La colțu' străzii

Chemați ambulanța pentru Educația prin sfeștanie

12 comentarii

Evul Mediu românesc își petrece eternitatea la numai 3 km de Ploieștiul republican al  lui Caragiale sau cel recent corporatist al lui Unilever, OMV-Petrom, Coca-Cola, McDonalds sau Carrefour. Ieri, în Târgșorul Vechi, mai-marii școlii au hotărât să diversifice activitatea culturală a școlii generale, adunând toate clasele într-o încăpere pentru o captivantă slujbă de… sfeștanie.

ora de religie

foto: basilica.ro

Că sutana a ajuns de mult la catedră dându-i Delete lui Darwin din manuale nu prea mai e o știre în sine. Îi zice oră de religie, de  fapt de dogmă și e un curs „opțional” – un adjectiv înșelător fiindcă începe obligatoriu și doar cu apeluri semnate și justificări bine întemeiate scapi copilul de la ora de îndoctrinare. Care oră e inserată strategic în mijlocul orarului cât să bântuie copilul nesupravegheat pe coridor cu unele școli „derogându-și responsabilitatea pentru supravegherea copilului în respectiva oră” direct de la avizier. Și mai mult, pe lângă izolarea copilului în așteptare timp de o oră, intervine un anumit tip de discriminare chiar la media generală – că mai toți copiii iau 10 la Religie iar prin respingerea orei, implicit îți privezi copilul de la o medie generală mai mare.

Revenind la sfeștanie, asta presupune și niște fum de tămâie („frankincense” pentru etnobotaniștii duși cu pluta globală). Că încăperea în care i-au înghesuit pe elevii din Târgșorul Vechi o fi fost mică și neventilată, că preotul o fi greșit rețeta la tămâia încinsă în cățuie, nu pot să știu. Cert este că  mai mulți elevi au leșinat sau au acuzat stări de amețeală și vomă iar treisprezece din ei „au fost preluaţi de la şcoala din localitatea Târgşorul Vechi şi duşi cu ambulanţele la spital cu diagnosticul iniţial de intoxicaţie cu substanţă necunoscută”. (sursa)

Așadar Republica Ortodoxă România își construiește viitorul cu popii-profesori acționând în școli și cu popii imobiliari acționând în plin boom al șantierelor preoțești. Iar peste toate, ca orice organizație care vrea să-și exhibe puterea în expansiune, în buricul capitalei se ridică drept simbol, Catedrala Mântuirii Neamului Prost. Chiar lângă cealaltă catedrală mamut, a Mânuirii banului public. Cum bine zicea cineva, zoom out după câteva zeci de ani și orice privitor va bănui pe bună dreptate că le-a construit același regim.

Înapoi la școala generală din Târgșorul Vechi, știți cu ce ocazie presta preotul acea sfeștanie extrem de educativă în fața elevilor adunați buluc? Cu ocazia „Zilei Educației” celebrate ieri în școlile românești.

Tot ieri a început festivalul Anim’est. Pare fără legătură cu școala din sat, dacă nu știi clipul neaoș de promovare.

12 gânduri despre „Chemați ambulanța pentru Educația prin sfeștanie

 1. prea tare legatura!!! nu stiam clipul 🙂 altfel, tonul postarii e cam amar 😦

 2. deh… scriitura de tip ghiveci, cu legătură între orice şi orice, nu ajută cauzei.

 3. Teoria lui Darwin e doar o teorie. Nu e nimic dovedit 100%. De asta se si scheama TEORIA evolutiei. Sa crezi in Darwin e la fel cu a crede in Dumnezeu. Fiecare isi are teoria lui si astfel religia lui. Unii cred ca i-au facut Dumnezeu, altii ca i-au facut extraterestrii sau eglena verde dupa milioane de ani de evolutie. Toate sunt TEORII, care e mai buna…numai Dumnezeu poate sti :))) In orice caz sa ingradesti libertatea de a studia religia la scoala, tu fiind ateu, nu te face mai destept fata de cei care sute de ani iti ingradeau dreptul de a crede ca pamantul e rotund. Stii cum e…”eu sunt ateu si am un spirit liber…cred in ce vreau, dar daca tu crezi in ce vrei, Dumnezeu adica, eu ca spirit liber te iau la misto sau fac tot posibiliul sa te conving ca ce crezi tu e prost”

