La colțu' străzii

Vasluiul care moare și perpetuarea sărăciei etnicizate la Odorheiu Secuiesc

5 comentarii

Institutul de Politici Publice (IPP) a publicat astăzi o interesantă listă a localităților din România care nu își acoperă din venituri proprii (impozite și taxe locale) nici măcar un sfert din cheltuielile administrative minimale (salarii angajați și aleși, respectiv minime cheltuieli de funcționare). Sunt 90 în total, dintre care 56 în Moldova și 25 (un oraș și 24 de comune) în județul Vaslui. Acestea înseamnă aproape o treime dintre cele 86 de localități din județ (2 municipii, 3 orașe, 81 de comune) și reprezintă 88.493 din cei 456.686 de locuitori ai județului.

Vorbim doar de localitățile care nu depășesc pragul de 25% venituri proprii în total cheltuieli minimale. Mă aștept ca majoritatea celorlalte, dacă nu toate să aibă venituri proprii mai mici decât cheltuielile de funcționare, în condițiile în care comunicatul IPP spune că doar 10% dintre toate localitățile din România reușesc să aibă venituri mai mari decât cheltuielile proprii (mi-ar place ca IPP să facă ceea ce predică, adică să publice toate datele, despre toate localitățile, în format deschis, dar nu e cazul). E un întreg județ care moare, din punct de vedere al viabilității administrației locale. Județul Vaslui (și nu numai) depinde de solidaritatea socială a cetățenilor României, într-o perioadă în care la modă sunt cuvinte precum descentralizare, regionalizare și subsidiaritate. Soluții? IPP (și nu numai) vorbește de comasarea localităților, Guvernul a legiferat de urgență, la presiunile FMI, insolvența unitățișor administrative, aleșii locali visează la fonduri europene. Nu mă pricep la domeniu, dar am impresia că nimeni nu a gândit o soluție reală, încă.

Am mai observat că pe lista publicată de IPP apare un singur municipiu, Odorheiu Secuiesc, adică fieful radicalismului maghiar. Rămân la părerea că izolarea în primul rând lingvistică la care se auto-supun maghiarii nu face decât să perpetueze sărăcia etnicizată. Atât timp cât nu se deschide către lume, secuimea nu va avea o șansă reală la prosperitate. În schimb, tot felul de șefi de partide, partidulețe, grupări și grupuscule nu vor avea grija unei munci oneste, pentru că vor fi plătiți de concetățeni să își strige inepțiile segregatoare, inclusiv atunci când sunt aleși în funcții publice. Ironic, salariile lor sunt plătite majoritar din taxele plătite de locuitorii altor regiuni.

5 gânduri despre „Vasluiul care moare și perpetuarea sărăciei etnicizate la Odorheiu Secuiesc

 1. Interesant.

  1. Ceea ce poate face judetul Vaslui este sa se lase de greve si sa munceasca de ex. la exlorarea, exploatarea si dezvoltarile de mediu din jurul gazelor de sist. Au in acest fel posibilitatea sa contribuie cu ceva si pentru ceilalti cetateni ai tari… un pic de solidaritate si din partea Vasluiului pentru Romania.

  2. Odorheiul Secuiesc: probabil ca aici se poate lucra ca Ungaria sa investeasca intr-un parc industrial / de afaceri + in Austostrada Transilvania… mai ales ca le dau pasapoarte….

 2. Huh?
  „Sărăcie etnicizată” la Odorhei? Nu ştiu dacă este ok să luăm nişte transferuri publice oarecare şi să generalizăm. IPP vorbeşte de vreo 65 mil. EUR per total, adică firimituri în comparaţie cu transferurile reprezentate de pensii (11% din PIB?), de exemplu. Alţi indicatori de dezvoltare arată că secuimea stă relativ bine.
  „Izolare lingvistică” a maghiarilor? Indicatorii privind învăţarea de limbi străine în România indică o discrepanţă între români şi maghiari? N-am auzit de aşa ceva până acum…
  Secuimea „nu se deschide spre lume”? În primul rând, nu-mi dau seama ce mari atribuţii au autorităţile locale din zonă încât să determine „închiderea” comunităţilor 🙂

  Judeţul Vaslui depinde de „solidaritatea socială” a cetăţenilor RO? Să nu ne umflăm în pene prea repede 🙂
  Care solidaritate, în condiţiile în care solidaritatea asta a forţat 2-3 milioane de români săraci să plece în străinătate? În România, dacă te naşti sărac ai parte de un număr foarte mare de bariere: de la spitalele în care mori fiindcă nu ai bani de şpagă, la şcolile rurale de facto abandonate, la barierele masive la intrarea pe piaţa muncii (diplome, birocraţie, impozite), plus aroganţa urbană anti-„melteni” şi rasistă etc.

  Încă un o obiecţie mai generală: de multe ori văd afirmaţii gen „salariile lui X sunt plătite de Y”. Mă tem că pentru România este încă relativ greu să facem asemenea judecăţi, nu există date publice atât de precise.

 3. Unde si ce date referitoare la Odorheiu Secuiesc ai vazut tu? Nu de alta, dar angajatorul meu e din Odorheiu Secuiesc. Si cunosc, cat de cat, orasul si activitatea sa economica. Crede-ma, sta mult mai bine decat iti inchipui…

 4. @Ovidiu

  Te referi cumva la lista din link-ul tau? Sau alta lista? Ca in PDF ala eu nu gasesc Odorheiu Secuiesc.

 5. Hmmm… ori eu nu mai știu să citesc, ori IPP a schimbat lista. Într-adevăr, nu e Odorheiu Secuiesc pe lista din link-ul meu. Dar parcă e altă listă, că atunci când am văzut-o prima dată avea și coloana Nr. Crt. Știu că am salvat pe calculator și am trecut datele în Excel, să îmi fie mai ușor să număr pe județe. Am aceste documente pe calculatorul de la birou, le verific luni și fac cuvenita rectificare. Mersi că mi-ați atras atenția.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.