La colțu' străzii

Studenție prin chirie. Prin Olanda

7 comentarii

Articolul precedent vorbește despre falimentul sistemului universitar românesc. Nu intru în acest subiect, consider că spune tot despre calitatea diplomei universitare românești faptul că nu regăsim nicio universitate românească nici măcar pe locul 500 din topurile internaționale. Și scriind asta mi-l amintesc pe comicul involuntar Andrei Marga propunându-și ca obiectiv crucial accederea UBB Cluj într-un top 500. În rest, nicio diferență între curiculla lui taică-miu din anii ’70 și a mea 30 de ani mai târziu. Ca să închei, cu copii mei voi proceda așa cum fac colegii și cunoscuții mei mai în etate, strâns bani, aplicat la tot felul de burse sau granturi sau credite acordate în țara respectivă, orice ca să evite universitatea românească.

Și vor fi din ce în ce mai mulți. Nu e foarte dificil, sunt deja mii de studenți români care au bătătorit calea asta spre o diplomă din Marea Britanie, Franța sau Olanda. Cu 1900 EUR pe an, facultatea în Olanda sună foarte bine, nu mai zic dacă mai e rost de vreo bursă sau vreun job.

Și-așa ajungem în Rotterdam, un loc plin de studenți români, cu specializări care mai de care și nu neapărat doar prin binecunoscutele Erasmus. O poveste fabuloasă din Rotterdam își așteaptă ecranizarea, de fapt tare m-aș mira să nu fie măcar vreun documentar în facere. Atenție tineri regizori români, e rost de celebritate, aveți încredere în pontul ăsta.

Intră în scenă domnul Vliegenthart.

Legenda vie a orașului universitar olandez, despre bătrânul Vliegenthart știu deja o mulțime de studenți români iar despre el s-a mai scris. Domnul V. se ține încă bine, după felul vioi în care se mișcă și își conduce faimoasa sa dubiță n-ai zice că e octogenar. Au trecut zeci de ani de când ajunsese un fenomen care a determinat primăria Rotterdam să intervină. Dacă vrei să locuiești câteva săptămâni, un semestru sau peste noapte în Rotterdam, există hoteluri, hosteluri, există site-urile de apartamente, vile, complexe rezidențiale și cazări de tot felul și există… Vliegenthart. Fără link, fără niciun site, fără Facebook, fără publicitate pe nicăieri, întrebi de bătrân și cumva vei face rost de numărul lui de telefon. Ba îl găsești căutând pe internet pe orice forum de cazare în Rotterdam. Îl voi numi în continuare Domnul V. fiindcă oricum toate națiile, britanici, italieni, greci, sud-africani, români (la greu) îi pocesc numele de la Vienheart sau Fleagen Hart, precum un newyorkez.

Cum a ajuns primăria să se lupte cu moșul?

Când s-a văzut nevoită să aloce buget public pentru achiziții imobiliare fiindcă atunci-mai-tânărul domn V. amenința Rotterdam cu monopolul pieței rezidențiale. Domnul V. cumpăra tot ce înseamnă casă, mai ales casă nedorită. Tot ce nu s-ar fi vândut niciodată: dărăpănături, case cu instalațiile distruse, fără tâmplărie, în zone nefrecventabile. Vliegenthart cumpăra și desigur, n-avea concurență, nimeni normal la cap n-ar face o asemenea „investiție”. Ajungând la câteva sute de proprietăți, practic a obligat primăria să reacționeze împotriva a ceea ce se contura drept monopol. Deh, finețuri imobiliare și ale unei economii de piață sănătoase.

Așadar trebuie să vă fi prins până acum că bătrânul meșter cu dubița sa peticită este posesorul unei averi de multe (zeci?) de milioane de euro. Câți angajați are ca să-l ajute în administrarea sutelor de proprietăți? Câți instalatori, tâmplari, electricieni, menajere? Asistenți? Exact, niciunul, nimic. Sediul imperiului său imobiliar? Haha.

Pe domnul V. îl găsești numai la cafeneaua Engels și asta doar între anumite ore foarte fixe și doar în anumite zile ale săptămânii. Mega baza de date conținând sute de proprietăți și mai multe sute de chiriași se reduce la carnețelul său și la cutia cu chei. La averea sa se mai adaugă doar o singură mașină, celebra-i dubiță, Vliegen-mobilul.

V4Sursa foto

Domnul V. închiriază cu camera și după cum ați intuit a devenit alternativa căminelor studențești din Rotterdam. „Ieftin, scapi de birocrația universității, de reguli și sancțiuni și scapi și de mofturile altor proprietari care fac interviuri pentru chiriași„. Desigur, se mai întâmplă ca domnul V. să cazeze în aceeași zi două persoane în aceeași cameră. Dar credeți că administrația unei universități, cu toate computerele alea și personalul dedicat nu face astfel de gafe? Mai mult, domnul V. rezolvă imediat situația: într-o oră are deja altă cameră disponibilă. Mai jos, imortalizat lângă una din faimoasele cutii cu chei.

