La colțu' străzii

Cui folosește un Avocat al Poporului mediocru și obedient

28 comentarii

Crişu Anastasiu (foto: Amosnews)Într-o acțiune fulger ce amintește de evenimentele de la suspendarea președintelui, USL a numit un nou Avocat al Poporului. Poziția rămăsese vacantă încă de la numitele evenimente, când primul pas făcut de USL a fost chiar suspendarea fostului ocupant al funcției. Nu că acesta ar fi fost cine știe ce, dar Avocatul Poporului (AP) este singurul actor instituțional care poate opri o ordonanță de urgență de la a produce efecte, atacând-o la Curtea Constituțională; această din urmă nu are drept de auto-sesizare. Imediat după numirea temporară – și abuzivă – a unui politician obedient, USL a putut să restrângă abuziv autoritatea CCR și să modifice legea referendumului, prin ordonanțe. Ce a urmat, cunoaștem. Ce va urma, putem să speculăm.

Noul AP este Anastasiu Crișu, a cărui carieră nu îl recomanda cu nimic pentru funcție. CV-ul publicat pe site-ul Universității București ni-l arată ca pe un practician și universitar mediocru. A fost pe rând judecător, procuror, inspector guvernamental, apoi a trecut la Curtea de Conturi, pe diverse poziții, a revenit în procuratură și în fine s-a refugiat în avocatură. Nicăieri nu a stat mai mult de câțiva ani, semn că nicăieri nu prea s-a priceput.

La un moment dat și-a obținut titlul de doctor cu o teză comună, coordonată de „marele” profesor Ion Neagu, prieten apropiat cu inculpatul Năstase și avocat al corupților și mafioților (exemple: Iskandarani, Fatih, V.A. Stănculescu, Miron Cozma, Bivolaru etc.). Neagu a făcut parte și din comisia de doctoat a lui Ponta, iar la dezvăluirea plagiatului s-a grăbit să îl apere pe actualul prim-ministru, emițând vestita teză „în domeniul juridic așa se face”. Am făcut precizările despre Neagu ca să știm cine l-a introdus pe mediocrul Crișu în domeniul universitar.

Cu doctoratul luat, Crișu a avansat fulminant treptele didactice, trecând la un grad superior imediat ce a împlinit numărul minim de ani. Toate cărțile publicate de Crișu, necesare pentru promovare, sunt simple manuale sau cursuri și sunt publicate la vestita editură Beck, cea care a descoperit recent și valoarea operei ce era cât pe ce să îi aducă o reducere de pedeapsă lui SOV. Mediocritatea marchează întreaga carieră a lui Anastasiu Crișu.

Nimic din ce a făcut până acum nu îl recomandă pe Crișu drept AP. Nu are niciun fel de activitate legată de drepturile omului, nu a arătat vreodată interes pentru chestiuni civice și nici nu s-a arătat interesat de funcționarea instituțiilor. În schimb, are profilul perfect al executantului docil. Și acum ajungem la conspirație.

Să zicem că USL pregătește – măcar în rezervă – un plan de atac la baionetă al unor instituții publice, cu precădere din justiție, care îi amenință baronii sau vedetele de tip Voiculescu. Majoritatea zdrobitoare din Parlament i-ar permite să legifereze orice, dar opoziția are suficiente voturi încât să atace orice decizie la CCR, ceea ce ridică elemente importante de incertitudine. Însă o ordonanță de urgență produce efecte imediate și nu poate fi atacată decât de AP; discutarea ordonanței în Parlament poate fi tergiversată luni sau chiar ani. Cu un Avocat obedient, lucrurile merg strună. Și cine poate fi mai obedient decât un mediocru care știe că își datorează funcția exclusiv atitudinii de soldat credincios?

Reclame

28 de gânduri despre „Cui folosește un Avocat al Poporului mediocru și obedient

 1. pai usl a invatat importanta AP din lunile cu suspendarea. ca de aia si-au pus si atunci omul lor.
  ca o informatie interesanta, se pare ca personajul de acum i-a facut in trecut un dosar lu’ basescu.
  http://www.revista22.ro/usl-a-numit-avocat-al-poporului-un-fost-procuror-care-ia-deschis-dosar-lui-basescu-crisu-anastasiu-validat-pentru-functia-de-avocat-al-poporului–21913.html
  a, si o mica greseala de tehnoredactare in text : „cine la introdus pe mediocrul Crișu…”

 2. descurajanta lipsa de interes pentru tema, si nu doar pe aici…
  asta cu atat mai grav cu cat dansul puterii in drumul spre puterea absoluta s-a transformat dintr-un mars triumfal intr-o hora perversa, cu doi pasi inainte si unul inapoi.
  in rest, eu mi-s curios ce poate zice un votant usl – cu maximum de onestitate pe care o detine – SI pe aceasta tema.

