a cam șocat_, venind să îl iau, într-o zi, de la grădiniță, că am nimerit peste o veritabilă slujbă, din aceea ca în biserică, ținută de preotul sosit să îi împărtășească, cu tămâie, straie preoțești (cred că adusese și dascălul, că, parcă, se auzeau două voci cântând ritualic) și tot restul…… unul dintre copii, speriat de toată această ceremonie pe care, evident, nu părea a o înțelege sau aprecia, a început a plânge în hohote și le-a trebuit ceva timp până au înțeles stresul la care îl supuneau pe bietul copilaș, context în care l-au scos din încăpere.
   L-am înțeles, și mie mi se părea că am nimerit la o slujbă de înmormântare, nu la grădiniță.
   Nu am nimic cu practicarea religiei, dar cred că locul unor anumite ritualuri e în locașurile bisericeștii nu în grădiniță sau la școala primară sau gimnazială întrucât au un anumit grad de solemnitate un picuț morbidă care mai degrabă te sperie decât te atrage.

  • Știu că e târziu pentru un răspuns, dar poate nu atât de târziu.
   Școala poată numele unei individe, camuflată, la bătrânețe, în mare binefăcătoare, dar care, în tinerețe, participa la marșul legionare prin centrul Bucureștiului.
   Există fotografii de arhivă cu ea defilând și efectuând salutul nazist.
   De altfel, nu veți găsi pe site-ul lor prea multe informații despre individa, trecută, între timp, la cele veșnice.
   Eu am avut băiețelul la grădinița lor, nu pot spune că educațional nu s-ar fi ocupat de el, însă trei limbi străine la grădiniță sunt o iluzie, un aspect de marketing și cam atât, copilul nu învață mare lucru din cele trei limbi străine, deși profesoarele păreau dedicate.
   Încă din grădiniță erau îndoctrinați religios, la modul în care, la patru ani, copilul meu, atrăgându-i eu atenția că pot fi consecințe foarte grave dacă traversează strada fără să se asigure, mi-a răspuns, lăsându-mă fără cuvinte, următoarele: ” Mami, dar nu se întâmplă nimic rău, dacă mor, mă duc printre îngeri, la Doamne-Doamne”.
   Inutil să spun că nu îi ținusem acasă teoria …îngerească.
   Apoi, începuse să se teamă să facă anumite lucruri, spunându-mi că, dacă le face, îl pedepsește Dzeu.
   Am observat și mi-am explicat mult mai târziu de ce, faptul că sărbătoreau ziua mamei de Buna Vestire, iar nu pe 8 martie, și asta, apropo de numele Anastasia Popescu, nu era deloc întâmplător: legionarii sărbătoreau astfel mama de Buna Vestire.
   Chiar îmi amintesc că am primit un mesaj de invitație în care se spunea că urmează a fi sărbătorită mama creștină, ceea ce , recunosc, mi s-a părut deplasat și am răspuns, la acea vreme, că mi se pare la fel de necesar a fi sărbătorită și mama agnostică sau mama de altă confesiune decât cea creștină.
   NU mi-au răspuns la acel email.
   Când, finalmente, am întrebat de ce nu m-au informat că școala poartă_în mod inadmisibil, după standardele mele morale_ numele unei susținătoare a nazismului, doamna director, o doamnă tânără, corpolentă, cu părul lung, iertați-mă, dar îmi scapă numele ”cucoanei”, dar știu că era fiica directoarei celei mai în vârstă care, între timp, s-a pensionat, amabilă la prima vedere, profesoară de lb. română chiar la școala despre care e vorba, a devenit extrem de agresivă, a început să țipe la mine și să îmi spună că poate nu am realizat că mi-am dat copilul la o școală cu…… profil religios ortodox, ceea ce evident nu scria, în oferta școlii, nicăieri întrucât, cu siguranță, nu m-ar fi interesat școala, opțiunea mea nu e să învețe religie în școală, pentru asta e suficientă educația de acasă.
   Dacă apreciez necesar, îl duc eu la biserică, pentru meditație și rugăciune, la școală aș vrea să se pună accentul pe disciplinele laice, ca să zic așa.
   Doamna în cauză este o bomboană dulce și consistentă, la o prima vedere, dar……fiți rezervați, lucrurile nu sunt deloc așa cum par.
   Oricum, la deschiderea anului școlar 2013 , cei de la Anastasia Popescu au găsit de cuviință să țină în picioare, peste două ore, copii de toate vârstele, părinți și bunici pentru o interminabilă liturghie sau binecuvântare religioasă ortodoxă.
   Inutil să vă spun că al meu copil_boboc de pregătitoare_ s-a așezat pe bordură, învins de oboseala și plictiseala de a sta locului timp de peste 2 ore.
   De la alți părinți știu că e cam ca la stat, adică foarte, foarte teme( cel puțin în gimnaziu), dar asta ține de opțiunea părinților.
   Noi am nimerit, la clasa pregătitoare, până să îl iau de acolo, la doamna învățătoare (profesor școală primară) Pisică.
   Părea să fie un om dedicat profesiei.
   Nu am dorit, însă, să risc și să îl las să se contamineze de o mentalitate care, mai târziu, îi va face mai mult rău decât bine
   Și l-am luat de acolo, în urletele doamnei despre care am menționat mai sus.Doamnă care, după ce i-am spus politicos, dar ferm, că vreau și taxa plătită înapoi, s-a calmat, mi-a restituit banii, dar, ca orice individ lipsit de curtoazie, m-a lăsat să aștept, pe hol, vreo jumătate de ora, deși nu avea nicio treabă atât de urgentă, spre jena coordonatoarei de la grădiniță care își dădea seama de cât de deplasat se comporta …….cucoana.
   Îmi amintesc_pentru că m-a cam șocat_, venind să îl iau, într-o zi, de la grădiniță, că am nimerit peste o veritabilă slujbă, din aceea ca în biserică, ținută de preotul sosit să îi împărtășească, cu tămâie, straie preoțești (cred că adusese și dascălul, că, parcă, se auzeau două voci cântând ritualic) și tot restul…… unul dintre copii, speriat de toată această ceremonie pe care, evident, nu părea a o înțelege sau aprecia, a început a plânge în hohote și le-a trebuit ceva timp până au înțeles stresul la care îl supuneau pe bietul copilaș, context în care l-au scos din încăpere.
   L-am înțeles, și mie mi se părea că am nimerit la o slujbă de înmormântare, nu la grădiniță.
   Nu am nimic cu practicarea religiei, dar cred că locul unor anumite ritualuri e în locașurile bisericeștii nu în grădiniță sau la școala primară sau gimnazială întrucât au un anumit grad de solemnitate un picuț morbidă care mai degrabă te sperie decât te atrage.

