La colțu' străzii

Cum te da statul in judecata daca iti platesti impozitele la timp, si alt motiv pentru care Posta trebuie sa fie restructurata

20 comentarii

Inca o povestire de pe plaiuri mioritice taxatoare de buzunar. In anul 2010, am platit impozitul pe apartamentul parintilor, la Posta, prin februarie. Si in 2011, si in 2012, tot la Posta, tot prin februarie. Posta este mai aproape (300m) decat administratia financiara (3 km). birocratieToate bune si frumoase, aparent.

Acum 2 saptamani primesc telefon de la tata ca i-a venit scrisoare prin care este instiintat ca s-a emis o sentinta judecatoreasca  prin care va fi executat silit pentru suma de 31 lei pentru o datorie din 2010 catre  DIRECŢIA IMPOZITE ŞI TAXE LOCALE SECTOR 3 . As fi ras, daca nu ar fi fost de plans.

Vinerea trecuta, merg cu jalba in protap la ghiseu. Am mai avut de a face, e frumos pe Lucretiu Patrascanu, cu bon de ordine, cu scaune, astepti, frumos, civilizat. Imi vine randul, doamna im explica faptul ca sunt trecuti doi proprietari pe apartamentul din Bucuresti, dar tata are doua proprietati, si incepand 2010, pe a doua proprietate se va plati impozit suplimentar. Cum legea s-a emis dupa ce am platit impozitul pe 2010, am ramas datori.  Urmeaza discutia aproximativa :

– Bine doamna, dar, am mai platit de 2 ori impozitele pana atunci, de ce nu mi-a aparut si aceasta suma de plata?
– Pai Posta nu vedea suma asta
– Sa lasam asta deoparte momentan, lucrez in IT, mai inteleg cate ceva. Vreau sa platesc datoria
– Nu puteti
– De ce?
– Pai trebuie disjungere de rol, trebuie sa imi aduceti niste acte
– O facem si pe aceasta doamna, dar totusi, ma rog de dumneavoastra sa va dau bani, sau cum? Platesc acum, si apoi facem hartogaraia.
– Nu ca trebuie disjungerea, nu mai pot emite chitante pe numele a doua persoane aduceti cutare copii de pe documente.
– Bine doamna, va aduc, dar in 2010, puteam sa platesc fara actele astea?
– Da, dar acum nu se poate, din 2011 nu se mai poate.
– Pai bun, si, nu se vede ca suntem buni platnici, nu se putea trimite o scrisoare, ceva, ca avem o restanta, ca plateam, s-au cheltuit bani publici pentru jurist/avocat/judecator, in loc de cativa lei pentru o scrisoare?
– Pai s-a anuntat la televizor …
– S-a anuntat la televizor ca avem noi restanta in 2010 31 de lei la administratia financiara sector 3? Imi vine greu sa cred …
– Nu, s-au anuntat ca se plateste impozit suplimentar pe a doua locuinta.
– Asta da, am vazut, si am platit constiincios ce impozite mi-a spus operatorul Postei ca am de platit, si totusi am fost dat in judecata …
– Pai stiti, Posta nu vede …
– Bine, hai ca o luam de la capat, sunt dat in judecata de statul roman pentru ca functionarii statului prefera sa dea in judecata un bun platnic decat sa trimita o notificare cand o aplicatie a statului nu este adaptata la legislatie. Dati-mi va rog sa notez actele necesare.

Trece o saptamana, necesara sa fac r0st de copiile respective. O scurta povestioara, si pe tema aceasta, plicul de la parintii mei primit la Oficiul Postal 72 era facut harcea-parcea, si lipit cu niste banda adeziva a Postei pe care scria „deteriorat in transport, reconditionat Posta”. Lucru normal si de bun simt, cum era totusi vorba de copii dupa acte de proprietate si carti de identitate, am intrebat unde si in ce conditii s-a intamplat deteriorarea. Doamna mi-a explicat ca in mod normal, trebuie aplicata o semnatura si o stampila indicand ce si cum. I-am reamintit ca violarea corespondentei este pasibila cu inchisoarea, si nu este lucru de gluma, si mi-am manifestat dorinta de a depune o sesizare . Mi-a confirmat din discutia care a urmat ca nu exista nici o procedura prin care angajatii Postei sa noteze si sa semnaleze deteriorarea si reconditionarea corespondentei in timpul transportului. Practic acest lucru se putea intampla oriunde pe traseu.

