La colțu' străzii

Riscul (mare) la incendiu pentru blocurile reabilitate termic

83 comentarii

Nu intenționez să propun aici un mic tratat de siguranță la foc a construcțiilor. Departe de mine să înfierez sistemul termoizolant pe bază de polistiren expandat/ extrudat tencuit.

Însă milioanele de metri pătrați de fațade reabilitate termic stau sub ticăitul unei bombe ascunse în dereglementări sau abateri de la normele de proiectare de bun simț ingineresc.

Nu-i niciun drob de sare, pur și simplu probabilistic vorbind, se va întâmpla. Corecție, s-a întâmplat deja, la Târgu-Mureș: fațada a ars în câteva minute, știrea video, aici. Despre astfel cazuri discut în postare. Chit că va fi în alt oraș, în blocul vecin sau Doamne Ferește! chiar la vecinul de dedesubt – o fațadă d-asta de polistiren tot va lua foc de un capăt la altul. Aviz celor de la etajele superioare!

Polistirenul expandat (EPS) precum și cel extrudat (XPS) sunt materiale relativ noi pe piața românească a izolațiilor termice fiind introduse cu ceva timp (între 10 și 30 de ani) în urma altor țări europene. Tocmai de acest mic avans tehnologic ar fi trebuit profitat pentru a beneficia de know-how-ul aferent. Nu s-a întâmplat acest lucru.

După blocurile gri stăm noi majoritatea începea un cântec de prin anii ’90 și despre asta e vorba în gândurile de mai jos. Despre cum am scăpat de gri și de costurile de întreținere imediate și cum vom da peste alte costuri de întreținere însă pe termen mediu-lung, că deh, obrazul fin cu cheltuială se ține. Despre cum poate lua foc o întreagă fațadă în doar două minute dacă nu este întreținută. Despre lipsa reglementărilor și lipsa instruirii și a grijii în exploatare a noilor clădiri reabilitate termic. Despre focusarea granturilor guvernamentale  spre ieftin și rapid (deci prost) și  ignorarea altor standarde europene mai precaute, ba chiar ignorarea specificațiilor tehnice ale producătorilor. Și nu, strugurii nu-s acri, sunt unul din beneficiarii programelor de reabilitare termică. Pe scurt, noua soluție vine cu beneficii dar aduce și riscuri și costuri suplimentare.

Aș fi putut sparge toate aceste chestiuni în mai multe articole dar am preferat să fie toate detaliile la un loc. Știu că pentru ușor-plictisibilul cititor online nu e tocmai digerabilă o astfel de postare exhaustivă, scrisă în ton ingineresc. Dar nu vizualizările facile sunt scopul meu altfel aș fi scris pe modul panicard cu succes garantat. În fine, pentru un scroll mai lejer am rezumat ideile in paragraful precedent și am schițat următorul sumar:

Cuprins:

Flashover – puțină teorie
Polistirenul în fața SR EN 13501-1:2007
Ce înseamnă Euroclasa B? 20 de minute timp de intervenție.
Riscuri în exploatarea clădirilor termoizolate cu polistiren
Costurile ascunse de întreținere ale noilor fațade reabilitate termic
Principiul compartimentării la foc
Barierele la foc, elemente esențiale în orice scenariu la foc
În loc de încheiere

Flashover – puțină teorie

„Flashover” e un termen ales pentru intervalul când focul izbucnește violent crescând nimicitor în intensitate și extinzându-se foarte rapid. Flashover-ul e un moment cheie pe care toate sistemele și scenariile de siguranță la foc încearcă să-l amâne ca să se poată evacua clădirea iar pompierii să aibă timp să intervină.

Sursa imagine: Cercetare Incerc București
 

Fiecare material de construcție se încadrează într-o anumită Euroclasă de siguranță la foc începând de la A (beton, sticlă, cărămidă) la  E (textile, lemn netratat). Aceste Euroclase sunt definite sub codul SR EN 13501-1:2007 și se bazează pe o serie de teste aplicate materialului și trei criterii de comportare respectiv inflamabilitatea, fumul și contribuția la incendiu prin felul în care se descompun și ard independent bucățile desprinse din materialul în flăcări.

Inflamabilitatea conform SR EN 13501-1  înseamnă printre altele și cât durează până când materialul testat intră în faza de flashover.

Polistirenul în fața SR EN 13501-1:2007

Polistirenul simplu, fie expandat sau extrudat, se încadrează în cea mai dezastruoasă clasă. respectiv E, în care materialul se presupune atinge faza de flashover în mai puțin de 2 minute și în plus arderea sa contribuie semnificativ la dezvoltarea incendiului.

D-aia oficial nu i se zice polistiren ci „sistem de termoizolare„. Fără să fiu malițios, de prima dată când am auzit prețiozitatea asta m-am gândit la ăia care-ți bat la ușă să-ți vândă un „sistem de curățenie”, de fapt un… aspirator, dar nu cumva să-i zici aspirator, Sistemului!

Toate aceste sisteme de termoizolare sunt alcătuite pe bază de polistiren și foarte important, un strat acoperitor de tencuială de ciment armat cu fibră de sticlă. Totul fixat mecanic pe fațada clădirii. Stratul acoperitor de tencuială are rolul de protecție în cazul unui incendiu și reprezintă motivul principal datorită căruia acest tip de material termoizolant nu rămâne în Euroclasa E ci urcă semeț în Euroclasa B.

Încadrarea asta de succes e încă discutabilă iar în practică presupune atenție maximă la calitatea execuției. De exemplu, acum vreo zece ani branșa producătorilor de polistiren pentru termoizolația clădirilor recomanda 10mm grosime a stratului protector de tencuială. Unele teste la foc se aplică mostrelor cu 8mm tencuială. În timp grosimea acceptată s-a diminuat până la pelicula aplicată în prezent.

Apoi, testarea la foc conform SR EN 13501-1 se face pe un produs instalat special pentru testare, așadar executat ireproșabil față de ce execută Dorel pe șantier. Mai mult, testarea se face în laboratoare de interior, la foc mic continuu, ceea ce a dus la o întreagă dezbatere legată de specificul unui foc de exterior la scară mare pe fațadă, după cum puteți vedea în videoclipul de mai jos. În 2005, UE a decis înființarea unui „task group” mandatat să cerceteze aceste polemici de testare la foc, însă inițiativa a murit în fașă. (pag 79)

Ce înseamnă Euroclasa B pentru sistemul de termoizolare bazat pe polistiren? 20 de minute.

În principiu înseamnă că materialul respectiv deși contribuie la dezvoltarea incendiului, nu duce la o situație de flashover în primele 20 de minute. (pag 2) Practic înseamnă că victimele au 20 minute timp de evacuare iar pompierii tot 20 de minute timp de intervenție eficientă.

În noiembrie 2010, în Dijou, Franța, în ciuda detectoarelor de fum și a sosirii pompierilor în zece minute, o astfel de fațadă aprinsă de la un foc pornit într-o pubelă de gunoi a făcut șapte victime. Imagini BBC aici.

Riscuri în exploatarea clădirilor termoizolate cu polistiren

Cele de mai sus ar putea reprezenta motive de anxietăți nenecesare. Nu e scopul acestui articol să creeze panică. Doresc doar să subliniez că trebuie conștientizate noile riscuri și schimbată mentalitatea fața de măsurile de prevenire și stingere a incendiilor.

Acest tip de termoizolare are avantaje indiscutabile și n-aș ezita să-l recomand sau să mi-l instalez (de fapt sunt și beneficiarul acestei soluții tehnice). Însă trebuie înțeles că vine la pachet cu niște riscuri. Riscuri care se pot combate numai prin măsuri adecvate de prevenire.

Nu se pune problema unei vile sau a unui imobil relativ mic de apartamente, deoarece flacăra tipică în cazul unui incendiu va avea o anumită înălțime care oricum va afecta etajele imediat următoare, cu sau fără termoizolație care să întrețină focul pe fațadă.

Riscul major care dă și titlul acestei postări îl prezintă termoizolarea  fațadelor înalte fără minimul de protecție necesară, așa cum se proiectează și se execută în prezent în România.

Situația e tragică și în exploatarea multor clădiri, vezi cazul blocurilor Confort City ale fraților Negoiță (în septembrie 2012) unde mașina de pompieri nu s-a putut apropia de fațade și mai grav, unde sistemul de hidranți nu a funcționat. E la fel de îngrijorător cazul bloculețelor de câteva apartamente construite în curți de case demolate și în care pompierii efectiv n-au acces la unele fațade. Fiindcă, se știe, orice investitor vrea să ocupe fiecare palmă de teren, să forțeze coeficientul POT la maxim, fără să se gândească că distanța conformă față de un imobil vecin în flăcări ar putea salva vieți.

Ce să mai vorbim de scenariu la foc la blocurile vechi cu o uzură de 20-30-40 de ani, în care ușa de ieșire pe acoperiș are lacăte grele menite să păzească murăturile gospodarilor din bloc? Eu n-am întâlnit bloc comunist în care locatarii să lase ieșirea liberă pe acoperiș și cum într-o situație de urgență în jos pe scări nu prea poți trece de cuptorul apartamentului incendiat, nu pot decât să rămân cu imaginea unor șobolani strânși sus și intoxicați de fum lângă lacătul păzitor de murături.

Apropo, câți oameni cunoașteți cu extinctoare (neexpirate) în debaraua din apartament? Și oricum, ideea e ca toți vecinii să dețină mijloacele și instruirea minimă necesară în cazul unui incident. Câte asociații de proprietari au un scenariu la foc nu doar de formă, în câte blocuri comuniste s-a bifat măcar un exercițiu de evacuare în ultimii douăzeci de ani? Vi-l imaginați pe nenea Gigel desprinzându-se din fața meciului sau pe tanti Tanța lăsând telenovela pentru domnii pompieri aflați în exercițiu de simulare? La această mentalitate trebuie lucrat.

Alte întrebări: cum se vor schimba obiceiurile cu artificii, petarde și grătare pe lângă sau pe bloc? Ce se va întâmpla cu aparatele de aer condiționat de pe fațadă în cazul unui scurtcircuit urmat de flamă? Cum se rezolvă găurile haotice date în fațadă pentru eliminarea gazelor fierbinți de la coșurile centralelor termice de apartament? Cum poți lupta împotriva unor minți teroriste cărora le-ai dat combustibil de știri la fiecare parter de bloc? Cum se schimbă strategia de intervenție „din interior” a pompierilor?

Costurile ascunse de întreținere ale noilor fațade reabilitate termic

Mai sus am arătat că diferența esențială privind combustibilitatea materialului „polistiren” față de produsul final „sistem termoizolant” este stratul acoperitor de tencuială armată cu fibră de sticlă. Diferența între cele două materiale este ca de la Euroclasa E la Euroclasa B (conf. SR EN 13501-1) adică de la 2 minute la 20 de minute timp de reacție.