 4. Amin. Oare popa facuse protectia muncii si PSI? Ca vorba aia, munca cu foc deschis e un risc.

 5. @kinn: o replică de pus în ramă. 😀

 6. Lucrarea sfantului duh, fiule 😉

  Dar pe bune acuma, oare macar in biserici se face protectia muncii si PSI? Ca doar sunt angajati la stat.

 7. Acum că întrebi, data viitoare o să mă uit după extinctoare și hidranți. Și da, ar trebui să aibă SSM-ul și PSI-ul semnat, că e după cum zici „lucru cu foc deschis”.

 8. Mai George, ..”doar” o teorie? Se vede treaba ca nu stii cu ce se maninca termenul. O teorie e si teoria relativitatii, spre exemplu. Ceva imi spune ca la aceea n-ai sa dai cu discard asa rapid 🙂 O teorie presupune o munca enorma -sttintifica, adica documentata, nu niste traznai care i-au trecut unuia prin cap – pornind de la FAPTE, observatii, conjugate cu logica si ratiune. Ea (teoria) incearca sa descrie cat mai clar realitatea. Sa crezi in D-zeu si in Darwin, e acelasi lucru, zici? Gresit. In Darwin nu e nevoie sa crezi, pentru ca el a existat. Asa cum nu e nevoie sa crezi ca 2+2 = 4, tu STII ca 2+2 = 4.Ghici ce, unii STIU ca evolutia are loc permanent, asa cum tu stii ca 2+2 = 4, pentru ca au pus mana si s-au informat despre subiect. Daca tu crezi ca e educativ sa inveti copiii povesti creationiste care nu stau deloc in picioare la o analiza cat de cat serioasa, cu tot respectul, te afli intr-o grava eroare.

 9. Religia nu are ce cauta in scoli. Daca vrea BOR-ul atunci sa infiinteze scoli sau cursuri platite din banii proprii nu de la stat.
  Ne intoarcem in evul mediu. Halal tara!

 10. Ar trebui să-i dea delete şi lui Marx împreună cu toţi ciracii lui. Dar se supără pontaco-băsiştii.

 11. George are un punct de vedere majoritar. Cine iti intrezice tie sa crezi mai baiete? Nimeni. Cine imi interzice mie sa nu imi educ copilul dupa ideile tale? Vezi tu, drepturile sunt si trebuie respectate de toti. Scrie in carticica aia a ta pe care o numesti Biblie.
  Intre timp, cumperi produse facute de popoare care nu „cred” in Dumnezeu dar muncesc pe branci si invata cum sa faca produse sa le platesti tu cu banii abia castigati. Mai uita-te in jur si poate intelegi ca nu trebuie amestecata scoala cu religia. Asa mai tarziu vor fi introduse si la ora de sport alergatul pentru a scapa de cainii agresivi, ca deh… au dreptul la viata.
  Lumea e intoarsa cu susul in jos. Ia carticica aia pe care spui ca o respecti si nu mai impune tu altora religia ta, asa cum nu iti place tie sa vina unul la tine sa faca afirmatii despre ce crezi sau nu crezi. Ia-ti copilul si fii nonstop in biserica ta, nu cere sa aduci biserica in scoala pentru ca ti-e lene sa te inchini unde trebuie.
  Educatia inseamna pana la urma sa ai capacitatea de a rationa daca vrei sa accepti un lucru sau nu. O tineti toti cu Darwin si atat, dar nu stiti nimic despre munca lui. Scoala e rea ca a zis Darwin ca ne tragem din maimut. Fara scoala nu ai fi tu capabil sa scrii si sa citesti si sa folosesti un PC.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.