Astazi am fost sa rezolv cu administratia financiara. Iau bonul de ordine numarul 13. Imi vine randul, prezint actele, mai o intrebare, mai ceva, imi dau actul de impunere, merg la ghiseu, platesc, si imi vad de ale mele.

Costuri : 10 lei transmiterea prin Posta, 20 de lei fotocopiere, 20 de lei taxi-uri (ca sa nu intarzii prea mult la serviciu), 6 ore pierdute pe drumuri si pe la cozi, 31 de lei impozitul propriu-zis. Nu stiu cat a costat pe statul roman sa ne dea in judecata. Cred ca totul se putea rezolva cu putina bunavointa, si o notificare scrisa inainte de a se da in judecata, eventual instructiuni despre actele cu care trebuie sa ma prezint. Asta ar fi costat mai putin, si timp, si bani, si nervi. Dar hei, asa am crescut PIB-ul tarii, prin cooperativa munca in zadar. Ce pretentios sunt, am uitat in ce tara traiesc !

Edit : 2012-12-24 13:25
Concluzie, in urma comentariilor la articol:

Vina cu impozitul care nu se vede din cauza aplicatiei care nu functioneaza este a finantelor. Cu Posta m-a deranjat faptul ca un lucru deloc banal cum ar fi violarea corespondentei nu poate fi urmarit procedural.
Contrar aparentelor, nu angajatii Postei sunt de vina, nu cei de jos. Sunt oameni care isi fac treaba cu constiinciozitate de zeci de ani. Pestele de la cap se impute. Responsabilii cu proceduri sunt sefii, mari, mijlocii, si mici. De la Revolutie incoace, Posta, ca si alte companii de stat, nu a fost altceva decat o sinecura de locuri bine platite pentru rudele celor de la putere, indiferent care au fost acestia. Daca ai sti cu cate aplicatii opereaza doamnele de la Posta, ai ramane masca, pentru ca incaseaza impozite, taxe, facturi, etc samd. Si toate acestea pe bani nu prea multi. Totusi posta e falimentara. Din vina cui ? In nici un caz a doamnelor de la ghiseu. Doamna angajata a Postei care mi-a incasat impozitul pe 2012 chiar m-a avertizat ca o e posibil sa primesc o „felicitare” de la cei de la administratia financiara pentru disjungerea de rol.
Situatia este identica si in cazul angajatelor de la administratia financiara. Cel putin cele de la serviciul cu publicul de pe Patrascanu se comporta foarte bine. Vina e mai sus, la cap.

20 de gânduri despre „Cum te da statul in judecata daca iti platesti impozitele la timp, si alt motiv pentru care Posta trebuie sa fie restructurata

 1. Încă o dată (a nu știu cîta): administrația comunistă (includem TOT adică și miliția și justiția și etc.) era concepută CU BUNĂ ȘTIINȚĂ pentru a teroriza NU pentru ceea ce pretindea că face. Omul trebuia să se simtă neajutorat, blocat la mantinelă, zdrobit. De aici a rezultat și corupția fenomenală care ne mănîncă sufletele pînă în ziua de azi. Soljenițin explică pe larg acest aspect. Deoarece politicienii provin tocmai din acest aparat (nici o șansă de reformă) nu văd altă metodă de a-l ține (puțintel) în frîu decît contra-teroarea – funcționarii trebuiesc chinuiți cu cea mai mare energie pînă la nevrozare. Știu că principalul vinovat nu este omul (de obicei femeia) din spatele ghișeului, dar dacă îl pistonăm suficient ceva va ajunge și la „șefi”. Măcar demisii în masă. Fără finețuri, politețuri și alte farafastîcuri civilizate – nu oprești secura gîdelui cu batista !

 2. In timp ce seful lor – primarul sectorului 3 – are datorii la fisc de milioane, populatia este amenintata cu executare silita pentru citva lei.

 3. Era mai ieftin sa-i lasi sa-l execute silit pe al batrin. Ca nu-i confiscau apartamentul, nici nu-i taiau curentul, gazul sau telefonul. Cel mult ii oprea postasul din pensie.
  Ieseai mai cistigat.

