La colțu' străzii

Salvează o viață, e simplu

Scrie un comentariu

Cu ceva timp în urmă m-am aflat, îngrijindu-l pe tata, într-o secție de hematologie al unui mare spital din capitală. Am văzut multe, dar am rămas profund impresionată de tinerii care veneau să se interneze. Leucemii, forme diferite, tragedii.

În 2010 o colegă încerca să mobilizeze posibili donatori de de celule stem pentru a o ajuta pe o tânără, bolnavă de leucemie pentru care singura speranță era transplantul. S-au strâns mulți oameni pe listă, dar atunci, numărul celor testați a fost limitat la primii 40, prioritate având rudele cele mai apropiate (ceva normal având în vedere că se căuta compatibilitate). Eu nu am mai ajuns să fiu testată, dar știu că nu s-a reușit să se găsească un donator compatibil. Tânăra s-a stins din viață cam la un an.

Recent am aflat că se încearcă și la noi realizarea unui Registru Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem (http://www.registru-celule-stem.ro/), s-au făcut ceva campanii de informare, dar din păcate sunt încă puține persoane înregistrate. Registrul este funcțional și este conectat la celelalte registre europene.

Am încercat să găsesc mai multe informații despre donarea de celule stem (hematopoetice) și astfel am aflat că în România, 25 de persoane au mai puțin de o lună la dispoziție să găsească un donator de celule stem compatibil. Am găsit și mărturii ale celor care au avut șansa să beneficieze de existența acestui registru: coneva a primit celule stem pentru transplant chiar din Italia.

Eu m-am hotărât să mă înscriu, e ceea ce pot să fac (eu nu pot dona sânge din cauza tratamentului pentru hipertensiune). M-am înscris pe pagina lor de net, mi-am dat datele de contact și am mers pentru consult și recoltare de sânge. Am completat un chestionar și am semnat un document prin care mi-am dat consimțământul. Am avut la mine toate documentele medicale de care aveam nevoie. Totul s-a desfășurat rapid și foarte profesionist. Am fost impresionată. Pe coridoarele Institutului de Transplant/ Centrul donatorilor de sânge era multă lume, venită pentru a dona sânge. Eu însă am fost trecută în față, peste rând. Asistenta a fost foarte atentă cu mine, iar la final mi-a mulțumit. Am dat 15 minute din timpul meu si două eprubete de sânge.

Știu, la început ideea de a dona celule stem hematopoetice pare să sperie. Dar dacă te informezi vezi că nu e așa de greu pentru că aceste celule se pot recolta:

       din sângele periferic. Se face înainte, timp de 4 zile, un tratament pentru creșterea concentrației acestora prin injectarea sub piele a unei proteine de sinteză; apoi, după o analiză care stabilește că numărul este suficient, se montează un cateter pe o venă de la picior și se cuplează la un aparat care colectează prin filtrare aceste celule (timp 3-5 ore). La sfârșit poți pleca liniștit acasa. 70% dintre transplanturile efectuate în lume se fac folosind celule stem recoltate cu această metodă.

       din măduva osoasă. Recoltarea se face sub anestezie totală și este realizată din osul bazinului (în nici un caz din șira spinării cum ar crede mulți). Este o procedură mai complicată, care necesită spitalizare. Este mai rar folosită, doar în 20% din cazuri.

Toate informațiile necesare se găsesc pe site-ul http://www.registru-celule-stem.ro/afla-despre/alte-informatii. E chiar la secțiunea ”Cum poți salva o viață”. Mie mi se pare simplu și foarte la îndemână.

Autor: Daniela

mămica Moacei / Moaca's mom Am o minune de fetiță și trei pisici

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.