Așadar întreținerea fațadei nu mai este doar o problemă de estetică urbană ci devine dintr-o dată o problemă de siguranță la incendiu!

Cam câte ierni credeți că va rezista acea peliculă de 3mm de adeziv la fenomenul îngheț-dezgheț? Nu mai adaug alți factori de distrugere gen grindină, păsări, vandalism sau pur și simplu uzură avansată datorată execuției defectuoase.

Care asociații de proprietari vor avea banii necesari unei renovări periodice? Care asociații vor porni aceste demers din proprie inițiativă precaută și nu forțate de o eventuală legislație? Cât va dura și câte incendii vor trebui până la apariția acestei legislații? Nu cumva costurile de întreținere se mută așadar pe termen lung?

Tot la costuri de mentenanță ar trebui să intre și costurile cu polița de asiguare la incendiu. Aceasta reprezintă soluția sănătoasă mai ales că polițele de asigurare în cazul blocurilor termoizolate pe bază de polistiren nu sunt încă diferențiate, deși siteurile de asiguratori au identificat deja riscurile adiționale.

Principiul compartimentării la foc

Revenind la proiectarea acestor fațade, ce-i drept, bunele practici ar putea fi intuite de un proiectant sau un verificator bun însă atât timp cât nu sunt reglementate fără echivoc, acestea rămân la discreția fiecăruia.

Aici intervine compromisul financiar fiindcă, evident, măsurile suplimentare de prevenție costă. Înseamnă timp și bani. Iar aici nu mă refer la măsurile active gen detecția focului, stingătoare, hidranți, sprinklere, sistem de ventilație etc. ci la principiul din spatele oricărui scenariu la foc: compartimentarea.

Compartimentarea lipsește cu desăvârșire din proiectarea și execuția termoizolației pentru fațadele blocurilor înalte. Legat de adjectivul „înalte”: este și aici o chichiță despre ce înseamnă clădiri înalte și foarte înalte în normativele românești. Așa continuu cum se execută în România, acest tip de termoizolație este interzis de către alte standarde europene la blocurile mai înalte de 12m sau 18m. Sau este admis numai cu condiția compartimentării fațadei, respectiv a introducerii a ceea ce tehnic se numește „barieră la foc”: o fâșie perimetrală, repetitivă pe verticală, executată din materiale termoizolante cu o mai bună rezistență la foc cum ar fi vata minerală. De ce vată minerală? Haideți să urmărim experimentul filmat de mai jos.

Înfricoșător, nu? Concluzia din clip se găsește în paragraful de mai sus despre standardul european SR EN 13501-1. Dar și într-un raport recent (iunie 2012, pag. 5) al reputatului institut britanic BRE Global care aduce serioase semne de întrebare privind comportarea la foc a sistemului termoizolator pe bază de polistiren expandat.  Și atenție! mostrele folosite sunt de grosimi cel puțin duble față de cei 100mm folosiți uzual în termoizolările din România. De exemplu, conform raportului respectiv, pe standardul mai specific ISO 13785-1 (care testează exact comportamentul la foc al fațadelor termoizolate), mostra specimen 3 cade testul fiindcă e mai subțire și nefixată mecanic (pag 5, subnota 5).

Apropo de fixarea mecanică: știați că majoritatea producătorilor recomandă câte o ancoră de oțel inoxidabil pe metru pătrat de termoizolație, tocmai pentru a fixa izolația în scenariul dezavantajos al unui incendiu? Dincolo de prinderile din plastic, zise și „pălării” sau „ciuperci”, câte astfel de piese din oțel inoxidabil au fost instalate pe blocurile reabilitate termic de la noi?

Lobby contra Lobby

Desigur experimentul de mai sus a fost probabil comandat de vreo asociație de producători de vată minerală. Acest tip de lobby nu neagă deloc argumentele tehnice aduse în discuție! De partea cealaltă, lobby-ul producătorilor de EPS e chiar comic, promovând toxicitatea redusă a fumului rezultat din arderea polistirenului și mutând astfel discuția despre combustia propriu-zisă a materialului. Am citit amuzat câteva astfel de rapoarte. Însă tot din aceste rapoarte, nu le poți contrazice avantajele tehnice ale izolației lor. Iar polemica asta lobbistă a ajuns inclusiv la noi. Răspunsul e undeva la mijloc, o combinație între vată minerală și polistiren, după cum veți vedea mai jos.

Barierele la foc, elemente esențiale în orice scenariu la foc. Absente în cazul fațadelor reabilitate termic.

Revenind la compartimentare, ați observat astfel de bariere la foc – fâșii din vată minerală repetate măcar din două în două etaje pe fațadele blocurilor „înalte” reabilitate termic în România? Le-ați observat să  închidă conturul ferestrelor, conform specificațiilor unor producători? Lipsesc cu desăvârșire! Singura protecție la foc a tâmplăriei PVC este acel glaf din tablă metalică menit să bifeze acolo juma’ de cerință de normativ vag românesc (fiindcă nici măcar nu se continuă în lateral).

Să cităm din biblia proiectanților români în materie de siguranță la foc, adică bătrânescul P118-99:

Art. 4.1.10. Închiderile perimetrale exterioare ale clădirilor înalte şi foarte înalte vor fi astfel proiectate şi realizate încât să limiteze transmiterea incendiilor de la un nivel la altul. Închiderile perimetrale exterioare se realizează din elemente C0 (CA1) rezistente la foc minimum 15 minute. Pentru limitarea transmiterii incendiilor pe faţade se prevăd separări de minimum 1,20 m, C0 (CA1), etanşe la foc minimum 30 de minute între vitrări şi se utilizează numai tâmplărie exterioară C0 (CA1).

Art. 7.4.5. Limitarea propagării focului între funcţiuni diferite dispuse întro clădire etajată, se va asigura şi pe faţade (prin exteriorul închiderilor perimetrale), prin realizarea unor porţiuni pline între golurile succesive din faţade (care se suprapun), sau prin alte măsuri de protecţie corespunzătoare (copertine, ecrane, etc).

Și revenim la epitetele inginerești „înalte și foarte înalte„. Din păcate, zece etaje nu înseamnă „înalte” și uite-așa termoizolăm legal și fără frică de repercusiuni! Altele decât propria conștiință, desigur.

Mai mult a apărut și un recent (și nedatat că deh, nu se încurcă domnii ingineri cu astfel de aspecte livrești – dar putem ghici că este publicat după 2011 conform bibliografiei) normativ pentru proiectarea fațadelor cu alcătuire ventilată, care însă nu e cert dacă se aplică și în cazul fațadelor termoizolate pe bază de polistiren tencuit. Acest proaspăt normativ scutește de obligația introducerii de bariere la foc pentru fațadele din Euroclasa B, obligativitatea începând cu clasa C dar chiar și în acest caz, normativul îndeamnă la meditație, așadar „se va analiza”:

Art. 222 Barierele rezistente la foc sunt elemente orizontale și verticale, liniare, cu rol de întrerupere a efectului de coș în caz de incendiu a cavității/golului ventilate existente în sistemele de fațadă ventilate. Aceste produse trebuie să fie E 30. Fixarea se va realiza conform detaliului testat de producătorul barierei. În situația termoizolațiilor combustibile din clasa de reacție la foc cel puţin C-s2, d0, prefabricate (conțin componenta de protecție și finisaj, componenta termoizolantă și golul de aer) se va analiza întreruperea pe toată grosimea elementului prefabricat.

Art. 224 Preîntâmpinarea propagării incendiului pe fațada ventilată trebuie realizată și pe lungimea construcției, nu doar pe verticala acesteia. Astfel la fiecare 30 de metri liniari de fațadă, se vor prevedea bariere rezistente la foc E 30.

Nu pot decât să sper că reglementarea mai laxă a reputaților autori e bazată pe presupuneri științifice și date recente din industrie. Deocamdată nu ne rămâne decât să avem încredere că știu ei mai bine.

Cum stă treaba prin alte părți mai bine reglementate la foc? Mai strict. Să luăm la întâmplare de pe internet, un producător și să citim nota de final de aici. Sau alt producător, în certificatul său de conformitate, la pagina 7 de aici. Ambele obervații legate de barierele la foc, le aveți și mai jos.

Sunt mai multe exemple, alți producători vin cu detalii tehnice despre cum se izolează conturul ferestrelor cu vată minerală. Mi-ar plăcea să cred că există blocuri reabilitate termic care respectă  recomandări precum cele de mai sus. N-am văzut, n-am auzit să existe, din păcate nici măcar o minimă dezbatere de siguranță la foc nu există, în ciuda milioanelor de metri pătrați de fațade reabilitate termic cu bani de la buget.

În loc de încheiere

Ca tweet, acest articol ar putea fi prins într-un status cam așa: la vremuri noi, riscuri noi. Și costuri de întreținere, tot noi.

Dacă ați ajuns până aici, pe bune sau pe sărite, nu pot decât să mă bucur. Din motive de spațiu și timp liber, în alcătuirea acestei postări n-au mai intrat referințele la incendiul fațadei termoizolate a Grand Hotel RIN al fraților piromani Negoiță sau incendiul fațadei clădirii de birouri Millenium de la Armenească. Plus o mulțime de alte articole străine relevante și câteva clipuri faine de pe youtube. Vă voi lăsa cu o excelentă prezentare, mai generalistă, a unei asociații europene a pompierilor și cu o altă prezentare legată de incendiul blocului reabilitat termic din Miskolc, Ungaria.

Vă voi lăsa de asemenea, sper, cu câteva întrebări. Luați rândurile de mai sus drept ceea ce sunt, adică doar o postare de blog, niște gânduri pentru amicii de la comentarii, niște griji de împărțit cu prietenii de pe Facebook. Noi să fim sănătoși!… și precauți.

83 de gânduri despre „Riscul (mare) la incendiu pentru blocurile reabilitate termic

 1. Excelent! Nu aveam nici cea mai vaga idee despre riscurile acestea. O sa printez articolul si o sa il dau presedintei asociatiei.

 2. Bine, m-am îngrijorat semnificativ, acum ce fac? Răul a fost făcut, Dorelii au lipit polistirenul de bloc, au vopsit, au plecat. Cum diminuez riscul?

 3. Ce o sa subliniez eu pentru doamna presedinta:

  „Așadar întreținerea fațadei nu mai este doar o problemă de estetică urbană ci devine dintr-o dată o problemă de siguranță la incendiu!

