La colțu' străzii

Alo, 112? Violența teve ține mai nou de Poliție

5 comentarii

Am renunțat la teve acum fix trei ani. Nu la obiect în sine cât la televiziune. Nu bravez, conjuctura fericită m-a împins să amân reînnoirea abonamentului la cablu. Și birocrația infectă a companiilor de cablu, într-o vreme în care n-aveam timp de formularele și cozile lor.  Și fiindcă urma să apară copilul – cum să primesc în casa mea toate gunoaiele teve și implicit să dau de înțeles că aprob? Fiindcă ăsta e riscul când lași televizorul liber – ticăloși mai mult sau mai puțin sofisticați îți intră în casă pe fereastra digitală cu diagonala mult lăudată. Apropo de reclame, care-i diferența între publicitate și  cerșetorii sau bișnițarii agresivi din piață? Și unii și alții dau volumul mai tare și te agasează constant.

Ideea telecomenzii e o iluzie. Înainte de renunțare, aranjasem canalele-vidanjă cât mai departe, dozam mult efort și timp aiurea pentru selecție, prioritizasem posturile cât de cât, mă revoltam aici pe blog asupra conținutului teve, în fine. Nu știu cum se simte un om care se lasă de fumat dar eu unul chiar mă simt mai bine. Uneori, între DVD-uri bine alese, intră posturile care se prind clasic (da, culmea, televizorul prinde TVR și PROtv). Și ne mai fură imaginile. Moment în care copilul sesizează hipnoza noastră și neobișnuit cu privarea de atenție, stinge televizorul. Îl vede ca pe un corp străin și mă bucur de fiecare dată când o face.

Aș fi rămas abonat pentru posturile sportive. Dar și aici mi s-a îmbunătățit viața. Am fost nevoit să fiu cel din cercul meu de prieteni care organizează ieșiri pentru vizionarea de meciuri sau cel care se interesează să cumpere bilete. Cu totul altă experiență, o socializare mult mai de calitate. Pentru restul meciurilor, streamingul online își face treaba foarte bine.

Am învățat că în lumea internetului, e o iluzie nevoia de televizor cu motivația sobră a „informării”. Fals! O mulțime de oameni din massmedia au renunțat ei înșiși la televizor. Așa cum cine lucrează într-o fabrică de parizer nu pune gura pe așa ceva sau cum mulți lucrători din industria tutunului nu sunt fumători. În anturajul meu, am încă patru prieteni care au renunțat la teve, doi din ei l-au dat degeaba, bucuroși de spațiul eliberat. Alte experiențe despre viața fără televizor puteți citi aici.

Azi, la radioul din taxi am auzit niște hlizeli fm despre nuș’ce scandal de la un talkshow al unei televiziuni de știri: doi politicieni s-au certat în numele poporului, s-au înjurat care-i mai traseist și s-au amenințat. Nu că mi-ar păsa prea mult dar trebuie să recunosc că s-a atins un nou vârf. De fapt a new bottom cum ar zice englezii. Pe vremea mea, pentru violența teve se făcea apel la CNA. Acum reclamanții nu mai sunt telespectatorii indignați ci invitații din platou. Acum se sună la Poliție direct din studioul de televiziune. 

5 gânduri despre „Alo, 112? Violența teve ține mai nou de Poliție

  1. Ăsta e articol de fală în care ne spui că nu te uiți la televizor? 😀

    Eu, ca un extremist de centru (nemuritoarea vorbă a lui Radu Cosașu), cred că în orice trebuie să existe o moderație: și în folosirea televizorului, și în respingerea lui.

  2. La mine „renuntarea” la TV consta in : urmarit cat posibil canale care dau doar filme/documentare fara pauze publicitare, fara stiri si/sau emisiuni balacaritoare. Rezultat, medie 2-3 ore de TV pe zi. Apoi am mutat tembelizorul din dormitor in sufragerie, media a scazut sub o ora pe zi. Asa ca nu pot decat sa il felicit pe Moromitic.

  3. De când Paula a început să învețe mandarină și se uită doar pe CCTV viața mi se pare mult mai roz. Noroc că mai scap din când în când pe net la A3 și îmi iau doza de enervare 🙂

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.