La colțu' străzii

Swaziland. O Românie din Africa?

15 comentarii

Guestpost: Africapestetot

„Am spus-o de mai multe ori: Corlățean nu e la nivelul funcției de ministru de externe.
El merge la diverse reuniuni multilaterale și simpla încrucișare pe hol cu un omolog devine, în comunicatele MAE, o întâlnire aproape istorică.
De fapt, textele produse sub autoritatea lui Corlățean nu au un corespondent la omologi, ca și cum doar Corlățean s-a întâlnit cu Joe Biden, nu și invers. Așa ceva nu mai fac nici țările de mâna a treia din Africa. Poate Swaziland…”

Cristian Preda, Reprezentant al României în Parlamentul European

SwazilandSwaziland este ultima monarhie absolută din Africa. Are ca capitală Mbabane și este situată între Africa de Sud la vest și Mozambic la est. Alte asemănări cu România includ: o nouă Constituție a fost adoptată la doi ani după a noastră, în 2005; regele este șeful statului și tot el numește primul-ministrul; poporul este sărac, dar este fericit și își iubește aleșii.

Un motiv al acestei iubiri (inexplicabilă în România) este faptul că în timp ce în România printre culturile agricole cele mai importante se află pepenii, grâul și porumbul, în Swaziland foarte populară este cultura de marijuana. Altfel, exact ca la noi, oamenii sunt foarte evlavioși, mai ales conducătorii. În 2012, regele Mswati al III-lea și-a îndemnat poporul să se dedice complet Bibliei și să se țină departe de bani (de treabă necurată cu banii se ocupă exclusiv regele și acoliții săi). Poporul l-a ascultat: 60% din populație supraviețuiește cam cu 1 dolar pe zi. Oricum, pentru a nu-i deranja prea mult pe rege și pe camarila sa, poporul a decis să nu trăiască în medie mai mult de vreo 32 de ani (se pare că cel mai puțin din toată lumea) – din care mai mult de jumătate din timp, probabil, sub formă de copii (cuminți), iar restul ca șomeri. Regele are o flotă impresionantă de mașini, în frunte cu un Maybach (cam ca a deputatului liberal George Becali Întâiul). Nevestele lui (multe) sunt cunoscute pentru pasiunea pentru shopping.

Există însă și deosebiri. Senatul lor are decât 30 membri, iar Camera Deputaților decât 65.

Pentru a lupta împotriva SIDA (o chestie asemănătoare cu corupția de pe la noi, dar care omoară direct oameni), regele Mswati al III-lea a început să propovăduiască abstinența și a emis un decret prin care a interzis relațiile sexuale sub vârsta de 18 ani (regele mai propusese și ca persoanele cu HIV/SIDA să fie sterilizate și însemnate cu fierul roșu sau un echivalent modern al acestuia). La doar două luni după decret, regele și-a luat cea de-a 13-a soție, o fată de doar 17 ani. În prezent regele are doar 14 neveste. O echipă mică, dacă ținem cont că tatăl său a avut vreo 125 de neveste (efectiv variabil de-a lungul lungii sale vieți). În septembrie 2012, în cadrul unui ritual anual, 80.000 de fecioare au dansat în fața regelui.

Altfel, pe Ministrul lor de Externe îl cheamă Mtiti Fakudze (în niciun caz a nu se citi Mtitus!).

Aviz doritorilor: pe pagina de internet a Ministerului de Externe al Regatului Swaziland se zice că postul de «Political Under Secretary» este vacant!

(sursa foto: ds-lands.com)

Reclame

15 gânduri despre „Swaziland. O Românie din Africa?

 1. Cu italice sau nu, ma zgarie pe retina decatul ala.
  Din punctul meu de vedere articolul e cam fortat, iar ironiile cam fade.

 2. Mda, e forțată comparația.
  Totuși, e grav faptul că avem motive să facem comparația asta.

  îmi permit și-o mică cârcoteală:
  Wikipedia zice că în 2009 populația era de 1,185,000. Deci 590.000 de femei.
  Speranța de viață e de 50 de ani deci aș putea liniștit spune că la acel ritual anual au participat toate virginele care știu să danseze.

 3. de ce nu esti consecvent ? errata: „are decat 14 neveste” 🙂

 4. cum iau legatura cu rangerita ?

 5. @Ferdinand: Comparația n-am făcut-o eu și nu mi-am propus să o calific în vreun fel, asta era opțiunea cititorilor. Eu am vrut, din curiozitate, să văd dacă există într-adevăr ceva asemănări.

  Cât despre cifra cu pricina, ea se regăsește în mai multe surse (de exemplu aici: http://www.globalpost.com/dispatch/news/regions/africa/120904/80000-bare-breasted-virgins-dance-king-swaziland-video#_methods=onPlusOne%2C_ready%2C_close%2C_open%2C_resizeMe%2C_renderstart%2Concircled%2Conload&id=I0_1361444711585&parent=http%3A%2F%2Fwww.globalpost.com&rpctoken=93439564 ). Se pare că participantele vin cu mic (mai ales), cu mare. Vin chiar și de peste hotare. E un fel de târg de fete de pe muntele Găina, cu perspectiva luminoasă de a ajunge în haremul regelui. Era doar o exemplificare a dragostei supușilor din Swaziland față de clasa conducătoare.

  @val: Am folosit „doar” pentru că un rege trebuie tratat cu respect.

 6. O fi monarhie absoluta bla, bla – dar e mai bine decat Rwanda si multe alte locuri mai „occidetalizate” din Africa unde genocidul si razboiul civil e comun (la fel de comun ca poligamia, in Africa poligamia e norma nu ceva care sa te miri). Asa ca comparatia chiar e fortata, in mai mult decat un sens.

 7. „Are ca ca”

  ori nu e nici un grammer nazi pe-acilea, ori n-a trecut de moderare. in ambele cazuri e imbucurator.

  • @grammer nazi: Culpa e in intregime a autorului care l-a convins pe editor (aproape greu) sa ii permita, ca exceptie, o miCA CAcofonie deliberata, la debut, printre alte excentricitati. Nu se va mai repeta (des).

 8. oarecare grammer nazi tot este.

 9. Offtopic: 1 din 4 adulti are HIV, si 1 din 2 tineri de 20-30 de ani. Mamaaa. Juma din tinerii tarii vor muri in cativa 10 ani (sau cat o fi durata medie a supravieturii in Swaziland).

 10. Povestea Swazilandului e haioasa sau tragica, in functie de sensibilitatea fiecaruia. O stiam in mare parte. Dar nu vad nici o legatura cu Romania. Avem destui confrati in apucaturi, vezi prin Balcani, prin fostul URSS, etc. Dar nu Swaziland.

 11. Mda… ca de obicei ne luam de o comparatie si uitam esentialul. Corlatean a practicat niste chestii care se intalnesc in tarile cele mai nedemocratice si nedezvltate. Sa dai un comunicat de presa in care sa minti, ca ministru de externe, e mai grav decat o comparatie fie ea si exagerata sau nu. M-as fi asteptat la un articol in care gafa si minciunile lui Crlatean sa fie subiectul principal nu Swaziland-ul

 12. vorbiti . . . vorbe; in necunostiinta de cauza ! am fost in Swaziland si nu e chiar asa !

 13. Chiar asa bine, chiar asa rau, ce fel de „chiar asa”? Sa fim concreti, sa nu mai vorbim vorbe!

 14. HIV
  Swaziland este tara cu cei mai multi bolnavi de SIDA.
  Cred ca e o tara blestemata.
  Dupa Swaziland urmeaza Botswana cu un numar enorm de bolnavi de SIDA

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.