La colțu' străzii

Oligarhia est-europeană și interesele americane. Hăituindu-l pe Victor Ponta încă din 2002 [video]

Scrie un comentariu

Domnul Ghiță recunoaște că se teme de mesajul americanilor și apare pe chat la „dușmanii” digitali, îngrijorat că prea se potrivește modelului de oligarh est european devenit ținta politicilor americane în zonă. Da, oligarhia nu e democrație, e fix ev mediu și privilegii feudale.

Și-n Thailanda legii marțiale și-n Ucraina ruptă de separatiști, scânteia turbulențelor s-a aprins de la corupția guvernamentală. Același combustibil anti-corupție a pârjolit Turcia protestelor de anul trecut, gata gata să izbucnească iar, când cu accidentul minier și neregulile operatorilor minieri licențiați suspect. China însăși desfășoară o campanie virulentă și spectaculoasă împotriva nomenclaturiștilor corupți de înalt rang, din Partid sau din Securitate. Iar americanii își urmăresc și ei ferm frauduloșii, fapt redemonstrat prin recenta amendă de peste 2.5 miliarde de dolari împotriva unei bănci elvețiene unde cei mai bogați americani își ascundeau veniturile. La fel cum trebuie să-și protejeze investițiile și proiectele în zonă. Și de aici teama domnului Ghiță.

Dar oare cât de inconfortabil trebuie să se simtă domnul Dragnea care a dovedit că are logistica necesară să organizeze un referendum care să iasă cum se cere, vezi Teleorman, vezi Crimeea? Cam la fel de inconfortabil ca americanii care-și construiesc scutul anti-rachetă pe moșia sa înghesuită de votanți teleghidați la kilogram, care mâine ar putea foarte bine cere alipirea la Bulgaria, Serbia sau Republica Populară Caracal.

În tot acest timp, Ponta știe de ce fuge și de americani și de baroni ridicându-le sprânceana și pulsul și la unii și la alții. A crescut de mic copiindu-și temele anticorupție prins între ciocanul baronilor și nicovala americană. Dacă doriți să revedeți, tânărul doctorand Ponta, creatorul instituțiilor anticorupție din România, trimisul foștilor nomenclaturiști să-i prostească pe americanii civilizatori. Pentru nevoia de zoom out, câteva minute dintr-o emisiune istorică din Mai 2002:

 

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.