  Cam câte ierni credeți că va rezista acea peliculă de 3mm de adeziv la fenomenul îngheț-dezgheț? Nu mai adaug alți factori de distrugere gen grindină, păsări, vandalism sau pur și simplu uzură avansată datorată execuției defectuoase.

  Care asociații de proprietari vor avea banii necesari unei renovări periodice? Care asociații vor porni aceste demers din proprie inițiativă precaută și nu forțate de o eventuală legislație? Cât va dura și câte incendii vor trebui până la apariția acestei legislații?”

 4. @joness: Multumesc.
  @Ovidiu: Filozofia din spatele acestui tip de termoizolatie este o buna strategie PSI (prevenirea si stingerea incendiilor). Pentru inceput, te poti asigura ca toti vecinii inteleg noile riscuri si actioneaza ca atare. Desigur, primele reactii vor fi ceva de genul „Fugi domne’ d-aici cu fricile tale!”.

 5. In mod normal politicienilor nu arde si nu întreținere arderea. Sunt clase diferite si materiale diferite. Faptul ca nu se respecta normele in construcții tine si de iresponsabilitatea atât a beneficiarului cât si a autorităților care aproba proiectul.

 6. @turnofftheglory: Tocmai, că respectă normele în vigoare în prezent.

 7. Hai sa va sperii in plus: toate scolile si gradinitele din Bucuresti sunt … termoizolate.

 8. @Huitzilopochtli: am scris si in postare, sunt cladiri de inaltime mica, influenta arderii termoizolatiei e irelevanta fata de fatadele inalte, unde se poate propaga focul. Despre acest pericol vorbeste acest articol. N-as vrea sa trecem in extrema cealalta, a panicilor nejustificate.

  @all: sa ne-ntelegem, nu sunt expert la foc. D-aia am incheiat articolul cu doua linkuri spre doua prezentari, cred eu, relevante.

 9. Foarte bun articolul.
  Ma gandesc, daca nu cumva sunt criminali, cei de la Primarii, care aproba astfel de lucrari, fiindca ne provoaca aceste riscuri inutile noua; ori nu vor sa se gandeasca la ele, ori nu inteleg riscurile si ca sunt raspunzatori in caz de incendii.
  Se stie, ca inainte de executia acestor izolatii, se realizeaza un proiect bun, agreat de un verificator adevarat; apoi, proiectul este aprobat de beneficiar-respectiv o primarie.
  Cei responsabili de la primarie, ce specialitate au? ingineri constructori profesionisti sau bisnitari?
  Firmele proiectante agreate sa realizeze aceste proiecte, au ingineri profesionisti adevarati care stiu ce inseamna un standard SR…si ca trebuie respectat? Daca proiectantii, constructorii si beneficiarii -nu sunt profesionisti atunci se realizeze astfel de lucrari de izolatii periculoase.
  In aceasta situatie, noi cei afectati si care platim prin impozite aceste lucrari, (se stie ca nu le platesc din buzunarul lor cei de la primarie, care le apoba), noi ce avem de facut?
  Ar fi bine sa ne amintim ca suntem europeni.
  Ati vazut vreun locatar europen prin tara noastra? Isi revendica cineva drepturile? Prin atitudine ne deosebim de ceilalti europeni si aceasta este cauza principala.

 10. Teoretic ma gandesc astfel de lucrari ar trebui sa aiba aviz de la pompieri? Pot bloca o astfel de asociatie la mine pe scara pe un astfel de motiv?

  Mai mult, pot forta vecinii care si-au facut deja aceasta lucrare s-o dea jos?

  Dupa cum se vede pe mine m-ai speriat rau, desi n-am decat jumatate de bloc izolat.

 11. Ok, acum am terminat de citit. Dupa cum spuneam am o jumatate de bloc izolat (bloc de 4 etaje, doar coloana vecinilor mei izolata). Problema e ca sunt absolut convins de calitatea proasta a lucrarii: e facuta de un vecin fost patron de rastaurant, fost sofer, pe care-l tot cauta politia pe la usa ca le-a promis unora ca le face lucrari.

 12. Felicitari pentru articol, este un exemplu bun: cu argumente pro, cu argumente contra si fara concluzii prefabricate pe care trebuie sa si le insuseasca cititorul.

  In alta ordine de idei, treaba cu lacatul ce pazeste muraturile, treburile stau (din pacate) cam asa: suntem prea necivilizati pentru a respecta (in general) proprietatea privata si suntem in acelasi timp prea necivilizati pentru a respecta proprietatea comuna. Probabil ca este o minune ca inca reusim sa functionam (defectuos, asa cum o facem) ca societate.

  • @MLZ: Blocarea cu lacat a caii de evacuare pe acoperis e un pitic vechi de-al meu si ma revolta groaznic, mi se pare pur si simplu o infractiune. Din pacate Pompierii nu pot amenda nicio asociatie de bloc comunist, ca reglementarea accesului liber se aplica doar cladirilor nou-construite. In alea vechi, sa moara ca sobolanii lipiti de lacatul ala…

   Referitor la lacatul asta de muraturi, chiar asa sarace sa fie 40 de apartamente cat sa nu-si permita o usa antipanica in loc de lacatul ala??? E incuiata din exterior, se deschide liber din interior, voila!

   La intamplare de pe net:
   http://www.hsl.ro/produse/usi-antipanica.htm

   Dar te pui cu babele si pensia lor?

 13. Felicitari si pentru comentariile primite! Deci exista speranta…se va schimba atitudinea…
  Glumeztu – Da , puteti anunta pompierii, daca sunteti sigur de „calitatea lucrarii” – daca stiti ca se efectueaza o lucrare neconforma.
  Cristuglumetu – Da, puteti solicita asociatiei sa va confirme in scris, ca lucrarea are toate avizele necesare si o anuntati ca in caz de „doamne fereste” – numai presedintele si admnistratorul (deci nu locatarii) – numai cei care iau in primire izolatia si semneaza ca lucrarea este „perfecta”- va vor plati daunele suportate de casa dvs. Daca nu ii anuntati in scris, cu confirmare de primire, -de indoielile dvs, se deduce ca aprobati si va insusiti lucrarea respectiva (inclusiv riscurile).

 14. Da, dar lacatul este pentru cei care vin din interior, ca neincrederea in vecini e mare. La fel ca lacatul de la subsol, ce blocheaza accesul la robinetul principal de apa.

 15. Mor pe lacatul ala, dezvolt claustrofobii.
  Revenind: dezbaterea asta incepe sa isi faca loc timid in spatiul public. Mai intai in Ploiesti.
  http://ph-online.ro/actualitate/item/15903-risc-nou-de-incendiu-la-blocurile-reabilitate-termic-din-ploiesti-video-%20-galerie-foto
  (Va rog sa ignorati scriitura vadit politica din link si sa luati doar opinia „specialistului”.)

 16. Pana cand nu se intampla o tragedie, pana atunci nu ne vom dezobisnui…Din pacate…

 17. E greu sa ii convingi ca renunte la lacate, mai ales ca exista precedente in care pe acoperis au ajuns aurolaci sau la robinetul principal de apa s-au apucat sa umble diversi care se credeau specialisti, asa ca tot romanul.

 18. Cel mai tare „lacat” l-am descoperit intr-un bloc pe Iancului. Am fost la un verificator si la plecare… nu pot sa ies din bloc, era usa incuiata. Ca sa iesi exista un interfon pe interior si suni din nou la apartamentul respectiv sa iti deschida. Va dati seama in caz de evacuare de incendiu… Dar cum sunt un roman delasator (nu stau acolo si nici nu mai ajung prea curand) nu le-am facut reclamatie la pompieri desi o merita din plin. Oamenii aia nici nu stiu ce si-au facut.

 19. Intamplator stau intr-o casa pe pamant , vila cum se zice acum care are tavanul de la manasarda din lemn si nu intelegeam de ce constructorul m-a pus sa-l acopar cu vata minerala si pe urma sa pun podea de lemn la pod . La fel si peste astereala (parac asa-i zice la acoperis , este pusa vata minerala si pe urma alt lem si apoi tigla noastra romaneasca care nu este asa lucioasa si frumoasa. In plus m-a pus arhitectul si inginerul constructor sa fac o fundatie de 1,90m ,niste stalpi de rezistenta si intre ei sa pun caramida pe 3 randuri.

  Cand i-am zis sa fac un singur rand si sa pun pe urma captuseala de polistiren ,mi-au spus cei doi ca ei nu construiesc as ca nu au experienta (asta se intampla acum 11 ani)si ca sa merg pe solutia clasica.Am acceptat dar ulterior ma uitam la pereti mei grosi de 43 de cm si ma gandeam ce cheltiala enorma am facut si ca va trebui acum sai imbrac si in polistiren ca sa le cresc coeficientul termic.Si-l intreb pe inginer acum 2 ani cand incepuse fierberea cu polistirenul daca nu ar fi cazul sa fac si eu captusirea.La ce -ti trebuie ,ma intreaba el.Pai sa platesc mai putin la gaz . Si mi-a zis atunci , la 43cm grosime de perete + tencuiala , polistirenul nu mai are nici-o influenta.

  Afara de asta in timp tencuiala peste polistiren se deterioreaza , polistirenul se umezeste si in loc de izolatie vei avea igrasie. Si mi-a zis atunci si de acest pericol de incediu caci polistirenul nu este ignifug. Mi-a atras atentia si asupra pretului daca vrei sa faci o executie ca la carte care la casa mea nu era necesara.Si uite asa am ramas neizolat termic. Dar pana acum vara nu am avut nevoie de aer conditionat iar toamna dau drumul ca inst. de caldura , cum este vremea acum , dupa 1 noiembrie.

  M-am pacalit in schimb la termopane. Pur si simplu cei de la firma una mi-au scris in comanda si altceva mi-au livrat .Si daca nu te pricepi , accepti si realizezi ce prostie ai facut cand este prea tarziu. Ce sa faci ,sa mergi in judecata? Am acceptat un discount dar tot pacalit am ramas.

 20. Pentru Moromitic, care preia prosteste comentarii ale sustinatorilor EPS (sau care este un direct interesat de producerea polistirenului): In Ploiesti la circa 2 luni de la acel articol bazat pe reflectiile unor „specialisti”, mari fani ai polistirenului, a luat foc un apartament intr-un bloc proaspat reabilitat pe soseaua Nordului. Pompierii au intervenit in circa 75 minute. A FOST AFECTAT UN SINGUR PANOU AL FATADEI VENTILATE, iar focul nu a ajuns la apartamentul de deasupra. Erau bineninteles instalate si bariere suplimentare de vata minerala la fiecare deschidere (vezi pozele din articol http://www.adevarul.ro/locale/ploiesti/Un_barbat_a_murit_intr-un_incendiu_izbucnit_intr-un_apartament_din_Ploiesti_0_756524592.html). In contrariu, draga sustinatorule de polistiren, la Targu Mures, la un bloc de opt etaje, la fel de proaspat reabilitat cu EPS, fatada a ARS INTEGRAL in mai putin de 5 minute (http://www.hotnews.ro/stiri-ultima_ora-12731728-targu-mures-bloc-10-etaje-evacuat-din-cauza-unui-incendiu-care-mistuit-izolatia-termica.htm). Mai studiaza inainte se preiei aiurea prostioare ale „specialistilor”. Macar ai recunoscut si contextul politic in care a aparut acel articol.

