La colțu' străzii

Salve, #UnițiSalvăm. Și la revedere!

4 comentarii

„La revedere!” fiindcă mi-ar plăcea să regăsesc atmosfera de astă toamnă, nu Crăciunul ăsta de primăvară electorală. O singură duminică am lipsit astă-toamnă de la marșurile prin cartiere. Am fost acolo zeci de km și pe vreme frumoasă și pe ploaia rece de octombrie și am povestit aici la colțul străzii  aproape fiecare duminică. Deși mi-am furat din timpul liber dedicat celor dragi, pe care uneori i-am cărat cu mine, nu se putea altfel, ar fi fost degeaba toate discuțiile mele reale și digitale despre jaful Roșia Montană.

Nu m-am făcut că n-am văzut pe cei câțiva amețiți bezmetici pe care presa interesată de murdărirea protestului i-a expandat până la saturație de am ajuns cu toții niște hipsteri comuniști. Iată-mă și comunist sau biet manipulat, nu v-ar fi rușine celor care ați pus botul, vă știți voi care. Am povestit pe aici cum i-am numărat unul câte unul și nu îmi dădeau mai mult de câteva zeci. Din mii, da? Un procent infim, subunitar dar mereu filmat și fotografiat în prim-plan din toate unghiurile ca să fie scos în față de mass-media interesată de  discreditarea tuturor.

Desigur, erau mereu acolo nelipsiții daci, cu steag cu tot, ecologiștii, ba cred că și veganii, popa sau călugăr ăla pletos cu enoriașii lui cu tot, halatele din căminele de la Medicină, monarhiștii, cei cu Cuțu-Cuțu, ultrașii violenți evacuați admirabil de jandarmi abili, în fine, multe, multe grupuri foarte diverse. Dar dincolo de inediții respectivi repet mi-no-ri-ta-ri, marea majoritate, cea cu adevărat semnificativă erau oameni ok: după port și smartphone, clasă medie, după postură și discurs, informați, familiști după cărucioarele de copii, cetățeni activi, dinamici. Fix pădurea asta civică lipsea din orice relatare mass-media de astă toamnă pentru ca mai apoi fiecare care n-a fost acolo să povestească despre copacii pe care îi vedea el la televizor împreună cu piticii lui cu tot. Că n-o să uit nici mizeriile scrise de ceilalți prea prețioși  posesori de pitici, cei de dreapta. Asta în timp ce în cele mai friguroase duminici de decembrie,  se protesta la Guvern scandându-se ironic și exasperant „Jos Iliescu!”

pancarta uniti salvam

Într-una din primele duminici mi-am culcat bicicleta chiar lângă elegantul domnișor agitator al prezentului electoral-europarlamentar anti-vot anti-tot. Acorda narcisist un interviu în care zicea că de fapt nu acordă atenție la „preeesaa românăăă plină de minciunăăă!” pentru cine știe melodia. N-am avut cum să fac mișto de el că nu se cădea față de fetele care mă însoțeau. Mi-a stat pe limbă un strigăt scurt „Du-te bă și plătește-ți ospătarii. Socialist, pe cartea de muncă”, cum vă place vouă. Am rămas însă  foarte chill să nu stric atmosfera de carnaval.

Am trecut apoi iertător dar la fel de neuitător și peste bâlbele din săptămâna când lumea dorea să meargă la DNA iar respectivul și grupulețul său au deturnat tema acelui marș de duminică. Degeaba, fiindcă nu s-au putut împotrivi mulțimii care tot a ajuns simbolic în fața DNA în duminica imediat următoare, într-un moment critic pentru această instituție. Agitatorul de facebook a lipsit foarte îmbufnat în acea duminică pro stat de drept, dar restul miilor ne-am înghesuit pe străduțele alea înguste de lângă Cișmigiu. Ah, iar n-o să uit că, în ciuda apelului, el și vașnicii dreptaci ai patriei de drept au lipsit, că le puțea marșul miilor de duminică. Extremiștii de stânga și de dreapta ținându-se de mână. Eu rămân extremist de centru, vorba maestrului dilematic.

Azi agitatorul a rămas singur la fântână. Să-i fie de bine și să-i caute pe ăia unșpe-doișpe amețiți cu care se credea el zece mii ca astă toamnă.

Paraziții mișcării civice Uniți Salvăm dar mai ales cinicii  ei comentatori la fel de nocivi și ipocriți  au fost din nou șșștt reduși la tăcere de majoritatea tăcută și de nicăieri apărută sau dispărută. Până la deparazitare și mea culpa, am dat Unlike la Uniți Salvăm dar o să fiu acolo de fiecare dată când e vorba despre Roșia Montană. Pe tema asta rămânem uniți, în rest salve și la revedere. Primăvara nu-i ca toamna și chiar dac-ar fi iarnă, nimeni nu crede în Moș Crăciun.

4 gânduri despre „Salve, #UnițiSalvăm. Și la revedere!

  1. Stai asa, nu esti cam drastic? Adica putem vota trimiterea Noricai Nicolai cu salariu gras la Bruxelles, si Ovidiu ne poate chiar dovedi de ce ar trebui, dar avem repulsie de daci, vegani si mutunachele prea infumurat. Probabil ca daca agitatorul, ecologistii si marxistii se faceau procurori ceausisti, votau in parlament bazaconii anti-DNA, furau tot ce puteau, trageau vilane si afaceri, dar reuseau sa fie sub obladuirea unei famiglii europene si eram cu un dram mai putin hoti decat ailalti, acum erau in drum spre Bruxelles cu votul lui Ovidiu, Joness si poate si al tau in spate. Dar asa, pe Facebook, e inadmisibil. Nu cumva a ajuns like-ul pe Facebook-ul mai important decat votul de Bruxelles-ul ? Nu cumva esti intransigent la tarate si indulgent la faina?

    Mi se pare o tendinta ingrijoratoare in discursuri. Nu era suficient ca in economie nu mai putem avea repulsii intransigente si tre’ sa fim rationali (alegem raul cel mai mic: nu-ti place firma, alege alta, atata tot). Nu e suficient ca mai nou nici in politica nu mai putem fi intransigenti, cel putin daca esti de partea „binelui” (candidatii sunt naspa, asta e, trebuie sa alegem raul cel mai mic, dar alegem). Acum trebuie sa fim, in contrapartida, si ultra-intransigenti pe partea civica: a indraznit nesimtitul sa nu vina in fata DNA? Indraznesc retarzii sa vrea monarhie, drepturile animalelor, socialism? Inadmisibil.

    Practic, promovezi boicotul civic, in aceeasi zi in care altii combat boicotul politic, desi la o adica politicienii sunt mai detestabili decat toate minoritatile tale la un loc plus 100 de mutunachi. Mi se pare o inversare a valorilor.

  2. N-am zis nimic din ce in pui tu in gura, kinn.

  3. Ba da, reiei aproape identic argumentele boicotului: astia nu ma reprezinta, nu-mi merita like-ul/ votul, prefer sa nu-l dau nimanui. Adica exact ce se chinuiau ceilalti sa contracareze cu mesaje de genul „votul tau conteaza”.

    E rau sa fii mai intransigent cu activistii pro-bono decat cu politicienii platiti gras.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.