V1Sursa foto

Casele domnului V. înseamnă, elegant spus, conviețuirea cu animale nedorite. Adică șoareci. Mulți. Haz de necaz, se fac concursuri de vânătoare și programe de cercetare pentru capcane și momeli eficiente. Un campion, mai jos:

V2Sursa foto

Sper că nu ronțăiți când citiți postarea asta. 🙂 Dar imaginea reprezintă fidel ca un motto viața într-o casă V. Doar nu credeați că boemia rămâne numai în legendă. Nu, e vorba de plouat în case, geamuri sparte cu anii, paturi încropite pe paleți, zugrăveli executate de studenți artiști, resturi de biciclete uitate prin case, inundații la greu și mobilă adunată de la cine o lasă de izbeliște pe străzi. Apropo de zugrăvelile studenților mai artiști, unii și-au lansat și expoziții VliegenART, cu operele imobiliare. Sincer, mai bine facultate în Olanda și chirie la Vliegenthart decât diplomă universitară lipsită de credibilitate și căminele studențești din România.

V3

Sursa foto

I se zice excentric. Ba moderat. Ba zgârcit. Însă bătrânul nu e neapărat neglijent. Apare prompt la reparație dar nu vă gândiți că aruncă banii pe lucruri noi: nu, totul se peticește, o bridă, un scoci, un placaj, un cui, o sârmă rezolvă temporar situația. Toate el însuși, de la telefon la reparație: parcat dubița în fața casei iar în dubă se va găsi vreun leac de meșterit defectul apărut. Totul cu handsfree-ul pe ureche, să aibă mâinile libere să muncească și să răspundă în același timp la următoarea problemă imobiliară. Iar energia bătrânului șochează orice student care gâfâie doar asistându-l la reparație. Ba chiar mulți își fac câte un Selfie cu „Regele Rotterdamului„. Alții spun că bătrânul ar trebui inclus în ghidul orașului.

Pe Facebook s-a creat un grup I live/d in a Vliegenthart Huis!, care a inspirat mai multe articole, știri sau documentare, fiindcă e clar că e o comunitate amuzantă, ba chiar elitistă, având în vedere că îi aparțin profesioniști de-acum reputați, asistenți universitari și doctoranzi, toți foști chiriași Vliegenthart. Dacă v-am prins cu povestea acestui meșter milionar excentric, neapărat dați scroll p-acolo. Câteva selecții:

 • Yesterday I had the traditional toiled flood. The heating system on the third floor (installed by the man himself) decided to let loose a few liters of water. The floors in this house are typical Dutch wooden floors, and the water just goes beautifully through, all the way to the ground floor. Thus, yesterday it was raining both inside and outside the house.
 • Does anybody know his first name btw?
 • UNBELIEVABLE: I called Vliegenhart for a problem, he arrived after 3 minutes, he solved it after 3 and he left speaking an acceptable English… he’s becoming a real landlord?
 • He popped up in my room last saturday at 5 PM (Knocked 1 time waited for 2 secs and entered, the usual haha)
 • The house is leaking and the central heating bursted twice in one year (the second time after he just ”fixed” it himself using a plasic pipe that just melted). Anyways, Vliegenthart may be weird, but he has character!
 • Just don’t freak out if on a random Sunday you get up, walk to your very own bathroom, open the door and find him sitting on the wc pot doing his thing…
 • The essence of the Vliegenhart is unpredictability. That is why everybody loves him, it is like a combination of housing AND entertainment AND magic show AND mice under the floor and in the walls. Never a dull moment.

Și tot așa. Mă întreb, câți milionari în Euro muncesc atât de mult? Dar apropo de excentricități, pe lângă cafeaua la Engels, domnul V. mai are o pasiune de la care niciodată nu se zgârcește: opera. Chit că e Milano, Londra sau NewYork, el va fi mereu prezent acolo la premieră, în cele mai bune locuri. Iar dacă în sală s-ar nimeri să fie vreun scurtcircuit, o inundație, ceva, nu-i problemă! bătrânul are sigur la el niște scule de meșterit.

7 gânduri despre „Studenție prin chirie. Prin Olanda

 1. Costache din Enigma Otiliei

 2. Fix la mos Costache m-am gindit si eu cind am citit despre Vliegenhart.

  Dupa 6 ani in caminele de la Magurele prin anii ’90, oricit de excentrica, povestea domnului V. mi se pare un vis frumos. Macar de-am fi avut si noi pe cineva la cine sa sunam in caz de defect.

 3. De retinut atunci cand se mai plange cineva ca Ceausescu a construit apartamente ieftine si cu conditii proaste, nu ca-n marele Vest. In rest, zic eu ca in multe cazuri diferenta o fac mai mult imprejurimile universitatii, respectiv Rotterdamul si Beneluxul comparativ cu Bucurestii si Baraganul, decat continutul academic. Cel putin asta a fost impresia mea, student de varf in IT atat aici cat si in Vest: continut academic similar, difera doar oportunitatile.

 4. @kinn Cu diferenta ca apartamentele V. le folosesti temporar intr-o perioada in care aspectele astea conteaza relativ putin, pe cind apartamentele C. sint pentru o viata, uneori pentru viata mai multor generatii locuind simultan in ele. O alta diferenta ar fi ca de primele, cu ceva efort, te poti feri.

  In ceea ce priveste „imprejurimile universitatii”, total de acord. Experienta mea academica (Fizica) a fost cu continut teoretic mai dens, dar oportunitati (laboratoare, joburi in domeniu, internship, etc) practic nule versus experientele colegilor care au ales sa plece care au reclamat subtirime teoretica, dar s-au bucurat de o plaja incredibil de larga de oportunitati.

 5. kinn, diferenta intre cele comuniste si cele sus descrise, e ca in Olanda ai de ales.

 6. Pingback: Tu la ce școală privată ți-ai da copilul? | La colțu' străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.