La colțu' străzii

Meditație de vineri

2 comentarii

Amitayus_MandalaSe vorbește despre toamna românească (CNN), despre trezirea societății civile, despre revolta unei generații. Se vorbește pentru că aceste fenomene există, ele se manifestă. Lumea iese în stradă, iese pe câmp, iese în fața unei biserici. Din amorțeală încep să se trezească conștiințe, să se discute lucruri serioase (nu doar că vedeta X-ulescu a mâncat aseară în nu știu ce restaurant cu nu știu ce fotbalist): dreptul de proprietate privată (Articolul 44 din Constituție), dreptul la libertatea de exprimare (Articolul 31 din Constituție), dreptul la ocrotirea sănătății (Articolul 34 din Constituție). E un pas înainte pe care îl face societatea românească, e un câștig pentru cultura politică a acestei nații care până acum a suferit destul de mult.

E păcat că nu se cunoaște și din această cauză nu se discută (e drept că este și extrem de vag definit) dreptul la mediu sănătos (Articolul 35 din Constituție) care prevede: (1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic. (2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. (3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător. Poate ar trebuie adus în dezbatere publică și cerută operaționalizarea acestui drept pentru ca să fim mai bine protejați ca cetățeni și să avem instrumentele necesare pentru a ne putea apăra de interesele unora.

Dar revenind la trezirea societății, sunt de-a dreptul surprinsă să citesc opiniilor și analizele unora (care se doresc formatori de opinii) despre această toamnă românească. Aceștia, în loc să se bucure că societatea românească ia poziție, dezbate, protestează, deci se manifestă mai departe de banala discuție politică pe scara blocului sau la un pahar de bere (nu că acest fel de discuție nu ar fi bună), vin și reproșează că de ce nu s-a întâmplat mai devreme, că există un singur mare subiect adus în stradă (#unitisalvam#), că de ce nu există cerințe clare etc.

Cred că domnii în cauză pierd din vedere aspecte care pentru cei care participă la protest sunt clare ca lumina zilei. Mișcarea declanșată este o reacție a unora (deloc de neglijat ca număr) la șirul continuu al actelor de corupție din partea clasei politice. Subiectul Roșia Montană este doar picătura care a umplut paharul nemulțumirilor. După au venit natural fenomenele ca răscoala împotriva gazelor de șist (aici găsiți o bună argumentare în ce privește exploatarea acestora – http://logec.ro/cat-de-ieftin-va-fi-gazul-de-sist-ghici-ghicitoarea-mea/) sau a enoriașilor catedralei catolice Sfântul Iosif din Bucureși (cerând aplicarea hotărârii judecătorești și demolarea clădirii de birouri din spate).

Tot mai mulți nemulțumiți se adună, discută, se informează în ciuda faptului că premierul declară că „1.000 de oameni nu pot bloca o țară de 20 de milioane”. Unda de nemulțumire începe să se propage, oamenii au acumulat destule și ar vrea să găsească soluții, cuțitul a cam ajuns la os. Unele dintre televiziuni, aflate în proprietatea unora clar afiliați politic încearcă din răsputeri să manipuleze, să contorsioneze faptele. Doar că nemulțumiții se informează sau încep să caute informații din surse alternative. Doresc să nu mai fie păcăliți ci informați, încă un lucru bun pentru societatea românească.

Nemulțumirea se propagă și vine iarna grea (așa anunță meteorologii). În decembrie 2012, în ciuda frigului de afară oamenii au ieșit să strige în stradă. Nu au fost mulți, nu au fost informați. Dar oare acum? Există destule motive, vor mai exista încă altele (guvernanții se simt deasupra tuturor și acționează în consecință). Oare protestele vor fi stopate de iarna care vine? Oare unda de nemulțumire a societății românești față de actuala clasă politică nu se simte încă în sondaje?

Autor: Daniela

mămica Moacei / Moaca's mom Am o minune de fetiță și trei pisici

2 gânduri despre „Meditație de vineri

  1. Problema ca manifestarile eco din ultima perioada este ca sunt grozav de neplauzibile. Impresia generala este ca cineva incearca sa impuna un subiect pe ordinea de zi – si spun asta fara a apela la diverse conspiratii, poate cu cele mai bune intentii – iar rezultatul seamana cu cel din vechiul banc cu Bula care ajuta sa treaca strada o batranica care nu voia sa faca asa ceva.

  2. Simplul fapt că dați crezare unei previziuni meteorologice MAI LUNGĂ DE 3 ZILE îmi demonstrează încă o dată că acțiunea bate reflexiunea – atît în cazul Dvs. cît și al celor pe care îi reprezentați. Începînd cu Mai 1968 (Franța), trecînd prin Joan Baez & Comp., pînă la demonstrațiile anti-tero din Italia (după masacrul din gara Bologna) am văzut (prea) multe asemenea evenimente, impresionante prin numărul de participanți, complet inutile prin cauzele vag-absurde ce le promovau (cum să impresionezi niște asasini anonimi urlînd pe stradă ?).

    Nu mă înțelegeți greșit: apreciez revigorarea spiritului civic, dar fără o minimă structură și ordine mentală (nici o aluzie la structurile politice) treaba rămîne un mare fîs. Povestea cu mortul-viu din Pungești este relevantă.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.