La colțu' străzii

Mitul neamțului salvator / un viitor prezidențiabil?

5 comentarii

Citesc ca știre faptul că domnul Klaus Iohannis candidează la președenția PNL, având doar un contracandidat, având susținere puternică în cadrul partidului. Nu uit nici că până acum câteva luni, președintele PNL era promovat puternic ca fiind candidatul USL la prezidențiale, beneficiind tot de o susținere puternică.

Bun, nu știu aproape nimic despre Klaus Iohannis, dar știu cum care este părerea românilor despre germani (o minoritate etnică aproape dispărută de pe teritoriul României, prezentă mai mult la nivel simbolic în mentalul nostru colectiv).

Nu am date recente, dar nu cred, că atunci când vine vorba despre acest subiect – părerea românilor despre germani, sunt modificări serioase.

După cum se poate vedea din tabel, germanii, în viziunea românilor sunt civilizați, harnici, întreprinzători, inteligenți și cinstiți. E important de remarcat faptul că pentru românii în general, dar și pentru românii din Transilvania, germanii sunt în primul Screen shot 2014-05-28 at 5.31.27 PM”civilizați”, iar apoi ”harnici” și pe locul trei ”întreprinzători”. Mitul germanului civilizator, venit/adus de către un imperiu civilizator rămâne prezent în mentalul colectiv. Chiar și maghiarii și romii se ”confruntă” cu aceleași mituri.

În acest context nu pot să nu mă gândesc că domnul Iohannis, etnic german foarte vizibil, care a profitat din plin de această asociere. Sibiul/Hermannstadt, fost oraș săsesc (cetate cu istorie veche) l-a ales ca primar în 2000 și l-a păstrat în funcție. Nu știu dacă neapărat datorită competenței, dar cred că pe undeva și datorită mitului – germanul cel civilizator, cinstiti, harnic, întreprinzător.

Candidatura domnului în cauză la șefia unui partid care până de curând s-a afișat pe scena politică ca fiind partidul care va da următorul președinte mă face iar să mă gândesc: oare vom ajunte noi să alegem ”eroul civilizator, cinstit, harnic, inteligent și întreprinzător” ca să ne conducă pe noi, un popor de oameni ”primitori (61%), cumsecade (47%), harnici (43%) și inteligenți (31%)”?

Avem nevoie de mituri ca să ne alegem viitorul președinte?

Oare capitalul de imagine a domnului Iohannis va reuși să coalizeze dreapta românească?

Precizare: post-ul este doar o invitație la reflectare!

Autor: Daniela

mămica Moacei / Moaca's mom Am o minune de fetiță și trei pisici

5 gânduri despre „Mitul neamțului salvator / un viitor prezidențiabil?

 1. Prin Banat, in urma plecarii masive a şvabilor, cind intilnesti un şvab ramas, si ai o contradictie cu el, il linistesi simplu: pacat, toti şvabii destepti au emigrat, am ramas noi intre noi.
  „Mitul neamtului salvator” are mirajul sau in Romania lui Carol I.
  Dar pentru asta trebuie adus un neamţ nativ din Germania de Vest. Deloc nascut/trait in Romania. Aerul mioritic este nociv 😛

 2. Klaus Iohannis nu e cel care a pregatit cativa ani buni Sibiul sa devina Capitala Culturala Europeana? Poate acesta e atuul lui, are viziune si rabdare pe termen lung.
  Nu tin partea unui partid politic dar cred ca ar fi trebuit sa incluzi in articol faptul ca in calitate de primar a facut multe pentru Sibiu.

 3. Calculul e simplu. Daca romanii sunt impartiti, mai mult ca sigur il voteaza toti maghiarii, care vor inclina balanta. Neamtul pleaca astfel de la +6%.

 4. @Moromitic : La asta m-am gandit si eu, fiind minoritar, maghiarii il vor sustine mai puternic in turul 2, daca nu chiar si 1. Il luasem in calcul si pe MRU la luat voturi de la maghiari, pentru ca vorbeste limba maghiara destul de bine. Acum daca sunt amandoi in aceeasi barca, ar fi frumos si haios sa vad pe MRU spunandu-le maghiarilor pe limba lor cum un neamt ar fi un bun presedinte pentru toti romanii 🙂

 5. Pingback: Ce mi-a plăcut săptămâna trecută (21) | Martie din Post

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.