 50. Buna seara, am citit cu interes cateva din postarile de mai sus. Am copilul la o scoala de stat in Bucuresti in clasa a-V-a. 5 ani am fost in sistemul privat, primii 4 la o scoala cu predare in engleza si un an la o scoala privata cu predare in limba romana. Scoala cu predare in engleza a meritat: copilul vorbeste engleza fluent, si are un accent frumos. Scoala punea accent pe stiinte (matematica in special). Am ramas in schimb in urma cu limba romana. La scoala cu predare in limba romana … fitze (maxime!), dar a fost o trecere catre sistemul de stat. Sunt foarte fericita cu alegerea facuta si anume sistemul de stat. Sistemul particular cu predare in limba romana> nu merita banii! Sistemul de stat = value for money. Personal am experimentat multe sisteme de invatamant. Nu exista unul perfect, astfel incat depinde ce va doriti pentru copii vostri: siguranta, infrastructura >> sistemul privat (dar care vine cu un mediu artificial care nu reflecta realitatea romaneasca!). Si atentie, copilul nu e neaparat fericit in acest mediu deoarece sunt foarte multe fitze! Privat nu inseamna fericirea copilului, ci mai degraba linistea parintelui. Daca doriti un mediu normal, cu ,copii normali>>sistemul de stat! Banii puteti sa-i investiti in meditatii, sport si/ sau salvati pentru liceu si/ sau facultate. Acolo cred eu ca nu mai performeaza sistemul romanesc. Facultatea romaneasca este f jos fata de oricare din cele de afara: continut si infrastructura.

