La colțu' străzii

Cum au votat vecinii mei

2 comentarii

Autoritatea Electorală Permanentă se dovedește încă o dată o instituție eficientă și transparentă în ceea ce privește accesul la datele electorale. Alegerile europene au fost validate joi, pe 29 mai, și deja încă de a doua zi pe site-ul Biroului Electoral Central au apărut datele despre alegeri, în format XLS, defalcate pe localități, pe competitori și chiar pe secții de vot. Mai mult, sunt disponibile și procesele verbale ale tuturor secțiilor de vot, scanate, pentru cei ce vor să verifice eventuale fraude. Plecând de la aceste date, voi reface exercițiul simpatic de a vedea cu cine au votat vecinii mei, plecând de la ipoteza că majoritatea suntem arondați la aceeași secție de vot. Am mai făcut acest lucru în 2012, când am constatat că opiniile mele politice sunt puternic diferite de cele ale majorității celor ce au votat în secția mea.

sectiamea1Prezența la vot a fost simțitor mai mică decât media națională. Doar 246 din cei 1138 de cetățeni au ieșit să voteze. Trebuie spus că au fost și 16 voturi pe liste suplimentare, persoane care fie se aflau prin trecere în București, fie s-au mutat recent în zonă. Dar aceștia sunt compensați de cei ce au votat în alte localități, pe unde se aflau cu treabă. Spre exemplu, chiar eu am votat pe o listă suplimentară acolo unde locuiește mama mea, că eram în vizită. Doar 19 persoane și-au anulat votul (nu putem știi dacă intenționat sau nu); totuși, procentul este de 7,7%, adică mai mare decât media națională. 


Opțiunile politice sunt diferite de cele ale medie naționale, dar apropiate de media pe București (voi reveni cu un articol pe acest subiect). PSD a obținut cele mai multe voturi, 71, dar acestea au reprezentat doar 31,3% din totalul voturilor valide, simțitor sub media națională. Pe locul doi a fost Mircea Diaconu, cu 38 de voturi (mai mult de jumătate din numărul de voturi ale PSD!), adică 16,7%. PMP, PDL și PNL au primit un număr asemănător de voturi fiecare (26, 25, respectiv 24), venind pe locurile 3-5, în această ordine. Cu alte cuvinte, Antena 3 a câștigat la scor în secția mea de vot, dar fără a atinge pragul de jumătate plus unul din voturile valabil exprimate. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care campania a fost foarte anemică și primarul Vanghelie (v-am spus că stau în sectorul care este, da?) complet absent.

sectiamea2

Dintre ceilalți candidați, mai răsăriți au fost PRM și FC, cu câte 9 voturi, dar și Corina Ungureanu, cu 6 voturi. UDMR nu a primit niciun vot, dar probabil nici nu se aștepta. Tot cu zero voturi din secția mea au plecat Noua Republică, Partidul Verde, Alternativa Socialistă și Partidul Dreptății Sociale, precum și patru independenți (Costea, Liga, Dăeanu și Filip). Remarc și că PPDD a luat doar trei voturi. Cu alte cuvinte, nici vecinilor mei nu prea le plac opțiunile marginale.

Pentru cei ce vor să facă un exercițiu similar, lucrurile sunt relativ simple și cer doar minime cunoștințe de Excel. Dacă nu știți numărul secției, mergeți pe Registrul Electoral și introduceți numele și CNP pentru a-l afla. Descărcați de la BEC statistica la nivel de secție de votare. Găsiți în document linia corespunzătoare secției de vot. Documentul este organizat pe județe/localități/secții de vot, căutați în această ordine. E mai ușor dacă setați prima linie ca filtru și selectați doar linia cu secția. Astfel veți avea lesne cifrele pentru fiecare competitor.

2 gânduri despre „Cum au votat vecinii mei

  1. In sectia mea din sectorul 2: 29% prezenta la urne, 4% voturi nule, 23% PDL, 21% PSD, 14% PMP, 12% Diaconu, 9% PNL, 7% FC

  2. A mers perfect! Păcat ca nu putem sa vedem și cine/cum a votat…
    La mine in sectie s-a votat „rosu” : PSD – 48 %, Diaconu 10 %, PPDD 6 %, PMP PDL PNL 21%… asta spune tot! La o prezenta de 31% e problema – sa vedem la o prezenta de 55 % in toamna.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.