 4. @lloopp,
  Se emisese titlu executoriu, nu sentinta judecatoreasca. Iar titlul executoriu, asa intre noi fie vorba, tot un fel de notificare inseamna. Nu ca i-ar face mai breji sau mai destepti pe functionari, insa nu e vorba de sentinta.

 5. @pontosu : noi avem un prost obicei in familie sa respectam legi, reguli, si norme de bun simt …
  @CE: Multumesc de precizari, nu am cerut foarte multe detalii de la taica-miu la acest aspect.

 6. Situatia pe care o descrii e trasa la indigo dupa a mea (sau invers, cum preferi :)). Eu timp de 2 ani de zile am platit la posta impozitele doar pentru mama mea, care mai era si trecuta cu domiciliul gresit (Buzau in loc de Bacau). Am aflat asta cand am cumparat apartamentul de la ei, si am ajuns la administratie. Costuri: vreo cateva milioane, majorari de intarziere si majorari pentru a 2a proprietate.

  Insa asta paleste in umbra a ceea ce mi s-a intamplat recent cu Enel-ul. Timp de vreo 5 luni nu a trimis nici o factura (eu stiam ca platesc dupa ce se termina amenajarea de santier si se trece la definitiv), si acum cateva zile sunt sunat ca am o factura neachitata din August, de 10 milioane, si ca vor taia curentul pentru neplata. Si ca sa fac cumva sa ajung in ziua aia la o casierie sa o platesc. M-am interesat la Relatii Clienti si am aflat ca din August pana in Decembrie am in fiecare luna o factura cam de 1000 de lei. Suspect, chiar atat de mult sa fi consumat ? Citeste un nene de la Enel indexul contorului, surpriza: 304kW. De ce s-a intamplat asta ? Pentru ca in momentul semnarii contractului, nu s-a precizat exact cat voi consuma, si ei au estimat de la ei, cam 1520kW pe luna… Asadar nu numai statul e campion la din astea, ci si orice monopol.

  Hai noi sa traim bine, si sa fim sanatosi. Toate cele bune pentru 2013!

 7. Statul este orb si surd. Nu verifica nimic daca nu-i in judetul de domiciliu (sau cel putin nu verifica daca asta e in beneficiul contribuabilului).
  Tocmai am primit la fostul domiciliu o hartie prin care trebuie sa platesc 1100 lei (pentru anul 2010) contributii la sanatate plus majorari si penalitati pana la un total de aproape 1500 lei. Asta pentru ca in anul respectiv am avut castiguri de pe piata de capital. Cum insa am fost salariat si mi s-au retinut sume frumusele din salariu pentru aceeasi poveste (atat la functia de baza cat si la cea pe care o cumulam) mi se pare aberant.
  Evident ca o sa fac o contestatie impotriva acestei decizii emanate fara ca onorabila institutie sa verifice daca nu cumva eram asigurat deja in alt judet. Pentru ca intradevar contribuiile la sanatate le-am platit unei case de sanatate in Bucuresti dar formularele pentru castigurile de pe piata de capital le-am depus in judetul unde aveam domiciliul.

 8. Buna ziua
  Posta chiar merita sa fie restructurata dar din cu totul alte motive. Aici nu are nici o vina pentru ca informatiile cu pricina nu-i sunt puse la dispozitie de catre cei de la finante. E la fel ca in cazul in care vrei sa platesti o factura la un furnizor dar nu ai factura la tine. N-o poti plati pentru ca posta nu are acces in sistemul furnizorului, ca sa vada cat ai de plata. Ei doar scaneaza o factura si o incaseaza.

 9. @Alex : Vina cu impozitul care nu se vede din cauza aplicatiei care nu functioneaza este a finantelor. Cu Posta m-a deranjat faptul ca un lucru deloc banal cum ar fi violarea corespondentei nu poate fi urmarit procedural.

 10. Acolo ati avut dreptate. Ar fi trebuit concediati toti pe traseul actelor respective si data viitoare ar fi stiut sigur unde s-a intamplat chestia. Dar asa ii lasa sa-si faca de cap si raspunderea e diluata, ca nu se stie unde s-a intamplat.

