La colțu' străzii

Cum sa conduci o tara (in directia cea buna) : PESTLE sau cum aleg investitorii locul pentru o investitie

7 comentarii

Continui seria inceputa in articolul precedent, prin care voi spune angajatilor mei, adica toti cei care primesc leafa de la stat, ce ma astept de la ei sa faca. Si anume, sa indrepte tara aceasta in directia cea buna, si sa ii dea bice. Nu tarii, ci incompetentei lor. Pe unii ii inteleg, la Stefan Gheorghiu nu se invatau astfel de lucruri. Si pe ceilalti, la fel, pentru ca invatamantul romanesc e astfel construit astfel incat sa acumulezi foarte multe cunostinte, mai mult sau mai putin folositoare, dar la absolvire rareori stii la ce si cum se folosesc in practica. Bineinteles ca aici ma refer la cei cu bunavointa de a face ceva. Pe ceilalti, nu-i inteleg.

PESTLE  Analysis Mind Map

O investitie intr-o tara straina comporta un risc, dar si o oportunitate. Cum alegi cel mai mic risc posibil cu oportunitatea cea mai mare? Poti sa fii geniu, sa ai noroc, sau sa ai o strategie. Unii investitori folosesc modelul PESTLE, un model de analiza a unei entitati in raport cu mediul inconjurator. La un curs ni s-a prezentat un studiu de caz, o firma straina a luat decizia de a face o investitie de cateva zeci de milioane de euro intr-un oras din Romania, in detrimentul a unuia din Ungaria si altuia din Turcia. Investitorul american a dorit sa intre pe piata europeana, avand un plan de afaceri pe 20 de ani, urmand ca sa aiba o baza de producere si desfacere cat mai aproape de consumatorul final. Astfel ca a cerut o analiza PESTLE pentru fiecare  tara din zona, a ales primele trei clasate, apoi cateva orase dintre primele trei clasate, ca sa aleaga un oras din Romania.

Acest model de analiza spune ca o companie (de fapt, orice tip de organizatie) este influentata de mediul in care isi desfasoara activitatea. In functie de domeniul de activitate si mediul in care activeaza, poate avea performante mai bune sau mai proaste. Influentele majore, care dau si acronimul modelului sunt Politic, Economic, Social, Tehnologic, Legal, Ecologic(Mediul). Fiecare dintre aceste componente majore are o sumedenie de subcomponente. Pentru fiecare dintre aceste subcomponente, se da o nota, in functie de cum se considera ca va a influenta, pozitiv sau negativ, activitatea companiei/organizatiei. In functie de spiritul companiei, se pot da diverse ponderi, gen daca esti Gabriel Resources, componenta ecologica are pondere mica, te doare undeva daca umpli Rosia Montana de cianuri. O sa dau cate un exemplu de cum ar suna intrebarile pentru fiecare factor, comparand ca exercitiu de imaginatie, nu faptic, cele trei tari. Intrebarile din model sunt de fapt cateva sute.

Factorul Politic: Cat de stabila este situatia politica a tarii?
Ungaria : Se manifesta tendinte de nationalism deplasat, cu amenintari nationalizari, totusi societatea civila nu a tolerat derapaje foarte mari. Nota 5
Romania : Gruparile politice se cam cearta constant, exista alternanta la putere, galagie multa, fapte putine. Nota 5
Turcia : Situatie relativ stabila, exista un semn de intrebare cu fundamentalismul religios, nefondat inca. Nota 6

Factorul Economic: Economia creste, sau are potential de crestere?
Ungaria : Cresterea se lasa asteptata, diferenta fata de zona euro lasa spatiu pentru un potential mediu de crestere. Nota 4
Romania : Cresterea se lasa asteptata, diferenta fata de zona euro lasa spatiu pentru un potential bun de crestere. Nota 6
Turcia : Cresterea incetineste, nu se accelereaza aderarea la UE, potential mic de crestere. Nota 3