 3. E descurajant pentru ca nu prea mai conteaza ce spunem, dupa votul din 9 decembrie suntem o „mare” minoritate (sau „de departe” minoritate, cum vrei sa zici). Votantul usl o sa-si mai rearanjeze putin realitatea cu o scuza sau cu „stai sa vezi ca nu-i asa, de fapt…” sau „ce, ailalti erau altfel” si o sa mearga mai departe spre victoria finala, fierband asa usor la foc mic ca broastele 🙂

 4. Cand am citit articolul am crezut ca e despre viitorul candidat la presedintie Emil Boc. Doar ca pe vremea aceea nu scria nimeni astfel de articole. (sau poate erau in JN, dar nu citeam eu) Atunci astfel de personaje erau neajunsuri de moment in drumul glorios spre reforma statului, astazi sunt vestitori ai apropiatei Apocalipse din justitie. E doar un avocat al poporului la fel ca toti ceilalti dinaintea lui. Nu s-a intamplat nimic nou, de aceea nu intereseaza subiectul.

 5. o, da, joness adevar grait-a: nu s-a intamplat nimic nou. e doar inca o mica etapa dintr-un proces inceput demult.

 6. Cum ziceam. Totul e ok, haha 🙂

 7. apropo, articolul “parlamentarul în stare de incompatibilitate va fi suspendat cel mult 6 luni de la lucrările camerei din care face parte” (din noul statut al parlamentarilor) incalca un articol din constitutie. asta: „calitatea de deputat sau de senator inceteaza la data intrunirii legale a camerelor nou-alese sau in caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces” (art. 70 alin (2) din constitutia romaniei).

 8. @joness: Nu înțeleg argumentul tău. Adică nu ar trebui să vorbim despre lucruri greșite acum, pentru că nu s-a vorbit despre lucruri similare greșite în trecut? Sau e ok să greșim acum pentru că s-a greșit în trecut?

 9. @joness
  nu s-a intamplat nimic si nici n-o sa vezi intamplandu-se ceva in astia 4 ani. adica nicio ordonanta nu va fi atacata de acest AP la CCR.
  pe vremea lu Boc, avocatul poporului cam ataca ordonantele fara rusine si fara frica. doar un exemplu din trecut : http://stirileprotv.ro/stiri/politic/ordonanta-pensie-sau-salariu-atacata-la-curtea-constitutionala.html.

 10. un exemplu de pe vremea „dictaturii basiste”, am uitat sa precizez

 11. @Ovidiu: Pa n-ati inteles nimic de la joness. Omu ne spune asa: „Puteti critica pe oricine, mai putin pe preferatii mei din politica, USL-stii. Nu conteaza ca sunt curve, criminali, violatori. Sa nu va aud ca bazaiti impotriva lor. Avem exemple de la fosta guvernare. Chiar daca nu s-a dovedit nimic”

 12. Articol dur.
  Plecând cu prezumţia de bună credinţă în buzunarul de la cravată, e de remarcat, cu ceva mai multă eleganţă, un CV amplu sau plat, depinde cine îl citeşte (din care ies în evidenţă Ordinul naţional « Serviciul Credincios » în gradul de Cavaler şi Diploma de onoare pentru contribuţia adusă la realizarea volumului « Constituţia, comentarii pe articole » acordată de Uniunea Jurustilor din Romania – nu vă legaţi de greşeala de dactilografiere, cu siguranţă e vorba de Uniunea Juriştilor, n.mea).
  Mult mai interesant e faptul, remarcat de Ovidiu, că USL s-a grăbit să-l numească pe Crişu, anume pe Crişu, anume acum. Cum care Crişu? Alexandru Crişu. Prof.univ.dr. şi Cavaler.

 13. @Alex Valahul, avocatul poporului din linkul tau nu este ala pus de pedelisti, e altul, pus de pesedisti in 2001 si apoi reconfirmat in 2006.

  asta de acum pare, cum spune si Ovidiu, mediocru, fara a fi avut vreo tangenta cu munca ce o va face si in plus nici nu s-a respectat cerinta UE. pe de alta parte, celelalte propuneri, Iancu si Eckstein, au fost la fel de neserioase. Primul nu e decat un alt Crisu iar al doilea este membru de partid, a fost consilierul presedintelui, deci nu poate fi vorba de echidistanta.

