La colțu' străzii

Cercetarea știintifică – o descriere SF

Scrie un comentariu

Sursa: Gregory Benford „Teama Fundatiei”, Ed. Teora, Bucuresti, 2002, pp. 64-65

Departe de a fi oaze destinse si meditative in care cercetarile sa se desfasoare in liniste, universitatile erau maratonuri intense, competitive, de inalta presiune. Meritocratii – oameni de stiinta si universitari deopotriva – lucrau mult, se confruntau cu probleme de sanatate asociate stresului, cu o rata ridicata a divorturilor si in general aveau putini copii. In cautarea Celei Mai Mici Unitati Publicabile, isi cioparteau rezultatele cercetarilor in bucatele, pentru a-si spori lista de lucrari tiparite.

Ca sa obtii o sponsorizare din partea Oficiilor Imperiale, trebuia sa executi munca de baza: Completarea de Formulare. Hari cunostea la perfectiune labirintul ametitor de intrebari intersectate. Enumerati tipul si „textura” resurselor financiare… Estimati beneficiile secundare… Descrieti tipul de echipamente de laborator si calcul necesare (pot fi modificate corespunzator resursele existente?)… Clarificati pozitia filosofica a activitatii propuse…

Piramida puterii insemna ca savantii cei mai experimentati munceau cel mai putin in domeniul lor, ei fiind angajati in nesfarsite jocuri de favoruri. Incruntati, Cenusiii aveau grija ca nici o casuta sa nu ramana nebifata. Numai aproximativ zece la suta din solicitarile de sponsorizari primeau fonduri, dar abia jumatate din suma ceruta si cu o intarziere de doi ani.

Mai rau: deoarece factorul timp era atat de important, se acordau bonusuri pentru obtinerea de rezultate imediate. Pentru ca sa te asiguri ca o cercetare avea sa fie incununata de succes, o efectuai aproape complet inainte de a solicita sponsorizarea. In felul acesta, evitai orice „neclaritati” din cerere, orice abateri neasteptate de la directia initiala a cercetarii.

Iar toate acestea insemnau ca cercetarea devenise in majoritate lipsita de surprize. Nimeni nu parea sa observe ca astfel li se rapea satisfactia centrala – surescitarea produsa de evenimentele neasteptate.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.