  Felicitari autorului articolului. Bine documentat. Ar fi trebuit spus ca Ordinul Arhitectilor din Romania sesizeaza aceste aspecte plus altele legate de EPS catre MDRT, fara rezultat insa. Ar trebui de asemenea spus ca in tarile dezvoltate, EPS nu se mai foloseste in izolarea termica a cladirilor de locuinte de anisori buni. Mai mult in Suedia, se pare ca ti se dau bani publici pentru a inlocui termosistemul pe bazsa de EPS (montat tot cu bani publici in 1980-1990) din cauza riscurilor de incendiu si sanatate (bacterii, mucegaiuri, etc).

  Ceva de gandit: intr-un sector din Bucuresti, firma de proiectare care a realizat documentatiile de reabilitare a castigat licitatie de servicii cu un pret de 0.38 euro / mp (metru patrat arie utila), in conditiile in care MDRT recomanda, destul de zgarcit, int standardul de cost SCOST-07/MDRT ca proiectarea sa coste undeva la 1.65 euro / mp. Numai toata hartia necesara pentru documentatie, avize, autorizatie de construire etc, costa cam 0,20 euro / mp. Acum, va dati seama ce calitate deosebita a avut documentatia realizata si ce specialisti calificati a folosit aceasta firma de proiectare. Pentru informarea voastra, la nivel european, rolul arhitectului / proiectantului este recunoscut, fiind agreate preturi pana la triplu fata de recomndarea MDRT. Un proiect gandit prost, la care se adauga balcanismul firmelor de constructii va duce la rezultate ca cele de la Targu Mures.

  In incheiere, stiu proprietarii de apartamente ca in conformitate cu OG 18/2009 pentru reabilitarea termica si normele metodologice din Ordinul 163/2009 asociatiile de locatari trebuie sa faca parte din procesul decizional in alegerea proiectantului si firmei de constructii? Poate autorul revine cu un articol cu aceste completari.

 21. Hmm, eu nu stiu ce sa zic. Sunt o multime de site-uri care pe baza de expertize spun ca polistirenul nu arde. Ah ca din cauza temperaturii mari data de flacara cu care ard alte obiecte din jur el se topeste si scoate un fum negru si innecacios aia da. Dar totusi cred ca trebuie sa mai punem in balanta si argumente din tabara adversa pentru a putea cantari corect cum stam. Pana la urma intrebarea mea ar fi: in care bloc e mai periculos daca izbucneste un incendiu intr-un apartament? In unul izolat cu polistiren si cu geamuri termopan sau in unul neizolat si cu geamuri de lemn?
  Problema la noi in Romania e ca spre deosebire de alte tari noi nu suntem obligati sa detinem stingatoare si hidranti pe casa scarilor. Nu mai departe de Ungaria am vazut asa ceva. Asociatia de locatari s-ar putea ingriji foarte bine de acestea, la fel cum sunt obligate sa faca firmele cu sediile lor la care uneori chiar vin cei de la pompieri in control.

 22. Un articol asa simpatic n-am mai citit de mult, asa ca nu ma pot abtine…
  @Adi Rus. Polistirenul arde. Nu-i nevoie sa te bazezi pe expertizele altora, poti si tu face foarte usor experienta in curte/gradina/bucatarie etc. Nu arde imediat/usor, ca hartia, dar arde. Dureaza ceva pana se aprinde, dar nici aici nu era vorba ca ia blocul foc de la o tigara sau un bat de chibrit aruncat aiurea, ci de la un incendiu pre-existent, ca sa zic asa.
  @Moromitic. Nu stiu de ce, tot romanul scriitor (ca e jurnalist, memorialist, blogger sau altceva) are straniul obicei de a incepe un text pe care-l prevede polemic cu un fel de disclaimer.
  Nu sunt antisemit, dar…
  Nu sunt pedelist/uselist, dar…
  N-am nimic cu tiganii, dar…
  Samd.
  Asa si tu. De indata ce-am citit primul paragraf (nu intentionez sa propun… departe de mine sa infierez…) mi-am dat seama ca exact asta urma sa faci 🙂 🙂 🙂
  Altfel, articolul imi pare excelent din toate punctele de vedere. Fiind eu un bricoleur amator, stiam de multa vreme limitele polistirenului si m-am ingrozit din capul locului cand am vazut ce avant au luat lucrarile astea la blocuri inalte – culmea, DUPA incendiul de la Grand… dar n-ai cu cine te-ntelege.
  Altfel, primul bloc (si singurul pe care l-am vazut eu, deocamdata) la care mi-am scos palaria este cel de pe Campineanu, „blocul-turn” cu vreo 15 etaje de la 100m de Sala Palatului, pe care l-au termoizolat cu vata minerala.
  Pentru ca, in ciuda „disclaimer-ului”, pari totusi sa te pricepi bine (cel putin in comparatie cu mine), as vrea sa te intreb cateva lucruri, de interes poate mai general.
  1) Polistirenul acela de inalta densitate, extrudat sau cum ii zice, e la fel de vulnerabil?
  2) De putina vreme a aparut in comertul capitalist multi-dezv o chestie care se cheama polistiren ignifugat; e aproape negru si arata cumva diferit, pare mai dens. Ce stii de el in contextul asta, al rezistentei la foc?
  3) Daca izolezi cu vata minerala, cum faci la partea exterioara, cea pe care ninge-ploua etc.? Polistirenul are totusi o oarecare soliditate, poti pune pe el plasa aia de fibra de sticla si tencuiala… inclin sa cred ca vata minerala e prea flexibila pentru asa ceva.
  Se poate folosi altceva decat gips-carton?
  4) Legat de asta, cum rezolvi problema umiditatii exterioare? Polistirenul, daca ploua pe el/in el/sub el nu-i nicio bucurie, dar nici vreo mare catastrofa, pe cand vata minerala, daca se uda… ura si-un praz verde.
  5) Ca sa venim la subiectul care-l doare pe roman cel mai tare, cam care-i raportul de costuri intre izolarea cu polistiren, respectiv cu vata minerala? Ca altfel, din cate stiu eu, coeficientii de transfer termic sunt cam aceiasi, 10cm polistiren cam egal cu 10 cm vata minerala.

  Multumesc si inca o data felicitari pentru articol. Chapeau!

 23. P.S. @dormicum. Nu reiese prea clar din mesajul tau cum te-au pacalit aia cu termopanele, dar iti sugerez sa studiezi posibilitatea inlocuirii sticlei (daca le-ai facut acum 11 ani, probabil e sticla float clara) cu sortimente noi, speciale. Costa relativ putin si are efecte spectaculoase.
  In plus, vezi ca ferestrele astea au si ele nevoie, din cand in cand (sa zicem o data la cinci ani?) de-o revizie la partea mecanica.

 24. Pingback: Termoizolatiile,partea nevazuta » Constructii X Mester

 25. In ultima vreme m-am tot documentat si eu de subiectul acesta al termoizolarii, anul trecut chiar mi-am termoizolat casa (nu eu, ci o echipa de mesteri). Dupa ce am analizat mai multe variante am ales vata minerala bazaltica, tinand cont si de considerentul rezistentei la foc al acesteia. E drept ca per ansamblu costurile au fost aproape duble fata de varianta cu polistiren, dar am zis ca nu o fac anual.

  @Prostu’ satului. Straturile de material care se aplica in cazul vatei minerale bazaltice sunt asemanatoare cu cele de la polistiren (de regula se folosesc adezivi speciali). Trebuie mentionat ca vata minerala bazaltica destinata fatadelor e diferita de cea care se pune la mansarda, in sensul ca sunt placi dreptunghiulare iar suprafata care vine in exterior este formata dintr-un strat de vata intarit pe o adancime de 2 cm, ceea ce ii confera rezistenta la lovituri si asigura suportul pentru lipirea plasei cu adeziv.

  O alta diferenta este ca fixarea mecanica se face cu dibluri (ancore) metalice si nu de plastic, asta si din cauza greutatii mai mari pe metru patrat. Cu toate ca e tratata pentru a rezista la umiditate tot nu se compara cu polistirenul la capitolul acesta, de acea lucrarea trebuie finalizata prin aplicarea unui strat de tencuiala decorativa, care are rolul de a o proteja la umiditate. Imi amintesc ca se mirau vecinii cand au vazut cu ce termoizolez casa, iar unul dintre ei mi-a spus ca a mai vazut materialul acesta can a lucrat in Germania unde era folosit in jurul geamurilor.

 26. @Marcel. Am inteles, multumesc. Am vazut si eu la blocul de care ziceam acele placi de vata bazaltica, dar de departe.
  Acum, daca tot discutam discutii, ce parere ai – treaba asta cu plasa de fibra + tinci + tencuiala decorativa n-ar putea fi inlocuita cu gips-carton? Stiu ca exista de-asta pentru exterior, rezistent la umezeala si lovituri… m-as simti parca mai linistit dpdv rezistenta, planeitate etc.
  Ai auzit de-asa ceva, sau crezi ca e o prostie si mai bine-mi iau gandul?

 27. Care este durata normala de viata a unui „sistem de termoizolare” ? Ma gindesc ca polistirenul si piesele de plastic de fixare imbatrinesc si ele, nu ? Se cocoseaza si cad, daca nu-s reparate.

 28. Polisirenul folosit la izolatia termica este special si nu arde cu foc deschis.
  Spun asta din propia experienta. Stau intr-un bloc proaspat rebilitat, langa Parcul Sebastian din Bucuresti
  Pe pachetele de polistiren folosite se atesta acest lucru (ignifug) iar eu, de curiozitate, am testat o bucata destul de mare de polistiren aprinzand-o. S-a topit pur si simplu, nu a ars cu flacara.
  Cred ca se exagereaza putin cu acest articol. Tot ce trebuie sa verificati este daca a fost utilizat polistirenului special, ignifugat, si nu alt tip.