 14. @poli: Mentalitatea ta e una „Ba pe’a matii”. Argumentele folisite de tine confirma acest fapt

 15. @Calin
  Anastasiu, nu Alexandru 😉

  Crisu e un profesor mediocru si un autor de manual sub-mediocru. De dragul adevarului, as spune totusi ca Neagu – in ciuda faptului ca aparat multi mafioti (avocatii de penal cam cu asta se ocupa…) – este un profesor reputat si respectat. Poate si de-aia manualul domnului Crisu e plin de citate din manualul lui Neagu (precum si de articole din Codul de procedura penala).

  Intre noi, studentii, tipul a ramas celebru prin doua mici defecte de vorbire: spunea „scriţi”, in loc de „scrieţi” si „prevederi”, cu accentul pe al doilea e, nu pe al treilea 🙂 Dar astea sunt rautati de facultate…

  Mi s-a parut pertinent argumentul lui C.Preda: daca un procuror nu merita sa conduca magistratura, atunci merita el sa fie avocatul poporului? Ar fi curios sa aflam parerea dnei. ministru Pivniceru pe aceasta tema. Sau a doamnei Costiniu.

 16. La prima vedere, CV-ul lui Crisu nu pare mult diferit de CV-ul predecesorului Gheorghe Iancu. Atata doar ca acesta fusese adjunct al Av.Pop. inainte de a fi numit, deci era familiar cu locul de munca. Oricum, atat timp cat nu vorbim de somitati internationale in drept constitutional, iar numirile se fac de Parlament fara concurs etc., orice Avocat al Poporului isi datoreaza functia credintei pe langa cauza votantilor majoritari din Parlament. Nu mi se pare asadar cine stie ce catastrofa.

 17. @Ovidiu: nu e gresit, unde am spus eu asa ceva? Si nu stiu la ce „argument” te referi, eu n-am incercat sa argumentez nimic. Doar am explicat indiferenta publica fata de tragedia interioara pe care o resimt permanent cativa comentatori zilnici ai acestui blog. E fix acelasi tip de Avocat al Poporului pe care l-am avut de cand s-a reinfiintat aceasta institutie. Nu s-a intamplat nici o nenorocire, n-a murit nimeni.

  @Alex Valahu: pe timpul dictaturii basiste, Avocat al Poporului era asta: http://www.trilulilu.ro/video-stiri/sceleratul-de-la-titu-maiorescu

 18. Apropo de autosesizarea institutiilor abilitate (care-or fi ele…) in cazuri flagrante: avem totusi un ministru (dl. Fenechiu) care este trimis in judecata, inca dinainte de a fi fost numit ministru. Pe vremea cand presa „basista” inca se legana in mirajul puterii lui Basescu de a opune un veto ministrilor USL (sau chiar de a nu-l numi pe Ponta premier), s-a vorbit intens despre motivele super-intemeiate, evidente, pentru care Basescu nu-l poate numi pe Fenechiu ministru, intrucat acesta ar trebui sa fie suspendat in secunda 2.

  Intre timp, Basescu a semnat „pactul” cu Ponta si Antonescu, Fenechiu a ajuns ministru, iar despre situatia lui nu se mai sesizeaza absolut nimeni: nici presa (nici aia „basista”, mai „basista” decat Basescu insusi, despre care putem admite ca s-a aranjat prin semnarea pactului), nici ANI, nici Curtea Constitutionala, nici DNA, nici nimeni. E corect? E principial?

 19. @polihimnio : da, avocatul ala pus de PSD in 2001 , reconfirmat in 2006 si-a desfasurat activitatea foarte bine sub dictatura lu basescu pana in 2011. nu l-a impiedicat nimeni sa atace ordonante la ccr sau sa-si faca traba cum considera el. si din cate stiu si-a dus mandatele (doua!) pana la capat.
  pe de alta parte usl, cu ocazia suspendarii, l-a zburat pe avocatul poporului Gheorghe Iancu de nu s-a vazut (cam nelegal , dupa cum a zis si comisia de la venetia) . doar pentru ca a sesizat CCR cand ei vroiau s-o faca talhareste si pe muteste, fara comentarii.

 20. @joness :
  gresit . ala a prins doar ultimele luni de dictatura. greul l-a dus (asa cum spunea si polihimnio ) cel pus de ….opozitie !! timp de 2 mandate !!
  nu e ironic pt o dictatura ? vedeti acum USL sa accepte un AP provenit din zona de influenta PDL, sau macar independent ?

  apropo, era o cutuma ca seful SRI sa fie cineva provenit din opozitie…pana acum a mers ….ia sa vedem , ce o sa mai fie si in zona asta ?

 21. Gheorghe Iancu a fost o catastrofă, nu avea nicio treabă cu funcția respectivă. Cel de dinainte, Muraru, dormea la post. N-am avut niciodată un AP cu adevărat competent. Asta sunt fapte din trecut.