 11. @Alex : Contrar aparentelor, nu angajatii Postei sunt de vina, nu cei de jos. Sunt oameni care isi fac treaba cu constiinciozitate de zeci de ani. Pestele de la cap se impute. Responsabilii cu proceduri sunt sefii, mari, mijlocii, si mici. De la Revolutie incoace, Posta, ca si alte companii de stat, nu a fost altceva decat o sinecura de locuri bine platite pentru rudele celor de la putere, indiferent care au fost acestia. Daca ai sti cu cate aplicatii opereaza doamnele de la Posta, ai ramane masca, pentru ca incaseaza impozite, taxe, facturi, etc samd. Si toate acestea pe bani nu prea multi. Totusi posta e falimentara. Din vina cui ? In nici un caz a doamnelor de la ghiseu. Doamna angajata a Postei care mi-a incasat impozitul pe 2012 chiar m-a avertizat ca o e posibil sa primesc o „felicitare” de la cei de la administratia financiara pentru disjungerea de rol.

 12. @lloopp hai sa n-o luam cu saracii angajatii cei mai de jos… Azi am vrut sa fac o fapta buna, am gasit la mine in cutie o hartiuta din aia pentru mandat postal pe numele unui domn Ene de care n-am auzit in viata mea si nici nu stiu sa fii stat la mine vreodata vreun Ene. Sun la posta si ii explic doamnei situatia rugand-o sa verifice sa se retrimita corect chestia aia. Mi se raspunde rastit ca daca vreau ceva n-am de gand sa vin la posta. Acu eu eram dispus la fapte bune dar nu sa merg 4 statii de autobuz din cauza ca astia de la posta nu stiu pe ce lume sunt si nu vor nici macar sa verifice daca expedierea nu s-a facut gresit. Apropo, de ce e asa mare secret ce primesti de la posta? Mandatul ala e intotdeauna mazgalit neinteligibil, le e teama ca daca trimit vreo amenda nu vine nimeni s-o ridice sau care-i explicatia?

 13. Votez cu amandoua mainile pt. prima opinie, semnata MPV.
  Fly, you fools!

 14. Eu am avut (și am) sechestru asigurator pe apartament din cauza `atenției` angajaților de la Agenția Naționala de Cadastru și Publicitate Imobiliară… dintr-o confuzie de PRENUME și NUME…

  Și nu odată… ci de 2 ori. În acest București sunt 3 Xyz POPESCU: 1 eu, 1 acuzat în dosarul Necolaiciuc și încă 1 prin sectoru’ 6. Prima dată am avut sechestru asigurator pentru ~ 3 milioane de €, a doua oară (mi-a scăzut valoare) pentru 600 mii €.

  Trăiască CNP-ul și coincidențele de nume.
  (Încă mă mai lupt cu al doilea sechestru.)

 15. sunt din Peciu-Nou, jud Timis. de 7 ani nu am mai reusit sa platesc impozitul pe apartament al surorii mele pe motiv ca trebuia intabulat.asa mi s-a spus in fiecare an la primaria Peciu-Nou.sora mea este plecata din tara din 2001, deci de 11 ani.pe atunci in blocul in care locuia nu era inca nici un apartament cu intabularea facuta.si mai stiu din putinele mele cunostinte ca intabularea este obligatorie numai la vanzarea imobilului , nu ca sa platesc impozitul.in fine, pentru ca angajatii de la primarie se purtau rece cu mine cand deschideam discutia despre acel apartament ,iar sora mea nu a luat in serios problema chiar daca era vorba despre un bun al ei , am lasat totul in coada de peste. in tot acest timp ,7 ani , nu am primit pe adresa surorii mele nici o somatie de la primarie , cum era normal. abia acum ,pe 28 dec. 2012 am primit de la posta o somatie cu titlu executoriu in care scrie ca daca in termen de 15 zile de la primirea ei nu se achita suma de 709 lei se va proceda la continuarea executarii. sotul meu a luat imediat legatura cu primaria sa le spuna ca vine sa achite banii , au spus ca nu se poate fara o copie de pe contractul de apartament al surorii mele si fara o copie de pe pasaportul ei. am vorbit cu sora mea la telefon sa o anunt.o copie de pe contract poate sa-mi trimita, dar ea abia si-a depus actele pentru o reanoire de pasaport , ptr. ca a divortat intre timp si pe noul pasaport trebuie sa apara acest lucru.deci ea nu are nici un act de identificare, nici macar vechiul pasaport. buletinul i-a fost retinut de autoritati in Germania.habar nu am ce se poate face. fericite sarbatori mai avem! de ce au asteptat sa se adune atatea penalitati ca sa trimita o somatie si ca sa ne spuna clar ce acte ne trebuie?de ce este atat de greu sa platesti ceva in tara aceasta? cum spuneai tu , mai sus…doar vrei sa le dai bani, nu sa le ei!