 29. Excelent articol. Eu as avea si alte probleme cu polistirenul, cum ar fi riscul deloc neglijabil de igrasie sau de a crea o adevarata „crescatorie” de insecte in spatele sau. Recent am avut astfel de probleme cu gandaci sub gresia pe care firma care detine parterul a montat-o pentru a „imbunatati” aspectul fatadei, iar daca s-a intamplat la gresie unde spatiile sunt mici, sigur se va intampla si la polistiren. Nu mai vorbim de aspectul estetic, dar aici nu este exclusiv vina polistirenului…
  Astfel de fatade s-au facut si in anii 80 in Romania, probabil experimental. Pe Dr. Felix colt cu Titulescu este un bloc la care s-a izolat peretele lateral cu polistiren de 40-50 mm in anii 80, la cativa ani dupa constructie (probabil in urma unor reclamatii privind izolatia). Blocul a fost reabilitat de curand, dar din pacate n-am vazut ce s-a intamplat, daca s-a scos acel strat sau s-a pus peste. As fi fost curios sa vad cum arata peretele dupa 30 de ani de la izolare. Oricum tencuiala rezistase foarte bine, insa stratul era mult mai gros decat ce se face azi (bine, cu materialele de atunci nici n-ar fi putut sa faca un strat atat de subtire incat sa reziste mai mult de o iarna).

 30. pai draga domnule ii zice sistem de termoizolare pentru ca contine(sic) mai multe chestii…adicatelea adezivul pentru polistiren, dibluri din plastic cu rozeta de ancorare, polistirenul ignifugat, plasa din fibra de sticla, masa de spaclu si pe deasupra mai aplicam si tencuiala/vopseaua… ( polistiren ignifugat ii zic producatorii…aici e de discutat…se pare totusi ca nu intretine arderea…repet…e de discutat…si cred ca cei care folosesc altfel de polistiren adica mai ieftin ar trebui sa raspunda…oricum sistemele astea de termoizolatie, ca asa le zice,( ca nu poti sa spui daca ai un radio ca ai sistem de sunet…trebuie sa ai player, amplificator, boxe etc ok?) sunt agrementate tehnic si in proces sunt implicate firme de renume…) nu stim ce polistiren au folosit cei din ungaria…
  luati o bucata de polistiren si dati i foc cu ce vreti sa vedeti ca arde doar cat timp e expus la flacara…mai degraba se topeste decat arde.
  nu stiu pana la urma cat sunteti de avizat dvs sa bagati spaima in oameni cu astfel de articole…noroc ca obscure slava Domnului.
  pana la urma fiecate producator isi asuma fisa tehnica a produsului pe care il comercializeaza.
  dar despre un cutremur ce ziceti??? ar fi mai tragic? sau credeti ca polistirenul e singurul punct slab al blocurilor comuniste?

 31. @Mihai. Cum adica spui din proprie experienta? A avut loc vreun incendiu in blocul tau proaspat reabilitat si n-a fost nicio problema cu polistirenul?
  Din nou, cititi articolul cu atentie, e cat se poate de explicit si NU se refera la arderea polistirenului precum hartia… in fine, nu vreau nici sa ma autocitez.
  @radu. Crezi ca fara mistocareala nu ti-ai putea exprima opiniile? Mie autorul imi pare suficient de avizat, judecand si dupa linkurile oferite, si dupa logica, si dupa informatii, si dupa tonul moderat (ca si tonul face muzica, stii?).
  Astept sa vad cat de avizat esti tu, in schimb.
  Altfel, nu prea stiu care si cum e cu polistirenul ala ignifugat (de-aia am si intrebat), dar fapt e ca la aproape toate blocurile reabilitate/in reabilitare pe care le-am vazut eu se foloseste de-ala alb, iar pe pachetele alea nu scrie nimic de ignifugare.

 32. orice lucrare de constructii trebuie autorizata.
  autorizarea se face ( de obicei) in baza unor normative/legi/reglementari.
  ceea ce semnaleaza [moromitic] este evident o eroare a autoritatilor, si o eroare in forma continuata( de catre cei care proiecteaza , executa si verifica lucrari de genul termoizolatiilor la fatade).

  sa gandim logic.
  1.proiectantii fac un design care ajunge la avizat/autorizare.proiectul acela este verificat de verificatori atestati.
  cei care dau avizele nu verifica decat formal( avize.aprobari da si ISC si IGSU-atentie !!!!).
  cei care dau autorizatiile le dau pe banda rulanta ,nici ei nu verifica.
  am ajuns la autorizatie emisa.
  deja sunt cel putin 3 randuri de specialisti care trebuiau sa verifice conformitatea la clasa de reactie.
  2.incepe licitatia lucrarilor.
  asta inseamna ca documentatia aia mai trece prin mina unor specialisti care isi dau cu parerea daca se poate incepe executia sau nu si in ce conditii.
  am trecut si de al patrulea rand de specialisti.
  3.incepe executia.beneficiarul are obligatia sa isi angajeze un diriginte care sa urmareasca executia.asta e al cincilea rand de specialisti care intra in jocul asta.
  constructorul are si el ( conform legii) un responsabil tehnic cu executia si un control tehnic de calitate.asta inseamna inca 2 randuri de specialisti.
  suntem la al saptelea rand de specialisti care vad si pot decide daca ceea ce se intampla cu proiectul/executia/materialele este ok sau nu ( si din punct de vedere al clasei de reactie la foc).
  4.se receptioneaza lucrarea.in comisia de receptie sunt numiti cel putin 1 sau 2 specialisti care pot spune daca materialul/proiectul/executia sunt ok sau nu.
  suntem la al noualea rand de specialisti.
  5.urmeaza perioada de garantie,atunci cand proprietarul are obligatia [conform legii, deci e obligatie , nu recomandare] sa numeasca un responsabil cu urmarirea comportarii in timp a cladirii( si a fatadei implicit).
  acesta este al zecelea specialist care va parcurge proiectul/documentele din cartea tehnica si va tine un jurnal de evenimente( asociatiile de locatari care tin asa ceva ar trebui felicitate, insa am mari indoieli ca face vreo asociatie treaba asta).
  6.am ajuns la expirarea perioadei de garantie a lucrarilor.din acest moment ,tot ce au facut cei enumerati mai sus isi arata adevarata fata( de cele mai multe ori urata si plina de reparatii).

  si acum sa recapitulam.

  la o reabilitare de bloc , tot ceea ce se petrece acolo, trece prin cel putin 10 filtre care ar trebui sa sesizeze neconformitatile( sau cel putin asa este gandita treaba acum).
  in cazul in care niciunul din cei 10 nu-si fac treaba cum se cheama chestia asta?

  P.S. exista posibilitatea sa fi omis ceva in ceea ce am insirat mai sus , nu sariti la jugulara ,e pur si simplu o opinie….:)))))
  P.S.1 – daca ai blocul termoizolat deja si impachetat cu polistiren iti recomand sa faci urmatoarele:
  a) pune-l pe presedintele asociatiei sa aduca un specialist [independent]care sa verifice daca aveti cartea tehnica in regula.cu contract si raport scris.atunci aflati si adevarul.
  b) pune-l pe presedinte sa numeasca un responsabil cu urmarirea comportarii in timp a imobilului.responsabilul sa tina jurnal de evenimente si sa urmareasca ce scrie in programul de urmarire.
  c)mergeti la asigurator si asigurati-va fatada si spatiile comune.
  d)incazul unui eventual incendiu cautati un expert tehnic judiciar si un avocat care sa va ajute sa va recuperati prejudiciul, sau sa va apere( dupa caz).

 33. @Mihai – dar petrol ai incercat sa aprinzi ? Pariem ca nu reusesti ? Si totusi incendille petroliere sunt extrem de greu de stins .Odata aprins arde si in apa. Cum iti explici ? Chiar crezi ca exista produs sau derivat petrolier care sa nu arda ? Imi pare rau , dar trebuie sa te anunt ca ceva inca nu s-a inventat.
  Principalii vinovati pentru mizeria numita termoziolare sunt cei de la Inspectoratul de Stat in Constructii care au puterea sa NU autorizeze astfel de lucrari . Dar nu o fac…Pentru ca primesc si ei o bucata de prajitura. Iar in caz de incendiu,morti,raniti vina va fi a proiectantului (in general un SRL fara angajati) .Sau pur si simplu va fi vina unui frigider..

 34. @Piromanu. Good point 🙂 Nici motorina nu arde; daca bagi chibritul aprins in ea se stinge. Ba, imi amintesc o demonstratie a pompierilor in copilaria mea atat de indepartata, cand „ne-au dus cu scoala” la o unitate, ca nici macar benzina nu arde. Ce se aprinde imediat, exploziv, sunt vaporii. Chestie de oxigen 😉
  Dar deviem; ce spune Moromitic e clar si greu de contestat, anume ca materialul favorizeaza incendii de proportii daca nu e pus in opera cu foarte mare atentie si dupa norme riguroase.

 35. domnu prostu satului…pai la misto e si articolul…adica hai sa lasam autoritatile in domeniu sa decida ce si cum cu polistirenul…iar pe pachete nu scrie nimic pentru ca scrie pe cartea tehnica…iar despre avizarea mea stai linistit…oricum nu e de formatie jurnalistica…sa tragi concluzii din filme…eventual western…e perfect avizat si matur mai ales.
  sunt inginer constructor cu master in tehnologia lucrarilor de constructii si ma chinui si cu un doctorat taman despre reabilitarea fondului construit. nu mi face placere sa mi afisez titlurile rasuflate dar zau ca exista profesori la universiatea de constructii care ar fi mult mai avizati sa dea din gura vis a vis de polistiren sistem si incendiu…nu credeti?
  singura greseala pe care am comis o e ca am scris aici unde oamenii stiu despre lacatele de la usi si despre administratori de bloc…am vazut si telenovele undeva scris…in articol…
  iar spaime si frici si temeri si drob de sare o sa aveti mereu ca de aia exista otv si restul…sa destepte blogeristi si forumisti…
  discutie avizata in continuare…

 36. @radu : nea’radule nu trebuie sa te superi dar polistirenul arde indiferent cine l -a produs si ce scrie pe ambalaj. Si arde frumos. Orice se naste din petrol arde: motorina, benzina, ciorapii de nylon ai amantei,etc..Era un cantec frumos pe vremea cand casele se faceau din caramida ‘Life in plastic is fantastic !’. Ce vremuri…

 37. @radu. Domnule constructor master doctorand, da’ de ce-si mai pierde vremea pe-aici o somitate anonima ca dvs.??? Nu-i pacat, cand lucruri atat de importante pentru soarta natiunii si chiar omenirii de-abia asteapta sa va aplecati asupra lor??? N-ar fi mai simplu sa trimiteti pe unul din acei profesori aproape la fel de celebri ca si dvs. sa ne lumineze?
  Ca de-aia vorbim si noi p-acilisha, ca baba la portita, pentru ca marii experti n-au vreme sa explice p..mii ce si cum. Au vreme in schimb sa arunce insulte gratuite.