 51. Ca o reacție la ultimul comentariu, al lui Ele, trebuie spus că toate studiile despre calitatea educației din România arată că sistemul public (de stat) are punctul slab în gimnaziu. Acolo se pierd cei mai mulți copii și acolo se vede cel mai tare diferența între „școli bune” și „școli slabe”. Deci acolo trebuie cea mai mare atenție.

 52. Foarte interesant articolul si discutiile de aici

  Si noi suntem intr-o dilema dupa ce am experimentat sistemul de stat, Spectrum si Montessori. Sunt multe de povestit
  Stie cineva cum este la Scoala Metropolitana ARC? sau are prieteni care stiu ceva de aceasta scoala?

  Asa cum s-a mentioant aici, gimnaziu este punctul slab in sistemul de stat.

  • Buna Cristian! Noi suntem pe cale sa alegem una din scolile pomenite de tine. Ar fi extrem folositor sa ne impartasesti pareri personale. Cum putem lua legatura? Multumesc

 53. Buna Andreea
  Despre Scoala Metropolitana nu prea am reusit sa aflu multe. Inca caut informatie. Despre restul scolilor mentionate sunt mai multe de discutat….depinde foarte mult de ce va doriti de la copil/scoala. Parerile sunt oricum povestite prin filtrul personal, deci subiective, si asta e valabil pe oricine ai intreba
  Intreaba-ma punctual ce te intereseaza (cristi.fx@gmail.com)

 54. Noi suntem in clasa 0 ARC, ce va intereseaza mai exact?

  • Buna Seara

   Ne-ar interesa o opinie legata de:
   – cum e relatia invatator-copil
   – ce v-a convins sa alegeti scoala ARC
   – daca sunteti multumiti de alegere
   – ce nu va place
   – orice detaliu pe care dvs il considerati util

   Multumesc
   Cristian Ionescu

  • Si la noi a fost o decizie greu de luat, stat sau privat. Am inceput documentarea despre scoala de stat la care mergeau copii vecinilor, de care nu apartineam, Sc. 56 Jose Marti, nr.foarte mare de copii in clasa, tone de teme, toata clasa participa la toate concursurile etc, nu era chiar ce ne doream, asa ca ne-am indreptat spre privat. De ce? in principal ptr.siguranta si securitatea copilului, nr.redus de copii in clasa, etc. Am cautat scoli private in zona relativa aproape de casa. Cea mai aproape Anastasia Popescu sect.2, am sunat un pic indoita de experienta nu prea placuta a unei prietene la sc.din sect.1, insa de la discutia telefonica cu directoarea nu mi-am dorit sa mai merg in vizita. A urmat Spectrum, ISB, Ioanid, ARC.
   Nu o sa va scriu ce mi-a placut la scolile vazute si ce nu, asa cum s-a mai scris, ceea ce este important ptr. noi poate nu prezinta interes ptr. alti parinti. Am ales ARC, am fost in vizita pe rand si impreuna, in total de vreo 4 ori, am vrut sa vedem in diferite momente ale zilei. Ne-au pacut clasele, ne placut in mod special sala de clasa de la clasa 0 care are comunicare directa cu o sala de relaxare. Cand un copil nu mai are rabdare sa stea pe scaun, ptr. a nu deranja pe restul merge in acea sala de relaxare si face ceva activitati la alegere.
   Scoala are cladire noua, cu destinatie de scoala, cu sala de sport, cu laboratoare, cu curte unde este amenajata si o baza sportiva.
   Tariful include si masa, extra platindu-se uniformele si manualele, deci nu sunt haine de fite. Nu exista taxa de intretinere campus. Da, sunt serbari, excursii, tabere etc. dar nu obligatorii.
   La clasa pregatitoare sunt 7ore/sapt.de engleza +1/sapt.nativ. Optionale interesante unele in programa (fara bani), altele extra.
   Copii stau cu invatatoarea pana la ora 16, dupa care cei care au optionale merg acolo, cei care nu fac diverse activitati in functie de vreme.
   Nu stiu sa spun de alte invatatoare, dar a noastra este super. Sigur ca au mai existat mici nemultumiri pe care nu le-am trecut cu vederea ci le-am discutat cu invatatoarea sau presedinta si le-am lamurit.
   Scoala este acreditata ptr. invatamantul primar, urmand anul viitor si ptr.gimnazial, anul acesta scolar terminand prima clasa a8-a, deci nu se cunosc rezultate la capacitate.
   Mentionez ca am inceput sa cautam scoala cand copilul era in grupa mijlocie, cand am decis ca va fi ARC am inscris copilul la grupa mare a gradinitei Prikindel, din cadrul scolii, lucru care a facut trecerea de la gradi la scoala foarte usoara,
   Sper sa ramanem aici cat mai mult dar ptr. ca mai repede sau mai tarziu ne vom muta in Mogosoaia, ne-am documentat si despre cateva scoli din nord, cum ar fi:
   -Aletheea, campus impresionant,
   -Scoala Mea
   -Scoala Genesis Collegiate
   -Scoala Europeana
   Si mai aproape de birou, Liceul Teoretic National
   Repet la nivel de documentare, fara vizite.
   Daca mai sunt intrebari….