Factorul Social : Exista interes, traditie, apetenta nativa pentru domeniul de activitate al firmei la populatie ?
Ungaria : Populatia are o compatibilitate scazuta a populatiei cu modelul nostru de productie. Nota 3
Romania : Populatia are o compatibilitate buna a populatiei cu modelul nostru de productie. Nota 7
Turcia : Populatia are o familiaritate medie pentru domeniul nostru de productie. Nota 5

Factorul Tehnologic : Exista competenta tehnica a fortei de munca pe domeniul nostru de productie?
Ungaria : Competenta medie la 10% din forta de munca. Nota 4
Romania : Competenta buna la 20% din forta de munca. Nota 6
Turcia : Competenta buna la 3% din forta de munca. Nota 4

Factorul Legal : Cadrul legal existent imi permite sa imi desfasor activitatea?
Ungaria : Legile prohibitive ingusteaza spatiul de manevra pentru linia noastra de productie. Nota 5
Romania : Ordonantele de urgenta pot afecta fara preaviz strategia anuala. Nota 4
Turcia : Exista un pachet de legi pentru stimularea acestui domeniu de activitate. Nota 7

Factorul Ecologic(Mediul) : Exista o diversitate climatica si geografica pentru a-mi putea testa produsele in faza de proiectare?
Ungaria : Diversitate geografica mica, majoritar campie, climat temperat cu fenomene meteo complexe. Nota 5
Romania : Diversitate geografica mare, climat temperat cu fenomene meteo complexe. Nota 9
Turcia : Diversitate geografica medie, climat mediteranean. Nota 6

Total : Ungaria 26 de puncte, Turcia 31 de puncte, Romania 37 de puncte. Bun, alegem Romania, cum decidem in ce oras ne facem fabrica ? Pai hai sa vedem, trebuie sa aiba o populatie minima de o suta de mii de locuitori, sa existe o facultate cu specializarile x,y,z care ne intereseaza, sa aiba autostrada, sa fie la cel mult o ora de un aeroport international, sa putem colabora cu primaria la amenajarea utilitatilor, etc samd.

Cam asa gandesc si actioneaza investitorii, doamnelor si domnilor guvernanti. O analiza PESTLE pentru Romania nu este foarte scumpa, se poate cumpara una „second hand” din anii precedenti, oricum costa mai putin decat o masina de parlamentar. Ba chiar cred ca puteti gasi un om de afaceri dispus sa va sponsorizeze o astfel de analiza. Puteti afla astfel ce puteti face dumneavoastra ca sa imbunatatiti scorul Romaniei la analizele PESTLE din anii urmatori.

Sunt mii de absolventi de facultati care cunosc bine o limba straina, si nu isi gasesc de lucru, sau nu pe masura pregatirii si capacitatilor lor. Forta de munca ce se degradeaza. Daca la fiecare minister, se formeaza cate o echipa, de 25-50 de tineri, cu studii superioare pe domeniul ministerului, angajati pe criterii de competitivitate, nu pile, care sa fie formati in a concepe strategii, si a le propune ministrului spre aprobare, plus cate un manager (cu sprijin politic efectiv, nu doar declarativ) cu experienta la privat pentru implementare, vom ajunge de parte. Avem cu ce, vointa ne mai trebuie.

Care credeti ca a fost orasul ales pentru investitie (nu a fost Bucurestiul) ?

sursa foto

7 gânduri despre „Cum sa conduci o tara (in directia cea buna) : PESTLE sau cum aleg investitorii locul pentru o investitie

  1. Turcia ti se pare mai stabila politic decat Romania ? Parcul Gezi ?

  2. @Cristi Mocanu :citez „comparand ca exercitiu de imaginatie, nu faptic, cele trei tari” 🙂

  3. Ploiesti sau Pitesti ?

  4. La noua- veche Stefan Gheorghiu, botezata pompos SNSPA se invata oare?
    Dupa lista de „profesori eminenti” de pe acolo intrebarea me e retorica.

  5. Scuze de raspunsul intarziat. Orasul ales a fost Ploiesti 🙂

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.