 38. Nu faceti confuzii legate de foc /dat foc la polistiren [ observ discutii aprinse mai sus si la propriu si la figurat…:))) ]

  Combustibilitatea este definita de puterea calorica si viteza de ardere

  Reacţia la foc reprezintă comportarea unui material care, prin propria sa descompunere,
  alimentează un foc la care este expus in condiţii specificate.Clasele de reacţie la foc sunt expresii cantitative formulate in termeni de performanţa pentru modul de comportare a produselor la acţiunea focului, in condiţii de utilizare finală, structurate intr-o serie de niveluri de performanţă.

  Reactia la foc are in vedere cel putin 10 parametri (cresterea de temperatura,pierderea de masă,durata de persistenţă a flăcării,puterea calorifică superioară,viteza de dezvoltare a focului,căldura totală degajată,propagarea laterală a flăcărilor,viteza de emisie a fumului,emisia totală de fum,propagarea flăcării prin picurare si in ce grad, etc).

  Un exemplu de gandit pentru proiectanti este faptul ca etanseitatea la fum nu e luata in considerare la majoritatea proiectelor de termoizolari fatade.iar fumul patrunde cam peste tot si lasa miros persistent chiar si ani de zile[presupunind ca esti afectat doar de fum si nu si de foc in cazul unui incendiu].

 39. @radu: Nici eu nu sunt inginer constructor, dar am vazut saptamanile trecute cum ardea blocul lui Negoita… Practic toata fatada a fost compromisa. Asa ceva nu s-ar fi intamplat pe o fatada clasica. De demonstrat poti sa demonstrezi (aproape) orice pe hartie, ramane de vazut in practica…
  Si la mine la bloc a existat un inginer, diriginte de santier, cand s-a reabilitat terasa. Iar cand a venit arhitectul si a vazut ca s-a turnat un nou plafon peste cel existent si s-a incarcat peste sarcina admisa, s-a luat cu mainile de cap. Rezultatul? S-a spart tot si s-a refacut. Trei saptamani intarziere si o gaura in buzunarul patronului. Nu stiu cu gaurile de aerisire din peretii de rezistenta de la subsol cum va sta treaba, ca si pe alea tot ing. Dorel le-a dat…

 40. nnm…e perfect adevarat…cu sarcini suplimemtare pe plaseu/fatade etc nu poate fi nimeni de acord…ce am spus e ca polistirenul ignifugat nu intretine arderea…punct. nu stim ce polistiren au pus fratii negoita sau ce polistiren pun altii.
  daca e neimpregnat arde…si sunt sigur ca exista si polistiren cu acte false…cine stie?
  dar de la asta la aericole „documentate” cu filmulete stupide…sa fim seriosi…

 41. @radu: Te rog sa revii cand te racoresti. Esti binevenit oricand aici daca renunti la mistouri (care mai sunt si ieftine). Iar in niciun caz nu pot fi de acord cum ca „inginerii nu trebuie sa stie gramatica sau comunicare”! Inginerii care nu stiu sa comunice sunt exact ca in bancul ala faimos cu cainii si privirea inteligenta. Asadar poti privi foarte inteligent comentariile dar te rog sa te exprimi la fel. Ti-am lasat doar comentariile ONtopic (cu tot cu jignirile aduse mie si altora).

  Am moderat flame-ul (sic) radu-Prostu’satului stergand provocarile de ambele parti. Aici nu e genul ala de forum.

 42. Va multumesc pentru comentarii, nu pot participa momentan la discutia interesanta care s-a creat. Apreciez indeosebi comentariile lui Consultant dar si ale celorlalti care au contribuit relevant la discutie. Inainte de toate apreciez tonul moderat, dupa cum a observat cineva mai sus.

 43. cum apare unul care nu va canta in struna va ofticati si incepeti sa va raliati impotriva lui.
  sa ne spuna domnu’ moromitic ce producator de vata minerala l a platit sa faca articolasul asta mincinos.
  de ce l a apucat simtul civic, eronat dealtfel si mediocru documentat, tocmai in problema creata doar de dansul cu polistirenul?
  interesant e ca a gasit o sleahta de diletanti sa i tina isonul.
  niste oameni care cred ca nu exista cuvantul ignifugat…nu se scrie cu liniuta…domnu prostu’…
  oricum v ati ales perfect userul…oglindeste perfect prin reflectia panseurilor realitatea si identificarea cu persoana ti.
  si iar domnu moromitic…se poa’ sa fiti chiar asa de afectat de parerea unui cetatean care v a citit?…
  vai dar eu nu ma mai joc cu voi.

 44. Înainte de toate, repet, nu sunt expert la foc. Dar da, domnule! sunteți perspicace, ați descoperit conspirația, am grad de Mare Lobbyist al Înaltei Loje de Vată Minerală din România.

  E nedrept față de ceilalți comentatori să încep prin a răspunde domnului doctorand în reabilitări și masterand în tehnologie. Despre o tehnologie vorbim aici iar când discutăm de una recentă, principial ar trebui să notăm și să îmbunătățim continuu că așa am evoluat ca societate de la epoca de piatră la cea de fier și de la revoluția industrială la Internet.

  Strict despre acest progres tehnologic este vorba în postare. Această tehnologie de termoizolare e prezentă de 30 de ani în țările vestice și a devenit populară ceva mai recent (și încă mai recent în România). În acest răstimp s-au înregistrat niște progrese tehnologice de care nu s-a ținut cont în România. Toți producătorii de termoizolație bazată pe EPS (polistiren) recomandă compartimentarea și de asemenea toți recomandă bariere la foc, mai ales la fațadele înalte. De această recomandare nu s-a ținut cont în România, nici în normative și nici în proiectare sau execuție. Desigur vor fi fost excepții funcție de opinia fiecărui specialist/proiectant.

  Fiindcă da! despre opinie (tehnică) vorbim aici, mai ales când datele sunt relativ recente încât să existe o teorie unanim acceptată.

  Spre exemplu, opinia mea e că termoizolația bazată pe EPS (polistiren) funcționează grozav dacă este executată conform și respectă acele principii de compartimentare la foc cu „brâuri” de vată minerală ca bariere la foc pe verticala și orizonatala fațadelor și pe conturul ferestrelor – desigur costă – timp, bani, manoperă. Iar dpmdv. nu rentează alternativa termoizolației bazate exclusiv pe vata minerală 1) din cauza costurilor mai ridicate 2) din cauza „lăsării”, tasării vatei și îngrămădirii în partea inferioară și 3) din cauza potentialei rețineri a umidității și a mirosurilor de mucegai.

  Singurul dvs. argument e „polistirenul e tratat, e ignifug, ignifug, ignifug”. Accept acest argument și pe celălalt repetat nonstop că „nu întreține flacăra”. DAAAR.

  1. Nu întreține flacăra o anumită perioadă de timp. Mai precis până la acea fază de „flashover”.
  2. Întreține flacăra (este self-igniting) de la o anumită temperatură încolo.

  Și da, vorbim de polistiren ignifugat, din acela de care vă place dvs. foarte mult. Care apropo, conform standardului european de testare la foc SR-EN 13501-1 e în clasa E (deci dezastruos) și doar anumite tipuri de EPS ignifugat urcă în clasa D. Pe această cale, vă rog frumos să discutați în contradictoriu cu standardul ăsta european – chiar ar ieși o teză de doctorat interesantă!

  Cine zice că arde, dincolo de standardul ăsta european? Păi chiar însuși producătorii de EPS din UE! Citez dintr-un raport EUMEPS.

  (Trebuie citit în cheia de document al producătorilor, unde absolut fiecare risc e prezentat împachetat cu fraze frumoase și disclaimere. Din acest punct de vedere al comunicării este o bijuterie de raport.)

  Pagina: 6

  For naked EPS this classification is Euroclass D or E in case of fire retarded material and Euroclass F in case of non-fire retarded material (which is often used for packaging).

  Apoi adaugă imediat ce ziceam și în postare, despre Sistem, adică produsul în sine Polistirenul nu e produsul final Termoizolație – „building element”.

  In fact, this classification tells little about the fire performance of the building element in which the insulation product is used.

  Și tot așa, de exemplu, mai sus cu un paragraf, pe aceeași pagină 6:

  Fire retarded EPS shrinks away from the heat when exposed to ignition energy. When ignited by the heat source it self extinguishes as soon as the heat source is taken away.

  Deci se retrage de la foc, pardon ignition energy, (aiurea, în același raport scrie că arde singur după o anumită temperatură 450 Celsius) și „se stinge singur” DACĂ dispare sursa de căldură. 😀 Apoi cu toate condiționările astea dacă și cu parcă, urmează triumfătoarea concluzie: Therefore fire retarded EPS does not provide the route by which fire will spread through a building. Le invidiez sincer abilitățile de prezentare.

  Asta în condițiile în care raportul recunoaște că polistirenul ăsta ignifugat arde singur de la 450 Celsius încolo și că timpul de acționare e înainte de flashover, adică exact ce-am scris și eu în postare:

  During the phase of rapid fire development, the flash over, wood will self ignite at a temperature of about 340ºC and EPS at a temperature of about 450ºC. So the time to save people and material is limited to the first stage of a fire and this is independent of the insulation material.” (pagina 3-4)

  Desigur paragraful ăsta informativ e îmbrăcat în abile fraze de început precum „EPS starts to soften at a temperature of about 100ºC, a temperature at which people have minimal chance to survive.” și se termină cu disclaimerul „EPS should only be applied in such constructions in combination with other fire resistant materials which perform the fire resistant role.

  Cel mai important însă, raportul ăsta (din nou, al producătorilor de EPS din Europa!) avertizează asupra riscurilor subliniind practic aceleași riscuri pe care le-am rezumat și eu în postare. Pagina 4-5:
  1. Compartimentare (Make Compartiments! – scris în raport cu semnul exclamării, da?) și 2. Execuție profesionistă (Professional workmanship):

  Good design and detailing is a first step, but professional workmanship is needed to ensure performance. Bad preparation, incorrect materials and poor execution of the work is the source of many problems.

  Dacă ați fi citit dincolo de titlu, ați fi observat că argumentele din postarea mea sunt exact acestea două care nu se respectă în România: compartimentarea și calitatea execuției. Dar deh, e greu când citești doar titlu și apoi sari ca ars (sic!) direct la comentarii.