  Însă nici n-am avut până acum o majoritate atât de puternică și predispusă la abuzuri pe care le poate limita AP. Astea sunt fapte din prezent.

 22. @polihimnio: pe de alta parte, celelalte propuneri, Iancu si Eckstein, au fost la fel de neserioase.

  Sesiunea parlamentară de săptămâna asta a fost extraordinară, dedicată bugetului (și problemelor conexe). Tocmai în această sesiune extraordinară, Ponta (atenție! primul-ministru, nu președintele Camerei sau al Senatului!) a anunțat luni la ora 16 că va propune un candidat pentru AP, audierile în Comisiile de specialitate au fost programate marți la ora 10 și votul în plen la ora 12. Și tu vezi ca problemă că au fost propuneri neserioase? Păi toată procedura a fost neserioasă!

 23. Ovidiu, pai Ponta a fost cel care a propus pt ca Barroso i-a trasat lui in mod direct sarcina de-a rezolva problema ombudsmanului. dupa cum am sris, nu s-au respectat cerintele UE. daca vrei, baga aici si ca a fost o procedura neserioasa. opozitia putea insa sa arate ca este mai serioasa, si sa vina cu niste propuneri decente care sa respecte respectivele cerinte. nu s-a intamplat. se stia de juma de an ca va urma candva procedura de alegere a unui nou AP, puteau sa forteze agenda publica cu un candidat potrivit.

  @Alex Valahu, poate nu ar fi rau sa apara cutuma ca AP sa fie propus de opozitie.
  insa la SRI si la SIE va fi o problema cu continuitatea cutumei. un eventual presedinte USL nu prea ar avea variante pt cele 2 servicii dinspre opozitie. sa fie Sebi Lazaroiu? sa fie Igas? sa fie Ioan Oltean?

 24. Singura curiozitate pe care o am despre aceasta poveste este daca va exista o reactie din partea Comisiei Europene.

  Cat despre Securitate, ea e la putere inca din 26 August 1944 cand au intrat tancurile cu NKVD-isti in Bucuresti, daca nu cumva din 1938, de la reforma statului infaptuita de Carol al II-lea. Daca e sa continuam in spiritul mistocarelii balcanice al carui stralucit reprezentant in prezent este Traian Basescu, ar putea sa il numeasca pe Frunzaverde la SIE si pe Sorina Placinta la SRI, ocazie cu care sa ii si trimita inapoi la PDL, ca sa fie in opozitie.

 25. Cum sunt mereu plecată nu aflasem de această schimbare.Mulțumesc !

 26. @polihimnio
  mda, ca la usl si-au gasit refugiul toti oamenii competenti si nu mai e nimeni pe la PDL…de aia si avem guvernul asta de acum, spuma competentilor usl-isti. si multi. (cred ca e guvernul cu cele mai multe ministere din istoria romaniei). probabil erau asa de multi super-competenti pe acolo ca au fost nevoiti sa inventeze si pt ei ministere , era risipa de inteligenta vie daca ramaneau pe afara.

  strict teoretic, niste oameni apropiati PDL care s-ar descurca bine la SRI/SIE : MRU (ca a mai fost, si stie cum sta treaba), Blaga (fost ministru la interne) , Baconschi (fost ministru de externe), chiar si Lazaroiu (de ce nu ? consilier prezidential, a mai aflat cate ceva)…si altii care nu au iesit in prim plan si au competente pe zona aia.
  cat despre AP, or fi prin romania si juristi care nu se fac pres in fata puterii (oricare ar fi ea) si care nu sunt activisti politici.

 27. Scriu din postura unuia care a văzut destule CV-uri și zic așa:
  1) Par interesante „ordinul național” și „diploma de onorare”
  2) are greșeli
  3) nu scrie nicăieri cu ce se ocupă omul; văd doar o înșiruire de roluri
  4) lipsește consecvența: la unele posturi specifică existența unui concurs la altele se omite aspectul
  5) Omul pare din sistem. Totuși, încerc o comparație cu lumea IT:
  – un candidat susține că din 2005 a petrecut la o firmă, 40 de ore pe săptămână, conducând cercetări la un departamentul de cercetare și predând un curs de specialitate de minim 7 ore convenționale.
  – același candidat a mai practicat, tot din 2005, o activitate împotriva infracțiunilor din IT, la altă firmă, nu știu care-i norma minimă.
  Io nu l-aș crede.

 28. Avocatul poporului, ca si mediatorul, este creatia comunistilor europeni in incercarea de a falimenta capitalismul prin orice mijloace bugetare…Ca si divortul la notar…

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.