La colțu' străzii

Statul drept

Un comentariu

Se tot vorbește în ultimul timp despre politici de dreapta. Să fie statul minimal sau doar suplu ? Eu aș spune că un stat de dreapta ar trebui să fie în primul rând „drept” față de cetățenii săi. Adică, de exemplu, dacă percepe penalizări la cei care întârzie cu taxele, să plătească și el (statul) penalizări atunci când întârzie cu diverse rambursări. Nu este drept ca statul să se împrumute fără dobândă de la cetățeni sau agenți economici.

Political spectrum(sursa imagine)

Este drept, putem avea aceleași revendicări, la fel de legitime, și de la un stat „de stânga”. De ce cred însă că un stat de dreapta ar trebui cu atât mai mult să susțină acest lucru ? Nu este vorba despre jocul de cuvinte dreaptadrept. Doctrina dreptei pune mai mult accent pe libertatea economică a individului față de stânga care susține drepturi mai mari ale statului de a interveni în economie. Astfel, dreapta ar trebui să susțină cu atât mai mult faptul că statul nu trebuie să aibă obligații mai mici decât au cetățenii.

Doar un stat perceput ca fiind „drept” poate face indivizii să nu considere că au dreptul să fenteze și ei la rândul lor statul.

Sunt curios dacă vreun partid va aborda această temă în campania electorală și mai ales în practica parlamentară și guvernamentală.

 

 

 

Reclame

Un gând despre „Statul drept

  1. Foarte corect. Din acest punct de vedere, toate guvernarile din Romania au fost ne-drepte. Anii de criza au accentuat si mai mult atitudinea discretionara, ba chiar hoteasca a statului vizavi de cetatean.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s