  • Multumesc pentru informatii. Facem consiliu de familie, si daca mai sunt intrebari o sa te mai deranjez

  • Manny, multumim pt. informatiile date. Te rog, daca mai ai timp, sa ne scrii despre motivele care te-au facut sa nu alegi Scoala Spectrum. Multumim!

  • La vizita la Spectrum am cerut sa intram la o ora, nu mi-a placut modul si tonul de comunicare a invatatoarei cu copii. Erau in sediul vechi si nu mi-au placut clasele. Cand am pus in balanta a pierdut mult. Dar asta este doar parerea mea.

  • F utile informatiile oferite.Si noi optam ptr ARC.Puteti sa-mi spuneti daca metoda de predare este serioasa si daca vi se pare ca fac limba engleza serios? Avem ceva emotii, sincer.Invatatoarea, Miss Monica, cum vi se pare?

  • Buna ziua…sunt in cautare de scoli pt copilul meu. Scoala ARC este pe lista. A avut cineva copilul acolo? Am aflat a invatatoarea se numeste Anne Marie Dumitru. Stiti ceva despre felul ea? Cum este mancarea? Daca profesorii sunt bine pregatiti?

   Multumesc anticipat

  • La Liceul National are cineva copilul? Cum este la scoala primara?

 55. Si uite asa se schimba planurile…desi nici nu luam in considerare Spectrum, faptul ca au decis sa deschida din toamna un campus in Colentina ii pune pe lista. Ramane de vazut insa daca vor invata din greseli sau…

  Cineva cu copilul la Ina School de pe str. Coltei (langa pta Rosetti) ? Multumesc !

 56. Ptr cei interesati de Anastasia Popescu, va og mult sa aveti mare grija ! In ultimii 2 ani conducerea a fost preluata de fica patroanei, o persoana cu care nu ai ce discuta. Tipa si intimideaza pe oricine are alta parere decat a ei. Atat copii cat si profesori. Acum un an au avut o doamnaa ingrijtoare, „Dna Mami ” tare iubita de toti copii scolii, atunci cand veneam sa luam copii acasa stateau toti in jurul ei ca o closca cu puisori. Ehee, a vazut patroana diferenta crunta de comportament intre un om iubitor si restul angajatelor si in nici 1 an de zile i-a dat atatea avertismente pana a dat-o afara din scoala. De fiecare data cand aflam de la copii situatiile in care era pusa aceasta persoana, chiar de fata cu toti copiii ne dadeau lacrimile. Calitatea invatamantului este scazuta si asta deoarece profesorii buni au plecat sau au fost dati afara. Practic patroana s-a inconjurat de persoane asemanatoare ei ca si caracter drept urmare scopul principal al tuturor profesorilor este sa ne puna la punct. Nu au experienta,cunostinte sau aptitudini de a fi dascali. Cazuri izolate de profesori buni ( unul la mate altul la romana) sunt la scoala din Popa Nan unde rezultatele obtinute, sunt doar cu o singura clasa pe an terminal. Cu acea clasa se faleste patroana. Dupa ani de zile cu copilul la aceasta scoala, iata-ma in situatia de a o lua de la inceput cu cautarile. Mare grija , va bateti joc de copii.