 16. Nu înțeleg de ce ar trebui copie după contract și pașaport. Somația e cu titlu executoriu, deci dacă mergi cu ea la finanțe locale ar trebui să plătești în baza ei și să primești chitanță și cu asta basta. Nu e nicio lege care să spună că taxele trebuie să le plătești personal, poți să trimiți pe oricine vrei. Poate ar trebui făcută o reclamație la prefectura Timiș, pentru că ce fac cei de la primărie este un abuz.

 17. domnule Ovidiu, va multumesc mult pentru ca mi-ati raspuns.pe 31 decembrie am fost in oras ca sa incercam sa platim prin intermediul unei banci. fiind trecut de ora 17 ,am mai gasit deschis doar la B.R.D. mi-au spus ca se poate plati daca imi deschid cont pe numele meu si platesc in numele surorii mele si nu-mi trebuie nici un act doar ca e sfarsit de an si ma sfatuiesc sa mai astept pana pe 3-4 ianuarie .tot cei de acolo au fost foarte draguti, chiar daca se grabeau sa inchida si m-au sfatuit ca cel mai bine ar fi sa merg in centrul orasului unde se afla finantele si sa platesc direct numai cu ordinul de plata, ca sa nu-mi mai consum banii pe comisioane. aveti mare dreptate , inr-adevar este un abuz ce au facut ei . noi nu am mai simtit ca au fost sarbatorile din cauza lor.intotdeauna ne-am platit datoriile catre stat la timp, n-am avut niciodata probleme , insa am fost si naivi ca am lasat sa treaca atata timp neinteresandu-ne cum se mai poate plati acest impozit.un an nou mai bun va doresc si la cat mai multe articole din acestea care sa ne trezeasca pe noi populatia acestei tari din letargie.statul nu numai ca te da in judecata ,dar profita si de slabiciunea si nestiinta omului de rand ca sa-i ia si ce mai are.

 18. cred ca singura solutie este pt greseli, sa fie trasi la raspundere.
  Simplu.

 19. Alte scene faine din Posta. Le-am citit pe hartie si mi-am amintit de postarea asta.
  http://dilemaveche.ro/sectiune/societate/articol/posta

  Făcusem o mare greşeală. Nu mă apropiasem de coadă cum se cuvine. Defensiv, cu capul uşor băgat între umeri, cu mîinile ridicate împăciuitor, cu un zîmbet cît poate omul de cuceritor. Iar textul de prezentare trebuie să fie la rîndul lui cît mai neagresiv, umil, dacă se poate.

 20. sunt din judetul alba dar o problema o au parinti mei,au platit impozitul pt locuinta si teren in anul 2013 in primul semestru cand au inceput sa incaseze impozite pe anul respectiv,prin luna lui noiembrie primeste o vizita de la primarie sa ai anunte ca sa majorat impozitul cu16% si are de plata vreo 80 de lei impozitul pe care la platit fiind de 157 lei din astia 16% socotit de ei era 80 de lei mama mea nu a vrut sa plateasca zicand ca e prea mult si a mers peste cateva zile la primarie cu cineva care lucra acolo si suma ia scazut la 40 lei ia platit si a primit chitanta dar era trecut cum ca a platit in luna lui iulie ei atunci nu au vazut pe chitanta in anul 2014 au mers din nou sa plateasca impozit pe anul 2014 alta surprize aveau majorari de pe anul 2013 cum ca nu si-au platit impozitul la timp pe anul respectiv va rog sa-mi spuna cineva unde as putea sa ma duc sa fac o reclamatie la domnul respectiv va multumesc mult.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.