  Ca un doctorand ce sunteți desigur îmi acuzați referințele din articol, care sunt raportul BRE Global, P118-199, un experiment asistat de pompieri (video) plus două prezentări profesioniste pe exact acest subiect, cu care se încheie articolul: una de la o asociație de pompieri și alta de la un alt doctorand – măcar în diagonală citiți-le, pentru ușurare le mai pun încă o dată aici și aici. Așadar, în calitatea mea de conspiraționist împotriva polistirenului v-am răspuns la comentariu cu referințe chiar din rapoartele producătorilor.

  Postarea identifică niște riscuri potențiale și pune niște întrebări – eu nu știu sigur cum e mai bine, am anumite dileme pe care le-am expus cu avantaje și dezavantaje. Sper să nu ajung vreodată să am doar certitudini ca dvs. domnule specialist cu master și doctorat.

  PS1: știm cu toții masteranzi și doctoranzi și cred că suntem de acord că nu așa se exprimă oamenii de calitate.

  PS2: știm de asemenea să facem miștouri, inclusiv d-alea grele de șantier, dar nu e aici locul.

 45. Ma scuzati ca intervin. Spun doar ca l-am trimis pe radu in lista de spam pana invata limba romana si bunul simt.

  Semnat: moderatorul radical (!)

 46. Eu i-am scos comentariul d-acolo. A da, am uitat să adaug, aici eu sunt moderatorul… moderat. 😀 Daca aveti bafta sa fie Ovidiu pe zona, ghinion.

 47. @Prostu’ satului: legat de disclaimer, păi nickname-ul tău nu e tot un disclaimer? 😀 La restul întrebărilor cred că s-a răspuns la comentarii.

  @Gigi Popescu: Abia acum am citit comentariul tau, scriptul Akismet te filtrase aiurea in spam. Multumesc.

  @consultant: „autorizarea se face ( de obicei) in baza unor normative/legi/reglementari. ceea ce semnaleaza [moromitic] este evident o eroare a autoritatilor, si o eroare in forma continuata( de catre cei care proiecteaza , executa si verifica lucrari de genul termoizolatiilor la fatade).” Exact această scăpare mă preocupă în articol, mulțumesc că m-am făcut înțeles.

  @Mihai Ionescu: despre aceste costuri ascunse de întreținere a fațadei nu vorbește NIMENI. Asta în condițiile în care, cum a citat și joness mai sus, nu mai e vorba de estetică ci de siguranță la foc! Iar fenomenul îngheț-dezgheț e necruțător cu acea peliculă esențială de adeziv cu care e acoperit polistirenul. Fără acel minim strat de protecție, în câteva ierni vom avea blocuri cu risc mare la foc.

  @nnm: nu intru aici în polemica igrasiei în spatele plăcii de polistiren. La o adică, eu cred că e mai dezavantajos acest aspect la vata minerală care mai degrabă va reține umiditatea. Răspunsul stă ca întotdeauna în calitatea execuției. De exemplu, lipirea în puncte (față de cea în X) ar avea exact și acest rol, de minimă ventilație a acelui spațiu.

  @lm: excelent link, mulțumesc! Deci deja se întâmplă! Mi-am permis să fac embed la poză aici (via Citynews Mures).


  Incendiu fatada polistiren – Targu-Mures, iulie 2012.

  Potrivit șefului ISU Mureș, Dorin Oltean, au fost afectate 42 de apartamente, toate persoanele aflate în imobilul afectat de incendiu fiind evacuate. Nu s-a înregistrat nicio victimă, două persoane având atac de panică în urma izbucnirii încendiului.

  Potrivit reprezentanților ISU Mureș, incendiul a izbucnit la ora 15:00, fiind stins după două ore. Flăcările au pornit de la depozitul magazinului Billa și s-au propagat în aproximativ patru minute până la ultimul etaj. Blocul nr 48, cel care a luat foc, a fost reabilitat termic recent, flăcările izbucnind repede la izolația termică.

 48. @Moromitic. In loc de la revedere, avand in vedere si ultimele schimburi de replici, as aprecia daca ai pune la loc altercatia dintre dl. inginer constructor master doctorand si umilul de mine. Chit ca am copilarit pe malurile marelui fluviu, vorba unui scriitor uitat, si prin urmare la o adica as fi destul pregatit la ziceri de-astea de duh, n-as vrea sa las totusi cuiva impresia ca ma ridic la nivelul lui radu in materie de marlanie. Pana la urma, solutia in situatii de-astea nu e moderarea; trebuie sa ai incredere in puterea de discernamant a cititorilor tai.
  Multumesc.

  • Acele comentarii ale sale sunt balast offtopic si incarca aiurea cititorii care cauta relevanta. Singurul tau comentariu moderat era intr-adevar foarte decent, dar tot offtopic. Multumesc si eu.

 49. buna ziua. ma bag si eu in seama cu un comentariu referitor la asa zisa altercatie dintre radu si prostu satului.
  am avut impresia ca radu a incercat sa si expuna punctul de vedere. a fost luat de prostu satului la rost ca cine e el asa de avizat sa isi dea cu parerea?
  radu a ripostat pe buna dreptate.
  oricum daca vrem sfaturi/opinii/masuri samd despre polistiren si foc samd cred ca avem de unde sa ne documentam, vezi pompieri, institutii abilitate gen isc.
  iarasi parerea mea, articole de acest gen nu ar trebui sa fie scrise decat de oameni de formatie tehnica si cu ceva (mai in gluma mai in serios) mastere sau doctorate in pompierism sau constructii. poate domnul moromitic are asa ceva si atunci mea culpa.
  draga domnule prostu satului, cand radu a spus ca are master si e doctorand iar dumneavoastra ati luat in deradere acest lucru…chiar ma intreb despre, sau mai degraba imi explic, faptul ca sunteti de pe malul unei garle asa cum ati recunoscut pana la urma.
  ma uit cu stupoare la comentariile rautaciaoase despre un om cu ceva scoala…vai de tara asta!
  dar noua ne pasa de polistiren…
  de aia ne pleaca astia din tara.

 50. imi place pasiunea cu care fiecare isi apara punctul de vedere.e tonic.
  nu ar trebui uitat faptul [valabil pentru toti cei care comenteaza ] ca este un blog si oricine indiferent de pregatire trebuie sa se supuna unei conduite in limbaj si unei minime decente[ la care incerc sa ader si sa ma supun si eu, in primul rand din respect pentru ceilalti si la urma si pentru mine- inca am o parere bunicica despre mine, spre deosebire de multi conationali care sunt depresivi- cu riscul de a fi numit egoist sau infatuat].

  @moromitic- multumesc pentru aprecieri.
  in general dezvoltatorii si participantii la proiecte ( indiferent de pozitia lor si de statusul lor social) au o reactie adversa [in marea lor majoritate] la ceea ce semnalez [atunci cand sunt chemat,aici m-am bagat in discutie de amorul artei].
  de multe ori reactia este puternica si cu scopul de a intimida [in genul discutiilor de mai sus].
  pe mine reactiile de genul celor de mai sus ma distreaza.
  toti fac la fel atunci cand afla adevarul.
  intai respingere, dupa un timp se linistesc si la urma accepta adevarul.
  tiparul asta este intotdeauna aplicabil tuturor, rar am vazut un comportament diferit.

  adevarul este[in opinia mea] ca materialele de constructii nu sunt supravegheate corespunzator incepind cu momentul intocmirii actelor care atesta conformitatea sau parametrii tehnici[ nu numai polistirenul, acesta este un exemplu intr-o mare de ilegalitati].
  asta inseamna ca inainte sa injuri proiectantul,primaria,constructorul sau dirigintele trebuie sa te gandesti „cine a lansat racheta”.

  in general pentru orice material de constructie este nevoie de cel putin 4 documente mari si late si anume:
  -declaratia de conformitate a produsului
  -certificatul de conformitate( si marcaj CE sau altul dupa caz)
  -certificatul de calitate
  -certificatul de garantie

  majoritatea celor care comercializeaza produse pentru constructii intocmesc intr-o graba suspecta o parte din cele 4 documente( rar am gasit producator /comerciant care sa le prezinte pe toate 4 si sa fie corect facute, cu alte cuvinte sa fie originale si sa contina trimiteri la analize sau teste facute in laboratoare autorizate).
  incepind cu vara lui 2013 , Uniunea Europeana va impune declaratia de performanta a produsului( un fel de declaratie de conformitate la care esti obligat sa indici ce performante tehnice are produsul si cat timp isi pastreaza intacte caracteristicile alea).
  este prima incercare serioasa pentru a omogeniza si a controla ceea ce se intampla in industria materialelor de constructii.
  atunci va fi clipa adevarului pentru multi( si e doar inceputul).

  in plus fata de cele de mai sus ar trebui si agrement tehnic , acolo unde este nevoie asa cum prevede legea.majoritatea agrementelor sunt avizate de persoane care habar nu au ce este acel produs [si ma opresc aici ca sa nu spun mai mult].

  in momentul de fata nu exista organisme care sa coordoneze (din punct de vedere tehnic cel putin ) , cu adevarat , modul in care producatorii/comerciantii/proiectantii/montatorii/verificatorii isi fac treaba.

  banuiala mea este ca exista interes in a pastra lucrurile in directia de acum pentru ca cineva trebuie sa faca profit si sa traiasca bine din incertitudinile astea[sa traga concluziile fiecare cum vrea].

  asta este si motivul pentru care exista sansa sa te trezesti intr-o buna zi cu bombe pe peretii blocului [fara macar sa stii] asteptind sa se intample ceva.

  singurul mod in care se poate lupta impotriva lor este cu buletine de analiza si teste la orice material , cerute si verificate inainte de utilizarea lor, si inainte ca decizia de a fi folosite sa fie data de cineva [ credulii care au impresia ca ce scrie pe hartie este si in ambalaj se pot insela- asta nu inseamna ca toti inseala , insa estimarea mea este ca 80% din piata umbla cu cioara vopsita si atunci cand cioara da din aripi este un pic tarziu…:)].

 51. Un material ignifugat nu inseamna ca acesta nu arde ! Ignifugarea are rolul de a intarzia arderea !

 52. Interesante atat opiniile pro, cat si cele contra. Din pacate se ascund in spatele unor pseudonime, iar aceasta scade gradul de credibilitate. Eu mi am dat numele si sunt dispus la o dezbatere deschisa si chiar publica . Cu stima tuturor

 53. @consultant: Multumim de completari. Eu unul nu banuiesc vreun mare interes ascuns ci sfanta neglijenta romaneasca. Sfanta neglijenta care omoara mai multi oameni pe santierele din Romania decat in razboaiele in care e angrenata Romania in Irak si Afganistan.

  Drept dovada, cum zicea comentatorul Gigi Popescu mai sus, in Ploiesti exista blocuri cu termoizolatia bine gandita, cu bariere la foc spre deosebire de cazul Targu-Mures ilustrat la comentarii.