 57. Denisa, parerea mea este ca sunt cat se poate de seriosi din punct de vedere educational. Da, se face engleza dar depinde si de copil. Saptamana trecuta s-a facut evaluarea ptr. Trinity de catre profesorul de engleza nativ, a participat si profesoara de engleza care nota lipsurile fiecarui copil si de saptamana asta s-a inceput pregatirea, fiecare ptr.gradul recomandat. Teacher de la clasa a-4 a care va lua clasa zero este Giurgea Ramona Monica. Este o invatatoare bine pregatita profesional, blanda cu copii, lucruri aflate de la parinti, eu personal interactionand foarte putin cu dansa. A mai fost laudata foarte tare de Drectorul educational de la gradinita, mai multe nu stiu ce sa zic.
  Sambata scoala a organizat un targ de martisoare in Mall Vitan, ptr. Salvati copii si am vorbit cu Presedinta, era foarte incantata de inscrierile la clasa 0, din 15 locuri are deja inscrisi 14 copii. Si la celelalte clase a avut solicitari masive de inscrieri, copii de la Spectrum, a zis ca doar la 2 clase a putut primi dintre cereri, in rest clasele sunt complete.
  Daca mai pot ajuta, nu ezita.

 58. Buna ziua tuturor,
  Ma bucur ca v-am gasit, ma tot interesez de multa vreme de ICHB. Ma intereseaza liceul. Stie cineva cam ce rezultate trebuie sa aiba copilul pentru a intra cu bursa integrala? Si mai ales, este un liceu bun? As face si efortul de a da cei 3000 si ceva de euro daca as sti cu siguranta ca lucrurile stau asa cum mi-au spus cei cu care am stat de vorba. Adica, pare a fi un loc in care copilul se poate dezvolta in principal pe domeniul in care exceleaza si de unde are deschidete catre facultati de renume.
  Multumesc de pe acum pentru raspunsuri.

 59. Buna ziua
  nimic despre Avenor ?

 60. Buna ziua. Ceva pareri noi despre scoala Luca? As vrea sa imi inscriu si eu fetita acolo… Multumesc fruumos

  • Nu stiu daca sa rad sau sa plang contemplandu-mi naivitatea din 2017…in fine. Dupa un inceput dezastruos la stat (scoala 307 de la Obor, scoala cu renume bun dar cu unii invatatori experti in a scarbi / speria copiii) am transferat-o in vacanta intersemestriala a clasei pregatitoare la Ina school si nu imi pare rau. Singurul minus e spatiul cam mic, in rest fetita s-a adaptat de minune, merge si in tabere, dpdv scolar a evoluat foarte bine. Daca ar reusi sa faca si gimnaziu, ar fi minunat, dar se izbesc de lipsa profesorilor…deocamdata.

  • Despre Scoala Luca pot sa spun (ca fost parinte pacalit) ca este un loc foarte trist, in care copiii nu au voie sa iasa afara in pauze, nici macar din clasa! Dupa-amiaza copiii sunt scosi in curte 40 minute, in liniste si prin rotatie (din lipsa de spatiu si idei si din cauza vecinilor!). Pauza de „fructe” inseamna de fapt pauza de biscuiti (si 1 rondea de banana sau 1 feliuta de mar). Lipsa management educational, personal didactic submediocru (manualele de primara sunt deja o provocare prea mare…) si lipsit de experienta, metoda didactica, empatie si vocatie. Ambitii de concursuri scolare (care insa sunt trisate, servind bietilor copii prima lectie de impostura…). Ura viscerala fata de gandirea critica. Orgolii maladive. Singurul avantaj al acestei scola era taxa mica, dar am inteles ca de anul viitor si aceasta este istorie.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.