  @Claudiu Georgescu: Multumim de aprecieri. Pana una alta, noi dezbatem aici. Iar mai departe poate prelua oricine doreste aceasta tema – o referinta prin link la acest articol ne e suficient. Macar sa devina o tema vizibila.

 54. definite dex: IGNIFÚG, -Ă, ignifugi, -ge, adj. (Despre materiale) Care se aprinde şi arde foarte greu sau care nu arde deloc, împiedicând propagarea focului. – Din fr. ignifuge.
  restul e diletantism…dat cu parerea neprofesional…romanism…dar romanii le stiu pe toate nu?

 55. polistirenul nu arde cu flacara asa ca nu propaga incendiu poate fi doar deteriorat adica topit din cauza flacari

 56. Discutia asta despre polistirenul care arde/nu arde, sau intretine/nu intretine flacara a inceput sa se invarta in cerc. Merita citit ce s-a scris deja mai sus inainte de-a sufla intr-un foc aproape stins 😉
  In oarecum alta ordine de idei, facand un pas inapoi de la discutia cat de bun/prost e polistirenul vs vata minerala, as vrea sa reformulez altfel problema – ce alternative de izolatie termica exista, care sa fie 1) considerabil mai bune din cat mai multe puncte de vedere, inclusiv cel despre care vorbim aici si 2) sa aiba totusi preturi rezonabile; nu neaparat la fel de mici ca polistirenul, dar nici inaccesibile pentru oamenii de rand?
  Are bunaoara cineva o opinie solida si bine argumentata despre spuma poliuretanica?
  Ca sa evit alt val de mesaje inutile, precizez ca stiinta mea intr-ale zisei spume se limiteaza la vreo doua-trei ore de lecturi dezordonate pe internet, deci mai nimic. De-aia si intreb.

 57. tocmai am terminat de izolat cu polistiren o parte din apartament,stau la et . 1 intr-un bloc ,cu 3 etaje si de atunci ploua non stop,culmea ironiei am citit articolul si nu mai sunt buna de nimic.o gramada de bani lucru naspa si pericol,ce pot sa fac?

 58. @dona: Și în articol și în comentarii este menționat de mai multe ori că riscul apare la clădiri înalte. În cele mai mici, cu puțină atenție, nu ar trebui să ai probleme.

 59. am suprafata mare de pereti in afara deoarece stau pe colt,blocul este foarte vechi aprox.50 de ani, trebuia sa fac ceva in privinta asta era deteriorat destul de rau.va rog sa-mi raspunda cineva daca se poate o parere avizata…acum am mai multe griji …

 60. poate daca citeam articolul mai repede , asa si ploaia nu se opreste si am vazut atatea la tv

 61. ovidiu :multumesc pentru incurajare

 62. concluzii?
  am aflat ceva nou din toate astea?
  macar partea cu verificarile pe care ar putea sa le faca administratia blocului, toti passii si in plus ar putea testa o mostra de polistiren ( nu stiu cum si unde – specialisti?, pompieri, la foc direct?)

 63. Cand s-a propus termoizolarea blocului meu am fost impotriva acestei propuneri. Dupa presiunea vecinilor mei am fost de acord prin semnatura ceruta. Dar stiam la ce riscuri de incendiu neexpunem si ce costuri uriase ne asteapta pentru intretinerea acestei termoizalari. Si tuturor vecinilor carora le-am ,, prevestit ” la ce ne expunem fizic si material, mi-au raspuns ca vorbesc prostii. Dar as vrea sa stiu cat ar costa ori o curatare de aceste placi de polistiren pentru a diminua efectul unui incendiu sau cat ar costa o protectie mai buna a placilor de polistiren.

 64. Repet, n-as vrea sa trecem in cealalta extrema, infierand sistemul de termoizolare bazat pe polistiren tencuit.

  Insa cu siguranta ca nu s-au explicat niste lucruri. Printre ele, da! costurile ascunse ale intretinerii fatadelor sunt foarte importante, si repet, nu mai e vorba de estetica, ci de siguranta la foc! Economic vorbind ar fi o alternativa eficienta: mutam costurile intretinerii de la gaz si energie (importata) la consumul de polistiren si adeziv – produse in tara. Asta e o alta discutie insa.

 65. heyyyyyyy dragii moshului! acuma citii si eu TOT ce ati scris de la inceputuri. Broblema cu „termoizolarea” sta in felul urmator, doua punte:
  Casele si bloacele dinainte de 89 CARE AU PERETI DIN CARAMIDA DE 37,5cm sau BCA de 40cm , e o MARE PROSTIE sa le „izolezi termic”. Grosimile de pereti exteriori de mai sus au fost proiectate si executate, plecandu-se de la un cat mai bun confort termic ce trebuia realizat in „locuinta” , asta pana prin anii 75-76, cand s-a trecut masiv la fatade prefabricate din beton, care , lasa mult de dorit d.p.v. confort termic ( nu mai spun de TAMPLARIE METALICA DIN PROFILE BUZAU la apartamente de locuit!!!!!!!!!!!!!).
  Panourile prefabricate, de fatada, din beton au fost „binefacerile ” socialismului stintific propovaduit de partid si de stat.
  Polistirenul ca material de termoizolare a fatadelor e „binefacerea” capitalismului de cumetrie de dupa 89 ( ca si „borduradiada” din betoane!!).
  Ca proiectant ( arh.) si executant ( ing.) nici nu ma gandesc sa propun vreodata ( SI NICI NU AM FACUT-O) inchideri exterioare( fatade) din altceva decat din caramida eficianta (cu goluri) si plina( la exterior)de minim 37.5cm , sau, in mod exceprional BCA de 40cm. Asta la spatii de locuire, sa fiu bine inteles, in gandirea edificarii unei constructii DURABILE!. ( vedeti constructiile antice din Roma, marea lor majoritate DIN CARAMIDA – e drept ca romana )
  Cat despre reabilitarea termica a bloacelor care au fatade din beton : Vata minerala rigida ( panouri de diferite grosimi si marimi) pe structura specifica ( cu asigurarea aerisirii, mult mai simpla) placata cu panouri din beton pentru fatade (http://www.geplast.ro/sisteme-fatada/panouri-beton-fatade-fibrec)
  S-auzim numai de bine.

 66. Merci vlad tepes. O caramida eficienta termica ar fi si alegerea mea. Vorbim insa de cladiri ineficient termic care au nevoie de o solutie intr-un anumit raport calitate/pret. E un compromis acceptabil ca bani daca este executat bine.

  Si arhitect si inginer? Doua diplome? Doua parafe? 🙂

 67. Eu inca ma recomind… 😉
  Citeam deunazi ca un centimetru de spuma poliuretanica rigida ar echivala cu 7,5cm de caramida eficienta termic (vorbim doar de acest aspect, fireste). Prin urmare, 5cm de spuma, care e intr-o oarecare masura izolatia standard recomandata, ar echivala cu exact cei 37,5 cm de caramida de care vorbeste Vlad mai sus.
  Asa ca intreb din nou – ce parere aveti despre aceasta spuma ca alternativa de izolatie termica? Plusuri, minusuri…

 68. Pot sa completez lista cu solutii termoizolatoare si rezistenta la foc?
  Multumesc!
  Pe langa solutiile aduse in disuctie (EPS – produs sintetic si Vata bazaltica – produs mineral, aaa… si spuma poliuretanica rigida – produs sintec) pot adauga si placa minerala izolatoare Multipor ( 🙂 bineanteles produs mineral).

 69. Nicolae Noica, prof. univ., fost ministru al lucrarilor publice.

  În ce a ars lângă Biserica Armenească, blocul acela, s-au pus nişte materiale, din polistiren, poate aţi auzit şi dv., care sunt inflamabile. Dar există polistiren obişnuit, care costă 70 euro/mc, şi există polistirenul ignifugat, care să te apere de incendiu, care costă 100. Sigur că străinul, care vine aici doar ca să câştige, l-a băgat pe acesta obişnuit. S-a aprins într-un loc şi s-a întâmplat ce s-a întâmplat.

  Interviu de aici: http://www.crainou.ro/?module=displaystory&story_id=22945&format=html

 70. domnul autor de sistemul amvic ce spuneti e apreciat la nivel mondial inclusiv in SUA si are polistiren si la interior cum argumentati ?

 71. Stire video cu incendiul din Targu-Mures. Voi updata postarea cu link spre acest video (stirea a mai fost la comentarii, stiu, dar nu vazusem nicaieri imaginile video).

  http://observator.tv/social/targu-mures-un-bloc-cu-10-etaje-evacuat-din-cauza-unui-incendiu-23086.html

 72. Bun si complet articolul.Daca lasam deoparte reabilitarile,constatam ca si cladiri noi,foarte costisitoare au fost distruse de foc(vezi si Millenium).Si aici au fost vicii de proiect/executie.Barierele sunt absolut necesare la fiecare etaj.E drept,barierele nu vor face decat sa incetineasca extinderea incediului,lasand timp (30min) de interventie,evacuare.

 73. Buna seara parinti mei locuiesc pe str. Vatra luminoasa si abiliteaza blocul acum si chiar mam mirat si eu ca a pus la fiecare etaj o bariera de vata

 74. Circulă zilele astea un video cu un incendiu propagat pe fațadă în Baku. Foc propagat în nici 30 de secunde:

  sau

  Am citit un pic pe subiect. Acolo reglementările azerilor și ale al lor ISU (chiar așa se numește) lipsesc cu desăvârșire astfel că s-a ajuns ca respectivul bloc să fie anvelopat cu poliuretan! Nu e cazul în România, aici avem alte probleme cu calitatea polistirenului și lipsa barierelor la foc.

  Apropo, evacuarea se face pe acoperiș în acest caz. Câte blocuri au lacăt pe ușa de pe bloc, ca să prevină furtul gogoșarilor. Cred că dacă tot am citit, revin cu o postare separată

 75. Pingback: Revoluția mea: Io mă lupt cu lacătul de la gogoșari! | La colțu' străzii

 76. Buna ziua. Va rog muuult sa-mi specificati in ce directiva se prevede ca cladirile mai inalte de 12 m nu se reabiliteaza. Multumesc

 77. Pingback: Unde a plecat blogul nostru? | La colțu' străzii

 78. Multumim pt acest articol
  MDRAP ar trebui sa ia masuri prin modificarea legislatiei

 79. Blocurile construite din beton sunt niste hale industriale,in care nu se poate locui daca nu sunt izolate cu polistiren sau cu vata minerala de min 10cm.Daca nu te omoara focul in cazul unei incendiu ,te omoara mucegaiul.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.